اتحادیه تولیدکنندگان دوربین‌های عکاسی و فیلمبرداری ژاپن:

درآمد صنعت بسیار بالا است

اتحادیه تولیدکنندگان دوربین‌های عکاسی و فیلمبرداری کشور ژاپن (CIPA) که مسوولیت تامین نیاز دوربین‌های فیلمبرداری و عکاسی داخلی و صادرات انواع دوربین‌های دیجیتال به بازار مصرف خارج از کشور را بر عهده دارد، در گزارش اخیر خود خبر از فروش بالا در سال مالی ۲۰۰۶ میلادی داد. در این گزارش آمده است: در سال ۲۰۰۶ میلادی درآمد صنعت بسیار بالا بود ولی از میزان پیش‌بینی شده آغاز سال مالی مورد بررسی کمتر بوده است. به همین دلیل این اتحادیه پیش‌بینی خود را در مورد فروش و صادرات تولیدات خود در سال‌های ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ میلادی را کاهش خواهد داد.

اتحادیه CIPA پیش‌بینی می‌کند در سال ۲۰۰۸ میلادی صادرات دوربین‌های دیجیتال با لنزهای داخلی قابل تعویض از مرز ۵/۵میلیون عدد بگذرد. این در حالی است که در سال ۲۰۰۵ میلادی صادرات این نوع دوربین‌ها از کشور ژاپن برابر با ۸/۳میلیون واحد بود.

طبق این گزارش در ۷ ماه اول سال‌جاری فروش دوربین‌های دیجیتال با لنزهای ثابت در بازار داخل و بازارهای خارجی این کشور بیشتر از مقدار پیش‌بینی‌ها بوده است. اتحادیه CIPA پیش‌بینی می‌کند تا پایان سال‌جاری ۵/۶۸میلیون دستگاه از این نوع دوربین‌ها به بازارهای خارجی صادر شود. این در حالی است که در آغاز سال‌جاری برآورده شده بود شمار دوربین‌های صادراتی این کشور به ۵/۶۲میلیون دستگاه برسد. در سال ۲۰۰۵ میلادی ۶۱میلیون دستگاه از این نوع دوربین‌ها به بازارهای جهانی صادر شد و انتظار می‌رود تا پایان سال ۲۰۰۸ میلادی تعداد دوربین‌های صادراتی این کشور آسیایی به بیش از ۷۲میلیون دستگاه برسد. در ادامه گزارش آمده است، در سال ۲۰۰۶ میلادی صادرات دوربین‌های فیلمبرداری نسبت به برآوردهای گذشته با سرعت بیشتری کاهش داشته است. پیش‌بینی می‌شود در فاصله سال‌های ۲۰۰۵ میلادی تا ۲۰۰۸ میلادی صادرات دوربین‌های فیلمبرداری ۳۵ میلیمتری SLR از ۵۴۳هزار دستگاه به ۹۸هزار دستگاه تنزل یابد. اتحادیه کشتی‌سازان کره جنوبی:

صادرات کشتی ۱/۲۴درصد رشد خواهد کرد

ارزش صادرات کشتی از کشور کره جنوبی تا پایان سال جاری حدود ۲۲میلیارد دلار آمریکا خواهد بود که اصلی‌ترین دلیل آن تولید و فروش کشتی‌هایی است که ارزش افزوده تولید آنها بالا است.

به گزارش اتحادیه کشتی‌سازان کره جنوبی برآورد این اتحادیه از رشد ۱/۲۴درصدی صادرات کشتی از این کشور تا پایان سال جاری حکایت می‌کند. در سال گذشته ارزش صادراتی این صنعت در کره جنوبی ۷۳/۱۷میلیارد دلار آمریکا بود. به گزارش این اتحادیه در نیمه اول سال ۲۰۰۶ میلادی ارزش صادراتی کشتی‌های تولیدی این کشور به اقصا نقاط جهان معادل ۳۶/۱۱میلیارد دلار آمریکا بود و برآورد می‌شود در نیمه دوم سال جاری ارزش صادراتی این صنعت به ۶۵/۱۰میلیارد دلار آمریکا برسد. در صورت تحقق این پیش‌بینی‌ها تا انتهای سال جاری مازاد تجاری این صنعت به بیش از ۱۹میلیارد دلار آمریکا خواهد رسید. مازاد تجاری صنعت کشتی‌سازی این کشور آسیایی، ۷۰درصد از کل مازاد تجاری این کشور را تشکیل می‌دهد و همین سهم کلان نمایش روشن‌تری از اهمیت صنعت کشتی‌سازی در اقتصاد کره جنوبی است.

کره جنوبی بزرگ‌ترین کشور صادرکننده کشتی در جهان است. در‌حال‌حاضر هفت شرکت از ۱۰ شرکتی که در فهرست برترین شرکت‌های کشتی‌سازی قرار گرفته‌اند متعلق به کره جنوبی هستند.

شرکت‌های کشتی‌سازی و صنایع سنگین دوو، هیوندایی و سامسونگ از جمله این شرکت‌ها هستند.

اتحادیه کشتی‌سازی کره جنوبی اعلام کرده است در پروژه بزرگ احداث کارخانه کشتی‌سازی در هند با این کشور همکاری خواهد کرد. تقاضای بالای کشتی و بارکش‌های دریایی در کشور هند سبب شد تا مسوولان نیاز بیشتری به داشتن این صنعت در داخل حس کنند.

در‌حال‌حاضر ۴/۴۳درصد از کشتی‌های مورد تقاضای این کشور آسیایی توسط شرکت هیوندایی کره جنوبی، ۴/۲۴درصد توسط چین و مابقی توسط کشور ژاپن تامین می‌شود. سرمایه اولیه اجرای این پروژه ۴۰۰میلیون دلار آمریکا اعلام شده است. به گزارش دولت هند ۹۰درصد مبادلات این کشور با دیگر کشورهای جهان به صورت دریایی است و همین مساله نیاز کشور هند به داشتن صنعت کشتی‌سازی برای تامین بخشی از نیاز داخلی را بیشتر نشان می‌دهد.

اتحادیه تولیدکنندگان مانگو استرالیا:

واردات به ما آسیب نمی‌رساند

اخیرا کشور استرالیا طرح واردات مانگو به بازار مصرف داخلی را اعلام کرده است. بسیاری انتظار داشتند اعلام این طرح با مخالفت زیاد مقامات اتحادیه تولیدکنندگان مانگو مواجه شود، اما اخیرا اخباری مخالف این مساله به گوش می‌رسد.

سخنگوی اتحادیه تولیدکنندگان مانگو در استرالیا در پاسخ به این پرسش که آیا واردات تولیدات تایوان سبب تضعیف بازار شما می‌شود یا خیر گفت: واردات مانگوی تولیدی تایوان در مقایسه با مانگوی تولیدی ما بسیار اندک است بنابراین نمی‌تواند تاثیری در ابزار تولیدات ما داشته باشد. مانگوی تولیدی استرالیا در میان تمامی کشورهای جهان از کیفیت بهتری برخوردار است و بدون تردید مصرف‌کنندگان به دنبال استفاده از محصولی هستند که کیفیت بالاتری داشته باشد.

وی افزود: از طرف دیگر زمان تولید مانگو در استرالیا با زمان تولید آن در تایوان متفاوت است. در واقع تولیدات تایوان موقعی وارد بازار مصرف استرالیا می‌شود که هنوز محصولات ما به بار ننشسته‌اند. البته گاهی این دو زمان با هم همپوشانی خواهند کرد. این مساله زمان برداشت مانگوهای زودرس در استرالیا خواهد بود ولی من فکر نمی‌کنم مشکلی برای صنعت پیش بیاید.

سخنگوی اتحادیه تولیدکنندگان مانگو در استرالیا می‌گوید که مردم کشور به گونه‌ مانگوی تولیدی داخل عادت کرده‌اند و عرضه مانگویی با گونه و واریته متفاوت نمی‌تواند با استقبال زیادی مواجه شود. مانگو یکی از اصلی‌ترین میوه‌های مصرفی مردم استرالیا است. بازار زیاد آن نیز زمینه را برای رشد تولید مانگو فراهم کرده و هم‌اکنون استرالیا در زمره بزرگ‌ترین تولیدکنندگان مانگوی جهان به شمار می‌آید. البته سهم زیادی از نیاز مانگوی این کشور از کشورهای دیگ تامین می‌شود. فیلیپین که ششمین کشور بزرگ تولیدکننده محسوب می‌شود در سال حجم زیادی از مانگوی مورد نیاز مردم این سرزمین را تامین می‌کند.

هر ساله فیلیپین به کشورهای هنگ‌کنگ ژاپن، بلژیک، چین، کره، سنگاپور، آمریکا و استرالیا مانگو صادر می‌کند. در سال گذشته این کشور ۳۱هزار و ۲۶۸کیلوگرم مانگو تولید کرد که به گفته مسسولان صنعت تولید مانگوی این کشور یکی از بدترین سال‌های تولیدی آنها بوده است.