به گفته یک فعال حوزه انرژی میزان مصرف انرژی سالانه ایرانیان، مبتنی بر قیمت‌های بین‌المللی بیش از ۶۵میلیارد‌دلار است، که از طریق ۱۰‌درصد صرفه‌جویی در این رقم می‌توان کل بودجه وزارتخانه یک‌میلیون نفری آموزش‌ و پرورش را تامین کرد یا بودجه فعلی آن را تا دو برابر افزایش داد. به گزارش خبرگزاری فارس، احمد حاتمی یزد با اشاره به اینکه ارزان بودن انرژی در ایران باعث شده تا هیچ انگیزه‌ای برای صرفه‌جویی توسط بخش دولتی، خصوصی، تولیدی، مصرفی و دولت یا مردم باقی نماند، افزود: استفاده بهینه از انرژی در کشور مستلزم سرمایه‌گذاری‌های جدید در کلیه بخش‌های اقتصاد است، به طوری که تولید مدل‌های جدید موتورهای کم‌مصرف در کارخانه های خودروسازی، یک کار بزرگ، با فرآیندی طولانی و بسیار پرهزینه است و سرمایه‌گذاری در این بخش، تنها وقتی توجیه اقتصادی پیدا می‌کند که قیمت بنزین تعدیل شده و میزان صرفه‌جویی در آن به‌دلار یا ریال پاسخگوی این مقدار سرمایه‌گذاری باشد.

وی با بیان اینکه حرکت در این مسیر با افزایش چند مرحله‌ای قیمت بنزین آغاز می‌شود و به تغییر رفتار تدریجی مصرف‌ کنندگان انرژی منجر می‌شود، گفت: کسانی که حرکت در مسیر برعکس را توصیه می‌کنند، فقط موجب تاخیر در این حرکت می‌شوند و تنها روز فاجعه، برای مدت کوتاهی به تعویق می‌افتد.

حاتمی یزدی با ذکر این نکته که هزینه واقعی مصرف سرانه انرژی در ایران ۹۶۳‌دلار تخمین زده می‌شود، گفت: با اینکه درآمد ناخالص داخلی کشور ما در مقایسه با میزان انرژی مصرفی بسیار پایین است، اما مقایسه رقم‌دلاری درآمد با ارزش‌دلاری نفت و گاز مصرفی شاخص مهمی را بدست می‌دهد، این نسبت نشانگر آن است که در اقتصاد ما به ازای هر یک‌دلار نفت و گاز و انرژی هیدرولیک که مصرف می‌کنیم، به طور متوسط ارزش افزوده‌ای معادل ۳‌دلار در بخش‌های مختلف صنعت، کشاورزی و خدمات به دست می‌آوریم.

حاتمی یزد افزود: از بررسی‌ها و مستندات موجود چنین برمی آید که شاخص مذکور برای اقتصاد ایران کمتر از یک ‌سوم متوسط جهانی است، به‌عبارت دیگر مجموعه کشورهای جهان اعم از پیشرفته و در حال توسعه از هر بشکه نفت، ارزش افزوده‌ای برای خود تولید می‌کنند که سه ‌و نیم برابر رقم مشابه برای ایران است.

وی با اشاره به این که حجم اقتصاد ایران با توجه به ۱۹۶‌میلیارد‌ دلار درآمد ناخالص در سال ۲۰۰۵، امروز در ردیف سی‌ام کشورهای جهان قرار دارد، گفت: نسبت درآمد دانمارک به مصرف انواع انرژیها در این کشور ۳۷ است، یعنی به ازای هر‌دلار انرژی که مصرف می‌شود درآمدی معادل ۳۷ برابر آن نصیب مردم می‌شود.

این در حالی است که نسبت درآمد انگلستان، ژاپن، ترکیه، کره جنوبی، اندونزی، مالزی و مصر نسبت به انواع انرژی آنها به ترتیب حدود ۲۴، ۲۱، ۱۰، ۹، ۶، ۵/۵ و ۴‌دلار است، این رقم در ایران تنها ۳‌دلار و در متوسط جهانی آن ۴/۱۰‌دلار برآورد شده است.

وی افزود: نگاهی به میزان مصرف انواع انرژی در ایران حکایت از این واقعیت دارد که مصرف فرآورده های نفتی در ایران به صورت روزانه و سالانه به ترتیب حدود ۶/۱ و ۵۸۴‌میلیون بشکه است.

حاتمی یزد اضافه کرد: مصرف فرآورده های نفتی در ایران، معادل ۶۵/۱‌میلیون بشکه نفت خام به طور روزانه و به ارزش ۹۱‌میلیون ‌دلار بوده که مصرف این ماده خام در سال حدود ۳۳‌میلیارد و ۱۲۴میلیون ‌دلار است.

همچنین میزان مصرف گاز طبیعی در کشور، روزانه و سالانه به ترتیب ۵/۲۴۲ و ۸۸‌میلیارد و ۵۰۰‌میلیون متر مکعب به ارزش روزانه معادل ۸۸‌میلیون‌دلار و سالانه ۳۲‌میلیارد و ۱۲۰‌میلیون‌دلار است.

وی افزود: مصرف ۳۳‌میلیارد‌دلار نفت خام، ۳۲‌میلیارد‌دلار گاز طبیعی به اضافه، ارزش مصرف برق آبی (سالانه بیش از یک‌میلیارد ‌دلار) و ذغال سنگ (سالانه ۴۰۲‌میلیون ‌دلار) در ایران از مصرف انواع انرژی، حکایت از مصرف بیش از ۶۵‌میلیارد‌ دلار انواع حامل‌های انرژی در طول سال دارد.