تغییر مهم در ترکیب اقتصادی کابینه

دنیای اقتصاد - سلسله شایعات چند ماهه اخیر درخصوص استعفا و یا برکناری فرهاد رهبر، ظاهرا آنگونه که خبرگزاری‌های نزدیک به طیف اصول‌گرایان خبر داده‌اند، به پایان رسید. به نوشته این خبرگزاری‌ها، مذاکرات برای قانع کردن فرهاد رهبر برای استعفا از ریاست سازمان مدیریت و پذیرش سمت جدیدی تحت عنوان معاونت رییس‌جمهور در اجرای سیاست‌های اصل ۴۴ بی‌نتیجه بود. گفته می‌شود فرهاد رهبر ضمن مخالفت با پیشنهاد استعفا اعلام کرده است که مایل است رییس‌جمهور در صورت تمایل در مورد جابه‌جایی وی تصمیم بگیرد. همچنین، از فرهاد رهبر نقل شده است که وی تمایلی به پذیرش سمت جدید نیز ندارد زیرا معتقد است پذیرش این پست موجب تضعیف جایگاه وزیر اقتصاد خواهد شد. جانشین فرهادرهبر فارغ‌التحصیل دیگری از دانشگاه علم و صنعت است که تا دیروز معاون برنامه‌ریزی وزارت نیرو بود. منصور برقعی، مهندس عمران، به نوشته سایت الف، سابقه فعالیت در سپاه پاسداران را نیز در کارنامه خود دارد.خبرگزاری مهر خبر داده است که سه معاون فرهاد رهبر (طیب‌نیا، دژپسند و رحمتی) رسما از سازمان مدیریت رفته‌اند.

زهرا واعظ- برخی خبرگزاری‌ها دیروز از انجام سومین تغییر در کابینه احمدی‌نژاد و استعفای فرهاد رهبر از مسوولیت سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خبر دادند.

این خبر که ساعاتی بعد از انتشار از سوی روابط عمومی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی تکذیب شد، دیر زمانی است که از سوی بسیاری از محافل خبری به گوش می‌رسد.

فرهاد رهبر که اوایل مهر ماه برخی از خبرگزاری‌ها استعفا و برکناری وی را از ریاست سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی به دلایلی از قبیل مخالفت با تغییرات در این سازمان و اعتراض به نحوه هزینه کرد بودجه با تاکید بر چگونگی تخصیص بودجه‌های استانی و بالاخره اختلاف بر سر چند معاون سازمان مدیریت مطرح کرده بودند،در یک کنفرانس خبری و در پاسخ به سوال دنیای اقتصاد ضمن رد خبر استعفا یا برکناری خود تاکید کرد: این اخبار شایعاتی بیش نیست و تا این لحظه استعفایی ننوشته و نمی‌نویسم.

وی ضمنا در آن کنفرانس خبری، هر گونه اختلاف‌نظر میان سازمان مدیریت و رییس جمهور در خصوص تغییرات در سازمان را رد کرد.اما هنوز یک هفته از رد این شایعه نگذشته بود که همزمان با نهایی شدن لایحه متمم ۴۶۰۰میلیارد تومانی بودجه در سازمان مدیریت، اخبار ضدونقیضی از استعفای سه معاون این سازمان شنیده شد.

در همین حال دستورالعملی از سوی رییس جمهور خطاب به معاون اول، وزیر کشور و رییس سازمان مدیریت ابلاغ شد که براساس آن باید سازمان مدیریت هر استان، زیرمجموعه استانداری تعریف شود.

این تغییر ساختار به صف‌آرایی موافقان و مخالفان انجامید. برخی با این استدلال که ادغام یک سازمان فرابخشی در یک دستگاه اجرایی که وجه غالب فعالیت‌های آن سیاسی و امنیتی است فرآیند تصمیم‌گیری منطقی مبتنی بر نظر کارشناسی را برای توسعه استانی و منطقه‌ای خدشه‌دار می‌کند، به شدت با این تصمیم رییس جمهور مخالفت کردند.

در مقابل موافقان این تصمیم اقدام رییس جمهور را شجاعانه توصیف کرده و آن را گامی موثر در اصلاح ساختار اداری کشور برشمردند.پس از آن رییس جمهور طی سخنانی در جمع دانشجویان با اشاره به این که تغییر ساختار سازمان مدیریت یکی از شعارهای انتخاباتی‌ام بود، گفت که قبلا این موضوع را با رییس سازمان مدیریت شرط کرده بود. به اعتقاد رییس‌جمهور ساختار اداری همیشه در برابر تحول مقاومت می‌کند و حاضر نیست کوچک شود. اکنون پس از دو تغییر اساسی در کابینه که به برکناری وزرای رفاه و تعاون انجامید، نوبت به سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی رسیده است که رییس آن جای خود را به دیگری می‌دهد.

براساس اخبار ضد و نقیض منتشره در این خصوص، فرهاد رهبر که استاد اقتصاد دانشگاه تهران و معاون اسبق امور اقتصادی وزارت اطلاعات است، قرار شده به عنوان معاون جدید رییس‌جمهور، مسوولیت راهبری و اجرای سیاست‌‌گذاری جدید اصل ۴۴ قانون اساسی را برعهده بگیرد. اگرچه روابط‌‌عمومی سازمان مذکور، خبر استعفا یا برکناری فرهاد رهبر را برای چندمین بار تکذیب کرده است اما خبرهای رسیده حاکی است که فرهاد رهبر به درخواست رییس‌جمهور از این سازمان خداحافظی می‌کند و به تشکیلات جدیدی با هویت معاونت رییس‌جمهور می‌رود.

در همین حال خبرگزاری فارس از «منصور برقعی» معاون برنامه‌ریزی و نظارت وزارت نیرو به عنوان گزینه جایگزین فرهاد رهبر نام برده است.اگرچه هنوز تصمیم نهایی در این خصوص گرفته نشده است. از سوی دیگر خبرگزاری ایسنا در گفت‌وگو با یکی از مدیران سازمان مدیریت که نخواسته نامش فاش شود، اعلام کرده است که تکلیف فرهاد رهبر تا یک هفته دیگر معلوم می‌شود و در حال حاضر رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی با رفتن دو نفر از معاونانش (دژپسند و طیب‌نیا) از سازمان مواجه است. این مدیر سازمانی گفته است که به دلیل جایگزین نشدن این دو معاون در سازمان از آنجا که در فصل بودجه‌ریزی هستیم این جایگزین نکردن می‌‌تواند یکی از دلایل استعفای رهبر باشد. در همین حال خبرگزاری مهر نیز به نقل از یک مقام آگاه نوشت که مذاکرات به منظور قانع کردن فرهاد رهبر برای استعفا از ریاست سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی بی‌نتیجه باقی مانده است. به گفته وی، فرهاد رهبر استعفا از ریاست سازمان مدیریت و تصدی پست جدید پیشنهاد شده - معاون جدید رییس‌جمهوری در مسوولیت راهبری و اجرای سیاست‌گذاری جدید اصل ۴۴ قانون اساسی- را نپذیرفته است.وی توضیح داد : فرهاد رهبر به رییس‌جمهوری نیز گفته است تمایلی برای پذیرش مسوولیت راهبری و اجرای سیاست‌گذاری جدید اصل ۴۴ قانون اساسی ندارد، زیرا وی معتقد است که پذیرش این پست موجب تضعیف جایگاه وزیر اقتصاد در نظام اجرایی دولت می‌شود.

به نظر می‌رسد موضوع تغییرات جدید در سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در حال حاضر که در آستانه تدوین بودجه سال ۸۶ هستیم، آرامش سازمان را تحت تاثیر قرار دهد و سازمان مدیریت را با مشکل زمان در تحویل بودجه به مجلس و نهایتا دردسرهای تصویب آن مواجه کند.

تغییر سوم در دولت

دکتر محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهوری عصر دیروز ضمن تشکر و قدردانی از زحمات دکتر فرهاد رهبر، در حکمی مهندس امیر منصور برقعی را به عنوان معاون رییس‌جمهوری و رییس جدید سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور منصوب کرد. به گزارش «ایسنا» متن کامل حکم رییس‌جمهوری به این شرح است:

بسم ا... الرحمن الرحیم

جناب آقای مهندس امیر منصور برقعی

بر اساس اصل یکصد و بیست و ششم قانون اساسی و با توجه به تعهد، شایستگی، توان علمی و سوابق مفید اجرایی شما، به موجب این حکم جنابعالی را به عنوان «معاون رییس‌جمهوری و رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی» منصوب می‌نمایم.

اهمیت سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در ایجاد تحول بنیادین در کشور بر هیچ‌کس پوشیده نیست. محرومیت‌زدایی و عدالت‌گستری جز در متن و محتوای برنامه‌های بلندمدت و کوتاه‌مدت پایدار نمی‌شود.

توزیع عادلانه ثروت ملی، پیشرفت و تعالی کشور، بهره‌گیری مطلوب از نیروی انسانی توانمند این کشور، از طریق برنامه‌ریزی‌ عالمانه، واقع‌بینانه و مبتنی بر آموزه‌های اسلامی میسر است و این مهم در گرو استفاده از همه نیرو‌های صاحبنظر، اندیشمند و معتقد به مبانی عدالت است.

ارتقای سطح مدیریت و برنامه‌ریزی جهت انجام وظیفه اصلی آن یعنی برنامه‌ریزی و نظارت و همچنین حذف اقدامات و دخالت‌های غیر‌ضروری در امور اجرایی و واگذاری کلیه اقدامات اجرایی بخش دولتی به دستگا‌ه‌های اجرایی از وظایف مهم شما است. این سازمان باید از توان همه نیرو‌ها در راه ارائه خدمات ارزنده در عرصه برنامه‌ریزی استفاده کند و جنابعالی در تحقق برنامه‌های چهارگانه دولت شامل، عدالت گستری، مهرورزی، خدمت به بندگان خدا، پیشرفت و تعالی مادی و معنوی کشور با استفاده از این ظرفیت وظیفه خطیری بر عهده دارید. از خداوند متعال توفیق شما را در تحقق این مهم مسالت دارم. فرصت را برای تشکر و قدردانی از زحمات جناب آقای دکتر فرهاد رهبر و همکاران ایشان مغتنم می‌شمارم.

محمود احمدی نژاد

رییس جمهوری اسلامی ایران

مهندس امیر منصور برقعی ۴۹ساله و فارغ‌التحصیل مهندسی مکانیک از دانشگاه علم و صنعت ایران است.

وی پیش از این معاون برنامه‌ریزی و اقتصادی وزارت نیرو بود و در خلال سال‌های ۷۰ تا ۸۴ مدیریت پروژه‌های عمرانی بزرگ در کشور از جمله سد کرخه، سد سیرجان و فرود‌گاه بین‌المللی امام خمینی(ره) را بر عهده داشته است.