قیمت برق دل مشغولی اصلی وزارت نیرو

دنیای اقتصاد- وزیر نیرو دیروز در یک کنفرانس خبری که با حضور خبرنگاران خبرگزاری‌ها و رسانه‌های داخلی برگزار شد، تعرفه برق را عمده‌ترین دل‌مشغولی‌ کنونی وزارت دانست و اظهار داشت که جوانب مصرف برق حتی موضوع تغییر ساعت تابستانی کشور تحت‌شعاع این امر قرار دارد. پرویز فتاح در پاسخ به سوال «دنیای اقتصاد» راجع به نیاز بخش برق ایران برای سرمایه‌گذاری در طول دوره برنامه‌ چهارم که حسب اظهارات قبلی وی سالانه به ۴۰۰۰میلیارد تومان بالغ می‌شود، گفت: تامین این سرمایه کلان منوط به اصلاح تعرفه‌های برق است که امکان سرمایه‌گذاری‌ از محل منابع داخلی وزارت نیرو را برای توسعه صنعت برق فراهم سازد. در حالی که منابع داخلی این وزارت از محل فروش برق در سال گذشته فقط ۲۵۰۰میلیارد تومان بوده که نسبت به سال‌های قبل نیز تقریبا ثابت بوده است.

وی همچنین در این کنفرانس ضمن بیان اطلاعات تازه در خصوص تامین ذخایر سوخت زمستانی نیروگاه‌ها، صادرات و واردات برق، سرمایه‌گذاری‌های دولتی و بخش خصوصی، رشد میزان تولید و مصرف برق راجع به افتتاح سدهای تازه در نقاط مختلف کشور و افتتاح طرح‌های جدید آبرسانی نیز خبرهای تازه به خبرنگاران ارائه کرد.

مهندس پرویز فتاح در پاسخ به سوال «دنیای اقتصاد» راجع به نیاز بخش برق ایران برای سرمایه‌گذاری در طول دوره برنامه‌ چهارم که حسب اظهارات قبلی وی سالانه به ۴۰۰۰میلیارد تومان بالغ می‌شود، گفت، تامین این سرمایه کلان منوط به اصلاح تعرفه‌های برق است که امکان سرمایه‌گذاری‌ از محل منابع داخلی وزارت نیرو را برای توسعه صنعت برق فراهم سازد. در حالی که منابع داخلی این وزارت از محل فروش برق در سال گذشته فقط ۲۵۰۰میلیارد تومان بوده که نسبت به سال‌های قبل نیز تقریبا ثابت بوده است. لذا رقم فوق برای سرمایه‌گذاری کافی نیست و ایجاب می‌کند در شرایطی که دولت برای نرخ‌گذاری دخالت می‌کند، منابع جایگزین را تامین کند. با این حال سال گذشته دولت در لایحه متمم بودجه ۱۰۰۰میلیارد تومان به این منظور پرداخت کرد که ۸۰۰میلیارد تومان از نیازها کمتر بود، امسال نیز به ۱۷۰۰میلیارد تومان نیاز داریم که در لایحه متمم حدود ۳۰۰میلیارد تومان به همین منظور پیش‌بینی شده است. وی گفت، اگر دولت کسری منابع را تامین کند، مسلما با سرمایه‌گذاری لازم موفق خواهیم شد. فتاح با ابراز این عقیده که صنعت برق باید روی پای خودش بایستد افزود، در هیچ کجای دنیا این طور نیست که دولت‌ها برای مصرف برق مردم یارانه بدهند، بلکه صنعت برق یک محل درآمد برای دولت‌ها است.

وی حتی ارتباط تغییر رسمی ساعت تابستانی برای تاثیر در میزان مصرف برق را منوط به اصلاح تعرفه‌ها دانست و ضمن تاکید بر اینکه از تغییر رسمی ساعات تابستانی یا عدم‌ تغییر آن هیچ دفاعی نمی‌کند، اظهار داشت که تغییر ساعت در صرفه‌جویی مصرف برق فقط با دخالت فاکتور تعرفه‌ها ممکن خواهد بود. وزیر نیرو در توجیه عدم‌تاثیر تغییر رسمی ساعت در میزان مصرف برق افزود، در تابستان سال ۸۵ نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد مصرف ۲/۹درصد بوده است و حال آنکه این میزان در تابستان ۸۴ به نسبت سال قبل ۶/۹درصد بود.

با این حال پرویز فتاح به این نکته نیز اشاره کرد که به‌رغم کمبود منابع داخلی اما به کمک دولت و مجلس وزارت نیرو در سال جاری به راه‌اندازی ۵۰۰۰ مگاوات نیروگاه برق موفق شده که از پیش‌بینی برنامه توسعه برای رشد ۸درصد تولید برق افزون‌تر بوده است. وی گفت، این روند در سال آینده نیز ادامه خواهد یافت.

وزیر نیرو گفت: مصرف برق در تابستان سال جاری به ۳۴هزار مگاوات بالغ شد، ولی در‌ حال‌ حاضر این میزان مصرف ۲۷هزار مگاوات است، لذا وی پیش‌بینی کرد که تصمیم شورای اقتصاد مبنی‌بر انجام جریمه از مشترکان پرمصرف در فصل پاییز و زمستان تاثیر چندانی نداشته باشد. این جریمه از اول مهرماه به صورت پلکانی در قبوض برق مشترکان پرمصرف منعکس می شود.

مهندس فتاح همچنین با بیان اینکه وزارت نیرو در ۵/۷ماه اخیر ۷۲درصد اعتبارات بودجه عمرانی خود را تخصیص کرده و ۶۱درصد نیز جذب کرده است، پیش‌بینی نمود که تا پایان سال ۱۰۰درصد این بودجه تخصیص و جذب شود که این اتفاق در سال‌های پس از انقلاب برای اولین بار خواهد بود که انجام می‌گیرد. وی همچنین در رابطه با لایحه متمم بودجه نیز گفت که طبق لایحه تنظیمی که هنوز به مجلس ارسال نشده است، ۱۲۲۶میلیارد تومان به وزارت نیرو تخصیص یافته که از آن میان ۵۳۳میلیارد تومان مربوط به فصل آب و ۹۱، ۱۵۰ و ۲۷میلیارد تومان به ترتیب به فصل‌های آبرسانی، آب و فاضلاب و آب روستایی خواهد بود. همچنین در فصل انرژی ۴۲۵میلیارد تومان تخصیص اعتبار تازه پیش‌بینی شده است.

از دیگر خبرهای خوبی که دیروز توسط وزیر نیرو اعلام شد، این بود که برنامه افتتاح ۱۵سد تا پایان سال به ۱۸سد افزایش یافته و ضمنا ۱۹ طرح آبرسانی هم تا پایان سال جاری در سطح کشور افتتاح خواهد شد. طی سال‌های ۸۶ و ۸۷ نیز مجموعا ۳۹ طرح آبرسانی در شهرهایی که مشکل آب دارند، به بهره برداری خواهد رسید.