تشکل‌ها تحقق اهداف صنعتی را تسهیل می‌کنند

گروه تشکل‌ها- تشکل‌های غیر دولتی در جوامع پیشرفته، با یکپارچه کردن تلاش‌های فردی و به ثمر رساندن آنها، حرکت‌های جمعی را هدف‌مند ساخته و با برنامه‌ریزی و سازماندهی مناسب، تحقق اهداف صنعتی را تسهیل می‌کنند. علاءالدین میرمحمد صادقی، رییس انجمن صنایع و معادن گچ کشور، با بیان این مطلب به دنیای اقتصاد گفت: انجمن صنایع و معادن گچ کشور، طبق ماده ۵ قانون اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در ۲۵ خرداد سال ۱۳۷۹ تاسیس شد. این انجمن در حال حاضر دارای ۸۷ عضو است که بیشتر آنها را بهره‌برداران معادن، صاحبان صنایع فرآوری گچ و مشتقات گچی و صادرکنندگان گچ و محصولات گچی تشکیل‌ می‌دهند و این تعداد بیش از ۷۰درصد فعالان صنعت گچ کشور را تشکیل می‌دهند.

وی درخصوص مهم‌ترین فعالیت‌های انجمن، گفت: از اقدامات مهم صورت گرفته توسط این انجمن می‌توان به ایجاد همکاری و همگرایی میان کارخانه‌های گچ، کاهش سود بازرگانی واردات ماشین‌آلات معدنی، حذف محدودیت سال ساخت ماشین‌آلات و حذف انحصار داخلی و کاهش عوارض شهرداری از ۱۰درصد به ۲درصد اشاره کرد.

همچنین تلاش برای اصلاح استانداردهای ملی گچ و محصولات گچی، فعالیت برای حل مسائل زیست‌محیطی و تعیین میزان ذرات‌ آلاینده خروجی کارخانه‌ها، تبدیل سوخت مازوت به گاز مایع و به تعبیری دوگانه‌سوز کردن مشعل کارخانه‌ها و کاهش ضریب مالیات از ۶۵درصد به ۲۵درصد از دیگر فعالیت‌های انجمن صنایع و معادن گچ کشور است. افزون بر این توانسته‌ایم موافقتنامه‌ای را با دانشگاه سمنان برای پژوهش و تحقیق درباره مسائل مرتبط با گچ به ویژه تولید فرآورده‌ها و مشتقات گچ به منظور ایجاد ارزش افزوده بیشتر و تولید گچ مطابق الگوی مصرف بازارهای صادراتی منطقه به منظور صادرات آن به امضا برسانیم. این انجمن همچنین در زمینه حذف تمرکز عرضه در مرکز و توزیع آن در سایر استان‌های کشور، حضور در مراکز تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی و دخالت در سرنوشت اعضای صنف از طریق اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و ارائه آموزش‌های حرفه‌ای مشاوره‌های صنعتی، بازرگانی، گمرکی، ترابری، حقوقی و بانکی به اعضا اقدامات قابل توجهی به انجام رسانده است.

وی افزود: انجام اقداماتی برای توسعه صادرات گچ و محصولات گچی، پیگیری و حل مشکلات اعضا در ارتباط با وزارتخانه‌ها و سازمان‌های دولتی، تلاش برای پیشگیری از اجباری شدن درج قیمت مصرف‌کننده بر روی پاکت‌ها و کیسه‌های گچ توزیعی، جلوگیری از انجام رقابت‌های ناسالم بین تولیدکنندگان با یکدیگر، اقدام جهت حل مسائل و مشکلات فرآوری توسعه صادرات غیرنفتی به طور عام و صادرات گچ به طور خاص، موافقت ایجاد کمیته‌های تخصصی بلوک گچی، بازرگانی و توسعه صادرات صنعت و معدن، دیگر محورهای اقدامات این تشکل قلمداد می‌شود. افزون بر این انجمن با راه‌اندازی سایت اینترنتی و خبرنامه، به اطلاع‌رسانی و انتقال دانش و تجربه به همکاران پرداخته است.

میرمحمد صادقی، در تشریح هدف تاسیس انجمن صنایع و معادن گچ کشور اظهار داشت: هدف اصلی این انجمن، ساماندهی و هماهنگی در امور حرفه‌ای و تخصصی بهره‌برداری از معادن، صنایع فرآوری و صادرات گچ در کشور و درنتیجه به حداکثر رساندن میزان ارزش افزوده و منافع بنگاه‌های دست‌اندرکار در این بخش از اقتصاد است.

رییس انجمن صنایع و معادن گچ کشور، درباره مشکلات پیش روی انجمن در پیشبرد اهداف مورد نظر خاطرنشان کرد: از مشکلات مطرح می‌توان به فرسودگی ماشین‌آلات خطوط تولید و ماشین‌آلات متحرک مورد استفاده در معادن، پایین بودن دانش و تخصص در بیشتر معدنکاران و صاحبان صنایع گچ کشور و همچنین آشنا نبودن آنها با تکنولوژی پیشرفته روز، بالا بودن هزینه تولید و پایین بودن قیمت فروش در این صنعت، نبود برنامه‌ریزی صحیح در نحوه واگذاری معادن که باعث شده بیش از ۹۰درصد معادن و صنایع گچ کشور در حد ظرفیت اسمی کار نکنند، اشاره کرد.

همچنین قانون تجمیع عوارض، تورم دورقمی، اشباع بازار داخلی و فراهم نبودن امکان صادرات محصولات معدنی به خاطر هزینه سنگین حمل و نقل و نیز تخریب بازارهای صادراتی از سوی اشخاص کم‌تجربه، از مشکلات و موانع پیش‌روی این صنعت است که درواقع مشکلات عمومی به شمار می‌آیند.

میرمحمد صادقی درخصوص راهکارهای پیشنهادی برای رفع مشکلات یاد شده، تصریح کرد: ضرورت دارد برای حمایت بیشتر از این صنعت دولت بخشی از ریسک پرداخت وام به سرمایه‌گذاران را پوشش دهد. همچنین از دولت تقاضا می‌شود نهادی را متولی واردات ماشین‌آلات و تجهیزات بخش معدن کند تا بتوانیم تجهیزات وارداتی را بدون پیش‌پرداخت یا پرداخت اولیه کم و اقساط بلندمدت در اختیار معادن قرار دهد. خواسته اصلی ما این است که دولت با حمایت بخش‌خصوصی، تصدیگری خود را کاهش دهد.

وی در مورد میزان موفقیت انجمن در پیشبرد اهداف اذعان داشت: انجمن به‌رغم عمر کوتاه وامکانات اندک، موفقیت چشمگیری در حل و فصل مشکلات صنعت گچ حاصل کرده است که این امر در سایه انسجام و اتحاد، مودت و دوستی و نیز هماهنگی و همکاری بین فعالان صنعت گچ به دست آمده است.

میرمحمد صادقی با اشاره به اینکه جامعه صنعتی ترکیبی بسیار پیچیده از حرفه‌ها، طبقات اجتماعی، سازمان‌ها و گروه‌های گوناگون است، گفت: زمانی می‌توان به رشد صنعت و معدن امیدوار بود که زمینه‌های لازم فکری و فرهنگی در جامعه به وجود آمده باشد. به عبارت دیگر، بنگاه‌های بخش‌ صنعت و معدن به تنهایی قادر به بیان نظرات و تاثیرگذاری بر اهداف این بخش نیستند و این امر ضرورت وجود نهادهای واسط نظیر تشکل‌ها را توجیه می‌‌کند.

وی افزود: تشکل‌ها، نمونه بارزی از مشارکت افراد جامعه در تعیین سرنوشت خویش و مشارکت آنها در فرآیند تصمیم‌گیری است. تشکل‌ها می‌‌توانند فرهنگ فعالیت‌های جمعی و مشارکتی را در جامعه توسعه دهند.

وی تاکید کرد: تحقق چنین امری، نیازمند تدوین و تصویب قوانین و مقررات شایسته، مشاوره با تشکل‌ها و مشارکت‌دادن آنها در تصمیم‌‌سازی‌ها و تصمیم‌گیری‌ها و انجام حمایت‌‌ها و تقویت‌های سیاسی، فرهنگی و مالی است. به بیان دیگر، دولت باید زمینه‌‌های قانونی، فرهنگی و اجتماعی توسعه و تقویت تشکل‌ها را با کمک مجلس شورای اسلامی و رسانه‌های گروهی فراهم کند.