وزیر امور اقتصادی و دارایی:
سفیران کشوردر خارج باید اقتصادی باشند
یکی از سیاستهای مهم اقتصادی کشور که دولت نهم آن را دنبال میکند، توسعه صادرات است و سوال اصلی آن است که چرا باید به توسعه صادرات بپردازیم و همچنین با توجه به شرایط خاص کشور که همان درآمد نفتی و تامین ارز از طریق فرآوردههای نفتی است، دیگر ضرورتی برای توسعه صادرات وجود ندارد. به گزارش ایسنا، داوود دانشجعفری، وزیر امور اقتصادی و دارایی، در اولین همایش سراسری مشاوران جوان دولت نهم، افزود: هدف این همایش بیان سیاستهای دولت در زمینههای مختلف است. اگر چارچوب روشنی برای توسعه صادرات نداشته باشیم ممکن است اختلالاتی در وضعیت صادرات ما به وجود آید.
وی با بیان اینکه هر کشوری باید به بحث صادرات بپردازد، گفت: زمانی بازار داخلی هر کشور اشباع میشود و تولیدکنندگان داخلی با محدودیت مواجه میشوند و برای ادامه فعالیت با مشکل شغلی و تولید روبهرو خواهند شد. بنابراین باید سرریزهای بازارهای داخلی به بازار خارجی راه پیدا کند.
دانشجعفری گفت: در حال حاضر بسیاری از واحدهای تولیدی ما زیر ظرفیت خود کار میکنند، زیرا ظرفیت تولید را با بازار داخل منطبق کردهاند در حالی که اگر بحث صادرات به وجود آید هزینه و مبلغ کالاها در داخل کاهش یافته و امکان ورود به بازار خارجی فراهم میشود.
وی گفت: وقتی کالایی برای صادرات تولید میشود باید رقابتپذیر باشد زیرا در صورت نبود رقابتپذیری تمایلی به خرید آن برای مصرفکننده به وجود نمیآید. همچنین رقبای زیادی در مورد آن کالا در جهان وجود دارند. بنابراین باید از لحاظ کیفیت و قیمت به گونهای باشد که بتواند بازار بهتری در خارج پیدا کند. وی گفت: توسعه صادرات یک نظام و یک مجموعه است و عوامل مختلفی را در بر میگیرد. همچنین اگر بخواهیم از اقتصاد نفتی که سالها مورد انتقاد همه بوده است خارج شویم باید تولیدات خود را متنوع کنیم، زیرا بازار قیمت نفت در مواقعی تغییر میکند و در صورت پایین آمدن این قیمت ما متضرر خواهیم شد.
دانشجعفری گفت: برای خارج شدن از وابسته بودن به اقتصاد نفتی مجبور به فراهم کردن زمینه اقتصاد غیر نفتی و توسعه صادرات غیر نفتی هستیم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه اگر کشوری کالایی برای عرضه نداشته باشد خود به خود بحث صادرات متوقف میشود، گفت: باید ظرفیت تولید داخلی کشور را بالا برده تا امکان حضور در بازارهای خارجی به وجود آید.
وی داشتن سیاست مستمر برای صادرات را از دیگر عوامل موثر در توسعه صادرات عنوان کرد و گفت: گاهی سیاست توسعه صادرات را درک میکنیم اما بنابر اقتضای زمانی این توسعه صادرات تغییر پیدا میکند به گونهای که در مواقعی اگر دولت مجبور شود بهای آن را هم باید بدهد و به دلیل کاهش یک کالا در کشور خودش از کشورهای دیگر به قیمت بالاتر برای مصرف داخلی استفاده کرده اما همچنان به صادرات خود ادامه دهد تا بازار جهانی از دستش خارج نشود.
وی وضعیت قیمت کالای تولیدی در داخل را از موانع توسعه صادرات دانست و گفت: برخی کالاها در کشور ما بازار خوبی داشتهاند و خیلی از تولیدکنندگان داخلی ما وقتی میبینند تولیدات داخلی خود را به قیمت بالاتر در داخل کشور میتوانند عرضه کنند دیگر تمایلی برای حضور در بازارهای خارجی و با قیمت پایینتر پیدا نمیکنند.
دانشجعفری گفت: راهحل آن است که بازار رقابتی ایجاد شود به گونهای که تولیدکنندگان مجبور به پایین آوردن قیمتهایشان شوند. همچنین جایزه صادراتی از سوی دولت میتواند صادرکنندگان را امیدوار کند تا احساس کنند قیمتی که از محل صادرات به دست میآید بالاتر از کسب درآمد از داخل است و به صادرات تشویق شود.
وی مشکل دیگر توسعه صادرات را استاندارد نبودن کالاهای صادراتی عنوان کرد.دانشجعفری، استفاده از مفهوم مناطق ویژه اقتصادی را از عوامل موثر در توسعه صادرات عنوان کرد و گفت: بسیاری از کشورها مناطق آزاد را برای توسعه صادرات بازارهای خود به وجود میآورند و شرایطی به وجود میآورند که با شرایط و مقررات داخل کشور متفاوت است یعنی کالاها در اطراف مناطق آزاد تولید و برای عرضه آمده میشوند. در حال حاضر کشور چین از این روش بهره زیادی برده است.
وی تصریح کرد: توجه به صادرات بحث بسیار مهمی در دولت نهم است که به طور کلی افزایش صادرات غیرنفتی از سیاستهای اصلی است که باید دنبال شود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی، گفت: سال گذشته حدود ۶۰میلیارد دلار صادرات داشتهایم که ۴۸میلیارد دلار آن برای نفت و فرآوردههای آن بوده و صادرات غیر نفتی حدود ۲/۱۱میلیارد دلار بوده که این رقم بسیار خوب است. این در حالی است که میزان واردات ما ۴۰میلیارد و ۹۰۰میلیون دلار بوده است که یک مازاد تجاری را نشان میدهد. اگر بخواهیم مازاد تجاری واقعی خوبی داشته باشیم باید میزان صادرات غیر نفتی به میزان صادرات نفتی باشد. دانشجعفری گفت: سال گذشته با توجه به اینکه صادرات نفتی ما بالا و رشد ۳۴درصد داشته اما رشد صادرات غیر نفتی حدود ۵۰درصد است. در حالی که رشد صادرات ما نسبت به سال ۸۳ حدود هفتدرصد بود. وی افزود: فعالیتهای امسال نیز بیانگر آن است که صادرات غیر نفتی ما رشد چشمگیر دارد و ما در چهار ماه اول حدود ۸۲درصد صادرات غیرنفتی داشتهایم که این توفیق بسیار بالایی است و این در حالی است که میزان صادرات نفتی از ۲۵درصد نتوانسته بالاتر رود. او تاکید کرد: ما باید زمینهای را برای افزایش تولیدات کیفی در کشور فراهم کنیم و این راه نجات ما برای رهایی از متکی بودن به صادرات نفتی است.
دانشجعفری یکی دیگر از توفیقات سال گذشته دولت را هماهنگی خوب دستگاههای اقتصادی با وزارت امور خارجه عنوان کرد و گفت: در گذشته این دو از همدیگر بیخبر بودند در حالی که سفرای ما در بیشتر کشورها باید بیشتر دیدگاه اقتصادی داشته باشند تا سیاسی که خوشبختانه اکنون این هماهنگیها تا حدود زیادی صورت گرفته است.
دانش جعفری پس از این نشست در جمع خبرنگاران درباره ارائه تسهیلات از سوی بانکهای دولتی و همچنین نرخ سود تسهیلات بانکی گفت: میزان تسهیلات بانکی یعنی وام و اعتباراتی که از سوی بانکهای دولتی و خصوصی در یکسال گذشته پرداخت شده حدود ۳۸درصد بوده است که این عدد بیانگر آن است که رشد بالایی در میزان تسهیلات بانکی وجود داشته است. وی افزود: حال اگر شرایط به گونهای است که همین میزان تسهیلات و رشد بالا پاسخگوی اقتصاد کشور نیست، باید از ساز و کارهایی که وجود دارد در جهت افزایش ظرفیت استفاده کرد.
وی با بیان اینکه منابع بانکها برای دادن تسهیلات از محل پساندازهای مردم و اقساطی که مردم پرداخت میکنند، صورت میگیرد، گفت: حال اگر این دو منبع برای تسهیلات کفایت نمیکند باید ساز و کاری بوجود آورد که این ظرفیت بالا رود که یکی از این ساز و کارها آن است که دولت از منابع خود تحت عنوان وجوه اداره شده در اختیار بانکها قرار دهد و به ادارات دیگر، بانکها واسطهای بشوند که منابع دولت را به مردم و متقاضیان وام بدهند و این نیاز را پاسخ دهند. وی گفت: یکی دیگر از منابع افزایش سرمایه تسریع در بازپس گرفتن تسهیلاتی است که در اختیار دستگاههای دولتی قرار داده شده باشد.
ارسال نظر