نگاه سوم- بحث و نگرانی‌ها درباره بازار قاچاق فیلم‌های ایرانی این روزها به اوج خود رسیده است.

اعلام آمادگی نهادها و سازمان‌های مرتبط برای مبارزه با باند قاچاق فیلم‌های ایرانی و در نهایت تجمع روز سه‌شنبه ۲۹خردادماه روبه‌روی موزه سینما نشانی از شرایط بحرانی برای سینمای ایران دارد. روز پنج‌شنبه نیز اتحادیه‌ تهیه‌کنندگان و توزیع فیلم ایران با سردار احمد رادان، فرمانده نیروی انتظامی تهران دیدار کردند و خواستار پیگیری‌های جدی‌تر از سوی پلیس امنیت شدند.سردار رادان در این جلسه خطاب به تهیه‌کنندگان گفت: بخش اعظمی از دغدغه‌های شما را در خصوص عرضه غیرمجاز فیلم‌های ایرانی حل خواهیم کرد. وی با تاکید بر اینکه باید هزینه این جرم را افزایش داد، گفت:‌ توانستیم مجلس را متقاعد کنیم که قانون محکم‌تری برای برخورد با عرضه‌کنندگان غیرمجاز فیلم‌های ایرانی اعمال شود که این روند باید با پیگیری شما در کمیسیون فرهنگی مجلس ادامه پیدا کند تا آنها نیز متوجه دغدغه‌های شما بشوند.

سردار رادان اعلام کرد: وجود فیلم غیرمجاز در هر مغازه‌ای جنس دزدی محسوب می‌شود و در صورت مشاهده حتی یک نمونه، مغازه پلمپ خواهد شد.

مرتضی شایسته از تهیه‌کنندگان حاضر در این جلسه از اقدامات نیروی انتظامی به ویژه پلیس امنیت قدردانی کرد و گفت: اگر این اقدامات انجام نشده بود، الان چیزی از سینمای ایران وجود نداشت و خواهان پیگیری جدی‌تر از سوی نیروی انتظامی هستیم.

وی با ارائه گزارشی از روند شدت گرفتن قاچاق فیلم‌های ایرانی در چند ماه اخیر اظهار داشت:‌ الان همه صاحبان فیلم در یک نگرانی و اضطراب به سر می‌برند، زمانی رقابت‌ها بر سر اکران بود اما الان برعکس شده و دیگر کسی جرات اکران فیلمش را ندارد. وی افزود: متاسفانه ۳۵۰ تا ۴۰۰میلیارد تومان گردش مالی در شبکه قاچاق وجود دارد و ۵هزار نسخه شبکه ویدئویی به یک تا ۴میلیون نسخه در شبکه غیرمجاز رسیده است که همه ما را زمین‌گیر کرده است. ناصر شفق هم سینما را یکی از ارکان‌های مهم امنیت ملی دانست و گفت: اگر این وضعیت درست ریشه‌یابی شود، ممکن است به کسانی برسیم که نمی‌خواهند سینما داشته باشیم و این موضوعی بسیار جدی است.

پیشنهاد تشکیل صنفی تازه‌ از تهیه‌کنندگان سینمای ایران

مجمع‌ فیلم‌سازان سینمایی ایران، در بیانیه‌ای اعلام کرد: تقاضا می‌کنیم که همکاران‌مان در اتحادیه تهیه‌کنندگان، در هنگامه چپاول و غارت اموال سینمایی توسط ‌ قاچاقچیان، پا در راه اتحاد و همراهی بگذارند. بعضی دوستانی که هنوز خیال می‌کنند می‌توان با هو و جنجال و مچ‌گیری‌های واهی، افکار عمومی سینما یا مردم را به‌ بازی گرفت و بی‌اعتنا به معرفت‏، دانایی و تجربه سینمایی، همه چیز را با ظاهرسازی برگزار کرد و چیزی گفت و به چیزی نظر داشت، باید باور کنند که چنین روزگاری، سپری شده و اینگونه نمایش‌ها، مشتری خود را از دست داده است.

این مجمع، از خانه سینما درخواست کرده با توجه به‌فراگیر نبودن اتحادیه تهیه‌کنندگان، با خودباوری‏ و دوستی به سازمان صنفی تازه تهیه‌کنندگی سینمای ملی ایران، بیاندیشد. تشکیلاتی که دربرگیرنده سلایق مختلف تهیه‌کنندگی و پاسخگوی مطالبات انبوه مخاطبین بالقوه ۴۰-۵۰میلیونی بازار داخلی باشد‏ و سینما را، به سبد مصرف آنان بازگرداند. تشکیلاتی که تولیدات سینمایی برآمده از آن، بیش از آنکه ملزم به سفارشات سرمایه باشد‏ از معرفت، دانایی، ذوق، سلیقه،‏ تخصص، مهارت و خلاقیت هنری الهام و سفارش بگیرد. ساختاری که در روند عدالت‌جویانه، معیار و سلیقه دوستان اتحادیه را نیز به سهم و اندازه حق شان در برداشته باشد.

در قسمت دیگری از این بیانیه آمده است:‌ مجمع، بار دیگر خود را موظف می‌داند تا از بعضی همکاران اتحادیه تقاضا کند که پا در راه اتحاد و همراهی بگذارند و در هنگامه‌ای که قاچاقچیان به چپاول و غارت اموال سینمایی مشغول هستند، از تک‌روی پرهیز کنند و همبستگی را به مصالح شخصی ترجیح دهند. بی‌تردید این روزهای تلخ می‌گذرد و تولیدکنندگان داخلی پیروزمندانه از مواجهه با مهاجمان غارتگر بیرون می‌آیند و می‌توانند در کنار یکدیگر روزگارانی بهتر را تجربه کنند. محمد بزرگ‌نیا، علیرضا رئیسیان، محمدعلی نجفی، ابوالحسن داوودی و محمدعلی سجادی، اعضای هیات موسس این مجمع فیلمسازان سینمایی ایران هستند.