شرکت‌کنندگان داخلی و خارجی در پایان سخنان مقامات چینی در همایش خلیج فارس، به رویکرد منفعت‌طلبی یکجانبه چین در برخورد با کشورهای خلیج فارس انتقاد کردند.

به گزارش خبرگزاری فارس،‌ سفیر اسبق چین در امارات در این همایش گفت: آمریکا اصرار دارد که نقش رهبری خود را در این منطقه علیه روسیه داشته باشد و می‌خواهد ثابت کند که به عنوان یک ابرقدرت در روابط با کشورهای خلیج فارس بسیار فعال است و در میان کشورهای اروپایی نیز نمی‌خواهد گوی رقابت با این کشورها را از دست بدهند. لیربای اولای با بیان اینکه کشورش همیشه در تلاش برای حفظ روابط تجاری باهمه کشورهای حاشیه خلیج فارس بوده است، یادآور شد: برای تقویت ارتباطات با این منطقه، چین روابط تجاری خوبی با این کشورها داشته است و در سال ۲۰۰۶ تجارت چین با ایران به ۵/۱۴‌میلیارد دلار و با کشورهای خلیج‌فارس ۵/۴۹ میلیارد دلار بوده است که امیدواریم نقش سازنده‌ای برای ایجاد روابط داشته باشد.

پس از این سخنان یکی از حضار خارجی خطاب به سفیر اسبق چین در امارات تصریح کرد: آمریکا به دنبال ناامن کردن منطقه برای کسب اهداف خود است و چین نیز در این راستا یک دیپلماسی سازش را تعریف کرده است.

لی‌گوفو،‌ مدیرکل مطالعات خاورمیانه چین به جای سفیر اسبق چین در جواب گفت: چین یکی از اعضای شورای امنیت است، اما ما ابرقدرت نیستیم. چین می‌خواهد این منطقه با ثبات باشد و آقای سفیر اشاره کردند که صلح برای چین مهم است و برای نفعی که ما می‌بریم از نظر سیاسی هم ما خواستار ثبات این منطقه‌ایم.

وی ادامه داد: ما در امور داخلی کشورها مداخله نمی‌کنیم واین رفتار ما را نباید به منفعت‌طلبی‌ ربط دهید. چین یکی از کشورهایی است که به شدت مخالف حمله آمریکا به عراق بوده است.

یکی دیگر از حضار با بیان اینکه چین همیشه در جهت موج سواری و استفاده از ثبات بی‌هزینه است، افزود: این که آقای گوفو گفتند که چین درجهت انجام بازی برد - برد است منظور چیست؟

یکی از حضار عراقی نیز در واکنش به صحبت‌های سفیر اسبق چین مبنی بر این که وجود ادیان و قومیت‌های مختلف در خلیج فارس باعث تقویت ناامنی در این منطقه می‌شود، گفت: همسر من سنی و من شیعه هستم و دوستان کرد زیادی داریم، اما قبل از ورود آمریکا به منطقه مشکل نداشتیم. ورود آمریکا به عراق و منطقه است که چنین اختلافاتی را بین ما به وجود آورده است.

سفیر اسبق چین با زبان عربی پاسخ داد: چین تلاش می‌کند امنیت به عراق برگردد. ما در گذشته، حال و اینده حداکثر تلاش خود را برای امنیت عراق به کار می‌بریم. ما ابرقدرت نیستیم، ما مثل کشور ایران در حال توسعه هستیم و راه طولانی برای توسعه کامل چین در پیش داریم.

لی‌گوفو مدیرکل مطالعات خاورمیانه چین نیز در پاسخ به سوال یکی از حضار خارجی که پرسیده بود اگر چین حامی ایران است، چرا علیه وی در قطعنامه شورای امنیت رای داد، اظهار کرد: حق ایران بر اساس معاهدات بین‌المللی باید حفظ شود واین ترس ‌یا تردیدی که از فعالیت‌های هسته‌ای ایران وجود دارد، باید از بین برود.

وی ادامه داد: ما دوست داریم که ایران این نگرانی را از بین ببرد و به همین خاطر ما به قطعنامه رای دادیم.