استقبال کنگره آمریکا از مذاکره با ایران

حاشیه‌های یک نشست چهارساعته

نانسی پلوسی ، رییس مجلس نمایندگان آمریکا، دولت جرج‌بوش را به سبب گفت‌وگو با ایران، تحسین کرد. پلوسی گفت: فکر می‌کنم این مساله بسیار مهم است. در پایان ما می‌خواهیم بدانیم که هر راه علاج دیپلماتیکی به طور کامل پیگیری شده است. همزمان با اعلام تدوام گفت‌وگوها اعلام شد

استقبال رییس کنگره آمریکا از مذاکراه با ا یران

حاشیه‌های نشست چهار ساعته

نشسست بغداد میان نمایندگان ایران و آمریکا، همچون سایر اتفاقات سیاسی، در کنار متن اصلی، دارای حواشی خاص خود بود، که از چشم خبرنگاران دور نماند.

به گزارش ایرنا، نخستین نکته در نوع برخورد و نگاه سفرای ایران و آمریکا در دیدار با یکدیگر بود که هر یک سعی داشتند از نگاه مستقیم به یکدیگر دوری گزینند. همچنین سفیر آمریکا در تمامی طول سه دور گفت‌وگو به آنچه در نظر داشت، دست نیافت و علت این امر را با زیرکی این گونه عنوان کرد که «ما از جزییات صحبت کردیم و هیات ایرانی با دادن جواب‌های کلی، از پاسخ دادن به موارد ابهام ما طفره رفت.» دیگر نکته، آنکه در نزدیکی محل برگزاری اجلاس در مرکز بغداد، صدای چندین انفجار محل مذاکره را لرزاند و تمامی انفجارها دال بر یادآوری این نکته به دو طرف شرکت‌کننده بود، که در بیرون از این محیط مذاکره، طرف‌های لجوجی هستند که بطور اتفاقی معادلات عراق را در دست دارند. همچنین در پاسخ به سوالات بیشمار خبرنگاران برای انجام مصاحبه با طرف ایرانی، این هیات تا عصر دوشنبه سکوت کرد و گفت‌وگو با اصحاب رسانه را به چندین ساعت پس از اتمام مذاکرات موکول کرد.

روز گذشته خبرگزاری آسوشیتدپرس خبر داد، رییس مجلس نمایندگان آمریکا که به دلیل سفر به سوریه و ملاقات با مقامات این کشور، مورد انتقاد و کاخ سفید قرار گرفته بود، دولت جرج‌بوش را به سبب گفت‌وگو با ایران، تحسین کرد. در عین حال برخی منابع خبری عراق اعلام کردند که مذاکرات ایران با آمریکا در باره عراق، یک ماه دیگر از سر گرفته می‌شود.

به گزارش ایسنا، آسوشیتدپرس خبر داد، نانسی پلوسی رییس مجلس نمایندگان آمریکا از مذاکرات ایران-آمریکا در بغداد استقبال کرد.

پلوسی افزود: فکر می‌کنم این مساله بسیار مهم است در پایان ما می‌خواهیم بدانیم که هر راه علاج دیپلماتیکی به طور کامل پیگیری شده است.

پلوسی که برای دیداری دو روزه و در آستانه برگزاری اجلاس سران گروه هشت به آلمان سفر کرده است، روز دوشنبه با فرانک والتراشتاین مایر، وزیر امور خارجه آلمان دیدار و گفت‌وگو کرد.

در این دیدار اشتاین مایر، ضمن استقبال از مذاکره رسمی ایران و آمریکا گفت: مذاکرات دیپلماتیک و نه راه‌های نظامی، تنها روش برای حل مساله هسته‌ای ایران است.

همچنین نامزد دموکرات‌های آمریکا در انتخابات آتی ریاست جمهوری این کشور ضمن حمایت از مذاکرات کشورش با ایران درباره عراق اعلام کرد : ایران نمی خواهد شاهد بدتر شدن اوضاع در عراق باشد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آسوشیتدپرس، سناتور «بارک اوباما» با اشاره به مذاکرات سفیران ایران و آمریکا در عراق درباره برقراری امنیت در این کشور گفت‌: ایران هرگز خواهان گسترش سطح ناآرامی‌ها در عراق نیست.

اوباما که در روز گرامیداشت یاد قربانیان جنگ در آمریکا سخن می‌گفت، افزود‌: نباید از این روز برای منافع سیاسی استفاده شود.

وی که پس از مراسم این روز در جمع خبرنگاران سخن می‌گفت، همچنین درباره گفت‌وگوی رایان کروکر و کاظمی قمی سفرای آمریکا و ایران در عراق گفت‌: باید برای دولت به خاطر این کار اعتبار قائل شوم، کاری که من به ندرت انجام می‌دهم.

اوباما در ادامه از بوش خواست تا از گزینه دیپلماسی در‌حل مسائل خاورمیانه بیشتر استفاده کند.

وی افزود: منظور من اعتماد به ایران نیست، بلکه منظور من این است که آنها خود در این بین منافعی دارند و نمی‌خواهند شاهد فروپاشی کامل عراق و هجوم میلیون‌ها آواره به مرزهای طولانی دو کشور باشند. پیش‌تر اوباما طرحی را به سنا پیشنهاد داده بود که براساس آن شرکت‌های معامله‌کننده با ایران به سختی تنبیه می‌شوند.

از سوی دیگر روزنامه دولتی «الصباح» خبر داد که سه طرف ایرانی ، آمریکایی و عراقی در پایان نشست روز دوشنبه توافق کردند که نشست بعدی یک ماه دیگر در بغداد برگزار شود. به گزارش ایرنا این روزنامه عراقی اضافه کرده ‌است که مباحث روز دوشنبه که چهار ساعت به طول انجامید در نوع خود بی‌نظیر و نادر بوده است.

این روزنامه افزوده است که چهار ساعت بحث و گفت‌وگو بین ایران، آمریکا و عراق منجر به تشکیل یک کمیته سه جانبه برای هماهنگی خط مشی‌ها در خصوص اوضاع داخلی عراق شد.

از سوی دیگر روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز با اشاره به سخنان رایان کروکر و حسن کاظمی قمی، سفیران آمریکا و ایران در نشست بغداد به نقل از هوشیار زیباری، وزیر امور خارجه‌ عراق که با این روزنامه گفت‌و‌گو می‌کرد، نوشت: موضع دولت عراق و آمریکا آن طور که وی متوجه شده، آن است که می‌خواهند تلاش‌های مثبت ایران برای کمک به ثبات اوضاع را شاهد باشند.

به گزارش ایسنا به نقل از این روزنامه، وی افزود: اگر ایرانی‌ها می‌خواهند این نشست به یک پروسه تبدیل شود، در صورتی که نتایجی حاصل شده باشد، این امر ممکن خواهد بود.

براساس این گزارش مقامات واشنگتن گفتند که ارزیابی پاسخ ایران به درخواست‌های آمریکا به زمان نیاز دارد.

اولین گام

سفیر ایران در عراق در گفت‌و‌گویی مطبوعاتی اعلام کرد که دیدار روز دوشنبه رایان کروکر سفیر آمریکا در عراق با وی در بغداد اولین گام پیش از مذاکرات جدید بوده است.

به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری فرانسه حسن کاظمی قمی گفت: به طور کلی نمی‌توان گفت که این مذاکرات نتایج مثبتی داشته است.

وی افزود: مذاکرات امروز به منزله اولین گام میان دو طرف بوده است و دولت عراق گفته است که به‌زودی ما را برای مذاکرات جدید دعوت خواهد کرد. سفیر ایران گفت: ما از این پیشنهاد استقبال می‌کنیم و آن را به مقام‌های ایران منتقل خواهیم کرد و بعدا به آن پاسخ رسمی خواهیم داد. کاظمی قمی در مورد مذاکراتش با کروکر گفت: دو طرف در مورد چالش‌ها در عراق و مسایل امنیتی، دیدگاه‌های یکسانی داشته‌اند. نماینده ایران در نشست بغداد تاکید کرد که نیروهای عراقی باید کنترل پرونده امنیتی را در دست گیرند.

نشان حسن نیت

مشاور رهبری در امور بین‌الملل گفت : قبول درخواست مذاکره از سوی ایران نشان‌دهنده حسن نیت ایران است.

به گزارش خبرگزاری مهر، علی‌اکبر ولایتی در حاشیه همایش «دانشگاه تمدن ساز» در جمع خبرنگاران افزود: آنچه که در روز دوشنبه اتفاق افتاد بر اساس درخواست آمریکایی‌ها و تایید و تاکید دولت و همه مسوولان بلند پایه عراق، بالاخص آقای مالکی مبنی درخواست دولت عراق از ایران برای اجابت این دعوت بود.

وی افزود: قبول درخواست مذاکره از سوی ایران نشان‌دهنده حسن نیت ایران است، ولو اینکه آمریکایی‌ها در روزهای اخیر سخنان خصمانه‌ای را علیه ایران گفته‌اند.

ولایتی با تاکید بر اهمیت بازگشت امنیت به عراق تصریح کرد: ایران با جدیت خواستار این است که مردم عراق بتوانند به زندگی عادی خود برگردند و به اشغال خاک عراق توسط آمریکایی‌ها خاتمه داده شود.

مشاور رهبری در امور بین‌الملل اعلام کرد: به گمان بنده شرکت کردن ایران در این مذاکرات، نقش اساسی در ایجاد یک حسن‌تفاهم در منطقه دارد که نشان می‌دهد بر خلاف تبلیغات دشمنان ایران به دنبال ناامنی در عراق نیست و برعکس مصرانه به دنبال بازگشت امنیت به عراق است و در تلاش است تا اوضاع نابسامان عراق به آرامش برسد.