به گفته حسن مرادی، عضو کمیسیون انرژی مجلس، قرار بود تعدادی از نمایندگان برای به تعویق انداختن سهمیه‌بندی بنزین طرحی ارائه کنند اما با صحبتی که با رییس و نایب رییس مجلس شد، ارائه این طرح منتفی شد. به گفته وی، مجلس در مورد بنزین یک نظر دارد و آن اجرای سهمیه‌بندی است. ارائه طرح تعویق سهمیه‌بندی بنزین به مجلس منتفی شد

واردات بنزین، پاشنه آشیل اقتصاد ایران

درحالی که حدود ۱۰روز از تصمیم دولت برای افزایش ۲۵‌درصدی قیمت بنزین و ارائه آن تنها به‌وسیله کارت هوشمند سوخت می‌گذرد، خبرگزاری آسوشیتد پرس در گزارشی با بیان این‌که وابستگی به واردات بنزین پاشنه آشیل ایران به‌شمار می‌رود، تاکید کرد که اعطای یارانه‌های کلان به بنزین مصرفی در ایران هزینه‌های زیادی را به دولت تحمیل می‌کند. به گزارش ایسنا، این خبرگزاری آمریکایی در گزارش خود مدعی شد، تصمیم ایران برای افزایش قیمت بنزین باعث شد که بار دیگر این موضوع مورد توجه قرار گیرد که وابستگی اقتصاد به واردات بنزین می‌تواند در شرایط اعمال فشار غرب، این اقتصاد را آسیب‌پذیر نشان دهد.

آمی‌جف، کارشناس انرژی در این خصوص می‌گوید: واردات بنزین پاشنه آشیل ایران است، این مساله نشان‌دهنده آسیب‌پذیری اقتصاد این کشور است. برخی کارشناسان خارجی برآورد کرده‌اند که یارانه انرژی ایران، شامل بنزین و گاز طبیعی و به تنهایی به ۳۰‌میلیارد دلار بالغ می‌شود که این میزان ۱۵‌درصد کل اقتصاد کشور ارزیابی می‌شود.

شاید به همین‌دلیل است که نمایندگان مجلس ایران به‌خصوص آنها که به شرکت نفت نزدیک‌تر هستند، مدت طولانی است که خواستار افزایش قیمت بنزین شده‌اند. آسوشیتد پرس در ادامه می‌نویسد: اما دولت ایران نیز که مدافع حقوق فقیران شناخته می‌شود، پیش‌از این چند بار با افزایش قیمت بنزین برای کاهش تقاضا مخالفت کرده بود. از سوی دیگر لیلاز، کارشناس اقتصادی در این خصوص معتقد است که طرح سهمیه‌بندی باعث ایجاد بازار سیاه در کارت هوشمند می‌شود. به گفته وی، سوء مدیریت اقتصادی، ایران را بیشتر از تحریم‌های بین‌المللی متضرر می‌کند.

حسن مرادی، عضو کمیسیون انرژی مجلس که دو روز قبل ارائه طرحی برای تعویق سهمیه‌بندی بنزین را «شایعه» خوانده بود، روز گذشته این مساله را واقعی برشمرد و گفت: قرار بود تعدادی از نمایندگان برای به تعویق انداختن سهمیه‌بندی بنزین طرحی ارائه کنند اما ارائه این طرح منتفی شد.

به گزارش خبرگزاری فارس، مرادی افزود: با صحبتی که با رییس و نایب رییس مجلس شد و با توجه به اینکه ارائه این طرح از نظر قانونی درست نبود، ارائه این طرح منتفی شد.

وی تاکید کرد: مجلس در مورد بنزین یک نظر دارد و آن اجرای سهمیه‌بندی است.

اما از سوی دیگر،‌ عادل آذر، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس پیش‌بینی کرد که سهمیه‌بندی بنزین اجرایی نخواهد شد.

وی افزود:‌ قرار بود که دولت تا پایان فروردین‌ماه میزان سهمیه هر خودرو و قیمت آزاد بنزین را اعلام کند، ولی هنوز این موضوع را اعلام نکرده است و پیش‌بینی می‌کنم که سهمیه‌بندی اجرایی نخواهد شد.

آذر با تاکید بر اینکه دولت عزم جدی برای اجرای سهمیه‌بندی ندارد، اظهار کرد: فروش بنزین بدون سهمیه‌بندی به قیمت ۱۰۰تومان و توسط کارت‌هوشمند نیز برای گرفتن آمار و اطلاعات دقیق بنزین ادامه خواهد یافت.

نظرسنجی درباره رضایتمندی مردم

در همین حال،‌ روز گذشته خبرگزاری فارس به انتشار نتایج یک نظرسنجی درباره سهمیه‌بندی بنزین و طرح کارت‌هوشمند سوخت اقدام کرد.

در این گزارش البته نامی از موسسه پژوهشی انجام‌دهنده نظرسنجی نیامده، ولی اعلام شده است: ۲۲‌درصد افراد با این گزاره که «سهمیه‌بندی و توزیع کارت سوخت باعث کم شدن مصرف در میان طبقات مختلف جامعه خواهد شد» کاملا موافق، ۳۷‌درصد موافق، ۱۵‌درصد مخالف و ۶‌درصد کاملا مخالف بوده‌اند و ۲۰‌درصد پاسخگویان به گزینه در حد بینابین اشاره کرده‌اند.

تحقیق حاضر از نوع توصیفی و روش آن پیمایشی است در این پژوهش از تکنیک مصاحبه ساخت یافته که با استفاده از ابزار پرسشنامه صورت می‌گیرد بهره گرفته شده است. جامعه آماری کلیه ایرانیان ۱۷‌سال به بالا ساکن در مراکز استان‌های کشور هستند. حجم نمونه ۲۵۰۰ نفر بوده ولی به دلیل عدم‌دریافت پرسشنامه‌ها از دو استان، حجم نمونه به ۲۲۷۹ نفر تقلیل یافته است.

یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد مردم استان‌های قم، خوزستان، هرمزگان و تهران بیش از سایر استان‌ها با اجرای این طرح با توجه به منافع آن موافق بوده‌اند.

بر اساس یافته‌های این پژوهش، مردم استان‌های کردستان، تهران و آذربایجان شرقی بیش از سایر استان‌ها با قیمت بنزین سهمیه‌ای (۱۰۰‌تومان) موافق بوده،‌ زنان و افراد تحصیلکرده و مردم استان‌های کردستان، قزوین، هرمزگان بیش از سایر گروه‌های دیگر با میزان سهمیه بنزین ۱۰۰ لیتر در ماه موافقت کرده و مردم با آنکه علاقه‌ای به افزایش قیمت بنزین ندارند، اما جایی که منافع کشور در میان است، افزایش قیمت را می‌پذیرند.

به نظر مردم تمهیداتی جهت کاهش مشکلات مردم در اجرای طرح سهمیه‌بندی بنزین اندیشیده نشده است. به نظر مردم بهتر بود قیمت بنزین سهمیه‌ای از سطح ۸۰تومان بیشتر نمی شد، اما آنان با قیمت ۱۰۰ تومان تا حد زیادی موافقند. مردم کمترین سطح قیمت را ۲۵۰ تومان برای هر لیتر برای بنزین آزاد خواستار شده و مهم‌ترین پیشنهاد مردم به دولت، توزیع بنزین بر حسب درآمد است.

یافته‌های توصیفی این پژوهش نشان می‌دهد، ۱۹‌درصد افراد با افزایش قیمت بنزین از آن جهت که در دراز مدت منافعی برای کشور دارد، کاملا موافق، ۳۰‌درصد موافق، ۲۱‌درصد مخالف و ۵/۱۳‌درصد کاملا مخالف هستند. همچنین حدود ۱۷‌درصد پاسخگویان تا حدودی با افزایش قیمت بنزین موافق هستند.

۳۴‌درصد افراد با این عبارت که «بهتر بود که قیمت بنزین سهمیه‌ای (۸۰ تومان) افزایش نمی‌یافت» کاملا موافق، ۴۱‌درصد موافق، ۹‌درصد مخالف و ۵/۲‌درصد کاملا مخالف هستند. همچنین حدود ۱۳‌درصد پاسخگویان به گزینه در حد بینا بین اشاره کرده‌اند.

۲۲‌درصد افراد با این عبارت که سهمیه‌بندی نمودن و توزیع کارت سوخت باعث کم شدن مصرف در میان طبقات مختلف جامعه خواهد شد، کاملا موافق، ۳۷‌درصد موافق، ۱۵‌درصد مخالف و ۶‌درصد کاملا مخالف هستند. همچنین حدود ۲۰‌درصد پاسخگویان به گزینه در حد بینا بین اشاره کرده‌اند.

این گزارش می‌افزاید: ۴۶‌درصد افراد با این عبارت که طرح سهمیه‌بندی بنزین منجر به افزایش قیمت کالاهای مختلف می‌شود، کاملا موافق، ۳۵‌درصد موافق، ۵‌درصد مخالف و ۲‌درصد کاملا مخالف هستند. همچنین حدود ۱۲‌درصد پاسخگویان به گزینه در حد بینا بین اشاره کرده‌اند.

۳۷‌درصد افراد با این عبارت که طرح سهمیه‌بندی نمودن بنزین منجر به ایجاد بازار سیاه و سوء استفاده خواهد شد، کاملا موافق، ۳۲‌درصد موافق، ۱۲‌درصد مخالف و ۴‌درصد کاملا مخالف هستند. همچنین حدود ۱۵‌درصد پاسخگویان به گزینه در حد بینا بین اشاره کرده‌اند. ۵/۲۲‌درصد افراد با تاثیر طرح سهمیه‌بندی نمودن بنزین در کاهش استفاده از خودروهای شخصی کاملا موافق، ۳۶‌درصد موافق، ۱۳‌درصد مخالف و ۵‌درصد کاملا مخالف هستند. همچنین ۵/۲۳‌درصد پاسخگویان به گزینه در حد بینا بین اشاره کرده‌اند. همچنین ۲۳‌درصد افراد با استفاده از کارت سوخت در جایگاه‌های عرضه بنزین در حد بسیار زیاد، ۲۶‌درصد در حد زیاد، ۱۱‌درصد در حد کم و ۱۱‌درصد در حد بسیار کم موافق هستند. همچنین ۲۹‌درصد پاسخگویان میزان موافقت خود را در حد بینابین اعلام کرده‌اند.

واردات ۹میلیون کارت هوشمند

از سوی دیگر در حالی که برخی کارشناسان اقتصادی و دست‌اندرکاران حوزه انرژی معتقدند کارت هوشمند به همان اندازه کوپن کارکرد دارد، روز گذشته اعلام شد، وزارت نفت بیش از ۹‌میلیون کارت‌ هوشمند سوخت موتورسیکلت‌ها و خودروها را از چین خریداری کرده است.

سخنگوی طرح کارت هوشمند سوخت در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر گفت: درگذشته به دلیل کثرت تعداد کارت‌ها و حجم بالای کار بیش از ۸‌میلیون کارت‌ هوشمند سوخت موتورسیکلت‌ها و در حدود یک میلیون کارت هوشمند سوخت خودروها در چین تولید شد.

محمد ناصری افزود: این کارت‌ها پس از تولید در چین، در ایران شخصی‌سازی شد. وی همچنین درباره وضعیت کنونی تولید کارت‌های هوشمند سوخت تصریح کرد: د رحال حاضر دستگاه تولید این کارت در ایران موجود است و کارت‌های مورد نیاز به دلیل کاهش حجم کار در ایران تولید می‌شود.

وی درباره وضعیت تحویل کارت‌های هوشمند سوخت گفت: هم‌اکنون دو میلیون کارت در پست و ناجا موجود است که هنوز به دست صاحبان آنها نرسیده است.

وی اضافه کرد: پیش‌بینی می‌شود تا پایان هفته جاری تا ۶۰۰‌هزار کارت که آدرس آنها اصلاح شده به دست مردم برسد. ناصری درباره اجرای طرح سهمیه‌بندی بنزین از نیمه دوم خردادماه گفت: بخشنامه رسمی اجرای این طرح هنوز به طور رسمی به ما ابلاغ نشده است.