4‌ محور اساسی مذاکرات ایران و آمریکا

به گزارش روزنامه الصباح عراق‌، یک منبع آگاه عراقی درباره مذاکرات ایران و آمریکا گفت‌: در این مذاکرات که قرار است بیست و هشتم ماه جاری میلادی انجام شود، ۴ محور اصلی در قالب یک موضوع با عنوان «اوضاع عراق» مورد بررسی قرار گیرد. به گفته این منبع، اتهام ورود سلاح ایرانی به عراق و رسیدن این سلاح‌ها به گروه‌هایی که ارتش آمریکا آنها را تندرو می‌خواند، موضوع سازمان مجاهدین خلق (گروهک منافقان) و مانورهای آمریکا در خلیج‌‌فارس و همچنین عقب‌نشینی آمریکا از عراق ۴ محوری است که در مذاکرات آتی بغداد مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.به گزارش این روزنامه، طرف عراقی براین موضوع تاکید دارد که دراین نشست به جز موضوع عراق به موضوع دیگری پرداخته نشود.منابع مذکور اعلام کردند: «هوشیار زیباری»، وزیر امورخارجه عراق نیز در نشست مذکور که به احتمال زیاد در ساختمان وزارت امور‌خارجه این کشور برگزار می‌شود، شرکت خواهد کرد.همچنین این روزنامه نوشت دولت عراق از ایران و آمریکا خواسته است که در این مذاکرات به موضوع برنامه هسته‌ای ایران و مساله حزب‌ا... لبنان که دو مورد اختلاف ایران و آمریکا است پرداخته نشود.

از سوی دیگر، مشاور وزیر امورخارجه آمریکا و هماهنگ‌کننده این کشور در امور عراق تاکید کرد: در مذاکرات ایران و آمریکا در نشست بغداد تنها به مسائل مربوط به عراق پرداخته خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری فارس، دیوید ساترفیلد در گفت‌وگو با روزنامه الحیات درباره نشست بغداد‌، گفت: در نشست آتی میان ایران و آمریکا در بغداد به مسائل دیگری غیر از مسائل عراق پرداخته نخواهد شد. ساترفیلد افزود: مشکلات موجود با ایران در خصوص پرونده هسته‌ای این کشور در موقعیت‌های دیگر به ویژه با خاویر سولانا مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و گروه مذاکره‌کننده‌ای که با وی کار کنند، مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد و در نشست بغداد بررسی نمی‌شود. وی بار دیگر بدون ارائه مدرکی ایران را به دخالت در حملات بر ضد نیروهای آمریکایی در عراق متهم کرد. وی گفت: این مذاکرات بر مساله عراق و قاچاق اسلحه از ایران به این کشور برای هدف قرار دادن نیروهای آمریکایی و نیروهای هم پیمان آمریکا که دولت ایران نیز از آن آگاه است، متمرکز خواهد بود. مشاور رایس افزود: با برنامه مشخص در این نشست شرکت خواهیم کرد.ساترفیلد گفت: نمی‌دانیم که ایرانی‌ها در این نشست چه مسائلی را مطرح خواهند کرد. از سوی دیگر ما آمادگی پرداخت هر بهایی را برای حمایت از نیروهای‌مان در مقابل حملات در عراق نداریم و می‌خواهیم شاهد عراقی آرام و با ثبات باشیم که روابط خوبی با همه کشورهای همسایه از جمله ایران داشته باشد. وی انجام هرگونه معامله با ایران را رد کرد و گفت آمریکا به امنیت هم پیمانانش در منطقه خلیج‌فارس و خاورمیانه اهمیت می‌دهد و در مذاکرات خود با ایران بر سر منافع آنها معامله نخواهد کرد. وی همچنین دستیابی به هرگونه توافق احتمالی کشورش با سوریه یا ایران که منافع لبنان را تهدید کند و به فرایند دمکراسی در این کشور ضربه بزند، بعید دانست. افزون بر این، خبرگزاری شین‌هوا از شان‌مک‌کورمک، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نقل قول کرد: در مذاکرات بغداد که در سطح سفیران دو کشور برگزار خواهد شد، یک نماینده از دولت عراق نیز حضور خواهد داشت.

هفته گذشته مقام‌های رسمی آمریکا اعلام کردند: رایان کروکر، سفیر آمریکا در عراق که به تازگی این پست را از زلمای خلیل‌زاد تحویل گرفته است، واشنگتن را در این مذاکرات نمایندگی می‌کند. در روز‌های گذشته برخی شنیده‌ها از این حکایت داشت که معاون علی‌لاریجانی، چنین مسوولیتی را عهده‌دار خواهد بود.

روزنامه کویتی القبس نیز به نقل از منابع آگاه گزارش داده بود، محمد جعفری، معاون امنیت داخلی شورای‌عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ریاست هیات‌ مذاکره‌کننده ایرانی را به عهده خواهد داشت و حسن کاظمی‌قمی، سفیر ایران در عراق او را همراهی خواهد کرد. اما دیروز جعفری در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس این خبر را تکذیب کرد.هنوز نام نماینده ایران که به گفته متکی «دیپلماتی با سابقه که پیش‌تر سفیر بوده» مشخص نشده است.