شهردار تهران با اشاره به غیرتخصصی بودن طرح:
مونوریل منتفی است
شهردار تهران در پاسخ به سوال خبرنگار دنیای اقتصاد درباره سهمیه بندی بنزین و تاثیر آن بر وضعیت حملونقل شهر تهران گفت: سهمیه بندی بنزین تصمیمی است که از سوی دولت و مجلس گرفته شده است و شهرداری نیز در این زمینه پیشبینیهایی انجام داده است که شامل افزایش دو هزار اتوبوس به ناوگان شهری، خرید واگنهای جدید مترو و ورود تاکسیهای ون به سیستم حملونقل شهری میشود.
ضمن این که برای تاکسیها و مسافربران شخصی نیز سهمیههای بنزین ویژهای متناسب با دو شیفت کاری در روز در نظر گرفته شده است. قالیباف ترافیک تهران را «چالش ملی» خواند و از گسترش حملونقل عمومی به عنوان مهمترین راهکار حل این معضل نام برد. وی استفاده مطلوب از سیستم اتوبوسرانی با هدف افزایش کیفیت خدمات، زمانبندی دقیق حرکت اتوبوسها و ایجاد خطوط ویژه در بزرگراهها را از جمله راهکارهای اندیشیده شده در این مورد برشمرد و افزود: افزایش تعداد ایستگاههای مترو به ۴۸ ایستگاه در سال ۸۵ و کم کردن فاصله حرکت قطارها به ۳ دقیقه در ساعات اوج بار از اقداماتی است که پیش از این انجام شده است.
پیشبینیهای شهرداری برای روزهای بعد از سهمیه بندی بنزین
شهردار تهران در پاسخ به سوال خبرنگار دنیای اقتصاد درباره سهمیه بندی بنزین و تاثیر آن بر وضعیت حملونقل شهر تهران گفت: سهمیه بندی بنزین تصمیمی است که از سوی دولت و مجلس گرفته شده است و شهرداری نیز در این زمینه پیشبینیهایی انجام داده است که شامل افزایش دو هزار اتوبوس به ناوگان شهری، خرید واگنهای جدید مترو و ورود تاکسیهای ون به سیستم حملونقل شهری میشود.
ضمن این که برای تاکسیها و مسافربران شخصی نیز سهمیههای بنزین ویژهای متناسب با دو شیفت کاری در روز در نظر گرفته شده است. قالیباف ترافیک تهران را «چالش ملی» خواند و از گسترش حملونقل عمومی به عنوان مهمترین راهکار حل این معضل نام برد. وی استفاده مطلوب از سیستم اتوبوسرانی با هدف افزایش کیفیت خدمات، زمانبندی دقیق حرکت اتوبوسها و ایجاد خطوط ویژه در بزرگراهها را از جمله راهکارهای اندیشیده شده در این مورد برشمرد و افزود: افزایش تعداد ایستگاههای مترو به ۴۸ ایستگاه در سال ۸۵ و کم کردن فاصله حرکت قطارها به ۳ دقیقه در ساعات اوج بار از اقداماتی است که پیش از این انجام شده است. دنیای اقتصاد- شهردار تهران، طرح منویل صادقیه - فروگاه مهرآباد را غیرتخصصی خواند و گفت: مونوریل یک بحث تخصصی و فنی است و لازم نیست سیاسی شود.
محمد باقر قالیباف در نشست خبری خود پس از انتخاب به عنوان شهرداری روز گذشته افزود: شهرداری تهران، وزارت کشور و شرکت متروی تهران پیگیر موضوع گسترش قطار شهری تهران هستند که به لحاظ فنی ممکن است این قطار زیرزمینی، روی زمین یا بالای سطح زمین حرکت کند، اما اجرای طرح مونوریل صادقیه به فرودگاه مهرآباد به دلیل نداشتن توجیه فنی، منتفی است.
وی رقابت میان خود و احمدینژاد را مربوط به دوره انتخابات دانست و تصریح کرد: بعد از پایان انتخابات نهم ریاست جمهوری، هرگز برای ادامه رقابت سیاسی تلاش نکردهام، چرا که معتقدم بعد از انتخابات، دوران رقابت پایان یافته و دوران رفاقت و خدمت آغاز شده است. ضمن اینکه گمان نمیکنم در دولت هم این نگاه وجود داشته باشد که چون قالیباف شهردار تهران است، به شهرداری کمک نکنیم.
شهردار تهران نوسازی بافتهای فرسوده را از وظایف اصلی دولت برشمرد و تصریح کرد: شهرداری با اقدام در این مورد، در واقع به کمک دولت شتافته و تاکنون نوسازی ۱۲هزار واحد مسکونی در جنوب شهر تهران آغاز شده است.
قالیباف به تخصیص دیرهنگام اعتبارات به عنوان یکی از بزرگترین مشکلات شهرداری برای اجرای طرحهای در نظر گرفته شده اشاره کرد و افزود: برخی اعتبارات تبصره «۱۳» سال ۸۵، تا بهمن و اسفند ماه سال گذشته نیز تخصیص پیدا نکرده بود.
وی درباره دفن زبالههای بیمارستانی نیز تصریح کرد: جمعآوری زبالههای بیمارستانی به عهده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است. اما از آنجا که این مساله میتواند خطرات جدی برای سلامت شهروندان در پی داشته باشد، شهرداری ناگزیر اقدام به جمعآوری این زبالهها کرده است.
قالیباف درباره علت حضور نیافتن شهردار تهران در جلسه هیاتدولت گفت: باید مرا به هیاتدولت دعوت کنند. خودسرانه که نمیتوانم به این جلسه بروم.
شهردار تهران، محدود شدن روزافزون اختیارات شوراهای شهر را نگرانکننده خواند و افزود: اگر دولت میخواهد در مسائل کلان کشور قدرتمند عمل کند، لازم است مسائل خود را به مردم و نمایندگان آنها در شوراهای شهر بسپارد.
قالیباف دلیل ضعف تعامل شهرداری با شورای شهر دوم را کمبود وقت و مشغله کاری فراوان خود دانست و گفت: تلاش داریم در دوره جدید تهران را ۱۶ نفره اداره کنیم، یعنی شخص شهردار به کمک ۱۵ عضو شورای شهر در کنار هم به مدیریت شهری بپردازند.
وی اظهار کرد: شهرداری محل دخالت سلایق سیاسی نیست. در شهرداری از همه نیروهای شایسته استفاده میکنیم. وارد کردن سلیقه سیاسی در کنار و پایبندی نداشتن به نظام جمهوری اسلامی، تنها خط قرمزهای ما برای استفاده از افراد در ساختار شهرداری است.
وی با اشاره به وجود هماهنگی میان شهرداری و شورای شهر تهران اظهار کرد: اعضای شورای شهر تلاشی برای دخالت در عزل و نصبهای شهرداری نداشتهاند، چرا که براساس قانون صاحب چنین حقی نیز نیستند.
قالیباف تغییر برخی مدیران شهرداری در دوره جدید را اجتنابناپذیر دانست و گفت: به طور حتم بعضی شهرداران مناطق و دیگر مدیران شهر تهران تغییر خواهند کرد. شهردار تهران توجه به اقتصاد شهری و اشتغالزایی را از اولویتهای شهرداری تهران در دوره قبلی مسوولیت خود قلمداد کرد و گفت: در ۱۸ ماه گذشته هیچ طرح عمرانی متوقفی در شهر تهران وجود نداشته است. ضمن اینکه عملیات فنی و عمرانی ساخت برج میلاد نیز تا مهرماه سالجاری به اتمام میرسد و این برج در دهه مبارک فجر به طور رسمی افتتاح خواهد شد.
وی در بخش دیگری از این نشست خبری، به برنامههای آینده خود در شهرداری تهران اشاره و تصریح کرد: تبدیل سازمان شهرداری به یک نهاد اجتماعی مهمترین رویکرد ما در دوره جدید است که غالب بودن چهرههای فرهنگی در شورای اسلامی شهر نیز به این رویکرد کمک خواهد کرد.
به گفته قالیباف، در سال ۸۶ بیشترین توجهات به حوزههای فرهنگی و اجتماعی شده است و مجموعه این اعتبارات به بیش از یکصدمیلیارد تومان خواهد رسید.
شهردار تهران افزایش آگاهی مردم از وظایف مدیران شهری و نیز حقوق خود را مصداق بارز «شهروند مداری» بر شمرد و افزود: حذف رانت اطلاعاتی از سیستم شهرداری، از جمله اهداف در این زمینه است و تا پایان مهرماه ۸۶ هر شهروند تهرانی میتواند به کمک ساختار فناوری اطلاعات شهرداری و از طریق سیستم GIS، تمام اطلاعات مورد نیاز درباره مسکن، محل کار و سایر موضوعات مرتبط شهری خود را به دست میآورد.
وی تبلیغاتی خواندن فعالیتهای شهرداری تهران از جمله بهسازی خیابان ولیعصر را نادرست دانست و گفت: هر کاری انجام میدهیم، عدهای سیل انتقادهای خود را به سوی شهرداری سرازیر میکنند.
قالیباف کل هزینه بهسازی پیادهرو خیابان ولیعصر را ۱۵میلیارد تومان اعلام و تصریح کرد: برای بهسازی پیادهرو سایر خیابانهای شهر از جمله خیابانهای انقلاب و جمهوری اسلامی نیز برنامهریزی کردهایم.
شهردار تهران درباره مافیای نظارت ساختمانی و فروش امضای مهندسان ناظر تصریح کرد: شهرداری مسوول تقسیم این مساله نیست و سازمان نظام مهندسی باید در این مورد پاسخگو باشد. هر چند شهرداری با راهاندازی سیستم جامع اطلاعاتی و زماندار کردن پروانههای ساختمانی، تلاش میکند با این مشکل برخورد کند.
وی درباره عملکرد مناطق مختلف شهرداری تهران، به اجرایی شدن ۹۴درصد برنامههای مناطق شهرداری تهران در سال ۸۵ اشاره کرد و افزود: نظارت مستمری بر کار شهرداران مناطق از سوی شخص من صورت میگیرد.
قالیباف در همین حال، خبر انتصاب یک شهردار خانم در یکی از مناطق شهرداری را رد کرد.
قالیباف با اشاره به اینکه هرگز شهرداری را وارد مدار سیاسی نکرده است، گفت: هیچ تلاش سیاسی برای ماندن در شهرداری تهران انجام ندادم و هیچ شرطی را هم برای انتخاب مجدد نپذیرفتم.
ارسال نظر