مذاکرات مهم ایران در هفته آینده

طرف آمریکایی گفت‌وگو با ایران معرفی شد

«رایان کروکر»، سفیر آمریکا در بغداد ریاست هیات‌ مذاکره‌کننده آمریکا با هیات ایرانی را بر عهده خواهد داشت

دنیای اقتصاد- منوچهر متکی، وزیر امور خارجه کشورمان دیروز خبر داد که گفت‌وگوهای ایران و آمریکا روز هفتم خرداد پیرامون مسائل مربوط به عراق در بغداد برگزار می‌شود. این تاریخ از سوی وزارت خارجه آمریکا نیز تایید شده است. به گفته مقامات آمریکایی، ریاست هیات‌ مذاکره‌کننده آمریکا را «رایان کروکر»، سفیر آمریکا در عراق برعهده خواهد شد.

رییس مذاکره‌کنندگان ایرانی نیز به گفته آقای متکی، یک دیپلمات باتجربه خواهد بود که قبلا سفیر بوده و الان نیز سفیر است.وزیر امور خارجه ایران اعلام کرد که این فرد در یکی دو روز آینده معرفی خواهد شد.

به گفته متکی، اگر آمریکا اذعان کند که سیاست‌هایش در عراق شکست خورده و اراده جدی برای تصحیح روند حاکم بر عراق و برقراری امنیت در این کشور دارد، این مذاکرات می‌تواند امیدوارکننده باشد و امیدواریم که این‌گونه باشد.

هاشمی رفسنجانی، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در گفت‌وگویی با شبکه العربیه اعلام کرد که اگر آمریکا حسن‌نیت نشان دهد می‌توان به تداوم گفت‌و‌گوها امیدوار بود.

در خبری دیگر، دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان تایید کرده است که دور جدید مذاکرات هسته‌ای با خاویر سولانا روز دهم خردادماه در یک کشور اروپایی برگزار خواهد شد.

مسوول پرونده هسته‌ای کشورمان در خصوص دور جدید مذاکرات به طرف مقابل توصیه کرد که از زمان، استفاده مطلوب کنند و نباید چنین تصور شود که زمان دادن به این موضوع علاج کار برای آنها است.لاریجانی گفت: برداشت من این است که موضوع در حد رسیدن است و می‌شود میوه آن را چید.وی در عین حال در پاسخ به این پرسش که «در صورت صدور قطعنامه بعدی، واکنش ایران چه خواهد بود؟» گفت: هنوز تا صدور قطعنامه بعدی فاصله داریم ولی اگر برخی از اعضای ۱+۵ علاقه‌مندند نافرمانی بین‌المللی داشته باشند، باید بدانند که طرف مقابل (ایران) نیز چنین کارت‌هایی را در اختیار دارد. تاریخ مشخص شد، ۷خرداد در بغداد

اولین مذاکره رسمی ایران وآمریکا پس از ۲۷سال

دنیای اقتصاد: مقامات رسمی ایران و آمریکا، زمان مذاکره‌ای را که پیش‌تر خبر آن تایید شده بود اعلام کردند. یکشنبه گذشته سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گفت که ایران برای کاهش آلام مردم عراق، تقویت ثبات و آرامش و حمایت از دولت المالکی، بادرخواست رسمی آمریکا برای مذاکره درباره اوضاع عراق، موافقت کرده است. پنج‌شنبه گذشته مقام‌های رسمی جمهوری اسلامی و ایالات متحده اعلام کردند نمایندگان دو دولت روز دوشنبه ۷خرداد - ۲۸ ماه مه در بغداد با هم گفت‌وگو می‌کنند. رایان کروکر، سفیر آمریکا در بغداد که به عنوان نماینده ایالات متحده در مذاکره دوجانبه بغداد معرفی شده بود، به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: در این مذاکرات درباره روابط ایران و آمریکا بحث نخواهد شد، بلکه بررسی می‌کنیم که چگونه همکاری‌های مستقیم دو کشور می‌تواند اوضاع را در عراق بهبود ببخشد.

گرچه موضوع مذاکرات تنها به شرایط عراق محدود می‌شود، اما از آنجا که طی ۲۷سال گذشته پس از قطع رابطه دو کشور، این اولین مذاکره رسمی دو کشور است، اهمیت ویژه‌ای یافته است.

البته آنچنان که بعدها آشکار شده‌ است، تهران و واشنگتن تاکنون چندین بار مذاکراتی غیر رسمی داشته‌اند که آخرین آن منجر به تعامل دو کشور در سرنگونی طالبان شد.

موافقت ایران با مذاکره رسمی با آمریکا درباره عراق پس از دومین درخواست واشنگتن حاصل شد. سال گذشته کاندولیزا رایس، زلمای خلیل‌زاد، سفیر سابق آمریکا در بغداد را واداشت تا تلاش کند باب گفت‌وگویی رامیان دو کشور در این موضوع مشخص بگشاید، اما جمهوری اسلامی با درخواست آمریکا مخالفت کرد، چرا که بر این باور بود که واشنگتن می‌خواهد از این دیدار، بهره‌برداری تبلیغاتی کند.

هر چند که پیش از این نیز هیات بیکر- همیلتون متشکل از اعضای دو حزب دموکرات و جمهوریخواه نیز در گزارش خود درباره جنگ عراق، خواستار مذاکره دولت ایالات متحده با کشورهای دارای نفوذ در منطقه همچون ایران و سوریه برای بهبود وضعیت آمریکا در عراق شده بودند.

گرچه طرف آمریکایی این مذاکره هفته گذشته معرفی شد، اما هنوز نماینده ایران در گفت‌وگوی دو کشور در بغداد مشخص نشده است. روز گذشته وزیر امور خارجه کشورمان پس از دیدار با خانواده دیپلمات‌های ایرانی که در اربیل عراق توسط نیروهای نظامی آمریکایی مستقر در کردستان عراق ربوده شدند، به خبرنگاران گفت: از سوی ایران یکی از دیپلمات‌های باتجربه که قبلا سفیر ما بوده، در این مذاکرات شرکت می‌کند که ظرف یکی دو روز آینده معرفی خواهد شد.

منوچهر متکی روز پنج‌شنبه در حاشیه سی و چهارمین اجلاس وزیران امور خارجه کشورهای عضو کنفرانس‌ اسلامی در جمع خبرنگاران زمان مذاکره بغداد را اعلام کرد.

متکی یادآور شد: در این گفت‌وگوها فقط درباره امنیت عراق مذاکره خواهیم کرد.

وی گفت که مذاکره با لجبازی آمریکایی‌ها به تاخیر افتاد و ما اعلام آمادگی مجدد کردیم.

وزیر امور خارجه ایران تصریح کرد که در این مذاکرات درباره پرونده هسته‌ای ایران گفت‌وگو نخواهیم کرد، فقط پیرامون برقراری امنیت در عراق و تلاش‌ها در این مورد بحث می‌کنیم.

وی با بیان این که بنا بود ایران و آمریکا در ماه مارس سال گذشته به خواست رهبران عراق مذاکره کنند که ایران پذیرفت، گفت: در آن دوران به علت تبلیغات آمریکایی‌ها ایران گفت‌وگوها را لغو کرد.

متکی تاکید کرد: این مذاکرات با حضور مقام‌های عراقی انجام خواهد شد.

وی همچنین افزود روابط بین دو کشور ایران و آمریکا خیلی تیره است و وقت زیادی لازم دارد تا آمریکایی‌ها از این رفتارهای خصمانه خود دست بردارند.

متکی در ادامه سیاست‌های آمریکا در عراق را شکست خورده و ناموفق دانست و افزود: با حضور نیروهای خارجی در عراق مزاحمت‌های جدی برای مردم ایجاد شده و در نتیجه سیاست‌های غلط اشغالگران، عراق درگیر مشکلات مذهبی و قومی است.

تشدید فشارها و ایراد اتهامات

ده روز مانده به برگزاری اولین مذاکره رسمی ایران و آمریکا پس از بیست و هشت سال قطع رابطه بین دو کشور، سناتور دموکرات کاندیدای جانشینی جرج بوش طرحی را در مجلس نمایندگان و سنای آمریکا مطرح کرد که در صورت نهایی شدن می‌تواند ایران را از سرمایه‌گذاری کشورهای اروپایی و آسیایی در صنعت نفت و گاز خود کاملا بی بهره کند.

در روزهای گذشته همزمان با انتشار خبر موافقت جمهوری اسلامی ایران با انجام گفت‌وگوی رودروی ایران و آمریکا درباره عراق، چند قانون‌گذار از حزب دموکرات ‌آمریکا در پی اعمال فشار بیشتر اقتصادی بر ایران بوده‌اند.

اگرچه از میان دو حزب مطرح آمریکا، حزب دموکرات مواضع معتدل‌تری نسبت به ایران داشته، اما این بار این «پاراک اوباماما سناتور دموکرات و نامزد ریاست جمهوری آمریکا است که این طرح را به سنا ارائه کرد.

طرح سناتور اوباما در صورت تبدیل به قانون، متحدان آمریکا، شرکت‌ها و اشخاص حقوقی سرمایه‌گذار در صنایع نفت و گاز ایران را برای خروج سرمایه‌های خود از ایران و قطع رابطه تجاری با جمهوری اسلامی ایران تحت فشار می‌گذارد.

براساس طرح دیگری که توسط «بارنی فرن» رییس کمیسیون بازرگانی و «تام لنتوس» رییس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان ارائه شده دولت آمریکا موظف می‌شود هر شش ماه یکبار فهرستی از شرکت‌هایی را تهیه کند که میزان سرمایه‌گذاری آنها در صنایع نفت و گاز ایران فراتر از بیست‌میلیون دلار است.ارائه‌کنندگان این طرح معتقدند با دسترسی به این فهرست، سرمایه‌گذاران می‌توانند در معاملات خود با شرکت‌های خارجی با آگاهی بیشتری تصمیم بگیرند و در عین حال مقامات محلی و ایالتی اجازه می‌یابند هرگونه سرمایه‌گذاری در شرکت‌های موجود در فهرست سیاه دولت را ملغی کنند. فراتر از این حتی اگر مدیران برای چنین اقدامی با شکایت حقوقی افراد مواجه شوند مورد حمایت قرار خواهند گرفت.

همچنین مجلس نمایندگان آمریکا لایحه‌‏ای که رییس‌‏جمهوری آمریکا را به کسب اجازه از کنگره برای حمله به ایران ملزم می‌‏کند، رد کرد.

به گزارش ایلنا به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس رابرت اندروز سناتور جمهوری‌‏خواه اولین لایحه را پیشنهاد کرد که استفاده از هزینه در قانون سیاست دفاعی بدون اجازه کنگره برای حمله به ایران را منع می‌‏کند، اما این لایحه با ۲۱۶ رای مخالف و ۲۰۲ رای موافق رد شد. دومین طرح مشابه که پیتر دیفازیو سناتور جمهوری‌‏خواه ارایه کرده بود نیز با ۲۸۸ رای مخالف و ۱۳۶ رای موافق رد شد.

براساس این گزارش، این دو لایحه به عنوان اصلاحیه قانون سیاست دفاعی در بودجه سال ۲۰۰۸ ارائه شد که هزینه‌‏ای بالغ بر ۶۴۶‌میلیارد دلار برای آن در نظر گرفته شده است.

براساس این گزارش، این رای‌‏گیری‌‏ها سمبولیک هستند، زیرا جرج بوش اعلام نکرده است که قصد حمله به ایران را دارد. چنانکه ریچارد لوبارون،‌ سفیر آمریکا در کویت اخیرا در حاشیه نشست امنیتی کویت و آمریکا بار دیگر تاکید کرد آمریکا هیچ تمایلی به رویارویی نظامی با ایران ندارد.با این حال بسیاری از دموکرات‌‏ها به دلیل اشتباه در ارزیابی اطلاعات پیش از جنگ در عراق معتقدند که این قانون ضروری است.آسوشیتدپرس نیز گزارش داد، مجلس نمایندگان آمریکا در اقدامی برای دشوار کردن دستیابی ایران به قطعات جت‌های جنگنده اف-۱۴ پنتاگون را از فروش قطعات باقی مانده از ناوگان از رده خارج شده تامکت به هر موسسه‌ای غیر از موزه‌ها منع کرد.

به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، این قانون که در ابتدا « قانون جلوگیری از صدور تسلیحات به ایران » نام داشت به یک لایحه ۶۴۶ میلیارد دلاری تامین سرمایه ارتش در بودجه سالانه افزوده شد.

این طرح در حالی مورد تایید مجلس نمایندگان قرار گرفت که وزارت دفاع آمریکا همچنان به بررسی فروش قطعات اف-۱۴ ادامه می‌دهد تا ببیند که می‌توان بدون به خطر انداختن امنیت ملی آن را در بازار مازاد به فروش رساند یا نه.

معاون وزیر خارجه آمریکا نیز در گفت‌وگو با فایننشیال تایمز و برخی روزنامه‌های اروپایی دیگر به تکرار ادعاهای آمریکا مبنی بر دخالت ایران در قاچاق بمب به عراق و حمایت از طالبان پرداخت.

به گزارش ایسنا به نقل از روزنامه فاینشنال تایمز جان نگروپونته، معاون وزیر خارجه آمریکا و رییس سابق سازمان اطلاعات ملی آمریکا با تاکید بر اتهامات واشنگتن مبنی بر تامین بمب برای نیروهای طالبان در افغانستان توسط ایران ادعا کرد: حتی زمانی که من رییس سازمان اطلاعات ملی آمریکا بودم نیز نگرانی‌هایی درباره آنچه انتقال سلاح و مواد انفجاری از فراز مرزهای ایران به داخل افغانستان به نظر می‌رسید وجود داشت.

جورج بوش نیز روز پنج‌شنبه گفت: اگر ایران برنامه هسته‌ای خود را متوقف نکند، آمریکا و انگلیس خواستار تحریم‌های جدید شورای امنیت سازمان ملل خواهند شد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، جورج بوش، رییس‌جمهوری آمریکا در آخرین کنفرانس خبری مشترک با تونی بلر، نخست وزیر انگلیس گفت: اگر نتوانیم در زمینه مساله هسته‌ای ایران به پیشرفتی دست یابیم، با یکدیگر همکاری خواهیم کرد تا از طریق سازمان ملل تحریم‌های جدیدی را به ایران تحمیل کنیم.

وی با تکرار ادعاهای غرب مبنی بر نظامی بودن برنامه هسته‌ای ایران گفت: آمریکا و انگلیس بر همگان آشکار خواهند کرد که کسب تسلیحات هسته‌ای توسط ایران به نفع صلح در جهان نخواهد بود.

بوش در حالی در آخرین روزهای زمامداری متحد اصلی‌اش، تونی‌بلر از تشدید تحریم‌ها سخن می‌گوید که گفت‌وگوهای ایران و ۱+۵ در موضوع پرونده هسته‌ای مجددا به جریان افتاده است و دور دوم آن در روز دهم خرداد ماه میان سولانا و لاریجانی برگزار می‌شود.

دیدگاه‌های منفی نسبت به آمریکا

همچنان که واشنگتن با نزدیک شدن به زمان مذاکره با ایران لحن خود را تندتر می‌کند، مقامات رسمی کشورمان نیز از دیدگاه‌های منفی موجود در ایران نسبت به سیاست‌های آمریکا سخن می‌گویند.

نایب رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه «آمریکا قابل اعتماد نیست»، گفت: آمریکا با تداوم سیاست خصمانه خود اخلال در اتحاد ملی و انسجام اسلامی را هدف قرار داده است. به گزارش ایلنا، محمدرضا باهنر افزود: آمریکا در حالی که به شدت در باتلاق عراق فرو رفته و خود آمریکایی‌ها اظهار می‌کنند برای بیرون آمدن از این باتلاق به ایران نیاز دارند و در اجلاس شرم‌الشیخ خانم رایس عاجزانه دنبال مذاکره با ایران بود اما به نظر می‌رسد آمریکایی‌ها هنوز از گذشته درس عبرت نگرفته و همچنان سیاست کهنه‌ استعماری خود را در قالب استعمار فرانو پیگیری می‌کنند. وی گفت: آمریکایی‌ها از یک طرف برای گفت‌وگو با ایران التماس می‌کنند تا بتوانند از باتلاق عراق بیرون بیایند و از طرف دیگر به عنوان یک قدرت مغرور ادبیاتی به کار می‌برند که نشان می‌دهد هنوز تصور می‌کنند می‌توانند از موضع یک قدرت برتر، کشور قدرتمندی مانند جمهوری اسلامی ایران را تحت تاثیر قرار دهند. باهنر با اشاره به مواضع و اقدامات متناقض رایس، وزیر امور خارجه آمریکا، تصریح کرد: حرکت‌هایی که خانم رایس پس از اجلاس شرم‌الشیخ انجام داد، با هیچ عقل سلیمی جور درنمی‌آید، او از یک طرف نیاز به مذاکره با ایران را مطرح می‌کند و از سوی دیگر برای ایجاد اخلال در ایران درخواست بودجه می‌کند.باهنر گفت: سیاست‌های استعماری آمریکا از یک طرف تهدید و تصویب بودجه برای ایجاد اخلال در اتحاد ملی است و از طرف دیگر بسیج نیروهایش برای جلوگیری از اتحاد مسلمانان است و این مساله ثابت می‌کند که آمریکایی‌ها قابل اعتماد نیستند.

وی با تاکید بر هوشیاری دستگاه دیپلماسی کشور در مذاکره با آمریکا درباره‌ عراق، گفت: وزارت امور خارجه ما همچنان‌که در اجلاس شرم‌الشیخ با مواضع مدبرانه خود تحسین جهانیان را برانگیخت در موضوع مذاکره نیز با توجه به راهبرد مقام معظم رهبری عمل کند.

رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با تاکید بر اینکه سیاست ایران در قبال آمریکا هیچ گونه تغییری نکرده، گفت: در صورت تغییر سیاست‌های خصمانه آمریکا علیه ایران می‌تواند فضا برای هرگونه اقدامی در زمینه گفت‌وگو قابل بررسی باشد. علاءالدین بروجردی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری فارس گفت: حرکت آمریکا در عراق علیه نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در ربودن پنج دیپلمات جمهوری اسلامی ایران که تاکنون ادامه دارد، از یک طرف و تصویب بودجه در مجلس آمریکا و درخواست افزایش این بودجه همچنین مجموعه فشارهای سیاسی بین‌المللی و موضع آمریکا در ارتباط با فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران همه اینها از آمریکا کشوری غیرقابل مذاکره به معنی عادی‌سازی روابط با جمهوری اسلامی ایران تشکیل داده است. رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تاکید کرد: آمریکا باید مجموعه سیاست‌های خصمانه خودش را در قبال جمهوری اسلامی ایران و منطقه تغییر دهد و از شرایط فعلی که شرایط بسیار نامطلوب و سیاست‌های کاملا خصمانه علیه جمهوری اسلامی ایران خارج شود. وی گفت: در صورت تغییر سیاست‌های خصمانه آمریکا علیه ایران می‌تواند فضایی برای هرگونه اقدامی در این زمینه ایجاد شود که قابل بررسی باشد.

***

به نظر می رسد این شدت لحن که نوعی زمینه چینی برای مذاکره بغداد میان ایران و آمریکا و احتمالا دور دوم گفت‌وگوهای لاریجانی -سولانا است، تا آن زمان ادامه خواهد داشت. این زمینه چینی صرفا در حد اظهار نظرتا نتایج مذاکرات آشکار شوند. با روشن شدن نتیجه مذاکرات مرحله اقدامات عملی دو کشور آغاز می‌شود.همچنان که رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفت‌وگو با شبکه العربیه گفته است: اگر آمریکا حسن نیت نشان دهد قصد تحمیل اهداف سلطه‌گرانه نداشته باشد، می‌توان به تداوم گفت‌وگوها امیدوار بود.