امکان مذاکره از نگاه «متکی»

به گفته «نیکلاس برنز»، معاون وزیر امور خارجه آمریکا، واشنگتن و همپیمانان اروپایی‌اش مایلند در «هر زمان و هر مکانی» با ایران در زمینه برنامه هسته‌ای آن مذاکره کنند. به گفته وی، «کاندولیزا رایس»، وزیر خارجه آمریکا گفته است که از حضور در این مذاکرات خشنود می‌شود. مذاکره با آمریکا نیاز به کارشناسی ‌دارد

معاون وزیر خارجه آمریکا: آماده مذاکره هسته‌ای با ایران در هر زمان و هر مکان هستیم

منوچهر متکی وزیر امور خارجه ایران گفت: مذاکره در سطح وزرای امورخارجه ایران و آمریکا به اراده و آماده سازی دستور کار خاص و کارشناسانه نیاز دارد.

به گزارش خبرگزاری مهر، منوچهر متکی با بیان اینکه آمریکایی‌ها در نظر داشتند در شرم‌‌الشیخ اقدامی شکلی و نمایشی انجام دهند، افزود: آمریکایی‌ها درخواست مذاکره را از طریق واسطه‌ها مطرح کرده بودند که تایید هم شد، اما مناسبات ایران و آمریکا پیچ و خم‌های زیادی دارد و مطالب عمده و اساسی زیادی باید مطرح شود و چنانچه آمریکا بخواهد در این وادی وارد شود، باید تمهیدات بسیار جدی فراهم شود؛ در حالی که در دستور کار ما بحث روابط دوجانبه مطرح نبود.

وی اضافه کرد: موضوع دیگری که در این نشست مطرح شد، درباره عراق بود که تنها دیدار سرپایی و کوتاه مدت بین اعضای دو هیات برگزار و در این باره بحث شد .

متکی افزود: از طرف دیگر ما تجربه ای از سال قبل داشتیم که آمریکا از طریق مقامات عراقی پیغام داده بود و بعد از اعلام آمادگی ایران برای ‌مذاکره، آمریکایی‌ها به خط تبلیغاتی روی آوردند.وی گفت: سی نفر از وزرای خارجه کشورهای شرکت‌کننده از جمله ایران و آمریکا، دبیرکل سازمان ملل، دبیر‌کل اتحادیه عرب‌، دبیر‌کل سازمان کنفرانس اسلامی‌و نوری المالکی

نخست وزیر عراق در نشست ظهر شرم‌الشیخ ‌شرکت داشتند و در نشست شب هم ما به علت برخی معذورات شرکت نکردیم.

متکی افزود: آمریکایی‌ها یک هفته قبل از این نشست در رسانه‌ها تبلیغات و بعد هم از طریق برخی واسطه‌ها موضوع مذاکره را اعلام کرده بودند و ما نیز روشن کردیم که برای آنکه در مذاکره هیچ سوء برداشتی پیش نیاید و صحت ‌و سقم مطالب، قابل ارزیابی باشد بهتر است این گونه مطالب از طریق سفارت سوئیس در تهران و به صورت رسمی‌منتقل شود و ما هم نظرات خود را به طور رسمی‌بیان خواهیم کرد.

وی گفت: اگر تحلیلی به موضوع نگاه شود، می‌توان گفت شاید مقامات آمریکا در ذهن خود تصور می‌کردند یک اقدام شکلی و نمایشی انجام می‌دهند، چون در گزارش همیلتون مطرح شده بود باید با ایران و سوریه مذاکرات صورت گیرد که احتمالا به دنبال مذاکرات نمایشی بودند.

متکی خاطرنشان کرد: اگر یک اراده سازنده را شاهد باشیم و از طرق رسمی درخواست‌ها رد و بدل شود و همان‌گونه که رییس‌جمهوری گفتند اگر صداقت را دراین درخواست ببینیم، آمادگی داریم که درجهت کمک به عراق، گفت‌وگوها و مذاکراتی داشته باشیم.

متکی با اشاره به اظهارات هوشیار زیباری، وزیرخارجه عراق که گفته است مساله دیپلمات‌های ربوده شده ایرانی در عراق در مرحله حل شدن است، تصریح کرد: بهتر است آمریکایی‌ها هرچه زودتر خود را از تبعات این اقدام غیرقانونی و نادرست که مرتکب شده‌اند، نجات دهند.

متکی خاطرنشان کرد: اگر گفته آقای زیباری این باشد که یک چنین اقدامی که بسیار هم دیر شده در شرف انجام است کار درستی است که پیش از این باید انجام می‌دادند، ولی به هر حال بهتر است هرچه زودتر صورت گیرد.

مذاکره می‌‌کنیم

عبدالرضا رحمانی فضلی، قائم‌مقام دبیر شورای عالی امنیت ملی در نشست بسیج دانشجویی دانشگاه‌های پیام نور با اشاره به اجلاس شرم‌الشیخ و مذاکره ایران و آمریکا گفت: آمریکایی‌ها اصرار داشتند مذاکراتی داشته باشیم ولی با توجه به اینکه دستور جلسه، مکان و زمان و نوع تبلیغات موجود اقتضای هیچ نوع مذاکره‌ای را نمی‌کرد، مذاکره نکردیم.

قائم‌مقام دبیر شورای عالی امنیت ملی با اشاره به صنعتی شدن فعالیت‌های هسته‌ای ایران، خاطرنشان کرد: به شدت کار و فعالیت می‌کنیم تا تعداد سانتریفوژها را افزایش دهیم اما در عین حال به قوانین NPT نیز گردن می‌گذاریم. رحمانی فضلی در پاسخ به سوالی در مورد رابطه ایران با آمریکا اظهار داشت: کسی به دنبال ایجاد رابطه با آمریکا نیست، ما از ابتدا نیز سلسله شرایطی داشتیم که این شرایط هیچ‌گاه محقق نشد و اگر روزی شرایط حاصل شود، برای دفاع از حق خود، مذاکره می‌کنیم.

آماده مذاکره هستیم

نیکلاس برنز معاون وزیر امور خارجه آمریکا روز جمعه در زاگرب گفت: واشنگتن و هم‌پیمانان اروپایی‌اش مایلند در هر زمان و هر مکانی با ایران در زمینه برنامه هسته‌ای آن مذاکره کنند. خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد برنز این سخنان را یک روز پس از نشست نمایندگان چین، انگلیس، فرانسه، روسیه و آلمان در برلین و درباره برنامه‌ای هسته‌ای ایران اعلام کرد. مقامات آلمانی گفتند که نشست یاد شده تدارک دور دیگری از مذاکرات میان خاویر سولانا مسوول دیپلماسی اتحادیه اروپا با علی لاریجانی مذاکره کننده هسته‌ای ایران را دنبال می‌کرد.

برنز گفت: ما مایلیم در هر زمان و هر مکانی با آنها ملاقات کنیم.

وی افزود: کاندولیزا رایس وزیر خارجه آمریکا گفته است که از حضور در این مذاکرات خشنود می‌شود. برنز، در عین حال تاکید کرد که هنوز پیشنهاد مذاکره جدی است. وی ادامه داد: همه ما خواستار مذاکره‌ایم، اما ایرانی‌ها باید سر میز مذاکره حاضر شوند.

تحریم‌های جدید

این در حالی است که خبرگزاری رویتر به نقل از معاون امور سیاسی وزیر خارجه‌ آمریکا گزارش داد: ایران اگر عدم پیروی از درخواست‌های شورای امنیت سازمان ملل ادامه دهد در ماه ژوئن با تحریم‌های جدید روبه‌رو خواهد شد. نیکلاس برنز، معاون امور سیاسی وزیر خارجه آمریکا با ادعای اینکه این ایران است که تمایلی به مذاکرات ندارد به خبرنگاران گفت: اگر ایران با مذاکرات موافقت نکند در ماه ژوئن با سومین قطعنامه تحریم‌ها روبه‌رو خواهد شد. برنز تاریخ خاصی را برای توقف برنامه هسته‌ای ایران مشخص نکرد، اما گفت: اگر ایران تا زمان نشست گروه ۸ در ماه ژوئن حرکتی نکرده بشد تحریم‌ها افزایش خواهند یافت.