یک بررسی کوتاه درباره انتخابات فرانسه
نیکولای پیشتاز
نیکولا سارکوزی از رقیب خود سگولن رویال پیشی گرفت، اما هر دوی آنها به دور دوم انتخابات ریاستجمهوری فرانسه راه یافتند.فرانسویها یک گام به انتخاب رییسجمهوری خود نزدیکتر شدند و با آرای خود نیکولاسارکوزی از جناح راست و سگولن رویال از جناح چپ را به دور دوم انتخابات راه دادند. براساس بررسیهای اولیه از انتخابات دور اول که روز یکشنبه ۲۲ آوریل برگزار شد، سارکوزی تنها با ۳۱درصد آرا توانست در صدر کاندیداها قرار گیرد، در حالی که رقیب او خانم رویال، ۲۶درصد آرا را به خود اختصاص داد.
سارکوزی در سخنرانی خود در جمع حامیانش در پاریس که تنها چند دقیقه بعد از اعلام بررسیهای اولیه آرا ایراد کرد، نتایج این انتخابات را «پیروزی دموکراسی» خواند.
در این انتخابات ۸۵درصد از واجدین شرایط برای شرکت در انتخابات در رایگیری شرکت کرده بودند که این رقم طی چند دهه گذشته بالاترین رکورد شرکت در انتخابات ریاست جمهوری بوده است.
این دو فینالیست سرانجام روز ششم ماه مه در رقابتی تنگاتنگ با یکدیگر شرکت میکنند. اما بزرگترین موضوع غافلگیرکننده در دور اول انتخابات، فاصلهای بود که بین آرای آقای سارکوزی و خانم رویال از یکسو و ده نامزد دیگر به وجود آمد.
تنها دو نفر از این ده نامزد شانس آن را داشتند که به دور دوم راه یابند: فرانسوا بایرو از حزب میانه و ژان ماری لوپن از جناح راست افراطی.
اما سرانجام آقای بایرو که طی مبارزات انتخاباتی توانست آرای خود را به طرز شگفتآوری افزایش دهد و آن را به رقم ۵/۱۸درصد برساند که نسبت به رقم ۸/۶درصد در انتخابات سال ۲۰۰۲ افزایش چشمگیری یافته بود، نتوانست آنقدر رای بیاورد که خود را به دور دوم برساند.
در واقع او شانس نوسازی سیاست فرانسه را توسط جناح میانه که آرزویش را داشت، از دست داد. و اما آقای لوپن، رهبر حزب جبهه ملی که شعار تبلیغاتیاش در انتخابات ترکیبی بود از خارجیستیزی و پوپولیسم ضدموسسات، با اختصاص تنها ۵/۱۰درصد از آرا به خود به شدت مایوس شد چون نه تنها این رقم بسیار کمتر از رقم ۸/۱۶درصد بود که او در انتخابات سال ۲۰۰۲ به خود اختصاص داده بود، بلکه این کمترین رقمی بود که او از سال ۱۹۷۴ تاکنون توانست کسب کند.
او که در سن ۷۸ سالگی در این انتخابات شرکت میکرد به احتمال قریب به یقین برای آخرین بار تلاش خود را برای کسب مقام ریاست جمهوری فرانسه شکست خورده دید.
نتایج بد لوپن در این انتخابات از بسیاری جنبهها تاییدی بود بر استراتژی سارکوزی در رقابتهای دور اول مبنی بر جذب رایدهندگان راست افراطی با ادعای سرسختی و سازشناپذیری در برابر مهاجرت و جرم.
آقای سارکوزی دائما در مبارزات انتخاباتی خود تاکید میکرد: «این آقای لوپن نیست که برایم جالب است بلکه رایدهندگان هستند که من به آنها علاقهمندم.»
نکته بسیار جالب در این انتخابات این بود که این بار نیکولاسارکوزی با دور رقیب از جناح راست افراطی و میانهگرای افراطی روبهرو بود. اما او نه تنها رایدهندگانی را از جناح راست افراطی به خود جذب کرد، بلکه از جناح چپ افراطی هم آرای افرادی را به خود اختصاص داد. در مقایسه با سال ۲۰۰۲، هیچیک از سایر نامزدها ۵درصد آرا را به خود اختصاص ندادند.
وقتی دو نامزد پیشتاز رقابت دو هفتهای خود را برای دور دوم آغاز کنند، دو چالش بزرگ پیش رو خواهند داشت.
اول آنکه هر یک از آنها تا چه حد میتوانند خود را متمایل به جناح میانه نشان دهند.
چون در دور اول آنها تمرکز خود را بر ریشههای سیاسی جناح خود معطوف کرده بودند.
در جناح چپ، خانم رویال برنامهای پرهزینه ابداع کرد که لباس از مد افتاده ضد بازار را بر تن آن پوشاند.
او هماکنون نیاز به آن دارد که رایدهندگان جناح میانه را همانند اعضای حزب سوسیالیست از جناح سوسیال - دموکرات، که از او خواسته بودند با بایرو یک تیم تشکیل دهد، متقاعد سازد که با آنها هم میتواند همصحبت شود.
اما در جناح راست وظیفه سارکوزی این خواهد بود که سبک خود را به یک مهره اطمینانبخش و متحدکننده عوض کند.
چون او در مبارزات انتخاباتی دور اول متهم شده بود که سعی دارد با قوانین سفت و سخت و سیاستهای سختگیرانه بر مهاجران فرانسویان را دچار فروپاشی و از هم گسیختگی کند.
در هر دوی این موارد، سوال این خواهد بود که این تغییر موضع چگونه باید به درستی انجام شود.
اگر آقای بایرو از حزب میانه اقدام به حمایت از یکی از این دو نامزد کند، این گره تا حدودی گشوده خواهد شد.
اما دومین چالش پیش رو، تقابل با ایدههایی است که در رقابتهای انتخاباتی دور اول مطرح نشد.
به دلیل تعداد نسبتا زیاد نامزدها و قوانین حاکم بر رسانهها در زمینه حق مساوی دسترسی نامزدها به این رسانهها، فرانسویها شانس آن را نداشتند که شاهد رقابت دو دیدگاه در زمینه چگونگی اعمال اصلاحات در کشور باشند و بحثی در این زمینه در دور اول رقابتها پیش کشیده نشد.
اما هماکنون قرار است چنین برنامهای برای بحث میان آقای سارکوزی و خانم رویال در روز دوم ماه مه ترتیب داده شود.
شاید آقای سارکوزی در این مورد احساس اطمینان بیشتری کند. چهار نظرسنجی که اواخر روز یکشنبه گذشته نتایج آنها اعلام شد حاکی از آن بودند که آقای سارکوزی در روز ششم ماه مه با کسب ۵۲ تا ۵۴درصد آراء، پیروزی را از آن خود خواهد کرد.
منبع: اکونومیست
ارسال نظر