موضع ایران در خصوص اجلاس شرمالشیخ
سیدمحمدعلی حسینی با بیان اینکه مشکل ایران با اجلاس شرمالشیخ، مکان و محتوای آن است، گفت: در حال حاضر رایزنیهایی برای عدم تضعیف نقش همسایگان عراق در این اجلاس در حال انجام است. سیدمحمد حسینی، سخنگوی وزارت امورخارجه پیش از ظهر دیروز در نشست خبری خود با خبرنگاران داخلی و خارجی در پاسخ به سوالی در واکنش به خبر شبکه العربیه مبنی بر اعلام موضع مقامات پاکستان درباره خطرساز بودن انجام غنیسازی در ایران برای منطقه خاورمیانه اظهار داشت: بارها توضیح دادهایم که مجموعه فعالیتهای هستهای ایران زیر نظر آژانس و در چارچوب مقررات بینالمللی است و لذا اظهارات تایید نشده برخی مسوولان در این رابطه قابل اعتنا نیست.
وی در خصوص آخرین موضع تهران برای شرکت در اجلاس همسایگان عراق گفت: دراینباره رایزنیها با تاکید بر اینکه نقش همسایگان عراق نباید تضعیف شود ادامه دارد.
حسینی افزود: مشکل ما با این اجلاس موضوع مکان و محتوای آن است، آنچه مورد توافق اولیه در اجلاس بغداد بود برگزاری اجلاس همسایگان بهعلاوه مصر و بحرین بود که قرار بود پس از آن شرکتکنندگان به موضعی واحد در باره اجلاس آتی و در صورت لزوم وسیعتر شدن آن برسند که البته چنین چیزی رخ نداد و در حال حاضر رایزنیها برای عدم تضعیف نقش همسایگان عراق در این اجلاس در حال انجام است. سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: در زمینه حضور، عدم حضور و یا سطح حضور در این اجلاس در حال بررسی هستیم و آقای متکی در این هفته با همتای عراقی خود مذاکراتی را انجام خواهند داد که پس از آن تصمیم نهایی برای این اجلاس اتخاذ خواهد شد. وی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر، درباره زمان، مکان و موضوعاتی که قرار است در جریان مذاکرات آتی خاویر سولانا با دبیر شورایعالی امنیت ملی کشورمان مورد گفتوگو قرار گیرد افزود: این مذاکرات قرار است چهارشنبه برگزار شود اما در مورد محل آن هنوز تصمیم قطعی گرفته نشده است. حسینی ادامه داد: امیدواریم این مذاکرات بتواند هدف جدی را که پیش از این مورد تاکید قرار داشت دنبال کند و بتواند پایههای اساسی برای حل این موضوع را بیابد. سخنگوی وزارت خارجه همچنین گفت: آنچه از هر چیز مهمتر است حفاظت و تامین حق ملت ایران در چارچوب قوانین بینالمللی برای استفاده از فناوری صلحآمیز هستهای است.
حسینی در این خصوص که آیا برای این مذاکرات پیششرطی هم مطرح شده، افزود: مذاکرات آقای سولانا و لاریجانی پیش از این هم وجود داشته که در آن پیششرطی را مطرح نکرده بودند و الان هم اجازه دهید بدون پیشداوری و گمانهزنی مذاکرات آغاز شود.
آنچه که باید در این مذاکرات مورد توجه قرار گیرد ایجاد فضای مناسب برای یافتن چهارچوبهای مورد نیاز جهت حل مساله است و همانگونه که آقای متکی هم تاکید کرده اند مذاکرات باید با توجه به واقعیت ورود ایران به مرحله صنعتی شکل گیرد.
وی تاکید کرد: غنیسازی را دیگر از ادبیات هستهای ایران حذف کنید واجازه دهید پایههای اساسی برای نیل به راهحلی جهت این موضوع پیدا شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار مهر درباره اخبار منتشر شده مبنی بر ورود تعدادی نظامیسوئیسی بهایران برای حفاظت از سفارت این کشور در تهران گفت: در مورد انچه که در این خصوص در رسانهها مطرح شده بود در مورد تعداد نیروهای حفاظتی مبالغه صورت گرفته بود اما پیش از این سفارت سوئیس درخواستی را برای حضور این افراد مطرح کرده بود که پس از انجام بررسیهای لازم طبق قواعد مرسوم هر سفارت خانهای میتواند تعدادی نیروی حفاظتی بدون سلاح برای سفارت خانه خود داشته باشد که ما نیز این اجازه را به سفارت سوئیس دادیم ضمن آنکه حفاظت کلی این محل برعهده کشور پذیرنده میباشد.
وی در ادامه سخنان خود با انتقاد از انتشار گزارش محرمانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی از فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامیایران در این خصوص بارها به آژانس تذکر داده که اخبار و گزارشات آژانس از فعالیتهای هستهای ایران حتما محرمانه است و افشای آنها تبعات منفی در پی خواهد داشت.حسینی ادامه داد: ما بارها دراین رابطه تاکید کردهایم و باز هم تاکید میکنیم کهاین اسناد جزو اسناد محرمانه است و نباید به این صورت رسانهای گردد.سخنگوی وزارت امور خارجه، اظهارات اخیر مقامات روسیه درباره موضوع ارسال سوخت نیروگاه اتمی بوشهر را متناقض خواند و با اشاره به سفر دکتر فیاض بخش معاون سازمان انرژی اتمی به این کشور گفت: این سفر برای ادامه همکاریها با روسیه در چارچوبهای همکاری دوجانبه انجام شده است.
وی افزود: البته عدم پایبندی روسیه به تعهدات خود در این خصوص دارای آثار متعددی است که اولین اثر آن زیر سوال رفتن اعتبار روسها میباشد، اثر دیگر این اقدام تشدید نگاه تردیدآمیز ملت ایران به تعهدات روسیه و در نهایتا اثبات حقانیت ایران مبنی بر عدم وجود تضمین در خصوص سوخت هستهای میباشد.
حسینی در پاسخ به سئوالی دیگر و در واکنش به سفر مقامات نظامیکشورهای غربی به خاورمیانه به خصوص وزیر دفاع آمریکا به منطقه اظهار داشت: برخی از سیاستهایی که کشورهای غربی و یا رسانههای وابسته به آنها به ویژه در چند ماه اخیر دنبال کردهاند ایجاد فضای تنش و نگرانی در منطقه بوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه عموما این فضا از سوی کشورهای سازنده سلاح مورد حمایت قرار میگیرد تاکید کرد: برخلاف این حمایتها ما همواره تاکید کردهایم که چنین فضا سازیهایی در تصمیمات جمهوری اسلامی ایران بیاثر خواهد بود و منفی کردن فضای منطقه بیش از هر کس به خود این کشورها آسیب خواهد زد.
وی در خصوص انتخابات فرانسه نیز گفت: البته این مساله موضوع داخلی و مربوط به فرانسه است اما ما امیدواریم که نتایج آن منافع ملت فرانسه را تامین کرده و بتواند روابط خوبی را با کشورهای دیگر رقم بزند.حسینی در پاسخ بهاین سوال که با توجه به مواضع اخیر رییس سازمان انرژی اتمیدر خصوص روند نصب سانتریفیوژها در تاسیسات غنیسازی نظنز، ایران تا چه زمانی توانایی تولید کامل سوخت مورد نیاز برای نیروگاه اتمیبوشهر را کسب خواهد کرد؟ گفت: برای این منظور مدت زمان زیادی را نیاز داریم تا کارخانه تولید سوختی برای تامین سوخت مورد نیاز نیروگاه اتمی بوشهر تاسیس کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره آخرین مراحل بررسی اخبار منتشر شده در ارتباط با ناپدید شدن یک شهروند آمریکایی در مناطق جنوبی ایران اظهار داشت: از طرفهای مقابل در خواست اطلاعات بیشتری را کردیم که آنها اطلاعات بیشتری به ما ندادند، آنچه دراین رابطه از سوی مسوولان آمریکایی یا رسانهها مطرح میشود بیشتر براساس احتمالا میباشد.
وی با اشاره به تلطیف برخی اظهارات مسوولان آمریکایی از جمله، کاندولیزا رایس وزیر خارجه این کشور درباره ایران افزود: خوب است که در عمل هم شاهد تلطیف رویکرد آمریکاییها باشیم و بهتر از آنچه که از سوی کاخ سفید، وزارت خارجه یا وزارت دفاع آمریکا مطرح میشود در کلام و عمل یک آهنگ داشته باشد.حسینی در واکنش به مواضع تونی بلر پس از آزادی ملوانان متجاوز انگلیسی به آبهای سرزمینی ایران افزود: بهرغم حسن نیت جمهوری اسلامیدر آزادی این افراد چنین مواضعی مناسب نبود اما بعدا تلاش شد تا مقامات انگلیسی مواضعی اصولی و منطقیتر را اتخاد کنند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ بهاین سخن که برخی کشورهای شرکتکننده در اجلاس آتی همسایگان عراق تشکیل این اجلاس بدون حضور ایران را نیز ممکن دانستهاند، گفت: تمام کشورهایی که نظری در این خصوص داشتهاند و یا در مسائل بینالمللی و منطقهای اثرگذار هستند همواره تاکید داشتهاند که نقش جمهوری اسلامی ایران در مسائل منطقهای انکارناپذیر است.
وی در خصوص انتشار برخی اخبار مبنی بر دستگیری یک مهندس ایرانی در آمریکا نیز گفت: مشغول بررسی این موضوع هستیم، متاسفانه شاهدیم که آمریکاییها بهرغم ادعاهایی که در خصوص حقوق شهروندی دارند، اتهاماتی را علیه برخی اتباع ما مطرح کرده و در عمل خلاف ادعاهایشان اقدام میکنند.
حسینی در توضیح موضع اخیر منوچهر متکی مبنی بر مشاهده پیشرفتهایی در روند آزادی ۵ دیپلمات ایرانی گروگان گرفته شده توسط نیروهای آمریکایی در اربیل اظهار داشت: مجموعه تماسهای مسوولان عراقی با آمریکاییها، دیدار خانوادههای این افراد با صلیبسرخ و مجموعه تحولاتی که در این مورد صورت گرفته بهعلاوه اظهارات آقای اشرف قاضی شرایطی را تشکیل میدهد که در مجموع شرایطی بهتر و مثبتتر از گذشته را ایجاد میکند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سئوالی دیگر مبنی بر اینکه چرا به جای نوری مالکی برای دعوت از ایران جهت شرکت در اجلاس شرمالشیخ هوشیار زیباری، وزیر خارجهاین کشور به تهران سفر خواهد کرد؟ افزود: سفر آقای مالکی ارتباطی با سفر زیباری به تهران ندارد ضمن آنکه ما همواره از سفر ایشان به جمهوری اسلامی ایران استقبال کردهایم.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به صلح آمیز بودن فعالیتهای هستهای ایران تصریح کرد کهتردیدهایی که برخی کشورهای غربی در خصوص این فعالیتها برای دولتهای منطقهایجاد میکنند هیچ پایه و اساسی نداشته و آخرین گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز بر عدم انحراف ایران از مقاصد صلحآمیز دلالت میکند.حسینی با تکذیب خبر منتشر شده مبنی بر انتقاد اردن از همکاری ایران و جنبش حماس علیه ثبات خاور میانه گفت: این خبر در ساعات اولیه به شدت تکذیب شد واین شیوه صهیونیستها و رسانههای آنها برای ایجاد فضای منفی است که البته دربار اردن نیز این خبر را تکذیب کرده است.سخنگوی وزارت خارجه همچنین اظهارات اخیر یک سناتور آمریکایی علیه ایران را مواضع نادرستی خواند که برخی اوقات از سوی افرادی برای تامین منافع زودگذر مطرح میشود.
وی با انتقاد از تلاش امریکا برای جداسازی اقوام عراقی از یکدیگر ادامه داد در حال حاضر مشکل عراق جدا کردن اقوام موجود در آن از یکدیگر نیست بلکه آنچه که روز به روز شدت یافته است اعمال خشونتطلبانه بود که از بدو ورود اشغالگران به عراق روز به روز افزایش یافته است.
حسینی در پایان از برگزاری اجلاسی در هفته آینده برای استانهای همجوار ایران و عراق به ریاست معاونان وزیر خارجه دو کشور و با حضور معاونان و برخی مقامات وزارت کشور ایران و عراق خبر داد.
ارسال نظر