از سرگیری مجدد مذاکرات هسته‌ای

روز چهارشنبه این هفته (۵اردیبهشت) دور جدید مذاکرات آغاز می‌شود

آغاز غنی‌سازی صنعتی در ایران از سوی آژانس اتمی تایید شد

آقازاده: تغییرات در نصب سانتریفیوژها هر ماه قابل توجه خواهد بود. به دنبال درخواست سولانا از لاریجانی

مذاکرات ایران و اروپا از سر گرفته می‌شود

محل گفت‌وگوهای اولیه نه تهران و نه بروکسل

محمدعاملی- همزمان با اعلام خبر تایید راه‌اندازی ۱۳۰۰ دستگاه سانتر یفوژ در نطنز از سوی آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای، مقامات رسمی اتحادیه اروپایی، از سرگیری مذاکرات مسوول سیاست خارجی این اتحادیه و دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان را نوید دادند.

خبرگزاری رویتر از قول یک مقام رسمی در اتحادیه اروپا، درباره گفت‌وگویی که قرار است چهارشنبه آتی صورت گیرد، با مقدماتی خواندن آن افزود: در این نشست درباره اینکه آیا از سرگیری مذاکرات ایران و اروپا در موضوع برنامه هسته‌ای ایران ممکن است یا نه گفت‌وگو خواهد شد.

پیشتر خبرگزاری فرانسه از قول سخنگوی خاویر سولانا خبر داده بود، وی دور تازه‌ای از گفت‌وگوها را با مذاکره کننده ارشد هسته‌ای ایران، علی لاریجانی، در روز ۲۵ آوریل برگزار خواهد کرد.

کریستینا گالاچ در پاسخ به سوال از مکان مذاکرات، گفت: نه در بروکسل و نه در تهران. خبرگزاری فرانسه می‌افزاید سولانا و لاریجانی به طور مرتب تماس تلفنی خود را حفظ کرده‌اند، اما آخرین گفت‌وگوی رو در روی آنان به ۱۱ فوریه، ۲۲ بهمن‌ماه گذشته در مونیخ آلمان بر می‌گردد.

گالاچ افزود: وظیفه سولانا این است که تلاش کند تا شرایط مذاکره مهیا شود. به گفته سخنگوی سولانا، او قصد دارد شرایط استمرار مذاکرات را با جلب موافقت ایران به توقف غنی‌سازی اورانیوم در ازای اعطای امتیازات «سیاسی»، «اقتصادی» و «تجاری» فراهم سازد.

در همین راستا سولانا با لاریجانی تماس گرفت و از او برای گفت‌وگویی رودرو دعوت کرد. سولانا امیدوار است بتواند در این گفت‌وگوی مقدماتی «شرایط مذاکره» را فراهم سازد تا گفت‌وگو‌های منظم ایران با اتحادیه اروپایی و کشورهای ۱+۵ (کشورهای عضو دائم شورای امنیت به علاوه آلمان) از سر گرفته شود.

خبرگزاری جمهوری اسلامی نیز خبر داد که لاریجانی از این گفت‌وگوی مقدماتی استقبال کرده است. لاریجانی در مکالمه تلفنی با سولانا ضمن موافقت اولیه با از سرگیری دور جدید مذاکرات، به مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا یادآور شد: ایران ضمن محفوظ داشتن اعمال حقوق مسلم خود در توسعه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای، همواره آماده مذاکره با طرف‌های ذی‌ربط بوده است. پیش از این لاریجانی در روز جشن ملی فناوری هسته‌ای پس از اعلام خبر ورود ایران به مرحله تولید صنعتی سوخت نیروگاه‌های هسته‌ای در نطنز، به خبرنگاران گفت: این پیشرفت ایران شرایط خوبی را برای مذاکره فراهم می‌کند.

یک هفته بعد لاریجانی خبر داد که با سولانا دوبار به صورت تلفنی صحبت کرده است و سولانا پیشنهاد خود را برای ملاقات در روزهای ۱۰تا۱۳آوریل (۲۱تا۲۴فروردین) مطرح کرده است.

لاریجانی البته با این پیشنهاد به دلیل مشغله کاری خود موافقت نکرده بود و وعده داده بود تا در آینده پس از سفری که سولانا در پیش خواهد داشت، با توافق طرفین زمانی را برای ملاقات مشخص کنند.

سولانا بارها بر اهمیت ایران به عنوان شریکی ارزشمند تاکید کرده و گفته بود اروپا خواهان گسترش روابط با ایران است و او حاضر است به نوبه خود هر کاری انجام دهد و هرگز راه حل سیاسی را کنار نخواهد گذاشت.

گزارش آژانس از پیشرفت ایران

سولانا در حالی علی لاریجانی را به گفت‌وگویی رو در رو برای زمینه سازی آغاز گفت‌وگوهای ایران و کشورهای ۱+۵فراخواند که بازرسان آژانس، ‌تزریق گاز هگزا‌فلوراید اورانیوم به زنجیره ۱۳۰۰تایی از سانتریفوژها را تایید کردند.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد هشت آبشار سانتریفوژ، ماشینی که گاز اورانیوم را به مواد غنی شده بدل می کند،‌اکنون در نطنز فعال شده است.

شبکه بی‌بی‌سی‌‌‌ خبر داد، فعال شدن بیش از ۱۳۰۰سانتریفوژ در نطنز در نامه‌ای «محرمانه» که توسط اولی هینونن، ‌دبیر بخش پادمان آژانس نگاشته شده تایید شده است.

این نامه یافته‌های تیمی از بازرسان آژانس بین‌المللی را که طی یک هفته گذشته ماموریتی عادی برای «تصدیق اطلاعات طراحی» سانتریفوژها انجام دادند تایید کرد.

یافته‌های بازرسان آژانس پس از آن فاش می شود که محمد البرادعی،‌ مدیر کل آژانس،‌ادعای ایران را دایر بر آغاز تولید صنعتی سوخت هسته‌ای کمرنگ جلوه داد.

البرادعی هفته پیش در عربستان سعودی گفت که ایران برای این کار به هزاران سانتریفوژ نیاز دارد در حالی که هم اکنون تنها صدها سانتریفوژ فعال دارد.

وی همچنین گفت که ایران تا زمانی که زیر نظر آژانس اتمی سازمان ملل باشد قادر به تولید اورانیوم غنی شده با غلظت لازم برای تولید سلاح اتمی نخواهد بود.

با این حال خبرگزاری آسوشیتدپرس مدعی شد زنجیره سانتریفوژی با این تعداد، غنی‌سازی تا سطح تسلیحاتی را ممکن می‌سازد.

از سوی دیگر خبرگزاری فرانسه به نقل از یکی از بازرسان آژانس اعلام داشت: غنی‌سازی در این مقیاس آغاز نشده است و دستگاه‌های سانتریفوژ تحت فشار پایین گاز VF۶ فعال شده‌اند.

گرچه در پی اعلام این خبر، سولانا با لاریجانی تماس گرفت و تلاش خود را برای از سرگیری مذاکرات آغاز کرد، اما آمریکا همچنان بر موضع‌گیری علیه ایران پای فشرد.

سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید با اشاره به نامه ارسالی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران گفت: اقدامات ایران به تحریم‌های بیشتری منجر خواهد شد.

به گزارش ایسنا، خبرگزاری فرانسه به نقل از گوردون جاندروئه، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید ادعا کرد: مقامات ایران به هدایت مردم سرافرازشان به مسیر انزوای بیشتر ادامه می‌دهند. در حالی که مقاماتشان این را پیشرفت می‌بینند، اما فقط گامی به عقب است.

جاندروئه گفت: نامه آژانس نشانگر تمرد مستمر دولت ایران از جامعه بین‌المللی است، اقدامات ایران ممکن است فقط آنها را به سوی تحریم‌های بیشتر هدایت کند.

ارزیابی متکی

به‌رغم لاریجانی که از برگزاری گفت‌وگوی اولیه برای بررسی شرایط از سرگیری مذاکرات منظم ایران و اروپا استقبال کرده است، وزیر امور خارجه کشورمان شروطی را برای از سرگیری مذاکرات قائل شده است.

منوچهر متکی گفت: در دور جدید مذاکرات «علی لاریجانی» دبیر شورای امنیت ملی با «خاویرسولانا» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، باید واقعیت ورود ایران به مرحله صنعتی در زمینه فعالیت‌های هسته‌ای مورد توجه قرار گیرد.

وی در پاسخ به ایرنا در این زمینه، خاطرنشان کرد که این دور از مذاکرات باید بدون هیچ‌گونه پیش شرط و بر اساس پذیرش واقعیت‌های موجود باشد.

متکی افزود: فکر می‌کنیم که این بار طرف‌های ما در گفت وگوها، متوجه این مساله هستند که در واقع باید حق ایران در برخورداری از فن‌آوری هسته‌ای را نه در کلام، بلکه در عمل به رسمیت بشناسند.