نگاهی به نخستین سمپوزیوم بینالمللی مجسمهسازی ایران
اولین تندیس متولد شد
نگاه سوم - کارگاه نخستین سمپوزیوم بینالمللی مجسمهسازی ایران این روزها در پارک چیتگر میزبان هنرمندان حرفهای و آمارتور از کشورهای مختلف دنیا است.
عکس: مهر
۲۰ مجسمهساز درحالحاضر در حال ساخت مجسمههایی هستند که پیشتر ماکت آنها در تهران به نمایش درآمد و قرار است به گفته برگزار کنندگان روح تازهای پس از ساخت این مجسمهها به تهران داده میشود.
تولد اولین تندیس
در حالی که دو هفته از آغاز سمپوزیوم مجسمهسازی تهران میگذرد اولین تندیس این سمپوزیوم توسط داریوش مختاری که به نام علی (ع) مزین است، ساخته شد.
این مجسمه با استفاده از آهن به طول ۴ متر اجرا شده است و شامگاه روز دوشنبه با پایان یافتن مراحل رنگآمیزی و اصلاحات نهایی در جایگاه خود قرار گرفت. مختاری درباره این اثر گفت: همیشه فکر میکردم کسانی که از خط در مجسمهسازی استفاده میکنند اغلب قابلیتهای خط فارسی را نادیده میگیرند و از آن به درستی استفاده نمیکنند. مجسمه علی (ع) میتواند نمونه مناسب استفاده از خط در حجم سازی ارائه داده باشد.
هنرمندان غریب و آشنایی با فرهنگ ایران
در این سمپوزیوم شاهد حضور هنرمندان مختلف از کشورهای عراق، ایتالیا، لهستان، انگلیس، بوسنی و ... هستیم. هنرمندانی که میتوانند آغازگر یک رابطه بین هنرمندان ایرانی با هنرمند بینالمللی باشند. در ابتدای این سمپوزیوم شاهد اعتراضاتی از این هنرمندان به دلیل کمبود امکانات بودیم ولی پس از گذشت زمان آنها نیز تصمیم گرفتند با همین امکانات به کار خود ادامه بدهند. ماررو وینولوکا که از کشور ایتالیا شرکت کرده است از هنرمندان ناراضی در آغاز ورود بوده است.
این مجسمهساز در این باره میگوید: در آغاز ورود به این سمپوزیوم از امکانات ناراضی بودم اما به خاطر این که تجربه اول ایران در این زمینه است و مشکلات پیش آمده عادی و طبیعی بوده است.» در این سمپوزیوم یک هنرمند ایرانی از کشور هلند شرکت کرده است. فریال خردپیشه میگوید: این سمپوزیوم از لحاظ کارهای پیشبردی در محل با مشکل روبهرو است و این امر شاید به دلیل وجود دستیاران زیاد این سمپوزیوم باشد و هر کس به نوعی در این سمپوزیوم عهدهدار ریاست است. در حالی که با تصمیم مناسب میتوان کیفیت این سمپوزیوم را بهبود بخشید.
مستندی برای یک سمپوزیوم
کیوان علیمحمدی و امید بنکدار از روز نهم اسفند آغاز به ساخت مستندی درباره سمپوزیوم مجسمهسازی کردهاند. به گفته امید بنکدار پیشنهاد این کار از طریق موسسه توسعه تصویر شهر وابسته به سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران داده شده است. کیوان علیمحمدی نیز درباره انتخاب عوامل حرفهای و پیشبینیهای تکنیکی انجام شده برای ساخت این مستند میگوید: «شاید ما مثل دیگران فکر نمیکنیم وقتی قرار است اتفاق بزرگی بیفتد، سعی میکنیم بزرگ فکر کنیم.
به همین خاطر آدمهایی که برای این پروژه انتخاب شدهاند، آدمهای بزرگی هستند و در مورد انتخاب وسایل و امکانات فنی هم همینطور فکر کردیم». فیلمبرداری این مستند بر عهده مرتضی پورصمدی که تجربه بسیار زیادی دارد، است و مهدی صالح کرمانی صدابردار این فیلم است.
مجسمهها در تهران نصب میشوند
به گفته مسوولان برگزاری این سمپوزیوم قرار است مجسمههای برگزیده در میادین شهر نصب شوند و این سمپوزیوم میتواند ظاهر جدید در شهر ایجاد کند. به گفته عسگرپور، معاون سازمان فرهنگی هنری شهر تهران پیش از آغاز سمپوزیوم از ماکتها بازدید کرده است و در جریان کار قرار دارد.
هماکنون این بحث در مرحله تصمیمگیری است که از طرحها و مجسمهها یا در میادین این مختلف شهر تهران یا در یک راسته استفاده کنیم.
برخی هنرمندان خارجی حتی محل نصب طرح خود را هم اعلام کردهاند که یک هنرمند میدان کاج را پیشنهاد داده و هنرمندی دیگر مکانی در بلوار کشاورز را. در هر حال استفاده عمومی از این حجمها در دستور کار قرار دارد.
گلایههای هنرمندان
جمشید مرادیان از مجسمهسازان کشورمان، وجود هنرمندان غیرحرفهای در سمپوزیوم بینالمللی مجسمهسازی را نتیجه عملکرد داوران دانست. این هنرمند در گفتوگو با ایسنا، با بیان این مطلب تاکید کرد: به علت اینکه این سمپوزیوم نخستین تجربه کاری ایران در زمینه برگزاری آن است، دستاندرکاران این برنامه با جرات بسیار بالایی شروع به کار کردند و اگر کم و کاستی در این سمپوزیوم وجود دارد، میتوان در رابطه با این قضیه به آن نگاه کرد. این مجسمهساز ایرانی که حضور پررنگی در سمپوزیومهای بینالمللی داشته است، اثری از جنس سنگ و آهن، با عنوان «پرومته در زنجیر» را در نخستین سمپوزیوم مجسمهسازی تهران شرکت داد که اثرش مورد پذیرش هیات داوران قرار نگرفت.
حسین فخیمی، پروفسور طراحی «مجسمهسازی» از دانشگاه کمپلتکس، نیز نبود مشارکت جمعی از سوی برگزارکنندگان نخستین سمپوزیوم بینالمللی مجسمهسازی تهران را دلیل بیتوجهی به آن از طرف بزرگان این عرصه هنری در داخل کشور میداند.
او به نمایشگاه و کارگاه نخستین سمپوزیوم تهران نرفته و از برگزارکنندگان سمپوزیوم گلایه دارد. وی میگوید روند انتخاب هنرمندان بهگونهای انجام گرفته که میل عمومی را برای شرکت در این مراسم ایجاد نکرده است، درحالی که برگزارکنندگان میتوانستند روند کار را عمومیتر کنند. او از جای خالی مجسمهسازانی چون ارژنگ، وزیری و تریان در این سمپوزیوم مجسمهسازی انتقاد کرد.
اعطای جوایز، ۲۲ اسفند
سهند حسامیان، کوروش نقدیپور، محمدرضا ذبیحا...زاده، پرستو آهوان و همایون ثابتی مطلق، هنرمندان ایرانی هستند که در کنار ۱۵ مجسمهساز خارجی به رقابت میپردازند.
مجموعه مجسمههایی که در کارگاههای مجسمهسازی سمپوزیوم در حال ساخت هستند، ۲۱ اسفندماه داوری خواهند شد و مراسم اختتامیه و اعطای جوایز ۲۲ اسفندماه برگزار میشود. پنج داور مرحله نهایی، مهدی حجت، رضا یحیایی، دومینگ تینو، رابرت مورگان و یانگ شوآیانگ هستند. پیش از این پرویز تناولی برای داوری این سمپوزیوم انتخاب شده بود که به دلیل سفر به کانادا در حضور در مرحله نهایی عذرخواهی کرد و رضا یحیایی جایگزین وی شد.
ارسال نظر