نگاه رسانههای خارجی به نشست جنبش عدم تعهد در تهران
مانور اقتدار دیپلماسی ایران
دنیایاقتصاد- با آغاز رسمی اجلاس عدم تعهد در تهران، نگاه رسانهها و تحلیلگران خارجی به یکی از مهمترین رویدادهای سیاسی ایران و میزان اثرگذاریاش در فضای بینالمللی در روزهای اخیر شدت بیشتری به خود گرفته و بر حجم مقالات و گزارشهایی که در این ارتباط منتشر میشوند، نیز افزوده شده است. اجلاس سران جنبش عدم تعهد که به طور رسمی از روز یکشنبه آغاز به کار کرد سوژه تحلیل رسانههایی قرار گرفت که بیشترشان دارای نفوذ منطقهای و بینالمللی نیز هستند. نکته حائز اهمیت در دیدگاههای ابراز شده در خصوص اجلاس غیرمتعدها این بود که بهرغم برخی ادعاهای مقامات آمریکا و رژیم صهیونیستی، نگاههای مثبتی به دستاوردهای این اجلاس در صفحات رسانههای خارجی دیده میشوند. گزارش این رسانهها بر محوریت نوع مواجهه ایران با سیاست کشورهای غربی که به منظور غالب کردن خواستههایشان در خصوص ایران به دیگر کشورهای عضو سازمان ملل اتخاذ شده، قرار گرفتهاند. آنچنان که از گزارشهای منتشر شده برمیآید، میزبانی اجلاس سران جنبش عدم تعهد به نوعی به منزله به رخ کشیدن اقتدار ایران در فضای منطقهای و بینالمللی ترسیم شده است.
آسوشیتدپرس: سیلی ایران به تحریمهای شورای امنیت
بنابر تحلیل خبرگزاری آسوشیتدپرس ایران درصدد است از این اجلاس «برای نمایش روابط جهانی خود و تلاشها برای به چالش کشیدن نفوذ غرب و متحدانش» استفاده کند. به گزارش ایسنا، این خبرگزاری در بخشی از مطلب خود عنوان کرده است: ایران با سیلی به صورت تحریمهای شورای امنیت، همایش جهانی کشورهایی را که خود را غیرمتعهد مینامند افتتاح کرد و عاریسازی جهان از تسلیحات هستهای را خواستار شد.
آسوشیتدپرس همچنین افزوده است: ایران و دیگران جنبش متشکل از ۱۲۰ کشور غیر متعهد را همایش جایگزین برای مذاکرات فعلی جهان میدانند. ایران همچنین میگوید قصد دارد درباره طرح صلحی برای پایان دادن به جنگ داخلی سوریه گفتوگو کند.
رویترز: کودتای ایرانی علیه سیاستهای غرب
در این حال با وجود آنکه در دهههای گذشته سیاست به انزوا کشاندن ایران در فضای بینالمللی همواره در دستور کار دولتهای غربی بوده؛ اما اجلاس سران غیرمتعهدها باعث شد تا برخی رسانههای خارجی نظیر رویترز، آن را «کودتای دیپلماتیک تهران علیه طرح غرب برای انزوای ایران» به شمار آورند. این خبرگزاری انگلیسی در گزارشی با اشاره به این نشست، نوشت: «میزبانی و ریاست ایران بر جنبش عدم تعهد فرصتی با ارزش برای نفوذ در کشورهای درحال توسعه و مقابله با تلاشهای آمریکا در منزوی کردن این کشور است.»
به نوشته رویترز، اگرچه بعضی از تحلیلگران معتقدند: این جنبش که در سال ۱۹۶۱ برای مقابله با قدرتهای بزرگ غرب و شرق بنیان گذاشته شد، با پایان جنگ سرد و فروپاشی شوروی سابق دچار مشکلاتی شده است؛ اما این رویداد برجسته یک فرصت دیپلماتیک برای تهران فراهم آورده تا تلاشهای واشنگتن برای جدا کردن این کشور از بقیه جهان را به شکست بکشاند.
نیویورک تایمز: همایش امید در ایران
علاوه بر اینها به گزارش فارس، روزنامه آمریکایی «نیویورکتایمز» همایش غیرمتعهدها در تهران را «همایش امید» خواند و تاثیرات آن بر افزایش صلح و ثبات منطقه را مورد بررسی قرار داد. این روزنامه با اشاره به اینکه نشست «نم» نفوذ منطقهای و بینالمللی ایران را ارتقا خواهد داد، نوشت: «متاسفانه آمریکا و برخی از کشورهای غربی رویکردی کاملا منفی به نشست تهران داشتهاند و حتی تا آنجا پیش رفتهاند که از بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل خواستهاند آن را به خاطر تخلف کشور میزبان از قطعنامههای سازمان ملل در موضوع هستهای تحریم کند. اما اقدام دبیر کل سازمان ملل که برای حضور در تهران مستقلانه تصمیم گرفت، شایان تقدیر است.»این روزنامه با اشاره اینکه موضوع تحولات سوریه در دستورکار اجلاس غیرمتعهدها قرار خواهد داشت، اضافه کرد: «ممکن است اعضای این جنبش بکوشند تلاشهای میانجیگرانه سازمان ملل و سازمان همکاری اسلامی در موضوع سوریه را تکمیل کنند.»
نیویورک تایمز همچنین در مطلب دیگری با عنوان «در نشست غیرمتعهدها، ایران برای دنیا پیام دارد» نوشت: «پرواضح است که این کنفرانس به ایران کمک میکند پیامش را منتقل کند. روز یکشنبه تلویزیون دولتی ایران تصاویری از هیاتهای بعضی کشورها نشان داد که در حالی که کنار خودروهای تخریب شده دانشمندان هستهای [ترور شده ایران] ایستاده بودند، تروریسم را تقبیح میکردند.»این روزنامه به قرار دادن سه خودروی دانشمندان هستهای ترور شده ایران در جلوی درب ورودی اجلاس غیرمتعهدها در ایران اشاره کرد و نوشت: «پیام این کار روشن است. در حالی که ایران میزبان بزرگترین کنفرانس بینالمللی است که در ۳۳ سال گذشته برگزار کرده قصد دارد از زورآزمایی طولانی مدتش با قدرتهای غربی بگوید که روز به روز بیشتر مدعی میشوند ایران به سمت تولید بمب هستهای حرکت میکند.»
القدس العربی: تلاش برای کاهش نقش آمریکا در رهبری جهان
در واکنش دیگری به اجلاس غیرمتعدها در تهران، روزنامه القدس العربی نوشت که پس از گذشت پانزده سال از برگزاری نشست سازمان همکاری کشورهای اسلامی در ایران بار دیگر این کشور با موفقیت میزبان اجلاس سران جنبش غیرمتعهدها شده است. این روزنامه در مقالهای با عنوان «نشست حمایت از ایران» افزود: «درحالی که برخی طرفها به ویژه مقامات آمریکایی و اسرائیلی برای کاهش شمار شرکتکنندگان در اجلاس غیرمتعهدها تلاش میکردند، اما این تلاشها با موفقیت همراه نشده است.»
نویسنده این مقاله معتقد است ایران، ونزوئلا و مصر برای کاهش نقش آمریکا در رهبری جهان تلاش میکنند، به ویژه اینکه عنوان اجلاس تهران شیوه اداره مشترک نظام بینالمللی در سایه صلح و عدالت پایدار است.
اثرگذاری بر اقدامات آمریکا و تحریمها محور تحلیلهای غربی
در این بین، مهر گزارش داد که شبکه خبری «راشا تودی» با اشاره به برگزاری مراسم افتتاحیه اجلاس سران غیر متعهدها در تهران، نوشته است: در این نشست ایران ریاست جنبش غیرمتعهدها را در دست خواهد گرفت جنبشی که بیش از دو سوم کشورهای جهان در آن عضو هستند.همچنین روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» با اشاره به افتتاح این اجلاس نوشت: «ایران روز یکشنبه نماینده های ۱۲۰ کشور را مورد استقبال قرار داد و این به این معنی است که واشنگتن در به انزوا کشاندن ایران شکست خورده است.» گذشته از این سایت شبکه آمریکایی «فاکسنیوز» با فضاسازی علیه فعالیت های هستهای صلحآمیز ایران و اذعان به ناتوانی آمریکا و غرب در منزوی کردن جمهوری اسلامی ایران نوشت: «ایران امروز با افتتاح اجلاس سران کشورهای عضو جنبش غیر متعهدها در تهران بر صورت تحریمهای شورای امنیت سیلی محکمی زد.»
چامسکی: آمریکا برای مقابله با ایران تنهاست
یکی دیگر از ارزیابیهایی که درباره نشست غیرمتعدها صورت گرفته متعلق به «نوام چامسکی»، تحلیلگر ارشد مسائل بینالمللی بود. او با اشاره به حمایت کشورهای عضو جنبش عدم تعهد از فعالیتهای هستهای ایران گفت: آمریکا و غرب در تقابل با ایران تنها هستند.وی افزود: اگرچه ایالات متحده و اروپا متفقالقول هستند که ایران به دلیل تلاش برای برهم زدن ثبات منطقه مستحق مجازات است، اما باید گفت در این زمینه آنها بسیار تنها هستند؛ چراکه دولتهای جنبش عدم تعهد از حق ایران برای دستیابی به اورانیوم غنی شده حمایت کردهاند.
ارسال نظر