به رغم هشدار نمایندگان مجلس و اعلام مغایرت بخشهایی از مصوبه دولت با قانون صورت گرفت
دفاع دولت از اجرای پروژههای مهر ماندگار
دنیایاقتصادـ «مهر ماندگار» این روزها به اولویت اصلی طرحهای دولت تبدیل شده تا برمبنای آن طرحهای روی زمین مانده دولت پیش از پایان دوره فعالیتش به پایان رسیده و به تبع آن بخشی از حجم پروژههای نیمه تمام کاهش یابد. پروژههایی که بسیاری از آنها حاصل سفرهای استانی هیات دولت در خلال سالهای گذشته بوده است. اما به دنبال انتقادات گستردهای که در خلال یکی دو ماه گذشته از سوی افراد مختلف از جمله برخی نمایندگان مجلس متوجه طرح مهر ماندگار و تامین منابع مالی آن در قالب قانون بودجه شده بود، روز گذشته معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور در دفاعی تمام قد از پیگیری این طرح و رفع شائبههای قانونی از آن برآمد و اعلام کرد که «تمام پروژههای مهر ماندگار در قانون بودجه دارای ردیف هستند.»
ابهامات قانونی طرح مهر ماندگار
این اظهارات از آن رو توسط معاون برنامهریزی رییسجمهور مطرح شد که چندی پیش؛ از یک سو رییس مجلس در نامهای به احمدینژاد، مغایرت یک مصوبه دولت درباره اختصاص بودجه برای برخی طرحهای مهر ماندگار با قانون را اعلام کرد و از سوی دیگر گروهی از نمایندگان مجلس ضمن ارائه هشدار نسبت به عواقب این طرح، مطرح کردند که تزریق اعتبار برای اجرایی شدن این پروژهها علاوه بر افزایش نقدینگی، به یک فشار تورمی منجر خواهد شد.
علی لاریجانی ماه گذشته طی نامهای به رییسجمهور، خواستار لغو یک مصوبه دولت شد که برمبنای آن اختصاص بودجه از طریق انتشار اوراق مشارکت به برخی طرحهای مهر ماندگار تصویب شده بود. رییس مجلس در این نامه متذکر شد که «طبق بندهای ۴۸ و ۵۱ ماده واحده قانون بودجه سال ۱۳۹۰، انتشار اوراق مشارکت به صورت تفکیک شده و با احکامی متفاوت به دولت اجازه داده شده است، بنابر این بند یک مصوبه مذکور از حیث عدم رعایت تفکیک مذکور و در نتیجه نقض احکام مربوط به هر دسته خصوصا حکم مربوط به مرجع تضمین اوراق مذکور، مغایر با قانون است.»
اما در این خصوص و به منظور رفع ابهامات موجود، مشاور و دستیار ویژه رییسجمهور با استناد به بندهای ۲۴ و ۲۳ قانون بودجه اعلام کرد که دولت مجاز است با فروش اوراق مشارکت و تهاتر طلبهایش درآمدی به دست آورد و با این درآمد بخشی از اعتبارات را تامین کند. براین اساس با بحث و بررسی میان کمیسیون برنامه و بودجه و دولت، توافق شد تا دولت جدول کاملی از ریز پروژهها را به همراه اعتبارات مصوب لایحه پیوست و اعتبارات مورد نیاز را به تفکیک مشخص کند.
هشدارها نسبت به عواقب تورمی
اما انتقادات نسبت به طرح مهر ماندگار به همین جا ختم نشد و همچنان گروهی از نمایندگان بر تبعات منفی اقتصادی اجرای آن تاکید داشتند. براین اساس در حالی که رییسجمهور همزمان با اعلام رسمی تصمیم دولت برای اجرای پروژه مهر ماندگار، عنوان کرد که «تصمیم داریم با این طرح باری را بر دوش دولت بعدی نگذاریم»، گروهی از کارشناسان و نمایندگان مجلس عنوان کردند که تامین اعتبار مورد نیاز طرح علاوه بر افزایش قابل ملاحظه حجم نقدینگی، بار تورمی بالایی برای دولت بعد به همراه خواهد داشت.
در این خصوص سایت الف، وابسته به احمد توکلی هشدار داد: «حتی اگر دولت تمامی ظرفیتهای قانونی برای اختصاص ۱۷۰ هزار میلیارد تومان از منابعی چون اعتبارات بودجهای، درآمد نفت، موجودی صندوق توسعه ملی، چاپ اسکناس، استقراض و... را نیز طی کرده بود، ابهام بزرگتر در عواقب تزریق ۱۷۰ هزار میلیارد تومان اعتبار جدید به اقتصاد کشور آن هم در یک سال است. در حالی که در سالهای اخیر به طور متوسط بودجههای عمرانی سالانه ۲۰ هزار میلیارد تومان بوده و تبعات تورمی آن فشار سنگینی به جامعه وارد آورده است، دولت چطور میخواهد تورم ناشی از ۱۷۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی جدید را کنترل کند؟»
روز گذشته هم خود «احمد توکلی»، در گفتوگو با خبرگزاری فارس، با اذعان به اینکه خرج دلارهای نفتی برای مقاصد عمرانی مانند مسکن مهر به افزایش نقدینگی و تورم منجر میشود، نسبت به تاکید دولت بر اجرای طرحهای مهر ماندگار هشدار داد و افزود: «اجرای این طرح نیز از صنف همان طرح مسکن مهر است که اگر دقت نشود، باعث افزایش نقدینگی و تورم خواهد شد.»
این هشدارها در حالی همچنان ادامه دارد که دولت همچنان خود را مصمم به اجرای این طرح و بستن پرونده پروژههای نیمه تمام تا پایان عمر کاری خود میداند.
دولت: مصوبه مجلس است
به همین دلیل هم بهروز مرادی در گفتوگو با پایگاه اطلاع رسانی دولت ضمن تاکید بر اینکه پروژههای مهر ماندگار عمدتا طرحهایی هستند که عملیات اجرایی آنها حدود ۸۰ درصد پیشرفت داشته است، عنوان کرد: «طرح مهر ماندگار شامل پروژههای عمرانی و سرمایهای است که با توجه به ماهیت استانی و ملی بودن آن در قانون بودجه و پیوستهای آن دارای ردیف هستند و مجلس و دولت بر تکمیل سریعتر آن اتفاق نظر دارند.» معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور ضمن تاکید بر لزوم بهرهبرداری سریعتر از این پروژهها به منظور افزایش بهرهوری سرمایه، گفت: «تامین اعتبار پروژه های مهر ماندگار جزیی از تامین اعتبار بودجه کل کشور است لذا هر آنچه که در بودجه کل کشور مدنظر قرار بگیرد در خصوص این طرح ها هم تخصیص لازم صورت خواهد گرفت.»
ارسال نظر