مهمانپرست: اجلاس جنبش عدم تعهد، بزرگترین اجلاس سیاسی در تاریخ ایران است
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اقدامات وزارت خارجه برای برگزاری شانزدهمین اجلاس بینالمللی غیرمتعهدها گفت: نقش وزارت خارجه در دو بخش محتوایی و شکلی قابل تعریف است. به لحاظ محتوایی این وزارت وظایفی مانند آماده کردن اسناد، متن بیانیه و تشکیل کمیتههای مربوطه را بر عهده دارد.
بیانیههای صرفا سیاسی جنبش، ما را به هدف اصلی نمیرساند
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اقدامات وزارت خارجه برای برگزاری شانزدهمین اجلاس بینالمللی غیرمتعهدها گفت: نقش وزارت خارجه در دو بخش محتوایی و شکلی قابل تعریف است. به لحاظ محتوایی این وزارت وظایفی مانند آماده کردن اسناد، متن بیانیه و تشکیل کمیتههای مربوطه را بر عهده دارد. به گزارش ایسنا، رامین مهمانپرست با بیان اینکه این اجلاس بینالمللی در سه سطح کارشناسان ارشد، وزرای خارجه و سران کشورهای عضو برگزار میشود، با اشاره به حل مشکلات پیشروی جهانیان گفت: جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که برای حل مشکلات همکاریهای منطقهای نقش اصلی دارد به ویژه در منطقه خودمان که یکی از مناطق حساس دنیا است و در آن بحرانهای زیادی را شاهد هستیم. ایران همواره تاکید دارد که استفاده از کشورهایی که بتوانند مسائل منطقه را درک کرده و به فرهنگ و خصوصیات منطقه آشنا هستند و انگیزههای سیاسی خاصی ندارند میتواند در برقراری صلح و امنیت در منطقه کمک کند.
باید سازمانهای منطقهای را به جایگاه خود برگردانیم
سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید بر نقش سازمانهای منطقهای در حل بحرانها، اضافه کرد: باید با تاکید بر نقش سازمانهای منطقهای مجددا این سازمانها را به جایگاه اولیه خود نزدیک کنیم. زمانی که سازمانهای منطقهای تقویت شده و از حضور کشورهای مستقل برخوردار شوند، در این صورت میتوانند ایدهها و طرحهای خوبی برای حل بحرانها ارائه کنند و با ارتباط و پیوند این سازمانهای منطقهای، ما میتوانیم در سطح بینالمللی نیز از نقش آنها بهرهمند شویم و یک مجموعه تاثیرگذار در عرصه بینالملل داشته باشیم.
وی ادامه داد: مسوولیت مهمی که ما به ویژه در اجلاس غیرمتعهدها بر عهده داریم، این است که حتما باید از ظرفیتهای منطقهای کشورهای مستقل در مناطق مختلف دنیا استفاده کنیم، زمینه ارتباط آنها را فراهم کرده و با یک ساختار هدفمند، روابط اقتصادی آنها را تقویت کنیم.
جنبش عدم تعهد ۷۵ درصد از جمعیت دنیا را تشکیل میدهد
مهمانپرست اضافه کرد: در حال حاضر این جنبش ۷۵ درصد از جمعیت دنیا را تشکیل میدهد به همین دلیل میتواند نقش اصلی را در عرصه بینالمللی داشته باشد، اما عدهای معتقد هستند که بعد از جنگ سرد دیگر نیازی به وجود این جنبش نیست، اما ما در عمل شاهد هستیم که این مجموعه میتواند در مسائل بسیار مهم بینالمللی وارد شده و آن را حل کند و از حقوق کشورهای مستقل دفاع کند.وی افزود: البته به دلیل تعداد زیاد اعضا ممکن است نظرات متفاوتی وجود داشته باشد، اما مسائل مهمی که مورد اشتراک نظر همه کشورها باشد باید در دستور کار قرار گیرد که صلح پایدار و مدیریت جهانی یکی از این موضوعات است که باید اقداماتی انجام گیرد که ساختار جنبش هدفمندتر، منظمتر و با ضمانت اجرایی بیشتر برای تحقق اهداف جنبش باشد.
مهمانپرست اضافه کرد: در همین راستا باید اساسنامه جامعی تدوین شده و دبیرخانه دائمی دایر شود. در حال حاضر دفتر هماهنگی این جنبش در نیویورک قرار دارد اما این بحث نباید اینگونه مطرح شود که این دفتر هماهنگی در یک کشور ابرقدرت است، بلکه این دفتر به این دلیل در آنجا تاسیس شده که مجمع عمومی سازمان ملل در آنجاست و نمایندگان تمام کشورها حضور داشته و امکان تشکیل جلسات و رایزنی میان اعضا وجود دارد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان ادامه داد: ما فکر میکنیم با توجه به شرایط جدید نیاز بالاتری از یک دفتر هماهنگی وجود دارد و باید یک دبیرخانه دائم با اعضای دائمی ایجاد شود که از طریق این دبیرخانه سازوکارهای جدیدی برای همکاریهای اقتصادی و هدفمند فراهم شود.
انتقاد از بیانیههای بدون پیگیری
وی درباره الزامآور بودن تعهدات جنبش غیرمتعهدها افزود: وقتی که این جنبش برای اجرای مصوبات خود که غالبا سیاسی است، راهکارهایی را فراهم میکند باید زمینه اجرا و پیگیریهای آن نیز فراهم شود و به این شکل خود به خود مصوبات این جنبش جایش را در عرصه بینالمللی باز میکند تا زمانی که این جنبش صرفا بیانیههای سیاسی صادر کرده و اعضا توجهی به این بیانیهها نداشته باشند شاید نتوانیم به اهداف اصلی جنبش نائل شویم. سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید بر اینکه اجلاس نم بزرگترین اجلاس سیاسی در تاریخ ایران است، گفت: بیش از ۶۰ کشور در سطح وزرا و بیش از ۴۰ کشور در سطح سران در اجلاس بینالمللی غیرمتعهدها در تهران شرکت میکنند. مهمانپرست گفت: امیدواریم در طول ریاست سه ساله جمهوری اسلامی ایران بتوانیم راهکارهایی را برای فعالتر شدن این جنبش فراهم کنیم. اکنون جهان در شرایط حساسی قرار دارد که اگر کشورهای مستقل وارد صحنه عمل نشوند، شرایط به گونهای میشود که منافع آنها مورد تهدید قرار میگیرد.
جایگاه کشورها در پیمان ان.پی.تی یکی از موضوعات این اجلاس
وی در بخش دیگر سخنانش افزود: همه کسانی که از سلاحهای کشتار جمعی و هستهای برخوردار بوده و نقش تخریبکنندهای دارند، باید متعهد به همه کنوانسیونهای بینالمللی باشند. یکی از موضوعات مهمی که در این اجلاس قرار است مورد بحث قرار گیرد، جایگاه کشورها در پیمان ان.پی.تی و تعهدات قدرتهای صاحب تسلیحات هستهای برای عدم اشاعه و حق بهرهمندی از دانش هستهای برای اهداف صلحآمیز است. وی درباره عضویت ثابت برخی از کشورها مانند چین و برزیل در جنبش نم تصریح کرد: حضور این کشورها حتی به عنوان عضو ناظر نیز میتواند تاثیرگذار باشد. همچنین ما معتقدیم برخی از کشورهای جدید نیز میتوانند عضو باشند. با توجه به اینکه ساختار قدرتها نسبت به زمان تاسیس این جنبش تغییر کرده است، موضوعات مهم مشترک میان اعضا وجود دارد. باید کشورها به یکدیگر نزدیک شده و حقوق همه اعضا تامین شود.
ایران انفجارهای تروریستی لیبی را محکوم کرد
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان انفجارهای تروریستی اخیر در طرابلس و بنغازی لیبی را محکوم کرد.به گزارش خبرگزاری فارس، در پی انفجارهای تروریستی اخیر در شهرهای طرابلس و بنغازی لیبی که به کشته و مجروح شدن تنی چند از شهروندان این کشور منجر شد، رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان این انفجارهای تروریستی را محکوم کرد.
مهمانپرست اتخاذ این قبیل اقدامات خشونتآمیز را در شرایطی که مردم انقلابی لیبی اولین انتخابات آزاد خود را با موفقیت برگزار کرده و با تشکیل کنگره ملی عمومی حرکت به سوی مردمسالاری را آغاز کردهاند، اقدامی غیرانسانی در جهت خواست دشمنان جهان اسلام تلقی کرد.
براساس این گزارش، هفت تن از مسوولان جمعیت هلال احمر کشورمان از حدود سه هفته قبل در دست گروههای مسلح غیرقانونی لیبی گرفتار هستند.
ارسال نظر