دنیای اقتصاد- ساعاتی پس از جنجال‌سازی برخی رسانه‌های صهیونیستی درباره «برآورد جدید نهادهای اطلاعاتی آمریکا مبنی بر پیشرفت‌های مهم و شگفت‌انگیز ایران در مسیر دستیابی به سلاح‌های اتمی»، یک سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید تاکید کرد که چنین برآوردی وجود ندارد و «ارزیابی واشنگتن همچنان این است که ایران در آستانه دستیابی به سلاح‌های هسته‌ای قرار ندارد.» برآوردهای اطلاعات ملی آمریکا جمع‌بندی قضاوت نهادهای اطلاعاتی آمریکا درباره یک موضوع خاص را انعکاس می‌دهد و آخرین باری که این برآوردها درباره ایران به طور رسمی منتشر شده‌اند در سال ۲۰۰۷ بود که در آن عنوان شده بود «ایران از سال ۲۰۰۳ پیگیری برنامه تسلیحات اتمی خود را متوقف، اما جنبه‌های دیگر آن را فعال نگاه داشته است.» البته زمستان سال گذشته نیز روزنامه «لس آنجلس تایمز» در گزارشی با استناد به مدرکی بسیار محرمانه گزارش داد که ۱۶ آژانس اطلاعاتی - جاسوسی آمریکا بار دیگر بر صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران صحه گذاشته و اعتراف کرده‌اند که ایران به‌دنبال ساخت سلاح هسته‌ای نیست.

ادعای هاآرتص چه بود؟

اما در رویدادی تازه، روز پنج‌‌شنبه روزنامه صهیونیستی هاآرتص به نقل از یک منبع آگاه غربی و مقامات رژیم‌صهیونیستی مدعی شد که جامعه اطلاعاتی آمریکا به این نتیجه رسیده است که ایران گام‌های قابل‌توجهی در جهت توسعه برنامه تسلیحات هسته‌ای خود برداشته است.

به گزارش خبرگزاری فارس، بنا بر ادعای این منبع ناشناس، گزارش برآورد اطلاعاتی آمریکا که اخیرا به باراک اوباما ارائه شده، حاوی اطلاعات بسیار هشداردهنده‌ای است که یکی از این موارد، پیشرفت ایران در بخش‌های کلیدی از برنامه تسلیحات هسته‌ای است. به ادعای هاآرتص، این گزارش از پیشرفت‌های «مهم» و «شگفت‌انگیز» ایران در مسیر دستیابی به سلاح‌های اتمی پرده بر می‌دارد.

بر اساس این ادعا، گزارش دریافتی رییس‌جمهور آمریکا موجب شده است نظر این کشور درباره برنامه هسته‌ای ایران کاملا با نظر مقامات رژیم صهیونیستی مشابه شود. هاآرتص البته تاکید کرده است که این گزارش هنوز رسما منتشر نشده و در معرض اطلاع عموم قرار نگرفته است.

پس از انتشار این اخبار، «ایهود باراک»، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در مصاحبه با رادیو اسرائیل گفت: گزارش جدیدی که باراک اوباما دریافت کرده است احتمالا چیزی فراتر از گزارش «برآوردهای اطلاعات ملی» است. او آمریکا و اسرائیل را در مورد این موضوع که باید مطمئن شد که ایران به سلاح هسته‌ای دست نمی‌یابد، کاملا در یک موضع دانست. هرچند اذعان کرد که بین طرفین در مورد برآیند ارزیابی‌های مشترک انجام شده، «تفاوت‌های قطعی» وجود دارد.

وزیر جنگ رژیم‌صهیونیستی در عین حال گفت که اسرائیل خود در مورد مسائلی که امنیت و آینده‌اش را تحت تاثیر قرار دهد، تصمیم‌گیری کند.

تکذیب ادعا توسط کاخ سفید

با این حال، عصر پنج‌شنبه، یک مقام امنیت ملی آمریکا جنجال رسانه‌ای رسانه‌های صهیونیستی را رد کرد و گفت ایران در آستانه دستیابی به سلاح اتمی قرار ندارد.

خبرگزاری رویترز جمعه (۱۰ اوت/ ۲۰ مرداد) در گزارشی نوشت: یک سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید اخبار مربوط به این گزارش‌های منعکس شده در رسانه‌های صهیونیستی را مورد تردید قرار داد و گفت که ارزیابی جامعه اطلاعاتی آمریکا از فعالیت‌های هسته‌ای ایران تغییری نسبت به اوایل سال جاری که مقامات اطلاعاتی آمریکا مدارکشان را به نمایندگان کنگره ارائه کردند، نداشته است.

این مقام آمریکایی که به نام او اشاره‌ای نشده است، گفت: «ما معتقدیم هنوز زمان و فضا برای ادامه مسیرهای دیپلماتیک با ایران میسر است که پیمودن این مسیر باید با فشارهای بین‌المللی بر دولت ایران همراه باشد. ارزیابی ما همچنان این است که ایران در آستانه دستیابی به سلاح‌های هسته‌ای قرار ندارد.»

گزارش پنج ماه قبل لس‌آنجلس تایمز

به نظر می‌رسد آنچه این مقام امنیتی کاخ سفید درباره ارزیابی اوایل سال جاری مقامات اطلاعاتی آمریکا گفته است، همان گزارشی باشد که لس آنجلس تایمز در اسفند ماه سال ۹۰ (اوایل سال ۲۰۱۲ میلادی) منتشر کرده بود. این روزنامه آمریکایی در شماره پنج‌‌شنبه ۴ اسفند ۹۰ خود با استناد به مدرکی بسیار محرمانه متعلق به دولت آمریکا گزارش داده بود که ۱۶ آژانس اطلاعاتی آمریکا بر این باورند که ایران در حال انجام تحقیقات هسته‌ای بوده، اما در پی ساخت سلاح هسته‌ای نیست. این گزارش در عین حال تصریح می‌کند که ایران به سمتی پیش می‌رود که در زمان نیاز بتواند قدرت تولید سلاح هسته‌ای را داشته باشد.

به نوشته این روزنامه، گزارش یادشده با گزارش سال ۲۰۰۷ سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا مطابقت داشت. گزارش ۱۶ آژانس اطلاعاتی آمریکا که اولین بار در سال ۲۰۰۷ منتشر شد، بر این باور بود که ایران پس از سال ۲۰۰۳ تمام فعالیت‌های مرتبط با برنامه نظامی هسته‌ای را قطع کرده است. هرچند ایران همواره تاکید دارد که ماهیت برنامه هسته‌ای‌اش حتی قبل از ۲۰۰۳ نیز صلح‌آمیز بوده است.

لس‌آنجلس تایمز در همان زمان هم نوشته بود که اسرائیل از ایران به عنوان تهدیدی برای موجودیت خود یاد می‌کند و مدعی می‌شود: قبل از آنکه دیر شود باید با حمله نظامی مانع گسترش برنامه هسته‌ای ایران شد، این در حالی است که مقامات آمریکایی درباره خطرناک بودن ماجراجویی علیه ایران و بی‌ثباتی منطقه در پی چنین اقدامی هشدار داده‌اند.

عربستان به رژیم صهیونیستی هشدار داد؟

وزیر جنگ رژیم صهیونیستی خبر هشدار ریاض به اسرائیل را رد کرد، اما گفت که عربستان حق دارد در مورد مسائل حاکمیتی‌اش تصمیم‌گیری کند. دو روز قبل، یک روزنامه صهیونیستی خبری منتشر کرده بود مبنی بر اینکه ریاض از طریق واشنگتن به رژیم‌صهیونیستی هشدار داده است اگر جنگنده‌های اسرائیل بخواهند برای حمله به ایران از آسمان عربستان عبور کنند، به سوی آنها تیراندازی خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روزنامه صهیونیستی تایمز اسرائیل، ایهود باراک که با رادیو اسرائیل مصاحبه می‌کرد، عنوان کرد که «تاکنون هیچ پیامی از واشنگتن مبنی بر هشدار عربستانی‌ها دریافت نکرده است، با این وجود عربستان کشوری مستقل است و حق دارد در مورد مسائل حاکمیتی خود تصمیم‌گیری کند.»

روزنامه صهیونیستی «یدیعوت آحارونوت» دو روز قبل نوشته بود مقامات دولت آمریکا این پیام عربستان را به سران رژیم‌صهیونیستی منتقل کرده‌اند که عربستان با هر جنگنده‌ اسرائیلی که برای ورود به حریم هوایی این کشور تلاش کند، برخورد می‌کند. مقامات اسرائیلی این خبر را در اصل پیامی از جانب آمریکا دانسته‌اند که به رژیم‌صهیونیستی نسبت به حمله یکجانبه به ایران هشدار داده است.

روزنامه یادشده به این نکته هم اشاره کرده بود که هنوز مشخص نیست که دیگر کشورها نظیر ترکیه و اردن اجازه عبور جنگنده‌های اسرائیلی را می‌دهند یا خیر.