گزارشهای مرکز آمار ایران زنگ هشدار را به صدا درآورده است
ادامه موج تقاضا برای کار تا سال ۹۴
به گزارش خبرگزاری مهر، بررسی جدیدترین تغییرات جمعیتی کشور در یک دوره ۵ ساله نشان میدهد که با وجود حرکت ایران به سمت کشوری با جمعیت میانسال، هنوز هم بخش قابل توجهی از جمعیت کل کشور را جوانانی تشکیل میدهند که به صورت بالقوه مستعد و متقاضی ورود به بازار کار از نوع مشاغل با پرستیژ و لوکس هستند.
افزایش تعداد فارغالتحصیلان دانشگاهی کشور نهتنها باعث ایجاد پدیده «تورم شغلی» و انباشت تقاضا برای کار در برخی رشتهها شده است بلکه تاخیر کارجویان در ورود به بازار کار نیز موجب ادامه موج بیکاری تا سال ۹۴ خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری مهر، بررسی جدیدترین تغییرات جمعیتی کشور در یک دوره ۵ ساله نشان میدهد که با وجود حرکت ایران به سمت کشوری با جمعیت میانسال، هنوز هم بخش قابل توجهی از جمعیت کل کشور را جوانانی تشکیل میدهند که به صورت بالقوه مستعد و متقاضی ورود به بازار کار از نوع مشاغل با پرستیژ و لوکس هستند. رسیدن میانگین سنی کشور به ۸۶/۲۹ سال در سال گذشته با اینکه نسبت به سال ۸۵ نشان دهنده پیرتر شدن جمعیت کشور و قرار گرفتن در شرایط عبور از جوانی است، اما همواره بر این موضوع تاکید دارد که موج تقاضا برای اشتغال و ورود به عرصههای مختلف بازار کار، همچنان به عنوان یک مساله اساسی و چالش در کشور تا حداقل نیمه دهه ۹۰ ادامه خواهد داشت.
موج بیکاری تا نیمه دهه ۹۰
با اینکه طبق گزارش اخیر مرکز آمار ایران؛ دیگر آن رشد افسانه ای جمعیت در خانوارهای دهه ۶۰ در دهههای ۷۰ تا ۹۰ تکرار نشده، اما رسیدن متولدین دهه ۶۰ به بازار کار و سن حداکثر ۳۱ سال، نشاندهنده باقی بودن پدیده تورم جمعیتی جوان در ایران است.
در حال حاضر ۴/۳۱ درصد جمعیت ۷۵ میلیونی ایران در سن ۱۵ تا ۲۹ سال قرار دارند. ادامه روند ورود سیل آسای جوانان و تاخیر متولدین دهه ۶۰ در ورود به بازار کار که قرار بود بعد از نیمه دهه ۷۰ تا نیمه ۸۵ عموما شاغل شوند؛ باعث شده است تا پدیده انباشت تقاضا برای اشتغال در کشور مشهود و بهعنوان اساسیترین دغدغه بسیاری از جوانان به ویژه کارجویان فارغالتحصیل دانشگاهی محسوب شود.
پدیده یکنواختی تقاضا برای کار
از سوی دیگر، نزدیکتر شدن تقاضاها و خواستههای کارجویان فارغالتحصیل دانشگاهی به یکدیگر و اینکه بیش از ۹۰ درصد فارغالتحصیلان دانشگاهی دیگر حاضر به انجام هر شغلی بعد از دانشگاه نیستند و تقاضاهای آنها برای نوع کار به یکدیگر شبیه خواهد شد، میتواند در برخی رشتههای شغلی ترافیک تقاضا و کمبود فرصت شغلی ایجاد کند و در برخی رشتههایی که نیاز چندانی به تجارب دانشگاهی ندارد و مورد تقاضای جامعه نیز است، کشور را با کمبود نیروی کار مواجه کند در عین حالی که همچنان نرخ بیکاری بالا بماند!
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در گفتوگو با خبرگزاری مهر با بیان اینکه برخی اتفاقات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی در کشور باعث تغییر روند ورود به بازار کار شده است، گفت: افزایش حمایتهای خانوادهها از فرزندان و بالا رفتن سن ازدواج از جمله این موارد است.
محمدحسین فروزان مهر اظهار کرد: همچنین اشتغال طولانی به تحصیل، تقویت توان اقتصادی خانوادهها یا انتظار افراد برای دستیابی به شغل بهتر نیز باعث تاخیر در ورود متقاضیان و کارجویان به بازار کار کشور شده است.
تداوم موج تقاضا تا سال ۹۴
این مقام مسوول در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بیان کرد: در هر صورت، هماکنون جامعه با تاخیر ورود کارجویان به بازار کار مواجه است و در مواردی این تاخیرها تا چندسال نیز ادامه مییابد.
فروزان مهر خاطر نشان کرد: آن بخش از فشار تورم جمعیتی دهه ۶۰ که باید در سالهای آغازین دهه ۸۰ در بازار کار خودشان را نشان دهند، در نیمه پایانی دهه ۹۰ در حال ورود به بازار کار هستند.
وی این مطلب را هم افزود که بروز این مساله به یکباره کشور را با یک موج و فشار تقاضای کار مواجه کرده است. بر اساس بررسیها و مطالعاتی که در اسناد توسعه کشور صورت گرفته است، انتظار داریم با وضعیت موجود پیک تقاضا تا سال ۹۴ ادامه داشته باشد.
ارسال نظر