مدیر کل آمار و اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال توضیح داد
عوامل کاهش رشد جمعیت در ایران
مدیر کل جمعیتی سازمان ثبت احوال در یک نشست خبری عوامل کاهش رشد جمعیت را در کشور برشمرد. کاهش نرخ باروری، افزایش سن ازدواج، سیاستهای تهدید موالید و افزایش سن باروی از جمله این موارد بود. علی اکبر محزون همچنین اعلام کرد که از نظر نرخ باوری در میان ۲۶ کشور منطقه در سال ۲۰۱۰ رتبه ۲۳ را داشتهایم. او در عین حال اعلام کرد که به دلیل سیاستهای کنترل جمعیت، رشد جمعیت ایران در سال ۹۰ کاهش یافته است. در همین حال یک مسوول در مرکز امور زنان ریاستجمهوری هم اعلام کرد که با توجه به نرخ ۲۰ درصدی نازایی در زنان، نیازی به کنترل جمعیت نیست.
به گزارش ایسنا، علی اکبر محزون در نشست خبری «ضرورت بازنگری در سیاستهای جمعیتی کشور» با اشاره به اتخاذ روند ثبت مستمر ولادت به صورت واقعی در ۵۰ سال اخیر، اظهار کرد: طبق این اطلاعات، جمعیت کشور پس از دهه ۶۰ کاهش شتابانی پیدا میکند؛ به طوری که در سالهای ۱۳۷۱ و ۱۳۷۲ از ۵/۶ فرزند به چهار فرزند رسیده و در دهه ۸۰ نرخ رشد جمعیت از ۲/۳ به ۳/۲ کاهش مییابد.
مدیرکل آمار، اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال تاکید کرد: این در حالی است که طبق برنامه نخست توسعه مقرر شده بود کاهش میزان فرزندآوری از ۵/۶ به چهار فرزند در دهه ۸۰ رقم بخورد و با رقم خوردن این اتفاق در سال ۷۲ دیگر نیازی به ادامه دادن سیاستهای کاهشی نبود. محزون عنوان کرد: طبق پیشبینیها باید انفجار دوم جمعیتی را بر اثر ازدواج و فرزندآوری متولدین دهه ۶۰ شاهد باشیم، اما شیب نزولی موالید در سال ۹۰ همچنان ادامه دارد و به عبارتی سقوط آزاد رشد جمعیت کشور اتفاق افتاده است. وی افزود: میزان موالید در سال ۹۰ یک میلیون و ۳۸۰ هزارنفر بود و این در حالی است که این رقم در دهه ۶۰ بیش از دو میلیون نفر بوده است.
مدیرکل آمار، اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال گفت: از نظر نرخ رشد جمعیت در میان ۲۶ کشور منطقه رتبه ۲۳ را در سال ۲۰۱۰ میلادی داشتهایم و این در حالی است که اگر میخواهیم به سمت توسعه گام برداریم و چشم انداز ۱۴۰۴ محقق شود، نخستین اصل تقویت زیرساختهای جمعیتی است.
محزون در ادامه تاکید کرد: کاهش انگیزه زوجین برای بچهدار شدن در اثر عوامل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی در این میان نقش داشته است. ضمن اینکه فرزند آوری نیز در خانوادهها به تاخیر افتاده و این امر در کنار بالا رفتن سن ازدواج و تمایل خانمها به تحصیل و اشتغال رخ داده است و تمام این عوامل در کنار هم میزان فرزندآوری را کاهش داده است.
مدیرکل آمار، اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال افزود: در حال حاضر سن ازدواج برای آقایان به ۲۷ سال و متوسط سن ازدواج برای خانمها به ۲۵ سال افزایش یافته است.
محزون با بیان اینکه رقم جانشینی جمعیت در کشور ما ۶/۱ است، گفت: این در حالی است که نرخ جانشینی در جهان ۲/۱ است. یعنی هر زن و شوهر به عنوان دو نفر از افراد جامعه باید حداقل دو فرزند داشته باشند تا جانشین خود کنند و یک دهم نیز به عنوان احتمال مرگ و میر محاسبه شده است و اگر متوسط تعداد فرزندان به زیر این رقم برسد، یعنی کاهش رشد جمعیت رقم خورده؛ چرا که جمعیت به خوبی جانشین نمیشود و تعادل به هم میخورد.
کنترل جمعیت با وجود آمار نازایی زنان معنا ندارد
در همین باره معاون امور زنان و خانواده مرکز امور زنان ریاستجمهوری گفت: در شرایطی که ۲۰ درصد از زنان ما دچار نازایی هستند با این آمار کنترل جمعیت معنایی ندارد. زهرا سجادی در گفتوگو با مهر با تاکید بر اینکه سیاستهای افزایش جمعیت در تمامی طرحهای آموزشی مرکز مانند مطلع مهر، رحمت، طلیعه و... گنجانده شده است، گفت: کتابهای جدیدی در این زمینه بر مبنای ارزشهای اسلامی تالیف میشود.
ارسال نظر