احتمال رای‌گیری مجلس نمایندگان در روز چهارشنبه

دنیای‌اقتصاد- در حالی که وزارت خارجه آمریکا از تلاش کاخ سفید برای در پیش گرفتن راه‌حلی دیپلماتیک در قبال تهران خبر داده، مجلسین نمایندگان و سنا تلاش‌های مضاعفی را برای اعمال تحریم‌های نفتی جدید علیه کشورمان کلید زده‌اند و در حال تنظیم نسخه نهایی لایحه اعمال دور جدید تحریم‌های ضدایرانی هستند. مقامات دولت ایران اما اقدامات یک جانبه نفتی علیه کشورمان را اقداماتی «غیرمسوولانه» می‌دانند که «بر بحران اقتصادی دنیا تاثیرگذار خواهد بود» چرا که این اقدامات «امنیت عرضه بخش تفکیک‌ناپذیری از امنیت بازار جهانی انرژی» را به مخاطره می‌اندازد. افزون براین، برخی نمایندگان مجلس و مقامات نظامی ایران بر انسداد تنگه هرمز در صورت به خطر افتادن منافع کشورمان نظر دارند.

با وجود این، در تازه‌ترین اقدام ضدایرانی، قانون‌گذاران مجلس سنا و نمایندگان آمریکا در حال نهایی کردن لایحه تحمیل دور جدید تحریم‌ها علیه ایران هستند؛ این تحریم‌ها خطوط کشتیرانی را هدف می‌گیرد و مجازات‌های دیگری را با هدف متوقف کردن برنامه هسته‌ای ایران در نظر گرفته است.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، قانونگذاران آمریکایی در ساعات پایانی روز دوشنبه از نسخه نهایی این لایحه ضد ایرانی پرده‌برداری کردند و مجلس نمایندگان نیز احتمالا روز چهارشنبه درباره این لایحه رای‌گیری می‌کند. این لایحه جدید ضدایرانی کنگره آمریکا لایحه‌ای است که در دسامبر سال گذشته میلادی (آذر ماه ۱۳۹۰)در مجلس نمایندگان تصویب شد اما در ماه مه (اردیبهشت ماه ۱۳۹۰) در سنای آمریکا مسدود شد.

مجلس نمایندگان آمریکا نسخه تحریم‌های جدید علیه ایران را دسامبر گذشته به تصویب رساند و سنا نیز نسخه خود را مه سال جاری تصویب کرد؛ از آن زمان،‌ قانون‌گذاران آمریکایی در تلاشند تا تفاوت‌های میان این دو نسخه را کاهش دهند و نقاط ضعف تحریم‌ها درباره مبادلات پولی و بیمه محموله‌های نفتی را بررسی کنند.

نسخه ارائه شده لایحه تحریم‌های ضد ایرانی از سوی مجلس نمایندگان آمریکا قوانین تحریمی ایران را یکی می‌کند و بیشتر تحریم‌ها را اجباری کرده و به این ترتیب اعطای معافیت اجرای این تحریم‌ها از سوی دولت آمریکا را دشوارتر ساخته است؛ نسخه ارائه شده از سوی سنا درباره تحریم‌های ضد ایرانی، به دولت اختیار بیشتری در چگونگی اعمال تحریم‌های ضدایرانی می‌دهد، اما در عین حال شامل اقدامات مجازاتی بیشتر نیز می‌شود.

ایلنا رز لتینن، رییس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا گفت: این طرح پیامی روشن را به ایران می‌فرستد مبنی بر اینکه آمریکا به استفاده از تحریم‌ها برای پیشگیری از رسیدن ایران به آستانه هسته‌ای متعهد است.

این در حالی است که چند تن از قانونگذاران آمریکایی نگرانند که این قانون به اندازه کافی موفق عمل نکند؛ این قانونگذاران بر تصویب لایحه‌ای تاکید دارند که بخش انرژی ایران را منطقه نگرانی گسترش تسلیحات هسته‌ای توصیف کند تا به طور موثر مانع از تمام معاملات شود.

پیش‌تر خبرگزاری رویترز نیز گزارش داده بود که کنگره در تلاش است تا پیش از آغاز تعطیلات،‌ کار بر روی تحریم‌های جدید علیه تهران را که هدف از آن، محدود کردن درآمدهای نفتی است، به پایان برساند؛ تحریم‌هایی که تدوین آنها ۷ ماه زمان برده و با هدف متوقف کردن معاملات شرکت‌های کشتیرانی و نفتی ایران و ممانعت از توانایی بانک‌های ایرانی برای مبادلات الکترونیکی بانکی طراحی شده‌‌اند.

طبق گزارش رویترز، بسته جدید تحریم‌ها، مجازات‌های سنگینی را علیه بانک‌هایی اعمال می‌کند که با ایران معامله می‌کنند و در عین حال، فروش نفت ایران را کاهش می‌دهد.

واکنش مقامات تهران به تحریم‌ها

حدود دو هفته پیش از این نیز وزارت خزانه‌داری آمریکا ۲۷ نهاد مرتبط و ۵۸ کشتی متعلق به شرکت ملی نفتکش ایران را در فهرست تحریم‌های واشنگتن علیه ایران قرار داد. در واکنش به این اقدام که به معنای تحریم ناوگان نفتکش ایران است، ناصر سودانی، نایب‌رییس کمیسیون انرژی مجلس از بررسی سناریوهای مقابله با این تحریم‌ها خبر داد و از احتمال بسته شدن تنگه هرمز در صورت توقیف نفتکش‌های ایرانی در پایانه‌های نفتی جهان سخن گفت.

قبل از این هم، در روزهای ۸ و ۱۱ تیرماه سال‌جاری تحریم‌های یکجانبه آمریکا و اروپا علیه ایران اجرایی شد و انتقاد شدید مقامات تهران را برانگیخت. علی‌اکبر صالحی، وزیر خارجه در واکنش به این تحریم‌ها گفته بود: «ایران هرگز در دفاع از حقوق و حاکمیتش درنگ نخواهد کرد.» وی در عین حال تاکید کرده‌ بود: «ما به دنبال تعامل هستیم و از تقابل استقبال نمی‌کنیم، اما اگر بخواهند غیرعقلانی عمل کنند بدانند ایران با قدرت از کیان خود دفاع خواهد کرد، مثل جنگ تحمیلی.»

وزیر خارجه کشورمان افزوده بود: البته معتقدم به آنجا نخواهیم رسید. تحولات منطقه، تحولات بین‌المللی و انتخابات آمریکا مسائلی هستند که در ارتباط با یکدیگر می‌توانند تحلیل شوند. این تحولات گاهی با کندی و گاهی به سرعت آثاری را به جای می‌گذارد. وی اظهارکرده بود: ملت ایران همواره ثابت کرده که از کیان و تمامیتش دفاع کرده است و به هیچ وجه متجاوز نبوده است. معتقدم ما از این بحران عبور خواهیم کرد؛ اما اگر بخواهیم به این روند سرعت دهیم باید یکسری اقدامات را انجام دهیم، از جمله اینکه باید انسجام درونی و پرهیز از اختلافات به طور جدی دنبال شود.

امنیت انرژی را تهدید کرده‌اند

رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه نیز در واکنش به تحریم‌های غرب علیه کشورمان گفته بود: آمریکا و اتحادیه اروپایی با تداوم رویکرد فشار از طریق تحریم‌های اخیر، عملا امنیت انرژی و تعادل بازار جهانی انرژی را در سطح بین‌المللی تهدید کرده‌اند.

به گزارش ایسنا، وی افزوده بود: آنها در قبال این اقدام غیرمسوولانه خود باید پاسخگوی سیاست‌ها و مواضعی باشند که بر بحران اقتصادی دنیا تاثیرگذار خواهد بود؛ چرا که امنیت عرضه، بخش تفکیک‌ناپذیری از امنیت بازار جهانی انرژی است.

وی تحریم‌های یکجانبه آمریکا و اروپا را فاقد مشروعیت و مغایر قوانین بین‌المللی از جمله اصول تجارت آزاد دانسته و افزوده بود: آمریکا و اتحادیه اروپا علاوه بر پیامدهای سیاسی و دیپلماتیک این اقدام، باید آماده رویارویی با مشکلاتی چون تشدید بحران مالی و اقتصادی و گسترش اعتراض‌های اجتماعی باشند. وی تصریح کرده بود: این اقدام نشان داد که آنها نه‌تنها روندی سازنده را در رابطه با کشورمان دنبال نمی‌کنند، بلکه به دنبال تنش‌آفرینی هستند و این اقدام غیرسازنده در شرایطی است که در روند مذاکرات جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۵ تاکید بر اعتمادسازی دوطرفه است.

نولاند: به دنبال راه‌حل دیپلماتیک هستیم

سخنگوی رسمی وزارت امور خارجه آمریکا گفت که آمریکا قصد دارد تا در رابطه با تهران از راه‌های دیپلماتیک استفاده کند، اما همه گزینه‌ها همچنان مطرح است.

به گزارش ایسنا، ویکتوریا نولاند در کنفرانس خبری خود درباره خبر منتشر شده از سوی روزنامه عبری هاآرتص مبنی بر اقدام مشاور امنیت ملی رییس جمهور آمریکا در مطلع کردن بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی از طرح واشنگتن برای حمله به ایران در صورت شکست تلاش‌های دیپلماتیک در توقف برنامه هسته‌ای ایران، بیان کرد: او (مشاور امنیت ملی آمریکا) در حال مذاکره با اسرائیل است و این مساله به سفر وزیر خارجه آمریکا و سفر مشاور امنیت ملی به اسرائیل ارتباط دارد. ما همواره درباره نگرانی‌مان در قبال برنامه هسته‌ای ایران صحبت کردیم.

وی ادامه داد: ما همواره به دنبال اقداماتی هستیم که می‌توانیم در چارچوب استراتژی اعمال فشار علیه ایران به موازات در پیش گرفتن یک راه‌حل دیپلماتیک انجام دهیم. به گزارش سایت روسیا الیوم، نولاند افزود: شما از مواضع ما در این موضوع مطلع هستید. ما استفاده از هیچ گزینه‌ای را بعید نمی‌دانیم اما در حال حاضر به اعمال فشار تکیه کرده و به دنبال در پیش گرفتن راه‌حلی دیپلماتیک و رسیدن به نتیجه‌ای رضایت بخش هستیم.

رژیم صهیونیستی هم اعلام کرده است که مشاور امنیت ملی آمریکا در دیدار با نتانیاهو چیزی از طرح مذکور را مطرح نکرده است.