واکنش رسمی ایران به اظهارات اوباما

دنیای‌اقتصاد- مجید اعزازی: «سیاست‌های ایران ریاکارانه و مزورانه بوده یا سیاست‌های آمریکایی‌ها؟» این سوال شاه‌بیت سخنان دیروز رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به اظهارات تازه باراک اوباما علیه دولت ایران است. اظهاراتی که در نشست سالانه آیپک عنوان شد و طی آن رییس‌جمهور آمریکا مقامات تهران را به اتخاذ سیاست‌های ریاکارانه در قبال حوادث داخلی ایران در مقایسه با ناآرامی‌ها در کشورهای منطقه متهم کرد. بدین ترتیب بود که تازه‌ترین کنفرانس مطبوعاتی سخنگوی وزارت خارجه به فرصتی تبدیل شد تا مهمانپرست به ابعاد مختلف اظهارات و سیاست‌های تحریم‌آمیز آمریکا و همچنین تحریم‌های تازه اتحادیه اروپا و سایر کشورهای غربی علیه کشورمان پاسخ گوید.

سخنگوی وزارت خارجه دیروز در نشست خبری هفتگی خود در واکنش به اظهارات اوباما که ایران را به رفتار ریاکارانه و منافقانه متهم کرده است، گفت: اظهاراتی که آقای اوباما راجع به تحولات منطقه خاورمیانه مطرح کرد و به ویژه اشاره‌ای که به سیاست‌های کشور ما داشت و آن را سیاست‌های دوگانه معرفی کرد، برای مردم ما و کشورهای منطقه، جای سوال جدی باقی می‌گذارد.

مهمانپرست افزود: آیا واقعا سیاست‌های ما ریاکارانه و مزورانه بوده یا سیاست‌های آمریکایی‌ها در منطقه؟ آمریکایی‌هایی که در طول ۴۰ الی ۵۰ سال اخیر مسبب ایجاد این بحران‌ها و تنفر مردم نسبت به سیاست‌هایشان بودند. چه کسی این دیکتاتورها را در منطقه روی کار آورد و از آنها حمایت کرد؟ چه کسی از جنایات آنها حمایت می‌کرد و زمینه را آماده می‌ساخت که نسبت به مردمشان ظلم گسترده‌ای را داشته باشند؟ چه کسی از جنایات رژیم صهیونیستی نسبت به مردم منطقه ما حمایت می‌کرد و می‌کند؟ چه کسی حتی اظهارات ظاهری در رابطه با حقوق مردم فلسطین را تنها به فاصله دو سه روز پس‌گرفته و کوتاه آمده و در مقابل زیاده‌طلبی‌های رژیم صهیونیستی عقب‌نشینی می‌کند؟ آیا مقامات آمریکایی در منطقه و در قبال تحولات مردمی در منطقه گزینشی برخورد می‌کنند و سیاست مزورانه دارند یا ایران؟ چطور می‌شود که آمریکایی‌ها بر برخی از کشورها متمرکز می‌شوند و تمام تلاششان را انجام می‌دهند تا چهر‌ه‌ای دگرگون نسبت به واقعیات آن کشورها داشته باشند ولی در قبال ظلم‌ها و جنایاتی که در بحرین و یمن و سایر کشورها رخ می‌دهد، سکوت کرده یا با نرمش از کنار آن عبور می‌کنند؟

سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه آقای اوباما در اظهاراتش نسبت به سیاست‌های آمریکا در منطقه خاورمیانه، ایران را متهم به حمایت از تروریسم می‌کند، گفت: آیا کشور ما که قربانی تروریسم است و برای مبارزه با تروریسم، تمام تلاش خود را انجام داده باید این اتهام را بپذیرد یا آمریکایی‌ها که مهد حفاظت و حمایت از تروریست‌ها در جهان شده‌اند؟

وی ادامه داد: مشخصا سیاست‌های ریاکارانه، مزورانه و برخورد تبعیض‌آمیز و گزینشی با موضوعات منطقه بیشترین اتهام را متوجه آمریکا می‌کند و آنها مطمئن باشند که تنفر ملت‌ها نسبت به این سیاست‌‌ها و مقاماتی که در این سیاست‌ها نقش دارند، حتما کاهش نخواهد یافت و با تغییر ظاهری این سیاست‌ها و چهره ظاهری که می‌خواهند تغییر دهند، این تنفر حتما مورد توجه مردم هست و افزایش خواهد یافت.

هوش و درایت سیاسی می‌طلبد

مهمانپرست درباره بخش دیگری از اظهارات اوباما که گفته بود در کنار معترضان به انتخابات ریاست‌جمهوری قرار دارد، گفت: در رابطه با اینکه اوباما و برخی دیگر از مقامات آمریکایی اظهارات و فرمایشاتی داشتند مبنی بر اینکه در کنار بخشی از ملت ما خواهند بود، هوش و درایت سیاسی می‌طلبد که حتی اگر به صورت ظاهری کشوری بخواهد در منطقه‌ای حضور داشته باشد یا نسبت به تنفر مردم از خود و سیاست‌هایش‌ بکاهد، بهتر است در کنار اکثریت یک ملت قرار گیرد تا یک بخش کوچکی؛ آن هم کسانی که جزو اقلیت کشور ما به حساب نمی‌آیند.

وی افزود: کسانی که با آشوب، نظم عمومی را به هم زده و به آتش کشاندن ساختمان‌ها پرداختند، تعداد بسیار قلیلی هستند و اتفاقا آنها کمترین مشارکت را در انتخابات ریاست جمهوری و کمترین مشارکت را در تصمیم‌گیری‌های داخلی داشتند. اگر آمریکایی‌ها بخواهند از این گروه حمایت کنند، سیاستی کاملا اشتباه و به دور از هوش و درایت خواهد بود.

مهمانپرست افزود: در انتخابات ریاست جمهوری اخیر در کشور ما مردم یکپارچه و پرشور در انتخابات شرکت کردند و طبیعی بود که تعدادی بخواهند به کاندیدای اول و تعدادی به کاندیدای دوم رای بدهند و بعد از اینکه متوجه شدند جریانی می‌خواهد به وجود بیاید که فتنه به پا کند و با آشوب، اهداف سیاسی خاصی را دنبال کند، مردم از هر دو گروه، یکپارچه از نظام و رهبری خودشان حمایت کردند و این حمایت‌ها را بارها در مناسبت‌های مختلف نشان دادند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: ادعای اینکه کسانی مخالف انتخاب ریاست جمهوری گذشته هستند و جریانی عظیم و بزرگ می‌باشند، یک رفتار فریبکارانه کشورهای غربی به‌خصوص آمریکایی‌ها است.

سخنگوی وزارت خارجه در توصیه‌ای به مقامات آمریکایی‌ گفت: اگر مقامات آمریکایی در سیاست خارجی خود اشتباهات گذشته را جبران و ناکامی‌های قبلی خود را با رویه جدید و تغییر واقعی در سیاست خارجی دنبال کنند،‌ بهتر است در کنار اکثریت مردم جامعه قرار گیرند و از مطالبات اکثریت مردم حمایت کنند. و الا روند اشتباه گذشته همچنان دنبال خواهد شد.

نشانه رفتار تبعیض‌آمیز

وی در واکنش به اظهارات مقامات آمریکایی در خصوص کاهش محدودیت‌ها برای صدور ویزای دانشجویان ایرانی و در نظر گرفتن تسهیلات بیشتر برای آنها از جمله صدور ویزای دوساله نیز گفت: این نکته نشان می‌دهد که تا الان به صورت تبعیض‌آمیز و غیرعادلانه و غیرمنصفانه نسبت به جوانان ما برخورد می‌کردند.

مهمانپرست با بیان اینکه همه مشکلات آمریکایی‌ها در برخورد‌های تبعیض‌آمیز آنها است، گفت: آنها به خاطر اهداف سیاسی هر اقدام غیرعادلانه، غیرمنصفانه و غیرانسانی را توجیه می‌کنند. سخنگوی وزارت خارجه با بیان این که جوانان کشور ما از شایستگی کافی برخوردار هستند تا از همه زمینه‌ها و فرصت‌ها برای بهره‌مندی از دانش روز استفاده کنند، اظهارکرد: هر چند که در داخل کشورمان ظرفیت‌های فراوانی برای کسب دانش روز وجود دارد، ولی آنها آزادند و باید از حقوق‌شان برخوردار شوند و نسبت به کسب دانش بدون تبعیض از سوی کشورهای مختلف به کارشان ادامه دهند.

تحریم ۲۶ آمریکایی

طرح مجلس شورای اسلامی برای تحریم ۲۶ نفر از مقامات آمریکایی که دارای سوابق نقض حقوق بشر هستند ، محور سوال دیگری بود که مهمانپرست درباره آن گفت: طرح نمایندگان برای محرومیت و ایجاد محدودیت نسبت به مقاماتی که مستقیما در برخی جنایات دست داشتند، نشانگر ‌نظرات ملت ماست و آن چیزی را که مجلس تصویب کند و به صورت قانون در آید، حتما نسبت به اجرای آن متعهد خواهیم بود.

واکنش به تحریم‌های اروپا

سخنگوی وزارت خارجه دربخش دیگری از این کنفرانس مطبوعاتی در پاسخ به سوالی، تحریم‌های غرب و اتحادیه اروپا از یک سو و طرح اظهاراتی درباره مذاکرات با ایران از سوی دیگر را نشانگر تضادی دانست که بین ادعای اتحادیه اروپا و کشورهای غربی با عملکردشان وجود دارد. وی گفت: به نظر می‌آید این تضاد در تصمیمات اتحادیه اروپا بر خلاف جهت منافع مردم اتحادیه اروپا صورت می‌گیرد. آنها سعی می‌کنند بحران‌های اقتصادی و سیاسی داخلی‌شان را با اعلام این گونه تحریم‌ها به بیرون منعکس کنند.

وی افزود: در زمانی که مطالبات مردمی در کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا اوج می‌گیرد و این مطالبات مردمی به کشورهای اروپایی ادامه می‌یابد و تا قلب اروپا پیش می‌رود، دولت‌های اروپایی و مجموعه اتحادیه اروپا باید بیشتر بر منافع مردم خودشان تمرکز کنند. آنها نباید وارد مسیری شوند که هزینه سیاست‌های اشتباه کشورهای دیگر را بپردازند. مردم نیز قضاوت می‌کنند که تا چه میزان کشورهای اروپایی در ادعای خود صادق هستند و خواستار گفت‌وگو، مذاکره و حل بحران‌های مختلف منطقه‌ای و بین‌المللی هستند.

تحویل سوخت به هواپیماها

اقدام دولت سوئیس در خودداری از تحویل سوخت به هواپیماهای ایرانی محور سوالی دیگر بود که مهمانپرست چنین پاسخ گفت: هر نوع خلل و مانعی در این کار (تحویل سوخت) ایجاد شود، خلاف تعهدات و مقررات بین‌المللی است. سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه برخی از این کشورها عنوان می‌کنند که تحت فشار شدیدی مجبور به این کار شدند، تصریح کرد: چنانچه این سیاست‌ها ادامه یابد، با هر شرکت و کشوری که این کار را صورت دهد، عمل متقابل انجام می‌شود. قبلا نیز این کار صورت گرفته و مقامات هواپیمایی کشورمان می‌توانند جزئیات این کار را توضیح دهند.

قراردادی با بحرین نداشتیم

وی در پاسخ به سوالی درباره برخی اخبار منتشر شده مبنی بر توقف قرارداد گاز ایران و بحرین توسط بحرین، با بیان اینکه بحث‌ها و مذاکراتی راجع به همکاری در زمینه گاز بین مقامات ما و بحرین وجود داشته، تصریح کرد: هیچ قراردادی تاکنون منعقد نشده و چیزی نبوده که به توافق رسیده و شروع شده باشد و الان متوقف شود.

مهمانپرست ادامه داد: مذاکراتی در این زمینه شروع شده بود و هنوز به نتیجه مشخصی نرسیده است. بحث‌ها در زمینه‌های فنی آن می‌تواند ادامه داشته باشد و اگر شرایط اقتصادی و فنی مناسب آن فراهم شود، این بحث‌ها می‌تواند دنبال شود.

وی بار دیگر تصریح کرد: قراردادی نبوده که در حال اجرا باشد و الان بخواهد ابطال شود.

احمدی‌نژاد: اوباما یک عروسک‌ است

محمود احمدی‌نژاد، باراک اوباما، رییس‌جمهور آمریکا را یک عروسک خواند و گفت که اصل، بازیگردانان پشت صحنه هستند و ما آنها را می‌شناسیم و به وقتش به ملت‌ها معرفی خواهیم کرد.

به گزارش خبرگزاری فارس احمدی‌نژاد دیروز در بخشی از سخنان خود پس از افتتاح فاز سوم پالایشگاه آبادان با اشاره به اظهارات چند شب پیش اوباما، مواضع او را همچون مواضع یک امپراتور که جهان تحت سلطه اوست،‌ دانست و گفت: ملت‌ها بدانند دوران نمایشنامه جدید آمریکایی‌ها هم طولانی نخواهد بود و همه ملت‌ها خواهند دید که این طراحی سلطه‌گران در هم خواهد شکست. وی افزود: دنیا بیدار است و اینها که در سرزمین فلسطین حکومت تشکیل داده‌اند، عروسک هستند حتی رییس‌جمهور آمریکا نیز یک عروسک بیشتر نیست؛ چرا که اصل بازیگردانان پشت صحنه هستند و ما آنها را می‌شناسیم و به وقتش به ملت‌ها معرفی خواهیم کرد. احمدی‌نژاد تعیین تکلیف رییس‌جمهوری آمریکا برای ملت‌های منطقه را یک خیال باطل دانست و خطاب به او گفت: تو یک مهره‌ای هستی که به تو ماموریت داده‌اند آمریکا و رژیم صهیونیستی را نجات دهی و البته نخواهی توانست و بنده یقین دارم با ایستادگی ملت ایران این آقایی که با فریبکاری آمده است، ذلت‌بارتر و بدبخت‌تر از نفر قبلی صحنه سیاسی را ترک خواهد کرد.