دنیای اقتصاد- رییس مجلس در جلسه علنی دیروز مجلس اظهارات روز شنبه سخنگوی شورای نگهبان را که به عنوان نتایج بررسی‌های کارگروه حل اختلاف دولت و مجلس عنوان شده بود، نظر کارگروه ندانست و تاکید کرد که «مجلس این نظرات را قبول ندارد.» لاریجانی افزود: اظهارات سخنگوی شورای نگهبان، نظرات آیت‌ا... جنتی بوده است و نه نظر کارگروه مشترک. روز دوشنبه هم ۴ نماینده عضو کارگروه طی نامه‌ای به دبیر شورای نگهبان اعتراض خود را به سخنان کدخدایی بیان کردند. واکنش لاریجانی به نتایج اعلام شده کارگروه حل اختلاف:

مجلس اظهارات کدخدایی را قبول ندارد

دنیای‌اقتصاد- رییس مجلس اظهارات روز شنبه سخنگوی شورای نگهبان را که به عنوان نتایج بررسی‌های کارگروه حل اختلاف دولت و مجلس عنوان شده بود، رد کرد. علی لاریجانی روز گذشته در جلسه علنی مجلس به صراحت این اظهارات را «نظر آیت الله جنتی، و نه نظر کارگروه مشترک» برشمرد و تاکید کرد که «مجلس این نظرات را قبول ندارد.»

روز شنبه، عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان بسته‌ای از پیشنهادات را به عنوان «نتایج بررسی‌های کارگروه حل اختلاف دولت و مجلس» مطرح کرده بود که شامل اعطای حق تذکر رییس‌جمهور به قوای دیگر و تعیین برخی خط قرمزها برای حق قانونگذاری مجلس می‌شد. در واکنش به این سخنان، روز یکشنبه چهار نماینده عضو کارگروه مشترک نامه مشترکی را خطاب به احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان نوشتند و از اظهارات کدخدایی انتقاد کردند. این ماجرا در آغاز جلسه علنی دیروز مجلس نیز تذکرات

پی در پی برخی نمایندگان را باعث شد. آغاز کننده این تذکرات، محسن کوهکن، سخنگوی هیات رییسه بود که از علی لاریجانی خواست در این باره موضع بگیرد. لاریجانی توضیحات کوتاهی داد و سپس از احمد توکلی، به عنوان یکی از چهار نماینده حاضر در کارگروه خواست گزارشی در مورد عملکرد این کارگروه بدهد. سپس لاریجانی بار دیگر تاکید کرد که نظرات اعلام شده از سوی کدخدایی را قبول ندارد که این موضوع باعث انتقاد نمایندگان حامی دولت، همچون محمد کریم شهرزاد و حسن نوروزی شد؛ اما باز هم لاریجانی بر موضع قبلی خود پافشاری کرد.

رد اظهارات کدخدایی توسط لاریجانی

علی لاریجانی، رییس مجلس در پاسخ به تذکر اولیه محسن کوهکن گفت: آنچه در رسانه‌ها از سوی سخنگوی شورای نگهبان به عنوان نتیجه کار کارگروه اعلام شده است، مورد تایید مجلس نیست و نظر دوستانی که از مجلس در این کارگروه حضور داشته‌اند به صورت رسمی ارائه شده است.

رییس مجلس افزود: نظر نمایندگان مجلس بسیاری از دغدغه‌های مجلس در مورد اجرای برخی از قوانین بوده است که هیچگونه مطلبی راجع به اینها بیان نشده است. وی ادامه داد: برخی از برداشت‌ها در این مصاحبه صرفا برداشت‌های خود آنها است و ربطی به کارگروه ندارد. این در حالی است که این کارگروه مامور بررسی اختلافات دولت و مجلس بوده است و گفته‌اند می‌خواهیم اختلافات را بررسی کنیم.لاریجانی در بخش دیگری از سخنانش نیز تصریح کرد: مطلبی که نمایندگان مجلس تهیه کرده بودند، دقیق و حقوقی بود که ارسال شد و سخنانی که سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرد جمع بندی کارگروه نیست و نظر خودشان است. وی گفت: آقای کدخدایی نظر آیت‌الله جنتی را مطرح کرده و اشکال این است که آنها نظر خودشان را به جای نظر کارگروه اعلام کرده‌اند.

وی ادامه داد: مجلس نظراتش را به صورت مکتوب ارائه کرده و آنچه در مصاحبه آمده نظر مجلس نیست.

روایت توکلی از کارگروه حل اختلاف

احمد توکلی که دیروز به عنوان یکی از اعضای کارگروه حل اختلاف سخن می‌گفت، در تشریح نحوه تشکیل این کارگروه گفت: بعد از اینکه آقای رییس‌جمهور نامه ای‌خدمت مقام معظم رهبری نوشتند و اشکالاتی را بر مجلس وارد دانستند و متقابلا رییس مجلس نامه‌ای نوشت و اشکالاتی را بر رفتار دولت وارد دانست، مقام معظم رهبری به استناد قانون اساسی موضوع را به دبیر شورای نگهبان ارجاع دادند. وی افزود: بر این اساس قرار شد دبیر شورای نگهبان حلقه‌ای کارشناسی از کارشناسان دولت و مجلس تشکیل دهد و این حلقه موضوع را بررسی کند.

توکلی ادامه داد: آقای لاریجانی چهار نفر از همکاران یعنی آقایان ابوترابی، باهنر، دهقان و بنده را به نمایندگی از مجلس معرفی کردند تا در این کارگروه شرکت کنیم و از طرف دولت نیز آقایان الهام، عزیزی، میرتاج‌الدینی و خانم بداغی معرفی شده بودند و از اساتید دانشگاهی نیز سه نفر که سابقه برجسته حقوقی و عضویت در شورای نگهبان را نیز داشتند، حضور یافتند که آقایان مهرپور، مدنی و افتخار جهرمی بودند و از شورای نگهبان نیز آقای علیزاده، کدخدایی و خود آیت‌الله جنتی در این حلقه کارشناسی حضور داشتند که البته در این جلسات آقای الهام اصلا حضور نداشتند و آقای عزیزی به دلیل درگیری با برنامه پنجم کمتر شرکت داشتند.

رییس مرکز پژوهش‌های مجلس با بیان اینکه ۱۸ جلسه کارشناسی بحث و بررسی درباره اختلافات تشکیل شد، اظهار داشت: در این جلسات تمام اصولی که مربوط به ارتباط مجلس و دولت بود مورد توجه قرار گرفت و بیشتر دعاوی مجلس در این جلسات تایید شد و به ندرت پیش می‌آمد که انتقاداتی به طرز کار مجلس وارد شود.

توکلی یادآور شد: چند انتقاد هم که در این حلقه مطرح شد ما پذیرفتیم. به عنوان مثال اگر وزیری مورد سوال واقع شود نفر آخر باشد که دفاع می‌کند نه اینکه نماینده سوال‌کننده نفر آخر باشد.

نماینده تهران گفت: در این حلقه ما انتقاداتی نظیر حق رییس‌جمهور برای تذکر دادن به مجلس را نپذیرفتیم و استدلال حقوقی در این باره داشتیم. وی ادامه داد: در این جلسات همچنین درباره اینکه رییس‌جمهور مصوبات هیات دولت را به مجلس نمی‌فرستد هم بحث شد.

توکلی اظهار داشت: اعضایی که در این کارگروه حضور داشتند روی غلط بودن این رفتار و مساله توافق داشتند و آقای کدخدایی نیز که در جلسه حضور داشتند این مساله را تایید کردند. نماینده تهران در مجلس تاکید کرد: فضای عمومی جلسات بنای رای گیری یا جمع بندی نداشت، بلکه در این جلسات بنا بود که نظرات طرفین عنوان شود و اعضای محترم شورای نگهبان اگر به نظری رسیدند آن نظر را به جلسات شورای نگهبان ببرند و اگر شورای نگهبان پس از بررسی، ملاحظه کرد که اصلی از قانون اساسی ابهامی دارد که موجب اختلاف می‌شود و نیازمند تفسیر است، آن تفسیر را ارائه کند تا رفع اختلاف شود.

وی گفت: ما موافق و تسلیم قانون اساسی هستیم، اما در نهایت چون جمع‌بندی نهایی امکان‌پذیر نبود، آیت‌الله جنتی فرمودند که شما چهار نفر نظراتتان را مکتوب کنید و حاصل نظراتتان را رسما رییس مجلس به من ارسال کند و از دولت هم می‌خواهیم رسما نظراتش را مکتوب کرده و به شورای نگهبان ارسال کند.وی با بیان اینکه نظرات دولت در این مورد هنوز ارائه نشده است، گفت: آیت‌الله جنتی هم نظراتشان را ارائه دادند و آنچه که کدخدایی به عنوان جمع‌بندی نظرات کارگروه ارائه کردند تنها نظرات آقای جنتی بود.وی ادامه داد: کارگروه به هیچ جمع‌بندی‌ای نرسیده و رای‌گیری‌ای هم در این زمینه انجام نشده است. بلکه نظرات ما در دفاع از موقعیت مجلس به عنوان نهاد قانونگذاری این بود که جایگاه مجلس جایگاه توافق قانونی بر قوای دیگر دارد و رییس‌جمهور نیز نقش تعیین‌کننده و محترمی دارند، اما در برخی امور اجازه دخالت ندارند.

اعتراض نمایندگان حامی دولت

پس از سخنان لاریجانی و توکلی، محمدکریم شهرزاد نماینده اصفهان با استناد به اصل ۱۱۰ قانون اساسی، گفت: رفع اختلاف قوای سه‌گانه از شئونات رهبری است و موضوعیت این بحث که امروز در جلسه علنی مطرح شده است، از اختلافات بین دولت و مجلس ناشی می‌شود که باید از مقام معظم رهبری کسب تکلیف شود. وی ادامه داد: گزارشات این جلسات باید پس از تایید رهبری منتشر شود. وی ادامه داد: پیش داوری از این جلسات هیچ وجهی ندارد و اگر قرار باشد نتیجه‌ای گرفته شود باید به تنفیذ رهبری رسیده و بعد اعلام شود.

حسن نوروزی، نماینده رباط‌کریم هم با استناد به ماده ۱۸۲ آیین‌نامه داخلی مجلس گفت: اصلا توقع نداشتیم شما به عنوان رییس مجلس و آقای احمد توکلی به عنوان رییس مرکز پژوهش‌ها این مسائل را مطرح کنید. نوروزی گفت: این مطالبی که اکنون مطرح شده است اصلا به برنامه مجلس و برنامه پنجم ربطی نداشته است و مربوط به اخبار رسانه‌ها بوده است.

نماینده رباط‌کریم با انتقاد مجدد از رییس کمیسیون تلفیق، رییس مرکز پژوهش‌ها و رییس مجلس که به این موضوعات پرداخته‌اند، گفت: آیا این عیدی است که به ملت می‌دهید؟ در حالی‌که ما باید با وحدت و یکپارچگی و به دور از اختلاف و شکاف حرکت کنیم. نوروزی با مخاطب قرار دادن اصولگرایان مجلس گفت: در آستانه عید غدیر باید وحدت خود را نشان دهیم. وی ادامه داد: اصلاح طلبان باید بدانند که ما همواره متحد و یکپارچه هستیم و این درست نیست در آستانه عید غدیر خم موضوعی را مطرح کنیم که موجب شکاف شود.