نتایج انتخابات کنگره آمریکا چه تاثیری بر رابطه تهران – واشنگتن خواهد داشت؟
ایران در انتظار تغییر سیاست خارجی آمریکا
سخنگوی وزارت خارجه: ۳۲سال صبر کردیم و منتظر تغییرات بزرگ، تحول و رویکرد جدید آمریکا در قبال ایران بودیم، این مدت کوتاه را نیز صبر میکنیم دنیای اقتصاد- مجید اعزازی: تاثیر نتایج انتخابات میان دورهای کنگره آمریکا بر سیاست خارجی این کشور در قبال ایران و مذاکرات قریبالوقوع نمایندگان کشورمان با نمایندگان کشورهای عضو گروه ۱+۵ در وین دو موضوع محوری در کنفرانس مطبوعاتی دیروز رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه بود.
مهمانپرست درباره تاثیر نتایج انتخابات کنگره آمریکا بر روابط تهران - واشنگتن گفت: در همین مدتی هم که دموکراتها روی کار بودند، کسی زیاد متوجه نشد که جمهوریخواهان رفتند و دموکراتها آمدند؛ چون در سیاستها خیلی تغییری مشاهده نشد. وی درباره مذاکرات با ۱+۵ (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین به علاوه آلمان) نیز همچون هفتههای گذشته بر ضرورت مشخص شدن جزییات محتوای این مذاکرات تاکید کرد.
سخنگوی وزارت خارجه دیروز در نشست هفتگی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره انتخابات کنگره آمریکا و این که آیا پیروزی دموکراتها در این انتخابات منجر به تغییر سیاست خارجی آمریکا خواهد شد، گفت: میتوان قدری صبور بود که ببینیم چه اتفاقی میافتد. ما ۳۲ سال است که صبر کردیم و منتظر تغییرات بزرگ، تحول و رویکرد جدید بودیم. وی با بیان اینکه متاسفانه تا الان چیزی مشاهده نکردیم، گفت: این مدت کوتاه را نیز صبر میکنیم.
وی همچنین در پاسخ به سوالی دیگر در این باره گفت: وضعیتی که در داخل آمریکا اتفاق خواهد افتاد، تغییری را در سیاستهای کشور ما برای دسترسی به حقوق ملت و ادامه دادن برنامههایی که به پیشرفت کشورمان مربوط میشود، نخواهد داشت. ما برنامه خودمان را بر اساس اهداف مشخص و روشن و آن چیزی که برای ملت ما میتواند تعیینکننده باشد و در تامین منافع آن مؤثر باشد، دنبال خواهیم کرد. مهمانپرست در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر این که در صورت دستیابی جمهوری خواهان به قدرت، سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا در قبال ایران چه تغییری خواهد داشت؟ گفت: در همین مدتی هم که دموکراتها روی کار بودند کسی زیاد متوجه نشد که جمهوریخواهان رفتند و دموکراتها آمدند؛ چون در سیاستها خیلی تغییری مشاهده نشد. وی با بیان اینکه مسائل داخلی آمریکا به خودشان ارتباط دارد، افزود: از نظر ما هیچ تغییری در سیاستها با آمدن و رفتن احزاب مختلف مشاهده نشده است. در این میان، خبرنگاری با اشاره به عدم حسن نیت آمریکاییها در قبال ایران و در عین حال ارائه پیشنهاد تازه به ایران برای مذاکره پرسید، آیا آمریکاییها این بار حاضرند با حسن نیت با ایران رفتار کنند؟ که مهمانپرست چنین پاسخ داد: این موضوع را باید از مقامات آمریکایی پرسید که آیا حاضرند یا خیر؛ اگر در رفتار خود حسن نیت نداشته باشند، نتیجه آن را در انتخابات بعدی آمریکا خواهند دید.
جزئیات مذاکرات با ۱+۵ باید دقیقا مشخص شود
مهمانپرست در ادامه نشست خبری خود با خبرنگاران، در پاسخ به اینکه آیا موضوع هستهای ایران در دستور کار مذاکرات قرار دارد و آیا قرار است مکاتبه یا برنامهای قبل از برگزاری این مذاکرات صورت گیرد؟ گفت: در رابطه با مذاکراتی که ما با طرف مقابل داریم این موضوع را در دو بخش دنبال میکنیم. آن چیزی که به بحث هستهای صلحآمیز جمهوری اسلامی ایران مربوط میشود، بحث تبادل سوخت است که چارچوب آن کاملا مشخص است.
مهمانپرست ادامه داد: ما با اعضای گروه وین که از طریق آژانس بینالمللی انرژی اتمی معرفی شدهاند و بر اساس حقوقی که داریم باید برای تامین نیاز سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران اقدامات لازم را انجام بدهند، بحثی را شروع کرده و آمادگی خود را طی نامهای اعلام کردیم. چارچوب بحثمان بیانیه تهران است و مشخص است که بندها و جزئیات دقیق مربوط به مبادله سوخت چه چیزی است که به همه آنها اشاره شده است.
وی با اشاره به گفتوگوی ایران و گروه ۱+۵ گفت: اقدامی که تاکنون صورت گرفته اعلام آمادگی دو طرف برای شروع مذاکرات است، ولی جزئیات این مذاکرات قبل از آنکه بخواهد آغاز شود باید دقیقا مشخص شود. یک بخش شکلی و یک بخش محتوایی دارد که بخش شکلی آن مربوط به زمان و مکان مذاکرات میشود و بحث اصلی، محتوای مذاکرات است.
مهمانپرست خاطرنشان کرد: فکر میکنیم باید رایزنیها بین دو طرف ادامه یابد تا توافق طرفین راجع به محتوای مذاکرات حاصل شود. وی همچنین در پاسخ به سوالی دیگر تصریح کرد: تصوری که از طرف گروه ۱+۵ داریم یک نوع عدم تحرک مناسب است. اگر قرار است ایران و گروه ۱+۵ یا هر ساختار جدیدی که بتواند به حل بحرانهای بینالمللی و جهانی کمک کند با یکدیگر مذاکره کنند باید تحرک و تعامل بیشتری مشاهده شود.
وی افزود: رویکرد طرف مقابل ما باید به سمت رویکرد همکاری و مشارکت باشد. چنانچه قصد تحمیل نظرات خاصی به کشور ما یا هر کشور مستقل دیگری در دستور کار قرار گیرد، معلوم است که نتیجه مثبتی حاصل نخواهد شد. امیدواریم این تحرک و رویکرد همکاری را در آینده بیشتر مشاهده کنیم.
مذاکره با طالبان؟
مهمانپرست همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری که نظر دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی را درباره مذاکرات با طالبان با میانجیگری برهانالدین ربانی پرسید، گفت: این سوال را باید از مقامات کشورهای غربی، آمریکاییها و انگلیسیها بپرسید. آنها در این زمینه تجربه زیادی دارند و مذاکرات زیادی را انجام دادهاند و طالبان خوب و بد را نیز آنها به وجود آوردهاند.
امیدی بی پایان و بیثمر
مهمانپرست در پاسخ به سوالی درباره اظهارات نماینده ویژه سازمان ملل در امور عراق مبنی بر اینکه غرامت جنگ تحمیلی عراق علیه ایران در حیطه اختیارات شورای امنیت سازمان ملل است، گفت: آن چیزی که سازمان ملل و شورای امنیت برای احقاق حقوق ملتها باید انجام دهند، متاسفانه ضعفهای بسیار جدی دارد.
این ساختار باید تغییر اساسی یابد. وی با بیان اینکه بحث شورای امنیت و کشورهای دارنده حق وتو مورد قبول هیچ کشور مستقلی نیست، گفت: اینکه قرار باشد توسط شورای امنیت، حقوق از دست رفته ملتهای بزرگ دنیا تامین شود، امیدی بیپایان و بیثمر خواهد بود.
آزادی ۶ ملوان ایرانی را پیگیری میکنیم
مهمانپرست درباره دستگیری ۶ ملوان ایرانی در آبهای خلیجفارس و پیگیریهای جمهوری اسلامی برای آزادی این افراد با بیان اینکه یکی از موضوعاتی که معمولا در آبهای سرزمینی یا آبهای مشترکی که در خلیجفارس و دریای عمان اتفاق میافتد، فعالیت ماهیگیران کشورهای ساحلی است، گفت: تعداد زیادی از مردم کشورهای ساحلی به امر ماهیگیری اشتغال دارند و ممکن است هنگام ماهیگیری از مرزهای آبی یکدیگر عبور کنند که با اقدامات نیروهای مرزبانی مواجه میشوند. این حادثه نیز در همین چارچوب بوده است.
وی افزود: ظاهرا این ۶ نفر در دو قایق ماهیگیری وارد آبهای قطر شده که توسط نیروهای مرزبانی این کشور دستگیر شدهاند. بحثها از طریق کنسولی و سفارت ایران در دوحه در حال پیگیری است که امیدواریم به زودی این ۶ نفر آزاد شوند، البته این یک موضوع طبیعی است که اتفاق میافتد و برخی افراد از سوی آن کشورها نیز سهوا وارد آبهای ما میشوند که توسط نیروهای مرزبانی جمهوری اسلامی با آنها برخورد میشود.
توصیه به پرهیز از سفر به فرانسه
سخنگوی وزارت خارجه دیروز در نشست خبری خود در توصیهای به هموطنان ایرانی با اشاره به وضعیتی که در برخی از کشورهای غربی به دلیل بحرانهای اقتصادی و ناآرامیهای اجتماعی وجود دارد، گفت: فکر میکنیم این ناآرامی در کشور فرانسه حد شدیدتری پیدا کرده و به همه اتباع ایرانی و هموطنان توصیه میکنیم برای سفرهای غیرضروری به فرانسه تردد نکنند و اگر به هر صورت به کشور فرانسه سفر خواهند داشت، حتما مراقبتهای لازم را داشته باشند. وی با بیان اینکه ناامنی در فرانسه به حدی رسیده است که هموطنان ما باید مراقبتهای لازم را داشته باشند، افزود: ما این هشدار و مراقبتها را از طریق سایت وزارت خارجه و سفارت ایران به اطلاع هموطنان عزیز رساندهایم.
ارسال نظر