احمدینژاد: پول ملی باید تقویت شود
فرمان دلاری از تلویزیون
دنیای اقتصاد- شنبه شب همه آنانی که برای کسب اطلاعات از جزئیات نحوه اجرای قانون یارانهها به صحبتهای رییسجمهور از تلویزیون گوش فرا میدادند،. دیدگاه صریحی را در خصوص سیاست ارزی دولت از زبان احمدینژاد شنیدند که اگرچه در مقطعی از دولت نهم نیز در دستور کار قرار گرفته بود، اما گمان میرفت که به بوته فراموشی سپرده شده و نظر دولت در این زمینه تغییر کرده است. شاید در آن لحظه که رییسجمهور اعلام کرد که «از دکتر بهمنی (رییسکل بانک مرکزی) خواستهایم تا نرخ دلار را واقعی کند»، خیلی از فعالان و صاحبنظران اقتصادی گمان کردند که منظور وی از واقعیسازی نرخ ارز همان چیزی است که آنان اعتقاد دارند؛ اما با جملات بعدی احمدینژاد معلوم شد که منظور دقیقا برعکس است. بسیاری از صاحبنظران اقتصادی اعتقاد دارند که تثبیت نرخ اسمی دلار طی ده سال گذشته در شرایط تورم دورقمی باعث شده است کالاهای داخلی به نفع کالاهای وارداتی از بازار کشور عقبنشینی کنند؛ چراکه هزینه تولید کالاهای داخلی متناسب با تورم هر ساله افزایش یافته، اما کالاهای وارداتی به دلیل ثابت بودن نرخ دلار هیچگونه افزایش قیمتی را شاهد نبودهاند و همین موضوع باعث رکود و بیکاری در بسیاری از حوزههای تولیدی شده است و این نظر را بسیاری از تولیدکنندگان تایید میکنند. بر این مبنا، معتقدین به این نظر به این نتیجه میرسند که نرخ دلار باید متناسب با مابهالتفاوت نرخ تورم در ایران و جهان طی ده سال گذشته افزایش مییافت که در این صورت شاید با در نظر گرفتن کاهش ارزش جهانی دلار، نرخ آن در ایران حداقل به ۱۶۰۰ تا ۱۷۰۰ تومان میرسید.
البته برخی از اقتصاددانان به نرخهایی بالاتر از این رقمها نیز اعتقاد دارند و جالب آنکه در یکی از گزارشهای بانک مرکزی، رقمی بسیار بالاتر برای نرخ واقعی دلار برآورد شده است.
اما به هر صورت، تعریفی که احمدینژاد از دستور واقعیسازی نرخ دلار ارائه کرد، کاملا متفاوت بود؛ چراکه به اعتقاد وی، وقتی ذخایر عظیم ارزی در اختیار داریم باید پول ملی را تقویت کنیم و به همین دلیل روند کاهش نرخ دلار باید ادامه یابد.
دیروز به دنبال انتشار این دیدگاه صریح، وزیر اقتصاد دولت دهم نیز که در عین حال سخنگوی اقتصادی دولت نیز هست در حمایت از این دیدگاه اعلام کرد که با توجه به افزایش قیمت نفت، درآمدهای ارزی و همچنین افزایش عرضه دلار، انتظار این است که نرخ دلار در بازار کاهش یابد.
نکته جالب توجه آن است که تقویت پول ملی در شرایطی به عنوان سیاست ارزی کشور اعلام شده است که هماکنون کشورهای مختلف جهان بر سر تضعیف پول ملی به عنوان «استراتژی تصرف بازارهای جهانی» با هم مسابقه گذاشتهاند؛ موضوعی که تحت عنوان «جنگ ارزی» به مساله روز اقتصاد جهان تبدیل شده است.
صفحه بانک و بیمه (۱۳) را هم بخوانید
ارسال نظر