نرخ بیکاری در بهار ۶/ ۱۴ درصد اعلام شد

دنیای اقتصاد- عادل آذر، رییس مرکز آمار ایران از روش محاسبه نرخ بیکاری در کشور دفاع کرد و آن را منطبق بر استانداردهای سازمان جهانی کار دانست. مرکز آمار ایران نرخ بیکاری ایران را در بهار ۱۳۸۹ به میزان ۶/۱۴ درصد اعلام کرد. متعاقبا عبدالرضا شیخ‌الاسلامی وزیر کار، طی نشستی با خبرنگاران در ۱۷ مردادماه اعلام کرد که نرخ بیکاری اعلام شده از سوی مرکز آمار را می‌پذیریم؛ اما ممکن است در محاسبه نرخ بیکاری اشتباهی رخ داده باشد. سخنان وزیر کار اکنون با پاسخ رییس مرکز آمار ایران مواجه شده است. رییس مرکز آمار ایران واکنش نشان داد

دفاع از روش محاسبه نرخ بیکاری

عادل آذر: هیچ اشکالی بر محاسبات مرکز آمار وارد نیست

دنیای‌اقتصاد- رییس مرکز آمار ایران در دفاع از روش محاسبه نرخ بیکاری در این مرکز، با بیان اینکه در این زمینه استانداردهای ILO (سازمان جهانی کار) را رعایت می‌کنیم، گفت: هیچ اشکالی بر محاسبات این مرکز وارد نیست.

عادل آذر در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر در پاسخ به انتقاداتی مبنی بر تغییر در نحوه محاسبه نرخ بیکاری و در نظر گرفتن یک ساعت کار افراد در هفته به عنوان شاغل و اینکه افرادی همچون «سربازان»، «دانشجویان»، «دانش‌آموزان» و «زنان خانه‌دار» جزو شاغلین به حساب می‌آیند، گفت: تعاریف ما از جمعیت فعال، غیرفعال، همچنین گروه‌های فعال و غیرفعال دقیقا بر اساس تعاریف سازمان بین‌‌المللی کار (ILO) است.رییس مرکز آمار ایران افزود: اینکه ما در محاسبه نرخ بیکاری، سربازان و دانشجویان را جزو شاغلان محسوب می‌کنیم، بر اساس همین تعاریف است؛ در عین حال نه تنها ایران بلکه هر کشور دیگری که نرخ بیکاری را محاسبه می‌کند، در محاسبات خود استانداردهای بین‌المللی را طبق تعاریف ILO در نظر می‌گیرد.

اظهارات رییس مرکز آمار در حالی بیان می‌شود که وزیر کار و امور اجتماعی نیز پیش از این به نحوه محاسبه نرخ بیکاری توسط مرکز آمار انتقاد کرده و گفته بود: اگر از من بپرسند که نرخ بیکاری در بهار ۸۹ چقدر است، به آمار ارائه شده از سوی مرکز آمار استناد خواهم کرد، ولی با این وجود به نظر می‌رسد که این آمار با واقعیات جامعه همخوانی ندارد و درصدی از خطا در آن دیده می‌شود. عبدالرضا شیخ‌الاسلامی افزوده بود: افزایش ۵/۳ درصدی بیکاری؛ یعنی اینکه از سال قبل تا به حال باید حداقل یک میلیون نفر به افراد بیکار کشور اضافه شده باشد و آثار آن هم در مقرری‌‌بگیران بیکاری تامین اجتماعی دیده شود؛ این در حالی است که تنها ۲۰ هزار نفر به مقرری‌بگیران بیکاری اضافه ‌شده و به همین دلیل بین آمار ارائه شده از سوی مرکز آمار با واقعیات موجود تفاوت وجود دارد‌.

بر اساس این گزارش، آخرین نرخ اعلام شده بیکاری از سوی مرکز آمار مربوط به فصل بهار سال جاری و معادل ۶/۱۴ درصد بوده است. نرخ بیکاری فصل بهار سال‌جاری نسبت به ۱/۱۱ درصد مدت مشابه در سال ۸۸، معادل ۵/۳ درصد افزایش داشته است.

استانداردهای ILO را رعایت می‌کنیم

اما رییس مرکز آمار در بیان شیوه محاسبه نرخ بیکاری در مرکز متبوعش اظهار داشت: ما می‌خواهیم آمارهایی که محاسبه می‌کنیم قابل مقایسه باشد. به طور مثال، در تعریف ILO مطرح شده که اگر دانشجویی کار می‌کند جزو شاغلین باشد و اگر کار نمی‌کند جزو جمعیت غیرفعال در نظر گرفته شود، یعنی نه جزو شاغلین و نه جزو بیکاران است، اما سربازان جزو جمعیت غیرفعال هستند.آذر تاکید کرد: در نظر گرفتن یک ساعت کار در هفته نیز برای محاسبه نرخ بیکاری مربوط به امسال یا یکی، دوسال اخیر نیست، بلکه از سال ۸۳ تاکنون مرکز آمار ایران نرخ بیکاری را طبق این تعریف ILO محاسبه می‌کند. به گفته وی، نکته مهم در این تعریف این است که اگر یک ساعت کار به ۷ ساعت در هفته افزایش یابد که برخی از افراد بر این عقیده هستند، براساس محاسباتی که انجام داده‌ایم، تنها حدود ۵/۰ درصد نرخ بیکاری کشور افزایش خواهد یافت و این نیم درصد تنها اثر این تغییر محاسبه خواهد بود و اتفاق خاصی رخ نمی‌دهد.رییس مرکز آمار ایران با تاکید بر اینکه نمی‌توانیم تمام استانداردهای جهان را نادیده بگیریم، زیرا تافته جدابافته نیستیم، اظهار داشت: تمام کشورهای دنیا این‌گونه عمل می‌کنند و ما نیز طبق آن عمل می‌کنیم، اگر غیر از این نیز عمل شود سازمان‌های بین‌المللی همچون ILO به محاسبات ما اشکال وارد می‌کنند.وی ادامه داد: اگر طبق این استانداردها عمل نشود به ما ایراد خواهند گرفت که چرا استانداردها و چارچوب‌های بین‌المللی را رعایت نمی‌کنید، چون ایران عضو سازمان بین‌المللی کار است و باید طبق استانداردهای آن عمل کند. ما نمی‌توانیم خلاف استانداردها عمل کنیم.

بیکاری ۴۰ درصدی غیرممکن است

عادل آذر همچنین در سخنرانی پیش از خطبه‌های نماز جمعه دیروز تهران هم گفت: برخی نرخ بیکاری در ایران را بیش از ۴۰ درصد اعلام می‌کنند، در حالی که این همانند آن است که بگوییم میزان حرارت بدن فردی بیش از ۶۰ درجه است که این امر امکان‌پذیر نیست.وی گفت: همان‌طور که امکان ندارد درجه حرارت بدن یک فرد ۶۰ باشد؛ نرخ بیکاری در جامعه نیز نمی‌تواند بیش از ۳۰ درصد باشد و مردم باید از اطلاعات آگاه باشند تا بتوانند آمار را به‌درستی تفسیر کنند.

عکس: حمید جانی‌پور