سخنگوی وزارت خارجه مطرح کرد
پیشنهاد ایران برای مذاکرات اتمی
دنیای اقتصاد- رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه از آمادگی ایران برای از سرگیری مذاکرات هستهای خبر داد و گفت می توان وجوه مشترک بستههای پیشنهادی ایران و ۱+۵ را کنار هم قرار داد و مذاکرات را از این نقطه آغاز کرد. پیش از این هم گروه ۱+۵ آمادگی خود را برای مذاکرات هستهای با ایران اعلام کرده و خواستار تعیین زمان این مذاکرات شده است.آخرین دور مذاکرات ایران و ۱+۵ مهرماه سال گذشته برگزار شده است. سخنگوی وزارت خارجه مطرح کرد
پیشنهاد تازه ایران به ۱+۵ برای مذاکرات هستهای
مهمانپرست: با مشترکات ۲ بسته پیشنهادی ایران و ۱+۵ میتوان مذاکرات را آغاز کرد
دنیای اقتصاد- مجیدی اعزازی: رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه دیروز از آمادگی ایران برای آغاز مذاکرات با ۱+۵ بر اساس نکتههای مشترک میان دو بسته پیشنهادی ایران و ۱+۵ خبر داد. پیشنهاد تازه ایران به دلیل اینکه مقامات تهران تا پیش از این، تنها بر بسته پیشنهادی خود به عنوان مبنای مذاکرات با گروه ۱+۵ (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین به علاوه آلمان) تاکید میکردند، از سوی ناظران بینالمللی گامی مهم در از سرگیری مذاکرات ایران و غرب ارزیابی میشود.
مهمانپرست دیروز در کنفرانس نشست هفتگی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره محور مذاکرات ایران با گروه ۱+۵ گفت: بحث ما و گروه مقابل در دو موضوع تعریف شده است. بحث مذاکرات ایران و گروه وین صرفا در چارچوب مبادله سوخت و بر مبنای بیانیه تهران که با حضور وزیران خارجه سه کشور ایران، ترکیه و برزیل به امضا رسید، خواهد بود. این بیانیه در ۱۰ ماده همه مسائل مربوط به مذاکرات را روشن کرد. موضوع بحث با گروه ۱+۵ که در نشست ژنو ۲ مطرح شد، بسته پیشنهادی جمهوری اسلامی خواهد بود. در نشستهای ژنو دو بسته یکی از طرف مقابل و یک بسته نیز از سوی جمهوری اسلامی پیشنهاد شد که فکر میکنیم بسته پیشنهادی جمهوری اسلامی میتواند محور مذاکرات قرار گیرد یا حداقل با مشترکات دو بسته پیشنهادی میتوان مذاکرات را آغاز کرد. سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا فکر نمیکنید اگر ایران و ۱+۵ از مواضع خود عقبنشینی کنند، بتوان به یک توافق اولیه رسید؟ گفت: اگر قرار باشد راجع به مسائل مختلف بینالمللی و بحرانها در سطح جهان صحبت شود و برای یافتن راه حل این مشکلات بینالمللی، مشارکت کشورها را لازم بدانیم این نشست باید با یک چارچوب، اهداف روشن و ذکر جزئیات برگزار شود. زمانی که نشست برگزار شد، موضوعات مختلف بینالمللی که باید راجع به آنها چارهاندیشی کرد در دستور کار مذاکرات قرار میگیرد.
وی ادامه داد: برای اینکه این محدوده روشن باشد که راجع به اینکه درباره چه چیزی میخواهیم صحبت کنیم و چه موضوعات مهم جهانی وجود دارد، بسته پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران مطرح شده است. البته چون طرف مقابل ما نیز بستهای را پیشنهاد کرده در شروع کار پیشنهاد ما این است که بسته جمهوری اسلامی در دستور کار قرار گیرد یا حداقل برای ایجاد تفاهم اولیه، مشترکاتی که بین دو بسته وجود دارد، میتواند مذاکره را تسریع ببخشد.
مهمانپرست درباره برخی اخبار منتشر شده مبنی بر پیشنهاد جدید غرب به ایران مبنی بر لغو تحریمها در ازای ایجاد محدودیت در غنیسازی اورانیوم نیز گفت: در مورد بحثهای حاشیهای که راجع به فعالیتهای هستهای ایران مطرح میشود، فکر میکنیم چارچوب بحثهای ما با طرف مقابل باید به شکل مستقلی دنبال شود.
وی تصریح کرد: بحث ما با گروه وین بحث مبادله سوخت و با گروه ۱+۵ بسته پیشنهادی جمهوری اسلامی است.
سولانا از اشتون فعال تر بود
اظهارات کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا مبنی بر اینکه در خصوص زمان مذاکرات ایران و ۱+۵ تاریخی به آنها اعلام نشده است، محور سوالی دیگر بود که مهمانپرست در اینباره گفت: آقای متکی تاریخ مذاکرات را اعلام کرد. به نظر میآید فعالیت خانم اشتون نسبت به آقای سولانا حجم کمتری را دارد. آقای سولانا حداقل در چارچوب خودشان فعالتر بود. اگر خانم اشتون به مطالب اظهار شده آقای متکی مراجعه کند متوجه میشود که ما تاریخ را اعلام کردیم. اگر واقعا مایل به مذاکره هستند، باید تحرک بیشتری داشته باشند.
چند نکته درباره مذاکره با ۱+۵
مهمانپرست همچنین در واکنش به اظهارات سخنگوی وزارت خارجه آمریکا که از ایران خواسته زمان دقیقی را برای گفتوگو با ۱+۵ مشخص کند و همچنین اظهارات ابوالفضل ظهرهوند معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی در خصوص ترکیب مذاکره با ۱+۵ و افزوده شدن دیگر کشورها به این ترکیب اظهار کرد: در خصوص مذاکرات ایران و ۱+۵ با هر ترکیب و ساختاری که در آینده بخواهد انجام شود، باید نکاتی را مورد اشاره قرار داد. اول اینکه اصل مذاکره مورد تایید و توافق ما است و ما آمادگی خود را برای مذاکره اعلام کردیم و به نظر میآید طرف مقابل خیلی برای مذاکره آمادگی، پیگیری و جدیت ندارد. مهمانپرست افزود: ما در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک آمادگی خود را اعلام کرده و حتی گفتیم که این نشست در سطح وزیران خارجه و در حضور رییسجمهور ایران برگزار شود، اما ظاهرا طرف مقابل برای مذاکره آمادگی نداشت.
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به اظهارات منوچهر متکی، وزیر خارجه کشورمان مبنی بر اینکه اواخر اکتبر یا اوایل نوامبر (مهر و آبان ) زمان مناسبی برای گفتوگو با ۱+۵ است، گفت: ما این محدوده زمانی را مطرح کردیم و اگر طرف مقابل ما علاقهمند مذاکرات باشد، باید تحرک و جدیت بیشتری داشته باشد تا این مساله به مرحله اجرایی برسد.
واکنش به اظهارات وزیر خارجه مصر
مهمانپرست در واکنش به اظهارات احمدابوالغیظ، وزیر خارجه مصر که گفته کشورش آماده داشتن بهترین روابط با مصر است، ولی ایران باید تعدادی از مخالفان مصر در این کشور را اخراج کند، گفت: ما موضع خود را قبلا اعلام کردیم و فکر میکنیم به خاطر وضعیتی که در داخل مصر وجود دارد، مقامات مصری باید توجه داشته باشند که کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی از وضعیت داخل این کشور (مصر) سوءاستفاده نکنند و بر سیاست خارجی آن تاثیرگذار نباشند. هر زمان زمینههای بهبود روابط سیاسی در طرف مقابل ما ایجاد شود میتوان موضوع را دنبال کرد. به نظر میآید الان مصریها در محدودهای قرار ندارند که وارد بهبود و گسترش روابط بشوند.
وی در عین حال یادآور شد: بحث ارتباط مردمی مسیر خود را دنبال میکند. وی در واکنش به اظهارات مدیرکل اتاق صنعت و تجارت امارات متحده عربی که خواستار صراحت بیشتر سازمان ملل در قبال تحریمها علیه ایران شده اند نیز اظهار کرد: در رابطه با سیاست جمهوری اسلامی برای روابط با کشورهای مختلف از جمله کشورهای منطقه قبلا تاکید شده که ما توسعه روابط و گسترش حجم همکاریها را باید در اولویت قرار دهیم. کشورهای منطقه با توجه به ظرفیتهای بالایی که دارند میتوانند در زمینههای مختلف ایجاد امنیت و ثبات، برطرف کردن تهدیداتی که منطقه با آن روبهرو است، همچنین همکاریهای اقتصادی برای ارتقای رفاه مردم منطقه نقش داشته و موثر باشند. وی افزود: اگر کشورهایی به هر دلیل خودشان را در چارچوب خاصی محدود کنند که این اقدامات منجر به از دست دادن سهم و حضور آنها در بازار بزرگ ایران شود، این تصمیمی است که خودشان اتخاذ میکنند. البته این اقدامات با میل و رغبت شرکتهای خارجی صورت نمیگیرد و آنها مایل نیستند که موقعیت خودشان را در جمهوری اسلامی ایران از دست بدهند. هر اقدامی که منجر به محدود کردن حضور آنها در کشور ما شود، بلافاصله جای آنها توسط شرکتها و کشورهای دیگر پر خواهد شد.
احمدی نژاد به جنوب لبنان هم میرود
مهمانپرست درباره سفر محمود احمدینژاد، رییس جمهور به لبنان و بازدید وی از جنوب این کشور گفت: غیر از ملاقاتهایی که در سطح مقامات رسمی لبنان انجام خواهد شد، دیدارهای جداگانهای با شخصیتهای برجسته سیاسی این کشور نیز صورت میگیرد و احتمالا آقای احمدینژاد در اجتماعات مردمی و در محلی که جنایات صهیونیستها در جنوب لبنان رخ داده حضور خواهد یافت.
بازداشت ۲ تبعه خارجی در تبریز
سخنگوی وزارت خارجه در بخشی دیگر از کنفرانس مطبوعاتی خود در پاسخ به سوالی درباره بازداشت دو تبعه خارجی اظهار کرد: همانطور که آقای اژهای، سخنگوی قوهقضائیه عنوان کرد، دو نفر به اسم خبرنگار برای تهیه گزارش به خانواده سکینه محمدی مراجعه کردند که دارای ویزای توریستی بودند و به دلیل اینکه با شبکههای ضدانقلاب خارجی ارتباط داشتند، دستگیر و موضوع آنها در دست پیگیری است.
خبرنگار یکی از شبکههای تلویزیونی آلمان نیز از نحوه دستگیری و محل بازداشت این دو نفر سوال کرد که مهمانپرست پاسخ داد: معلوم نیست این دو نفر خبرنگار باشند، چون کسی که خبرنگار باشد باید با روادید مطبوعاتی و خبرنگاری وارد کشور شود. این دو نفر در تبریز در مراجعه به منزل خانم سکینه محمدی آشتیانی دستگیر شدند. وی در خصوص محل بازداشت این دو نفر که سوال یکی دیگر از خبرنگاران بود، اظهار داشت: از مقامات قضایی سوال کنید.
واکنش ایران به بیانیه سران کشورهای عربی و آفریقایی
سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به بیانیه پایانی اجلاس سران کشورهای عربی و آفریقایی در لیبی جزایر سهگانه ایرانی را جزءلاینفک سرزمین جمهوری اسلامی خواند.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از اداره کل اطلاعات و مطبوعات وزارت خارجه، رامین مهمانپرست ضمن مردود و بی اساس خواندن مفاد بیانیه پایانی دومین اجلاس سران کشورهای عربی و آفریقایی در شهر «سرت» لیبی درباره جزایر سهگانه ایرانی تاکید کرد: جزایر سهگانه تنببزرگ، تنب کوچک و ابوموسی جزء انفکاکناپذیر سرزمین جمهوری اسلامی ایران هستند. وی با اشاره به اینکه دخالت طرفهای ثالث در این امر هیچگونه کمکی به حل سوءتفاهم موجود نخواهد کرد، افزود: جمهوری اسلامی ایران مراتب آمادگی خود را برای انجام مذاکره مستقیم پیرامون سوء تفاهم موجود در خصوص ترتیبات اجرایی یادداشت تفاهم ۱۹۷۱ در جزیره ابوموسی با طرف اماراتی اعلام کرده است.
عکس: خبرگزاری مهر
ارسال نظر