میرکاظمی: شفافیت مالی در صنعت نفت جاری است

دنیای اقتصاد- موضوع عدم تدوین اساسنامه شرکت‌های ملی نفت، گاز و پتروشیمی باردیگر وزیر نفت را به مجلس کشاند، اما مسعود میرکاظمی این بار هم موفق شد با تاکید بر اینکه به عنوان وزیر نفت وظایف خود را در این زمینه انجام داده است، نماینده سوال‌کننده را قانع کند. در جلسه دیروز مجلس، سوال محمدکریم عابدی نماینده فردوس و طبس از وزیر نفت در ارتباط با «علت عدم تهیه اساسنامه جامع و کامل از سوی وزارت نفت و ارائه آن به مجلس و عدم تبعیت از اصل ۵۳ قانون اساسی» در دستور کار قرار داشت که پس از توضیحات میرکاظمی، عابدی اعلام کرد که از توضیحات میرکاظمی قانع شده است. این در حالی بود که یکشنبه همین هفته، مجلس با تصویب یک فوریت طرح «قانون نفت و گاز» راسا وارد پروسه تدوین اساسنامه شرکت نفت شده بود.

میرکاظمی: شفافیت مالی وزارت نفت جاری است

مسعود میرکاظمی در توضیحات خود در جلسه علنی دیروز اظهار داشت: از سال ۸۴ در بودجه‌های سنواتی تاکید شده است که وزارت نفت باید اساسنامه شرکت‌های نفت، گاز و پتروشیمی را تدوین کند. امسال در حین بررسی لایحه ۸۹، من به کمیسیون تلفیق اعتراض کردم و درخواست کردم که کلمه «دولت» جایگزین «وزارت نفت» شود.

وزیر نفت یادآور شد: پس از قید این موضوع در بودجه ۸۹، مرتبا پیگیری کردم و دو- سه نامه کتبی فوری ارسال کردم تا بحث اساسنامه زودتر و به شکل خارج از نوبت به کمیسیون اجتماعی دولت ارجاع شود. میرکاظمی با اشاره به تشکیل کمیته‌ای در کمیسیون انرژی مجلس برای تدوین اساسنامه شرکت نفت، اظهار داشت: از نظر وزارت نفت این اساسنامه باید هرچه زودتر به جمع‌بندی‌های نهایی برسد.

وی گفت: برای ما هیچ مزیتی ندارد که بخواهیم اساسنامه را در دولت نگه داریم؛ حتی شاید با تصویب اساسنامه اختیارات وزیر نفت بیشتر هم بشود، چراکه اکنون در بودجه‌های سنواتی محدودیت‌های بسیاری در کار وزیر نفت اعمال می‌شود.

وزیر نفت محدودیت‌های ایجاد شده در بودجه برای وزیر نفت را از جمله‌ دلایل این وزارتخانه برای تصویب سریع‌تر اساسنامه برشمرد و گفت: نظر دولت بر این است که این مساله هر چه زودتر تعیین تکلیف شود و امیدواریم با تلاش‌های صورت گرفته به گونه‌ای عمل شود که موجب سرعت توسعه در این بخش گردد.

میرکاظمی در بخش دوم اظهارات خود پس از استماع سخنان نماینده‌ سوال‌کننده نیز با تقدیر از تلاش‌های همکارانش در این بخش از کاهش واردات بنزین در سه ماه گذشته به کشور خبر داد و افزود: در تیر ماه واردات بنزین از ۲۳ میلیون لیتر در روز به هفت میلیون لیتر، در مرداد ماه به سه میلیون لیتر و در شهریور ماه به یک میلیون لیتر رسیده است. وی اضافه کرد: ما توانستیم با تحریم بنزین مقابله کنیم و حتی قیمت بنزین را در منطقه ۲۰ دلار کاهش دادیم. وزیر نفت هم‌چنین بر اراده‌ خود برای مبارزه با فساد در این وزارتخانه تاکید کرد و افزود: امروز بیش از هر جای دیگری دستگاه‌های نظارتی در این وزارتخانه حضور دارند و شفافیت مالی نیز برقرار است. ضمن این‌که در شرایط تحریم که فشارها بر عدم سرمایه‌گذاری بوده تمام فازهای پارس جنوبی فعال شده و بخشی از قراردادهای میدان‌های مشترک نفتی نیز منعقد گردیده و باقی نیز به زودی منعقد می‌شود.

سخنان نماینده سوال‌کننده

از سوی دیگر محمد کریم عابدی، نماینده سوال‌کننده از وزیر نفت در سخنان خود در جلسه علنی مجلس، با انتقاد از عدم نظارت مجلس بر صادرات نفت و گاز گفت: با وجود آنکه در دولت نهم گفته شد لوله‌های نفت و گازی وجود دارد که به خانه‌ها متصل است، چرا هنوز این لوله‌ها قطع نشده است؟

عابدی با بیان اینکه از دولت انتظار می‌رفت این اساسنامه را تدوین کند، خاطرنشان کرد: هنوز در دولت گفته می‌شود که اساسنامه در کمیسیون‌های مختلف در حال بررسی است. چندی پیش کمیسیون اصل ۹۰ در این رابطه گزارشی داد و حتی دیوان محاسبات نیز به کرات از انحرافات وزارت نفت گزارش می‌دهد.

وی با طرح این سوال که آیا درباره اساسنامه شرکت نفت مسایل خاصی وجود دارد؟ یادآور شد: بیشترین مشکل قاچاق در وزارت نفت وجود دارد و در حال حاضر مجلس نمی‌تواند بر وزارت نفت نظارتی داشته باشد، چرا که این وزارتخانه اساسنامه ندارد.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، با طرح این سوال که آیا ۳۰ سال برای هشت دوره مجلس و ۹ دولت کافی نیست، یادآور شد: خام فروشی نفت و گاز اصلا به صلاح نیست و ما باید آن را به فرآورده‌های نفتی تبدیل کرده و بعد بفروشیم، اما در حال حاضر سرعت خام فروشی روزبه‌روز بیشتر می‌شود.

وی افزود: در حال حاضر وزارت نفت توسط شرکت نفت اداره می‌شود و این وزارتخانه به جزیره مستقل تبدیل شده است که راه خود را می‌رود. عابدی البته در پایان سخنان خود اعلام کرد در صورتی که این اراده در دولت وجود داشته باشد که اساسنامه شرکت‌های نفت و گاز و پتروشیمی را هرچه زودتر به مجلس ارائه دهد و با طرح کمیسیون انرژی تجمیع شود، اعلام می‌کند که نیازی به رای گیری نیست و از پاسخ‌های وزیر نفت قانع شده است.