یازدهمین جشنواره بینالمللی فیلم دفاع مقدس برگزیدگانش را شناخت
اندیشههای شهدا را احیا کنید
تکلیفتان را روشن کنید آقایان!
علیرضا مجمع
یاد سینمای خوب دفاع مقدس در سالهای دور بخیر. سینمای مهاجر و دیدهبان، سینمای سفر به چزابه، سینمای ستارگان خاک. تاسفآور است که در یک برنامه تلویزیونی نتیجه نظرسنجی از بیانگیزه شدن کارگردانان سینمای دفاع مقدس میگوید.
تکلیفتان را روشن کنید آقایان!
علیرضا مجمع
یاد سینمای خوب دفاع مقدس در سالهای دور بخیر. سینمای مهاجر و دیدهبان، سینمای سفر به چزابه، سینمای ستارگان خاک. تاسفآور است که در یک برنامه تلویزیونی نتیجه نظرسنجی از بیانگیزه شدن کارگردانان سینمای دفاع مقدس میگوید.
فکر نمیکنید بیانگیزه شدن کارگردان دفاع مقدس از نبود مسیر درست برای او به وجود میآید؟ در این وانفسا دبیر و کارگردان و منتقد سر به تاسف تکان میدهند و آدرس غلط به تماشاگر میدهند. در زمانی که مسائل گوناگون در سطح جامعه یک هنرمند وجود دارد و او میتواند دربارهاش سخن بگوید اساسا چه نیازی است که خودش را درگیر هزارتوی پیچیده سازمانها و نهادها بکند برای اینکه فیلم جنگی - یا به اصطلاح دوستان دفاع مقدسی- بسازد. اگر قائل باشیم به حرفهای همین اختتامیه جشنواره دفاع مقدس پس اصلا فلسفه ساخت فیلمیمثل دوئل - که شب جمعه قبل از تلویزیون پخش شد - چیست؟ اصلا آقایان فهمیدهاند که مضمون این فیلم چیست یا نه؟! یا خودشان را به آن راه میزنند؟ من کاری ندارم که حرف فیلم درست است یا غلط، میگویم اگر به حرفهایی که در این اختتامیه و این برنامه تلویزیونی میزنید اعتقاد دارید، پس با حرف دوئل که میگوید همه جنگ ما بر سر طلای 24 عیار بوده، همسویی ندارید. تکلیف را روشن کنید. مخاطب ما میان ارزش نهادن بر آثار آن دوران و بیاهمیت بودن به آن سرگردان است.
فرهنگ و هنر - مراسم اختتامیه یازدهمین جشنواره بینالمللی فیلم دفاع مقدس جمعه شب در تالار وحدت برگزار شد. در شب اختتامیه جشنواره دفاع مقدس تعدادی از برگزیدگان جوایز خود را به شهدا و جانبازان اهدا کردند و محمد علی باشه آهنگر کارگردان برگزیده هم تاکید کرد نباید در منازعات سیاسی از بچههای دفاع مقدس هزینه شود.
حرفهای روی سن
محمد خزاعی (دبیر یازدهمین جشنواره دفاع مقدس ): من امشب میخواستم گزارشی را برای شما قرائت کنم؛ اما با فیلمی که پخش شد به اندازهای تحت تاثیر قرار گرفتم که از این موضوع صرفنظر کردم. امیدوارم خداوند ما را به اندازه آدمهای این فیلم خالص کند تا کارها را بدون منت انجام دهیم.
محسن قیصری (برنده جایزه فیلم مستند): من این جایزه را به شهید رهبر تقدیم میکنم. وی چون در زمان جنگ برگ ماموریت نداشته در عملیات کربلا 5 شهید میشود و به دلیل نداشتن این برگه شهید محسوب نمیشود، اما به تازگی نام وی را به عنوان شهید درجه 2 مطرح کردهاند! فرزند این شهید روزی از من پرسید شهید درجه دو یعنی چه؟
علی شاه حاتمی (کارگردان): حالا که ما اینجا هستیم تعدادی از بچههای در حال تفحص برای پیدا کردن پیکر شهدا هستند. اما مسوولان باید اندیشههای شهدا را احیا کنند.
حمید فرخ نژاد (بهترین بازیگر مرد این جشنواره): من از خاطره شهید غلامرضا رهبر آزرده شدم و اصل و فرع این جایزه را به خانواده وی اهدا میکنم. ما هر چه داریم از امثال غلامرضا رهبرها داریم. وای بر ما اگر یادمان برود هر چه داریم از این شهدا است. به او افتخار میکنم.
محمد علی باشه آهنگر (کارگردان بهترین فیلم جشنواره): امروز فیلم ساختن درباره دفاع مقدس از زمان دفاع مقدس سختتر است. برای آنکه بتوانیم فیلم بسازیم باید دلایل امروزی را برایشان بیاوریم. خواهش میکنم در منازعات سیاسی چکهای بیمحل از بچههای دفاع مقدس نکشیم و امیدوارم قابل باشیم حق شهدا را ادا کنیم.
احمد میرعلایی (تهیه کننده سینما): این جایزه یکی از باارزشترین جایزهها است که گرفتم. من این جایزه را به ابوالقاسم حسینی، مدیر تولید سینما اهدا میکنم و بخش نقدی آن را به محمدرضا شرفالدین برای ارتقای بخش فیلمنامه اهدا میکنم.
مهدی نادری (کارگردان بدرود بغداد): جا دارد یاد کاوه گلستان و ابراهیم اصغرزاده را گرامیداریم. از باشه آهنگر برای اینکه در ساخت فیلم بدورد بغداد به من کمک کرد، سپاسگزارم. فیلم من نتیجه طبیعی و برآمده از تاریخ سینمای ایران است. میخواهم مسوولان از پشت غبار به استعداد جوانان نگاه نکنند و وقت بیشتری به جوانان بدهند.
سردار نقدی: اگر میخواهیم فرهنگ و ادبیات دفاع مقدس را منتقل کنیم باید بدانیم فرهنگ دفاع مقدس چیزی جز امید، نشاط و دفاع مقدس نیست. بهتر است به عنوان یک بسیجی از خودمان ابتدا انتقاد کنیم. بازیها در نمایش امروز خوب بود، اما در متنهای آنها هیچ امیدی وجود نداشت.
برگزیدگان بخش مسابقه سینمای ایران
بهترین بازیگر زن جشنواره: تقدیر از مهتاب نصیرپور، تندیس جشنواره به هنگامه قاضیانی (بیداری رویاها) و پانتهآ بهرام (بدرود بغداد).
بهترین بازیگر مرد جشنواره: تقدیر از زندهیاد خسرو شکیبایی (اتوبوس شب)، تندیس جشنواره به حمید فرخنژاد (دموکراسی تو روز روشن و شب واقعه).
بهترین فیلمنامه: محمدرضا گوهری (بیداری رویاها).
بهترین کارگردانی: تقدیر از زندهیاد رسول ملاقلیپور (میم مثل مادر)، تندیس جشنواره به محمدعلی باشهآهنگر (بیداری رویاها و فرزند خاک).
بهترین فیلم: فرزند خاک (به تهیهکنندگی سید احمد میرعلایی).
جوایز ویژه هیات داوران: دیپلم افتخار ویژه به فیلم کودک و فرشته، جایزه ویژه بهترین تهیهکننده جشنواره به منوچهر محمدی ( عصر روز دهم )، دیپلم افتخار ویژه هیات داوران به جواد شریفیراد (مدیر جلوههای ویژه فیلم کودک و فرشته)، دیپلم افتخار ویژه به امیر محمد زند بازیگر فیلم اتوبوس
شب.
جایزه ویژه بهترین تجربه سینمایی: مهدی نادری کارگردان فیلم بدرود بغداد.
هنگامه قاضیانی یکی از بهترین بازیگران زن
برزو ارجمند و افسانه بایگان در نمایش آژانس شیشهای
مهدی نادری برنده بهترین تجربه سینمایی
ارسال نظر