دنیای اقتصاد - آن‌گونه که محمدرضا رویانیان، رییس ستاد مدیریت سوخت کشور خبر داده است از این پس سهمیه بنزین خودروهای سواری به صورت ماه به ماه اعلام خواهد شد و دیگر سهمیه بنزین به صورت فصلی اعلام نخواهد شد. به گفته رویانیان، برای ماه مهر به هر خودروی سواری شخصی 60 لیتر بنزین تعلق می‌گیرد. رویانیان دلیل تعیین ماه به ماه سهمیه بنزین را اجرای قانون یارانه‌ها در نیمه دوم سال دانست و گفت: البته تاریخ دقیق و قطعی اجرای قانون یارانه‌ها تنها از سوی شخص رییس‌جمهور اعلام می‌شود. تغییر در نحوه اعلام سهمیه بنزین خودروها این فرضیه را تقویت می‌کند که دولت همانگونه که خود خبر داده است، در صدد است به صورت ناگهانی اجرای قانون یارانه‌ها را اعلام کند تا به گفته آنان از وارد شدن شوک تورمی به کشور جلوگیری شود. البته پیش از این، اخباری درباره عرضه بنزین از اول مهر ماه با قیمت‌های 400‌، 600 و 800 تومانی منتشر شده بود که تماما از سوی دولت تکذیب شد.

روش اعلام سهمیه بنزین تغییر کرد
مهرماه؛60 لیتر
دنیای اقتصاد - زهرا واعظ: بر اساس اعلام رییس ستاد مدیریت حمل‌ونقل و سوخت کشور سهمیه بنزین خودروهای شخصی برای مهرماه بدون تغییر ۶۰ لیتر تعیین شد.
سردار محمدرضا رویانیان دیروز در جمع خبرنگاران از تعیین سهمیه بنزین مهرماه سال‌جاری خودروهای شخصی، وانت‌بارها، آژانس‌ها و تاکسی‌های عمومی خبر داد و گفت: به دلیل اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها در نیمه دوم سال‌جاری، از این پس سهمیه بنزین به صورت ماهانه اعلام خواهد شد؛ چرا که اجرای قانون یارانه‌ها در نیمه دوم سال‌جاری خواهد بود و تاریخ دقیق قطعی اجرا تنها از سوی شخص رییس‌جمهور اعلام می‌شود. وی افزود: بنابراین در مهرماه سال‌جاری سهمیه‌ها تغییری نخواهد داشت و در پایان این ماه نیز سهمیه مهرماه در کارت خودروهای یاد شده شارژ خواهد شد.
هشدار آخر به وانت‌بارها
رویانیان در این نشست بار دیگر به وانت‌بارها و کلیه وانت‌هایی که شغلشان جابه‌جایی کالا و بار مورد نیاز مردم است هشدار داد هرچه سریع‌تر در سایت وزارت کشور ثبت‌نام کنند. وی افزود: موضوع ساماندهی وانت‌بارها به عنوان یکی از خودروهایی که روزانه 15 تا 17 میلیون لیتر سهمیه بنزین می‌گیرند، هدف‌گذاری شده است. هم‌اکنون یک میلیون و 700 هزار وانت‌بار در کشور داریم و طبق آمار بیش از 250 هزار وانت را که شغل جابه‌جایی بار و کالا را دارند، نتوانسته‌ایم شناسایی کنیم؛ بنابراین از این طریق به همه وانت‌بارها هشدار می‌دهم تا هرچه سریع‌تر به سایت وزارت کشور و وزارت راه مراجعه و در سامانه‌ای که جهت شناسایی وانت‌بارها پیش‌بینی شده است، ثبت‌نام کنند.
وی تاکید کرد: اگر وانت‌بارها در مقطع زمانی که در سایت‌های یاد شده، اعلام شده است وارد نشوند و ثبت‌نام خود را تکمیل نکنند و مدارک شغلی خود را ارائه نکنند از امتیازات محروم خواهند شد؛ بنابراین پس از آن مقطع به تعداد پرونده‌هایی که از وانت‌بارها دریافت خواهیم کرد، نسبت به ادامه حمایت اقدام می‌کنیم، در غیر این صورت سیاست حمایتی دولت حذف خواهد شد. رویانیان با بیان اینکه شناسایی و ساماندهی وانت‌بارها نباید مچ گیری قلمداد شود، گفت: اگر وانت‌بارها نتوانند در مدت زمان تعیین شده وارد نظام مدیریتی حمل کالا شوند ضمن حذف امتیازات برای آنها مشکلات دیگری نیز به وجود می‌آید. رییس ستاد مدیریت حمل‌ونقل و سوخت کشور یکی از روش‌های شناسایی وانت‌بارهایی که شغل واقعی آنها حمل‌ونقل کالا و بار است را پوشش بیمه تامین اجتماعی آنها دانست و اظهار کرد: هم‌اکنون یکی از عوامل بسیار تاثیرگذار بر افزایش قیمت کالا و خدمات، حاملان بار و وانت‌بارها هستند به نحوی که هم‌اکنون بیش از یک و نیم تا دو میلیون نفر راننده و خودرو در سطح کشور به حمل‌ونقل کالا و مسافر می‌پردازند.
آژانس‌ها فعلا زیرمجموعه وزارت بازرگانی می‌مانند
رییس ستاد مدیریت حمل‌ونقل و سوخت کشور در ادامه اعلام کرد که آژانس‌ها طبق آخرین توافقات فعلا تحت تابعیت نظام صنفی و وزارت بازرگانی باقی خواهند ماند و زیر نظر شهرداری‌ها نخواهند رفت. وی تصریح کرد: طبق یک نظرسنجی و تماس‌های مکرری که از سوی آژانس‌های سراسر کشور داشته‌ایم، بیشتر این آژانس‌ها تمایل دارند که تحت نظارت نظام صنفی فعالیت کنند، اما در شرایط کنونی تاکید شده است که آژانس‌ها باید هرچه زودتر سامانه مدیریتی خود را متحول کنند و بهره‌وری بیشتری داشته باشند، در غیر این صورت از بسیاری از حمایت‌ها محروم خواهند شد. رویانیان بیان کرد: همچنین به وزارت بازرگانی اعلام شده است که کلیه آژانس‌ها باید تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار گیرند تا ثبات شغلی رانندگان این آژانس‌ها حفظ شود. وی یادآور شد که این دستورات از اواخر سال گذشته به وزارت بازرگانی اعلام شده است.
شهردار تهران قول همکاری داد
رییس ستاد مدیریت حمل‌ونقل و سوخت کشور همچنین به جلسه مشترکی که با شهردار تهران داشته و جلسه‌ای که با معاونان حمل‌ونقل شهرداری‌های کلانشهرها دارد، اشاره کرد و یادآور شد: شهردار تهران شخصا به من قول داده است که هیچ نگرانی از بابت حمل‌ونقل عمومی در جریان اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها وجود نخواهد داشت و حداکثر همکاری صورت می‌گیرد. وی تصریح کرد: این قول را از شهردار تهران گرفته‌ام و امیدوارم شهرداران سایر کلانشهرها نیز همکاری لازم را داشته باشند.
رویانیان تاکید کرد که تاکسی‌ها و اتوبوس‌ها در جریان اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها و با اصلاح نظام مدیریتی حداقل 30 تا 40 درصد افزایش ظرفیت خواهند داشت و این موضوع را شهردار تهران نیز مورد تاکید قرار داده است.
دستور رییس‌جمهور برای پیگیری کرایه آژانس‌ها
رییس ستاد مدیریت حمل‌ونقل و سوخت کشور همچنین از دستور رییس‌جمهور به وزیر بازرگانی برای پیگیری جدی کنترل کرایه آژانس‌ها خبر داد و با بیان اینکه بزرگ‌ترین دغدغه دولت، مهار و کنترل قیمت‌ها است، تصریح کرد: در این جهت کمیته‌ای برای تعیین نرخ‌ها و قیمت‌ها تشکیل شده است. به گفته وی، کنترل قیمت‌ها در زمان اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها به طور جدی جزو وظایف دینی، ملی، شرعی و قانونی وزارتخانه‌های بازرگانی، کشور و راه و سازمان تعزیرات حکومتی خواهد بود و کنترل قیمت کلیه آژانس‌ها بر عهده وزارت بازرگانی و کنترل قیمت کلیه سیستم‌های حمل‌ونقل بین شهری بر عهده وزارت راه و سازمان راهداری خواهد بود و دستورات لازم در این زمینه به این دستگاه‌های اجرایی ابلاغ شده است. رییس ستاد مدیریت حمل‌ونقل و سوخت کشور تاکید کرد که نقطه ضعف ما عدم‌نظارت جدی و نیز ناتوانی در کنترل قیمت‌ها بوده است و باید با انجام وظایف خود این ضعف‌ها را برطرف کنیم.
سهم مستقیم سوخت در سبد خانوارها تنها دو درصد است
وی در ادامه با اعلام اینکه سهم حمل‌ونقل تنها 12 درصد سبد خانوار را تشکیل می‌دهد، افزود: از این میزان دو درصد به طور مستقیم مربوط به سوخت می‌شود و مابقی مرتبط با سایر مولفه‌های حمل‌ونقل است، اما بسیاری به اشتباه بیشترین سهم را برای سوخت در نظر می‌گیرند. رویانیان خاطرنشان کرد: حدود 20 تا 240 هزار تومان از سرانه دهک‌های پایین و متوسط مردم صرف استفاده از آژانس و100 هزار تومان نیز از همین گروه‌های درآمدی به طور متوسط صرف استفاده از تاکسی می‌شود، اما دهک‌های پایین درآمدی معمولا تا 10 هزار تومان صرف استفاده از اتوبوس می‌کنند.
آغاز طرح جایگزینی کامیون‌های فرسوده از هفته آینده
رییس ستاد مدیریت حمل‌ونقل و سوخت کشور گفت: مرحله اول از طرح جایگزینی خودروهای سنگین فرسوده از هفته آینده آغاز می‌شود. رویانیان در حاشیه نشست خبری خود افزود: در این طرح 9 هزار کامیون فرسوده نوسازی خواهند شد. وی همچنین در مورد ذخیره سوخت باقیمانده در کارت‌های دارندگان خودرو گفت: سهمیه‌های باقیمانده در کارت‌ها همانند گذشته و با قیمت یک هزار ریال عرضه خواهد شد. رویانیان در مورد قطع یارانه سوخت خودروها با آغاز اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها تصریح کرد: در این رابطه هیچ تصمیمی گرفته نشده و به‌زودی در این مورد اطلاع‌رسانی خواهد شد. وی در مورد راه‌اندازی دفاتر پیشخوان دولت نیز گفت: از این پس راه‌اندازی هر گونه دفتری به غیر از دفاتر پیشخوان ممنوع بوده و دریافت مجوز از طریق استانداری‌ها ممکن خواهد بود.

خداحافظی با سهمیه‌بندی نزدیک است؟

با وجود آنکه تا پایان شهریورماه و شروع نیمه دوم سال که مقامات دولتی از آن به عنوان زمان اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها یاد کرده‌اند، چند روزی بیشتر باقی نمانده است اینک اعلان سهمیه جدید برای بنزین مهرماه نشان می‌دهد که حداقل دولت قصد ندارد با شروع مهر ماه، اجرای قانون یارانه‌ها و آزاد‌سازی قیمت‌ها را همزمان سازد. اعلام سهمیه ماهانه بنزین از سوی رویانیان در شرایطی عنوان می‌شود که پیش از این برخی خبرگزاری‌ها گمانه‌هایی را درباره میزان سهمیه بنزین و قیمت نهایی آن مطرح کرده بودند. در این زمینه خبرگزاری مهر با توجه به روزهای پایانی شهریور ماه و اتمام زمان سهمیه بنزین دوره تابستانی ، در گزارشی از احتمال اختصاص سهمیه بنزین یارانه‌ای برای دوره پاییز به ویژه مهرماه برای خودروهای شخصی خبر داده بود. از سوی دیگر خبرگزاری فارس نیز پیش‌تر در گزارشی دو سناریوی احتمالی آزادسازی قیمت بنزین را منتشر کرد که در کنار طرح هدفمندی یارانه‌ها دولت برنامه ویژه‌ای برای کنترل مصرف بنزین و مدیریت آن دارد. اگرچه این سناریو‌ها به سرعت از سوی سخنگوی طرح تحول اقتصادی تکذیب شد، اما بر اساس یکی از این سناریوها آزادسازی قیمت بنزین برای کلیه افراد به نرخ واحد فوب خلیج فارس عرضه خواهد شد که معادل ۴۰۰ تومان فعلی است. همچنین بر اساس سناریوی دوم بنزین، قیمت بنزین کاملا آزاد نخواهد شد؛ بلکه به هر خانوار ۶۰ لیتر بنزین سهمیه‌ای ۱۰۰ تومانی تعلق خواهد گرفت نه به هر خودرو. بر اساس این سناریو، قیمت بنزین مازاد نیز بر سهمیه ۶۰ لیتر به قیمت ۸۰۰ تومان عرضه خواهد شد. به این ترتیب اگر در خانواده‌ای هر تعداد خودرو وجود داشته باشد، سهمیه مجموع خودروهای آن خانوار ۶۰ لیتر خواهد بود.
اگرچه فرزین سخنگوی طرح تحول اقتصادی خبر دو سناریوی نهایی برای قیمت و عرضه بنزین را کذب محض خواند، اما اعلام کرد که نتیجه تعیین قیمت بنزین در کارگروه طرح تحول اقتصادی نهایی شده، اما هنوز جزئیاتی از این تصمیم منتشر نشده و اعداد و ارقام و نحوه اصلاح قیمت این خبر با چیزی که در کارگروه طرح تحول اقتصادی مصوب شده تفاوت دارد. بنا بر این گزارش، دولت نهم از سال 86 طرحی را تحت عنوان سهمیه‌بندی بنزین بر اساس انواع خودروها اجرا کرد که بر اساس آن، دولت بنزین را به دو قیمت دولتی (سهمیه‌ای) و آزاد در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌داد، اما اکنون تصمیم دارد با اجرای قانون هدفمند‌سازی یارانه‌ها، سهمیه‌بندی بنزین را حذف کند و آن را با قیمت واقعی در اختیار مصرف‌کنندگان قرار دهد. هم‌اکنون قیمت هر لیتر بنزین یارانه‌ای 100 تومان، بنزین سوپر یارانه‌ای 150 تومان، بنزین نیمه یارانه‌ای 400 تومان و بنزین نیمه یارانه‌ای سوپر 550 تومان است.
عکس: نگار متین‌نیا