دنیای اقتصاد- اساسنامه سازمان هدفمندی یارانه‌ها از سوی محمدرضا رحیمی، معاون اول رییس‌جمهور ابلاغ شده است که بر اساس آن رییس‌جمهور به عنوان رییس مجمع عمومی سازمان هدفمندی یارانه‌ها انتخاب شده است. ۱۶ مقام دولتی عضو این مجمع هستند که معاون اول رییس‌جمهور هم به عنوان نایب رییس مجمع عمومی سازمان یارانه‌ها انتخاب شده است. اساسنامه سازمان یارانه‌ها از سوی هیات دولت تدوین شده و به شورای نگهبان ارسال شده بود که این شورا چند بار به آن ایراد گرفت و پس از اصلاحات لازم به تایید شورای نگهبان رسید. اساسنامه سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها ابلاغ شد

احمدی‌نژاد، رییس مجمع سازمان یارانه‌ها

۱۶ مقام دولتی عضو مجمع عمومی سازمان یارانه‌ها هستند که رحیمی هم معاونت ریاست مجمع را به عهده دارد

اساسنامه سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها که پس از تصویب در هیات وزیران، به تایید شورای نگهبان نیز رسید، از سوی معاون اول رییس‌جمهور ابلاغ شد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، بر اساس این اساسنامه، سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها با ماهیت شرکت دولتی و دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی و اداری است و تمام سرمایه آن متعلق به دولت است. مرکز اصلی سازمان در تهران و مدت آن نامحدود است و سازمان و ارکان آن تابع قوانین و مقررات مربوط به شرکت‌های دولتی و قانون هدفمند کردن یارانه‌ها و این اساسنامه و آیین‌نامه‌های مربوط می‌باشد و در موارد سکوت، تابع قوانین مربوط است.

ارکان سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها

بر این اساس، سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها دارای ۴ رکن مجمع عمومی، هیات‌مدیره، مدیرعامل و بازرس یا بازرسان است. مجمع عمومی سازمان مرکب از ۱۶ عضو است که رییس‌جمهور به عنوان رییس مجمع عمومی، معاون اول رییس‌جمهور، نایب رییس مجمع عمومی و وزرای امور اقتصادی و دارایی، بازرگانی، جهاد کشاورزی، راه و ترابری، رفاه و تامین اجتماعی، صنایع و معادن، کشور، نفت، نیرو، معاون حقوقی رییس‌جمهور، معاون امور مجلس رییس‌جمهور، معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس‌جمهور، معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس‌جمهور و رییس کل بانک مرکزی اعضای این مجمع هستند. رییس مجمع عمومی می‌تواند وظایف و اختیارات خود را به اشخاص دیگر عضو مجمع عمومی واگذار کند. بر این اساس، عزل و برکناری و موافقت با استعفای اشخاص مذکور با رییس مجمع عمومی است.

وظایف و اختیارات مجمع عمومی در این اساسنامه، بررسی و اظهار نظر و اتخاذ تصمیم نسبت به گزارش‌های ادواری و عملکرد سالانه، صورت‌های مالی و بودجه پیشنهادی هیات‌مدیره، تصویب ضوابط و دستورالعمل‌های اجرایی برای فعالیت‌ و وظایف سازمان در چارچوب قوانین و مقررات مربوط و تعیین و تصویب خط مشی و برنامه‌های کلان سازمان است.

وظایف و اختیارات هیات‌مدیره

بر اساس این مصوبه، اعضای هیات‌مدیره سازمان حداقل سه نفر می‌باشند که مدیرعامل، رییس هیات‌مدیره و سایر اعضای هیات‌مدیره با پیشنهاد معاون اول رییس‌جمهور و تصویب مجمع عمومی با رعایت قوانین و مقررات مربوط و حکم رییس‌جمهور تعیین می‌شوند.

هیات‌مدیره سازمان نیز می‌تواند بخشی از اختیارات خود را به مدیرعامل و رییس هیات‌مدیره تفویض کند.

بر اساس این اساسنامه، رسیدگی و تهیه بودجه سالانه، گزارش‌های عملکرد ادواری و سالانه و صورت‌های مالی سازمان و ارائه آنها به مجمع عمومی جهت تصویب، بررسی و پیشنهاد اصلاح یا تغییر مواد اساسنامه به مجمع عمومی برای ارائه به مراجع ذی‌صلاح، بررسی و تهیه سقف ایجاد تعهد برای سال‌های آینده و ارائه آن به مجمع عمومی، پیشنهاد خط مشی و برنامه‌های کلان سازمان به مجمع عمومی، ارائه برنامه عملیاتی به مجمع عمومی برای تصویب، انجام تمهیدات لازم برای اعمال وظایف نظارتی سازمان و حسابرسی داخلی نسبت به عملیات، معاملات و تمامی فعالیت‌های سازمان، تعیین امضاهای مجاز سازمان، بررسی و تصویب دستورالعمل‌های داخلی لازم برای اداره سازمان، تشخیص مطالبات مشکوک‌الوصول و بررسی و پیشنهاد درباره مطالبات لاوصول برای اتخاذ تصمیم به مجمع عمومی و تنظیم و انتشار گزارش‌های ادواری از فعالیت‌های سازمان از وظایف و اختیارات هیات‌مدیره است.

شرح وظایف مدیرعامل سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها

مدیرعامل سازمان هدفمندی یارانه‌ها دارای وظایف و اختیاراتی از جمله اجرای مصوبات و تصمیمات مجمع عمومی و هیات‌مدیره، تهیه و تنظیم پیشنهاد خط مشی برنامه عملیاتی و بودجه سالانه سازمان به هیات‌مدیره، تهیه و تنظیم صورت‌های مالی و گزارش‌های عملکرد ادواری و سالانه سازمان و ارائه آن به هیات‌مدیره، معرفی دارندگان امضاهای مجاز سازمان به مراجع ذی‌ربط و نظارت بر حسن اجرای آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های مورد اجرا در سازمان و انجام اقدامات لازم برای حسن اداره سازمان در چارچوب قوانین و مقررات مربوط است.

مدیرعامل همچنین می‌تواند به مسوولیت خود بخشی از وظایف خود را به هر یک از اعضای هیات‌مدیره و کارکنان سازمان تفویض کند.

بر این اساس، مدیرعامل نماینده قانونی سازمان در تمامی مراجع اداری و قضایی است و برای دفاع از حقوق سازمان و تعقیب دعاوی و طرح آن اعم از کیفی، حقوقی، اداری و هرگونه حقوقی و اختیارات قانونی با حق توکیل است. مدیرعامل می‌تواند پس از اخذ نظر هیات‌مدیره نسبت به ارجاع موارد به داوری اقدام کند. ساختار سازمان نیز با پیشنهاد مدیرعامل به تایید رییس مجمع عمومی می‌رسد.

وظایف بازرسان سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها

بازرسان سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها از بین اشخاص حقیقی و حقوقی ذی‌صلاح با تصویب مجمع عمومی تعیین می‌شوند. بر اساس این مصوبه، مهم‌ترین وظایف بازرسان قانونی (حسابرس یا حسابرسان) سازمان هدفمندی یارانه‌ها، رسیدگی به صورت‌های مالی سازمان طبق استانداردهای حسابرسی و ارائه گزارش نتایج رسیدگی‌های انجام شده به مجمع عمومی و هیات‌مدیره سازمان، تطبیق عملیات سازمان با قوانین و مقررات مربوط و اساسنامه سازمان و آیین‌نامه‌های اختصاصی آن و بودجه مصوب و سایر وظایف پیش‌بینی شده در قوانین و مقررات مربوط و مصوبات مجمع عمومی است.

سایر مقررات سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها

بر این اساس، انتقال یا ماموریت کارکنان رسمی، پیمانی و قراردادی دستگاه‌های اجرایی به سازمان با موافقت بالاترین مقام دستگاه اجرایی و مدیرعامل سازمان مجاز است. همچنین آیین‌نامه‌های نظارتی، مالی، استخدامی و اداری با پیشنهاد معاونت‌های برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی و توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس‌جمهور به تصویب مجمع عمومی می‌رسد. این اساسنامه از سوی محمد رضا رحیمی، معاون اول رییس‌جمهور برای اجرا ابلاغ شده است.