کهن‌ترین سرو جهان خشک می‌شود

خبرگزاری مهر نوشت‌: سرو کهنسال ابرکوه که به قول «مارکوپولو» چون فواره‌ای سبز از دل کویر ایران رسته است، به دلیل آنچه متخصصان بی توجهی به حفظ میکرو ارگانیزم‌های خاک و آسیب‌های زیستی توسط انسان عنوان می‌کنند، دچار فرسایش شدید شده و در حال خشک شدن است. به گزارش خبرنگار مهر، سرو را ایرانیان درخت آزادگی نامیده‌اند. این تعبیر رندانه پدران ما است که ثمر ندادن سرو را به پای آزادگی‌اش گذاشته‌اند. سنگ نگاره‌های تخت جمشید که تندیسی از شکوه این درخت اساطیری است، گواه دیگری بر اعتبار سروها در باور ایرانی‌ها است.

سرو ابرکوه که به روایتی پیرترین ساکن کویر است، با ۲۵ متر ارتفاع در قلب ایران زندگی می‌کند و قدیمی‌ترین موجود زنده جهان لقب گرفته است. این درخت به خاطر عمر طولانی در ایران باستان نماد اهورامزدا بوده و در تاریخ نوشته‌ها آمده که بعضی از درختان سروی که در ایران وجود دارند، توسط زرتشت پیغمبر کاشته شده‌اند.

شواهد از بروز نشانه‌های مرگ کهن‌ترین درخت زمین در ابرکوه یزد خبر می‌دهد، درختی که به روایتی بیش از چهار هزار سال عمر دارد و نشانه‌ای از هویت ایرانیان قبل از اسلام است. یک متخصص برجسته در حوزه درختان کهنسال ایران با اشاره به آخرین بررسی خود از سرو ابرکوه یزد به خبرنگار مهر گفت: در سال ۸۵ که روی این درخت کهنسال مطالعه می‌کردم، به دلیل مشاهده تغییرات متعدد در اطراف و بافت درخت، انتظار این را داشتم که دیر یا زود خبر مرگ این سرو تاریخی را بشنوم.

مصطفی خوشنویس با تاکید بر شرایط خاص زیستی این درخت افزود: در این سال‌ها شرایط زیستی و بافت خاک عوض شده؛ چرا که این سرو در حاشیه باغات آنار کاشته شده بود، ولی امروز سرو ابرکوه در یک پارک واقع شده و قطعا مراقبت‌های لازم از آن صورت نگرفته است.