از سال 1373 تا سال 1386 نزدیک به 300 هزار نفر جان خود را در تصادفات جاده‌ای از دست داده‌اند
تازه‌ترین بررسی‌ها در «برآورد هزینه‌های تصادفات جاده‌‌ای ایران» در سال ۱۳۸۶ نشان می‌دهد که هزینه‌ای بالغ بر ۱۸ هزار میلیارد تومان معادل ۱۸ میلیارد دلار به کشور وارد شده است.

پژوهشکده حمل‌ونقل که زیر نظر وزارت راه و ترابری فعالیت می‌کند، با انتشار گزارشی درباره آمار تصادفات جاده‌ای در ایران و مقایسه آن با سایر کشورها نشان می‌دهد که ایران بین سال‌های 2004-2002 میلادی جایگاه دوم جهانی را پس از کشور السالوادر از نظر «تعداد کشته به یکصد هزار نفر جمعیت» در تصادفات جاده‌ای به خود اختصاص داده است. بر این اساس در السالوادر تعداد کشته به یکصد هزار نفر جمعیت در تصادفات جاده‌ای در سال‌های مورد بررسی 43 نفر و در ایران 41 نفر بوده است. این تعداد برای کشور انگلستان 6 نفر، آمریکا 17 نفر، چین 6 نفر و هند 15 نفر بوده است. همین آمار نشان می‌دهد از سال 1373 تا سال 1386 نزدیک به 300 هزار نفر در تصادفات جاده‌ای در سراسر کشور جان خود را از دست داده‌اند.
در گزارش پژوهشکده حمل و نقل این گونه نتیجه‌گیری شده است که در سال ۱۳۸۶، هزینه تصادفات برای مجموع تصادفات درون‌شهری و برون‌شهری و با احتساب اثر یارانه‌ها در مجموع ۱۸ هزار میلیارد تومان معادل ۱۸ میلیارد دلار برآورد شده است. براساس این گزارش، هزینه تصادفات کشور در سال ۱۳۸۶ از کل تولیدات ناخالص داخلی بیش از ۵۰ درصد کشورهای جهان نظیر غنا، اردن، بحرین و ... بیشتر بوده است.
براساس همین گزارش، هر خانواده ایرانی در سال 1386 به طور متوسط حدود یک‌میلیون تومان بابت تصادفات ترافیکی در کشور هزینه متحمل شده است.
در این گزارش عنوان شده است که هزینه ۱۸ میلیارد دلاری تصادفات در سال ۸۶ به تنهایی ۳۳ سال بودجه فعلی راهداری کشور، ۲۲۰ سال بودجه فعلی ایمنی‌سازی نقاط حادثه‌خیز کشور، هزینه ایجاد ۲ میلیون شغل برای جوانان یا خرید ۶۰ فروند هواپیمای ایرباس را تامین کرد.
در این گزارش، نرخ بازگشت سرمایه‌گذاری در ارتقای ایمنی ترافیکی دست‌کم 360 درصد پیش‌بینی شده است و البته مرکز تحقیقات RTL انگلستان این رقم را برای ایران تا هزار درصد هم محاسبه کرده است.
ایران؛ جاده‌های مرگ
پژوهشکده حمل و نقل در شرایطی آمارهای مربوط به سال‌های 1373 تا 1386 را منتشر کرده است که آمارهای بعدی هم نشان می‌دهد روند تصادفات جاده‌ای در ایران از سال 1386 به بعد هم سیر صعودی داشته یا حداکثر در همان حد سال 1386 باقی مانده است. اگر بخواهیم هزینه تصادفات را طی 5 سال اخیر یعنی از سال 1384 تا 1388 برآورد کنیم، نزدیک به 90 میلیارد دلار زیان ناشی از تصادفات به کشور وارد شده است که خود یک رقم قابل توجه و هشدار دهنده به حساب می‌آید.
برآورد کارشناسان خارجی هم نشان می‌دهد که میزان مرگ و میر در جاده‌های ایران جزو بالاترین‌ها در جهان است و در شمار چند کشور اول جهان از نظر دادن تلفات در تصادفات جاده‌ای به شمار می‌آید.