شرط‌ ایران برای تجدیدنظر در غنی سازی 20 درصد

عکس: ایسنا

* آمریکا آمادگی خود را برای مذاکره هسته‌ای با ‌ایران اعلام کرد

دنیای اقتصاد- رییس سازمان انرژی اتمی اعلام کرد: در صورت تضمین تامین سوخت رآکتور هسته‌ای تحقیقاتی تهران، ایران حاضر به تجدیدنظر در غنی‌سازی ۲۰ درصدی است. همزمان با اعلام‌این شرط‌، آمریکا اعلام کرد که در حال بررسی جدیدترین پیشنهاد ایران برای تبادل سوخت هسته‌ای است و آمادگی کامل دارد تا در خصوص مساله هسته‌ای ایران گفت‌وگو کند. به گزارش ایسنا، علی اکبر صالحی‌، رییس سازمان انرژی اتمی ایران پنج‌شنبه در گفت‌وگوی تلفنی با شبکه خبری پرس تی ‌وی اظهار کرد: نیاز رآکتور تهران یک نیاز کمی است و ما تا اندازه‌ای که این نیاز رفع شود، به ۲۰ درصد غنی‎سازی ادامه می‌دهیم. چنانچه این نیاز از طرق دیگر تامین شود، ما حاضریم در مورد تامین از طریق داخل تجدیدنظر کنیم.

او با تاکید بر حق مسلم غنی‌سازی ایران بر پایه معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای (ان.‌پی.‌تی) و اساسنامه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی افزود: ما همواره اعلام کرده‌ایم که به اندازه نیازمان اورانیوم با غنای ۲۰ درصدی تولید خواهیم کرد. اما این بدان معنا نیست که بخواهیم تمام ذخایرمان را تا ۲۰ درصد تبدیل کنیم.

رییس سازمان انرژی اتمی ایران همچنین اظهار کرد: ایران آمادگی دارد بر اساس بیانیه تهران با گروه وین گفت‌وگو کند و پاسخ‌های مثبتی هم گرفته‌ایم. اگر پاسخ‌ها کامل شود، هرچه زودتر تاریخی برای این گفت‌وگوها مشخص خواهد شد.

رییس سازمان انرژی اتمی گفت که مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ به بعد از ماه مبارک رمضان یعنی ماه سپتامبر موکول شده است و این مذاکرات احتمالا در ترکیه انجام خواهد شد. از سوی دیگر ابوالفضل ظهره‌وند، مشاور دبیر شورای عالی امنیت ملی در گفت‌وگو با العالم تاکید کرد که چارچوب تبادل سوخت هسته‌ای بین ایران و کشورهای مجموعه وین با حضور و مشارکت نمایندگانی از ترکیه و برزیل انجام خواهد شد. به گزارش‌ ایسنا، ظهره‌وند گفت: کشورهای غربی باید آمادگی خود را برای گفت‌وگو و تبادل سوخت مورد نیاز نیروگاه تحقیقاتی تهران اعلام کنند.

اعلام آمادگی آمریکا برای مذاکره

در همین حال‌، وزارت خارجه آمریکا از اعلام آمادگی کامل واشنگتن برای گفت‌وگو با ایران در خصوص مساله هسته‌ای خبر داده است.

به گزارش فارس به نقل از خبرگزاری آلمان، فیلیپ کراولی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه گفت: مطمئناً ما آمادگی کامل داریم تا همه جزئیات پیشنهاد اول را در خصوص [تامین سوخت] رآکتور تحقیقاتی تهران دنبال کنیم.

کراولی تصریح کرد که آمریکا اکنون در حال بررسی جدیدترین پیشنهاد ایران است. وی افزود: پیشنهادهای ایران معمولا «به شدت مشروط است».

پیش از‌این‌، وزارت خارجه روسیه نیز از مذاکره بدون شرط با‌ ایران برای تبادل سوخت هسته‌ای استقبال کرده بود. استقبال روسیه از مذاکره مستقیم پس‌ از آن صورت گرفت که علی‌اصغر سلطانیه، نماینده‌ ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه هفته گذشته پاسخ مکتوب تهران به نامه گروه وین (آمریکا، روسیه، فرانسه و آژانس اتمی) را به یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس اتمی تحویل داد.

آن‌چنان که سلطانیه گفته است، پیام مهم و مشخص و روشن این نامه آمادگی کامل ایران برای شرکت بدون شرط در مذاکرات درباره تامین سوخت رآکتور تهران است. منوچهر متکی، وزیر خارجه ایران نیز پس از برگزاری نشست روز یکشنبه خود با برزیل و ترکیه از آمادگی ایران برای گفت‌وگو با قدرت‌های غربی در خصوص توافقنامه تبادل سوخت هسته‌ای تهران خبر داده بود. متکی اعلام کرده بود: ایران آمادگی دارد تا فورا گفت‌وگو با قدرت‌های غربی در خصوص توافقنامه تبادل سوخت هسته‌ای را که در ماه مه گذشته (‌۲۷ اردیبهشت سال‌جاری) به امضا رسید، آغاز کند.

بر اساس این گزارش، بنا بر توافقی که در تاریخ ۱۷ ماه مه با میانجیگری برزیل و ترکیه در خصوص تبادل سوخت هسته‌ای ایران حاصل شد و بعدها با عنوان «بیانیه ۳ جانبه تهران» از آن یاد شد، قرار شد تا ایران یک‌هزار و ۲۰۰ کیلوگرم از اورانیوم با درصد غنای پایین خود را برای تبادل با سوخت هسته‌ای به ترکیه ارسال کند.

به دنبال امضای این توافقنامه، آمریکا از وعده‌های پیشین خود مبنی بر پذیرش چنین توافقنامه‌ای سرباز زد و ضمن رد آن برای تصویب هرچه سریع‌تر قطعنامه تحریم‌ها علیه ایران تلاش کرد. اندکی پس از امضای بیانیه ۳ جانبه تهران، قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران به تصویب رسید؛ اما ترکیه و برزیل به عنوان اعضای این شورا همچنان بر موضع خود پافشاری کردند و به این قطعنامه رای منفی دادند.

تلاش آمریکا در آسیا

آمریکا اگر چه آمادگی کامل خود را برای مذاکره هسته‌ای با‌ ایران اعلام کرده است؛ اما همزمان در نظر دارد هفته آینده مقامات ارشد خود را به چین، امارات‌عربی متحده و کشورهای دیگر جهان اعزام کند تا بتواند حمایت‌های بیشتری را برای تحریم‌های بیشتر علیه ایران جلب کند.

به گزارش فارس به نقل از خبرگزاری فرانسه، دولت آمریکا اعلام کرد که مقامات ارشد آمریکایی هفته آینده سفر به چین، امارات عربی متحده و دیگر کشورها را آغاز خواهند کرد تا برای تحریم‌های بیشتر علیه ایران، جلب حمایت کنند.

رابرت اینهورن‌، مشاور ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور مربوط به منع گسترش تسلیحات هسته‌ای و کنترل تسلیحات، به «کمیته نظارت بر مجلس نمایندگان و اصلاح دولت» آمریکا اعلام کرد که در موضوع تحریم‌های ایران، چین به عنوان یک موضوع نگران‌کننده محسوب می‌شود. وی ادامه داد که دنیل گلیزر، معاون مشاور وزیر خزانه‌داری آمریکا در امور مربوط به سرمایه‌گذاری تروریست و جرایم مالی در نظر دارد در پایان ماه اوت به منظور مطرح کردن موضوع ایران، به چین سفر کند.

بر اساس این گزارش، گلیزر و اینهورن به عنوان بخشی از اعمال فشار واشنگتن برای آنکه شرکای خود در آسیا، خاورمیانه و آمریکای جنوبی را وادار کنند تا قوانین ارائه ویزا به ایران را تشدید بخشند، هفته آینده در ابتدا عازم ژاپن و کره جنوبی ‌شوند.

امکان حضور ترکیه و برزیل در مذاکرات هسته‌ای

سخنگوی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، حضور ترکیه و برزیل در مذاکرات کشورهای غربی و جمهوری اسلامی ‌ایران درباره برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز کشورمان را ممکن دانست. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از ریانوستی، اتحادیه اروپا از برگزاری مذاکرات اعضای پنجگانه شورای امنیت سازمان ملل متحد و آلمان به منظور شرکت دادن کشورهای ترکیه و برزیل در مذاکرات هسته‌ای ‌ایران خبر داد.سخنگوی کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با بیان ‌این خبر اعلام کرد که تصمیم‌گیری نهایی در‌این مورد پس از رایزنی با تمام اعضای گروه ۱+۵ صورت خواهد گرفت.در همین حال دیپلمات‌های ترکیه خبر دادند که آنکارا تاکنون هیچ درخواست رسمی از سوی اتحادیه اروپا برای مشارکت کردن در مذاکرات هسته‌ای ایران دریافت نکرده است. به گفته آنان، دولت ترکیه تنها در صورتی حاضر به شرکت در‌این مذاکرات خواهد بود که تمام طرف‌های حاضر در آن، خواستار‌این اقدام باشند.