به دنبال نامه جلیلی به اشتون اعلام شد
آمادگی غرب برای مذاکرات
در پی ارسال نامه جلیلی به اشتون اعلام شد
آمادگی اروپا و آمریکا برای مذاکره با ایران
دنیای اقتصاد- مقامات اتحادیه اروپا و آمریکا در اظهارات جداگانهای آمادگی خود را برای از سرگیری مذاکرات هستهای باایران اعلام کردند.
این اعلام آمادگی در شرایطی صورت گرفته است که روز سهشنبه سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان به درخواست رسمی کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای مذاکره پاسخ داد. جلیلی در نامه خود به اشتون تصریح کرد که جمهوری اسلامی ایران حول بستهای که برای موضوع گفتوگوها در اردیبهشت ماه 87 پیشنهاد کرد، حاضر به گفتوگو است.
پس از اعلام ارسال نامه جلیلی به اشتون بود که اتحادیه اروپا از آمادگی ایران برای از سرگیری گفتوگوها درباره فعالیتهای هستهای استقبال کرد و آن را «خبر خوب» خواند.
به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، ماجا کوسیجانکیک، سخنگوی کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اظهار کرد که هرگونه گفتوگو با ایران باید بر برنامه هستهای این کشور و نه چیزی دیگر متمرکز باشد. وی افزود: ما گفتهایم که آمادهایم با طرف ایرانی دیدار کنیم.
این سخنگو یادآوری کرد که اشتون نامهای را برای سعید جلیلی، مذاکره کننده ارشد هستهای ایران در ماه گذشته ( ۲۴ خرداد) نوشت و از وی برای بازگشت به میز مذاکرات دعوت کرد.
وی ادامه داد: اشتون به جلیلی نامهای نوشت و از وی برای نشستی در اسرع وقت دعوت کرد. اما روشن است که این (نشست) باید درباره برنامه هستهای ایران باشد. این اظهارات در حالی بیان شدهاند که جلیلی در نامه خود به اشتون نوشته است: برای من جالب است که بهرغم پیگیریهای وزرای محترم خارجه برزیل و ترکیه و عدم آمادگی جنابعالی برای گفتوگو در سه ماه گذشته، درست یک روز پس از صدور قطعنامه در نامهای خواهان گفتوگو شدید.
جالبتر آنکه پس از ارسال نامه شما دولت آمریکا و اتحادیه اروپا اقدامهای دیگری از نوع فشار را طرح نمودهاند. این رفتار در چارچوب راهبرد اعلامیشما «فشار و گفتوگو» قابل درک و البته غیرقابل پذیرش است. جامعه جهانی، گفتوگو در سایه فشار را دیکتاتوری و به دور از تمدن لازم برای گفتوگو میداند. انجام گفتوگو برای اعمال فشار و دشمنی با یک ملت، همچون گذشته حرکت در مسیری بن بست، پرهزینه و بیفایده خواهد بود.
امروز شما بیش از هر زمان دیگر به جلب اعتماد ملت ما نیاز دارید. اقداماتی که نشان دهد راهبرد غلط دو مسیره را به کنار گذاشته و درصدد جبران خطاها هستید و میخواهید آنگونه که فرهنگ گفتوگو اقتضا دارد، عمل کنید.
وی تصریح کرده است: درباره تقاضای شما برای گفتوگو در موضوع هستهای، چنانکه در بسته پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران آمده است، جمهوری اسلامی ایران آمادگی خود را برای گفتوگو و همکاری در زمینه خلع سلاح هستهای، جلوگیری از اشاعه سلاحهای هستهای و نیز بررسی چگونگی همکاری برای استفاده همه اعضای NPT از فنآوری صلحآمیز هستهای اعلام کرده است.
جلیلی تاکید کرده است: بدون شک لازمه چنین گفتوگویی تعهد همه طرفهای گفتوگو به اجرای NPT و اعلام موضع صریح نسبت به رفتارهای خارج از این چارچوب، از جمله فعالیتهای هستهای رژیم صهیونیستی است. بدیهی است، این گفتوگو میتواند حرکتی در جهت تحقق شعار کنفرانس خلع سلاح تهران یعنی «سلاح هستهای برای هیچ کس و انرژی هستهای برای همه» باشد که مورد استقبال اکثریت قاطع دولتها و ملتها قرار گرفت. جلیلی درباره شرایط مذاکره ایران و اروپا در نامه خود به اشتون تصریح کرده است: آنگاه که جهت گفتوگو روشن باشد، جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد متکی به ظرفیتهای سیاسی، اقتصادی، منطقهای و بینالمللی خود که شما به خوبی به آن آگاه هستید، در جهت تحقق همکاریهای سازنده بینالمللی برای رفع نگرانیهای مشترک گفتوگو نماید.
در ادامهاین نامه، سه سوال مطرح و پاسخ اشتون بهاین سوالات برای ادامه گفتوگوها ضروری شمرده شده است.
این سوالات عبارتند از: 1- هدف از گفتوگوها برای تعامل و همکاری است یا ادامه روند دشمنی و تقابل با حقوق ملتایران؟
۲ - آیا به منطق گفتوگو که لازمه آن اجتناب از هرگونه تهدید به فشار است، التزام خواهید داشت؟
3 - برای روشن شدن مبانی مشترک گفتوگو، نظر روشن و صریح شما درباره سلاح هستهای رژیم صهیونیستی چیست؟
همزمان با اتحادیه اروپا، وزارت خارجه آمریکا نیز اعلام کرد : در صورتی که پیشنهاد ایران برای بازگشت به مذاکرات در ماه سپتامبر (اوایل شهریور ماه) «جدی» باشد، واشنگتن حاضر است درباره برنامه هستهای تهران با ایران گفتوگو کند.
محمود احمدینژاد، رییسجمهور دوشنبه هفته گذشته در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرده بود که برای تنبیه طرفهای مقابل، مذاکرات تا پایان مرداد ماه به تعویق میافتد. احمدینژاد گفته بود: چون بیاخلاقی کردند ما مذاکره را عقب میاندازیم. مذاکره پایان مردادماه و نیمه ماه مبارک رمضان به بعد است. این جریمهای است برای اینکه به نظر میآید باید ادب شوند که رسم گفتوگو با ملتها را یاد بگیرند.
مارک تونر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سهشنبه در جمع خبرنگاران گفت: اگر ایران درباره گفتوگو با گروه ۱+۵ جدی باشد، من فکر میکنم ما آماده ملاقات خواهیم بود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، تونر از اظهار نظر درباره شروطی که ایران برای این مذاکرات گذاشته است، از جمله این که مذاکرات باید شامل گفتوگو درباره برنامه هستهای رژیم صهیونیستی باشد، خودداری کرد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: آشکار است که ما باید پیشنهاد ایران را ارزیابی کنیم، اما این یک رویکرد دو سویه است و مسیر تعامل همواره باز باقی میماند.
باراک اوباما رییسجمهور آمریکا همواره رویکرد دو سویه ارائه پیشنهاد گفتوگو با ایران به منظور پایان دادن به سه دهه خصومت بین دو کشور و از طرف دیگر تشدید تحریمها علیه تهران با هدف متقاعد کردن ایران به تعلیق فعالیتهای هستهایاش را دنبال کرده است.
این در حالی است که ایران تاکید دارد که برنامه هستهایاش صرفا برای مقاصد صلحآمیز است و تهران به دنبال سلاح هستهای نیست.
ایران پیش از این اعلام کرده بود که در صورتی که شروطش برآورده شود، میتواند در اول ماه سپتامبر به میز مذاکرات درباره برنامه هستهایاش بازگردد و با کشورهای عضو گروه 1+5 یعنی پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (آمریکا، انگلیس، روسیه، چین و فرانسه) به علاوه آلمان گفتوگو کند. رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان صبح روز سهشنبه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران در باره اظهارات برخی از مقامات کشورها در مورد ادامه مذاکرات ایران با کشورهای عضو 1+5، گفته بود: مذاکرات با 1+5 در دستور کار قرار گرفته است. پیش از این نقطه نظرات کشورمان توسط رییسجمهوری اعلام شده است. زمان و شرایط این مذاکرات مشخص شده و با توجه به مسائلی که مطرح شده، در مذاکرات موضوعات مختلف مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
ارسال نظر