تولید مستمر سوخت 20 درصد در دستور کار نیست

عکس: ایسنا

متکی: حرکت‌های ایذایی را برای مقابله با قطعنامه اخیر طراحی کرد‌ه‌ایم منوچهر متکی‌، وزیر خارجه گفت: هر وقت به سوخت اتمی ۲۰ درصد نیاز داشته باشیم، تولید می‌کنیم و هر وقت هم نیاز نداشته باشیم، تولید نمی‌کنیم. تولید سوخت هسته‌ای با غنای ۲۰ درصد موضوعی نیست که کشورها بطور مستمر خط تولید آن را در دستور کار داشته باشند، بلکه هر وقت نیاز به آن باشد، خط تولید ‌این سوخت به کار می‌افتد.

متکی که دیروز در محل خبرگزاری رسمی دولت - ایرنا - حضور یافته بود، در پاسخ به سوالی درباره غنی‌سازی اورانیوم افزود: سوخت ۲۰ درصد برای نیاز مشخص تعریف شده و تولید می‌شود و ایران هم به لطف خدا و با همت دانشمندان جوان خود به توانایی تولید ‌این سوخت دست یافته است،‌ این تولید را برای تامین نیاز خود تعریف کرده است. به گفته متکی، در سالیان گذشته هم‌ایران برای تامین سوخت رآکتور تهران از کشورهای دیگر اعلام نیاز می‌کرد، کشورهای تامین‌کننده خط تولید ‌این سوخت را راه‌اندازی می‌کردند.

حرکت‌های ایذایی ایران

وی همچنین در رابطه با موضع‌گیری‌های برخی از کشورها پس از صدور قطعنامه علیه ایران مبنی بر اینکه قطعنامه را اجرا خواهندکرد، گفت: گاهی کشورها را در وضعیت خاصی قرار می‌دهند که یک حرف حقوقی و بین‌المللی بزنند اینکه قطعنامه‌ها را قبول دارید یا خیر؟ این موضوع یک مساله است و کارآمد بودن قطعنامه مساله دیگر. مسوول دستگاه سیاست خارجی کشور گفت: برای صادرکنندگان قطعنامه هم روشن است، جز زمانی که بخواهند با حربه روانی دل طرف مقابل را خالی کنند از صدور قطعنامه نتیجه دیگری نگرفته‌اند، اروپایی‌ها از این موضع‌گیری‌ها پرونده قطوری داشتند که خود ذکر می‌کنند. ما نیز حرکت‌های ایذایی را طراحی کردیم و پاسخ مناسبی به آنها خواهیم داد.

طرف‌های مذاکره با ‌ایران کارآمدتر باشند

به گزارش ایرنا، متکی در این کنفرانس، همچنین با بیان ‌اینکه طرف‌های مذاکره با ‌ایران باید کارآمدتر باشند، تاکید کرد که مواضع جمهوری اسلامی‌ایران نسبت به مذاکرات کاملا مشخص بوده و ما همواره مذاکره را مدنظر داشته‌ایم. متکی در پاسخ به سوالی درباره اظهارات بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل مبنی بر ضرورت ادامه مذاکره با ‌ایران و اینکه قطعنامه‌ها باعث نمی‌شود که مذاکره با تهران مسدود شود، گفت: برخی اظهار می‌کنند تحریم‌ها راه‌حل دیپلماتیک را مسدود می‌کند و برخی دیگر می‌گویند قطعنامه تنها راه حل دیپلماتیک است. وی با بیان‌ اینکه از ابتدا مواضع ما نسبت به مذاکره مشخص بوده است، افزود: آنان گاهی بداخلاقی‌هایی می‌کنند، ولی با ‌این بداخلاقی‌ها، همواره تجربه شکست خورده خود را تکرار می‌کنند. به گفته وی، چرچیل همواره می‌گفت که آمریکایی‌ها تا همه کارهای غلط را تجربه نکنند، دست از اقداماتشان بر نمی‌دارند؛ ولی دنیا نمی‌تواند منتظر همه تجربه‌های غلط آمریکا باشد، چون آنان به رویکرد صحیح روی نمی‌آورند.

ارسال نامه به ۱۵ عضو شورای امنیت

وی همچنین اظهار کرد: نامه وزارت امور خارجه به ۱۵ کشور عضو شورای امنیت چه آنهایی که در قطعنامه تحریمی‌ علیه‌ایران رای مخالف داده‌اند و چه کشورهایی که رای موافق به‌این تحریم داده‌اند، ارسال شده است. وزیر خارجه گفت که نامه‌های مرتبط با گروه وین نیز در دست تهیه است‌. وزارت خارجه پاسخ نامه اشتون را نیز آماده کرده است و پس از نهایی شدن اطلاع‌رسانی می‌شود. متکی با بیان ‌این که بحث برزیل و ترکیه در قالب بیانیه تهران و تبادل سوخت می‌گنجد، اظهار کرد: مساله ۱+۵ در سطح جهانی مطرح است و ما تصور می‌کنیم که طرف‌های مذاکره با‌ایران باید کارآمدتر باشند.

وی ادامه داد: در زمان حاضر طرحی را در دست بررسی داریم تا گفتمان جدید میان‌ایران و کشورها مشارکت عام تری پیدا کند و شرایط به گونه‌ای شود که کشورهای با رویکرد متفاوت نیز به جرگه تعاملات با‌ایران بپیوندند.

وزیر خارجه کشورمان اطلاع رسانی در مورد اعلام طرف‌های دیگر مذاکره با ‌ایران را منوط به مشورت‌های کارشناسی در داخل کشور دانست.

تهدید‌ ایران «ابزاری» است

وی در پاسخ به این سوال که چند سالی است‌، آمریکایی‌ها بحث حمله نظامی‌ به ‌ایران را مطرح می‌کنند، گفت: تهدید‌ ایران به حمله نظامی ‌قبل از ‌اینکه به عنوان یک واقعیت قابل اجرا در دستور کار باشد به عنوان یک ابزار برای اهداف دیگری مطرح بوده است. وی با بیان‌ اینکه در دو سال آخر بوش همواره گزینه نظامی روی میز دولت آمریکا بوده است، اظهار کرد که در آن زمان برخی از کشورها و سرویس‌های اطلاعاتی برای ما خبر می‌آورند که فلان روز حمله نظامی ‌است. آن چه همواره به عنوان یک سوال جدی برای ما مطرح بود‌این مساله بود که آنان‌ این ظرفیت را دارند که یکسری شیطنت‌هایی بکنند، ولی پیامد و تبعات آن مهم است. در مفروضات موجود هیچ تغییری‌ایجاد نشده بود و ما گزینه نظامی‌را برای جنگ طلبی مثل بوش نسبت به‌ایران منتفی می‌دانستیم.

روسیه سیاست عملی ارائه کند

وزیر خارجه با بیان اینکه مقامات روسی در خصوص تحریم‌های یکجانبه آمریکا و اتحادیه اروپا نظر مخالف خود را اعلام کرده‌اند به مسکو پیشنهاد کرد که برای به کرسی نشاندن حرف خود در این زمینه «سیاست عملی» ارائه کند. در غیر این صورت مغلوب سیاست‌های رقیب خواهد شد. وی تصریح کرد: برای این «سیاست عملی» آنها باید به طور رسمی اعلام کنند که اگر آمریکا و اروپا بخواهند روی تحریم‌های یکجانبه و فراقطعنامه‌ای حرکت کنند همکاری خود را با آنها در این بحث قطع خواهند کرد. وزیر خارجه همچنین درباره روابط با انگلیس گفت: روابط ایران و انگلیس در ۱۲ حوزه مورد بررسی قرار گرفته‌ است. خوشبختانه این حوزه‌ها در دست کالبدشکافی است، زیرا انگلیس باید به قد و قامت واقعی خود بازگردد. متکی در پاسخ به سوالی درباره کاهش سطح روابط ایران با انگلیس اظهار کرد: دولت بریتانیا در تاریخ ۲۰۰ سال گذشته پرونده قطوری از عملکرد سوء، مغرضانه و خصمانه داشته است. وی با تاکید بر اینکه دولت‌های بریتانیا علیه منافع و مصالح ملی نقش‌آفرینی منفی داشته‌اند، گفت: در یک سال اخیر هم در فتنه‌های ایجاد شده در داخل ایران شاهد این بازیگری بریتانیا بودیم. متکی روابط انگلیس با سایر کشوها را «پیچیده و اختاپوسی» توصیف کرد و گفت: آنها تصور می‌کنند حوزه‌های مختلف روابط با ملت‌ها و کشورها که در گذشته سیستمی و نهادینه شده بود کماکان می‌تواند تداوم داشته باشد. وی افزود:‌ آنچه دستگاه دیپلماسی کشور به تبعیت از آرمان‌های نظام و انقلاب و رهنمودهای مقامات عالیه کشور تعقیب می کند، این است که مناسبات ایران و انگلستان باید در یک فضای شفاف و در یک جایگاه برابر قرار گیرد.

واکنش‌ایران به بیانیه گروه هشت

سخنگوی وزارت خارجه درخصوص بندهایی از بیانیه اجلاس گروه هشت در کانادا که به موضوع هسته‌ای و وضع حقوق بشر در‌ایران پرداخته است تصریح کرد: بیانیه گروه هشت بدون توجه به واقعیات موجود صادر شده است. به گزارش واحد مرکزی خبر‌، رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه گفت: اشاره بیانیه به قطعنامه ۱۹۲۹ به عنوان نگرانی بین‌المللی در حالی است که جامعه بین‌المللی نگران جنایات رژیم صهیونیستی و عدم اقدام شورای امنیت سازمان ملل در مقابل ‌این جنایات است. از طرف دیگر حمایت مستمر ۱۱۸ کشور عضو غیرمتعهد از فعالیت‌های صلح‌آمیز کشورمان، نشان از موضع اکثریت جامعه بین‌المللی و نه یک تعداد خاص دارنده سلاح هسته‌ای و کشورهای تحت چتر هسته‌ای که از شورای امنیت استفاده ابزاری می‌کنند دارد. وی افزود: اتهام نبود شفافیت در برنامه هسته‌ای کاملا صلح‌آمیز ‌ایران نیز با حضور مستمر بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ‌در تاسیسات هسته‌ای کشورمان و دوربین‌های مستقر آژانس که ۲۴ ساعته تمام فعالیت‌های هسته‌ای را تحت پوشش دارند همخوانی ندارد. سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد: در شرایطی که ‌ایران آمادگی خود برای مذاکره برمبنای احترام متقابل و اصل عدالت را همواره اعلام کرده ادعای تحریم ملت‌ایران به علت قانع کردن کشورمان برای مذاکره ادعایی بیهوده است.