تسهیلات جبرانی برای فعالان اقتصادی

عکس: دنیای اقتصاد، حمید جانی‌پور

تعامل با همسایگان را در دستور کار قرار داده‌ایم

برنامه پنجم در سال ۹۰ اجرا می‌شود

بیان دلایل عدم اعلام نرخ رشد در سال‌های ۸۷ و ۸۸. سخنگوی اقتصادی دولت تشریح کرد

راهکارهای مقابله با تحریم

دنیای اقتصاد - زهرا واعظ: سخنگوی اقتصادی دولت دیروز در یک کنفرانس مطبوعاتی با تاکید بر عدم تاثیر‌پذیری اقتصاد ایران از تحریم‌ها به تشریح راهکارهای دولت برای مقابله با آن پرداخت و ضمن اعلام توزیع همزمان یارانه نقدی در سراسر کشور باردیگر از خبرنگاران و رسانه‌ها درخواست کرد برای فراهم کردن بستر اجتماعی اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها بیش از پیش و بهتر از همیشه آن را به عنوان یک عزم و اراده ملی تقویت کنند.

شمس‌الدین حسینی در این نشست با اعلام آماری درباره کاهش بدهی دولت به بانک‌ها و آمار دو ماهه واردات و صادرات به سوالات خبرنگاران رسانه‌های گروهی درخصوص تردید درباره کاهش نرخ تورم، تغییر سبد ارزی، مهار رشد قیمت‌ها و میزان سرمایه‌گذاری خارجی هم پاسخ گفت.

به گفته وی، راهکار دولت برای مقابله با تحریم‌ها علیه کشورمان تحرک و تعامل با همسایه‌ها در قالب روابط دوجانبه، چندجانبه و همکاری‌های منطقه‌ای خواهد بود. حسینی درباره راهکار دولت برای مقابله با تحریم‌هایی که با اجرای قطعنامه شورای امنیت متوجه ایران خواهد شد، گفت: البته این قطعنامه جدید نیست و به همین دلیل در گام اول اطلاع‌رسانی مناسب را در دستور کار قرار دادیم که ابعاد تحریم شناسایی شود. وی با بیان اینکه دو سازوکار و مجرای اثرگذار روانی و فیزیکی در این تحریم‌ها باید مورد شناسایی قرار گیرند، تصریح کرد: البته اثر روانی این تحریم‌ها بیش از آثار فیزیکی آنها است. به همین دلیل به صورت پنهان با فعالان اقتصادی گفت‌وگوهایی داشتیم و امروز می‌بینیم که اثر روانی این بخش رنگ باخته است.

حسینی افزود: ممکن است در مواردی برای فعالان اقتصادی سختی‌هایی ایجاد شود؛ اما از طریق تحرک و تعامل با همسایگان و در قالب روابط دوجانبه، چندجانبه و همکاری‌های منطقه‌ای فعال‌تر خواهیم بود و از مجرا و کانال دیگر مضیقه پدید آمده را از طریق افزایش تسهیلات برای فعالان اقتصادی جبران می‌کنیم.

بازار سرمایه واکنشی نشان نداد

شمس‌الدین حسینی در ادامه از رسانه‌ها برای مقابله با فضای روانی صدور قطعنامه تشکر کرد و گفت: قریب به اتفاق رسانه‌های گروهی با فضای روانی که به صورت تصنعی پس از صدور قطعنامه در فکر ایجاد آن بودند، مقابله کردند. وی گفت: بازار سرمایه در سه ماه گذشته از پایان اسفند تا پایان هفته گذشته از نظر ارزشی ۱۰ درصد رشد داشته و ارزش این بازار از ۶۵ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان به ۷۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان رسیده است. حسینی گفت: همچنین شاخص کل بازار نیز با ۱۵درصد رشد از ۱۲ هزار و ۵۳۷ به ۱۴ هزار و ۳۷۲ واحد رسیده است. وی گفت: هفته گذشته ارزش بازار سه درصد و شاخص کل دو درصد رشد داشته است. حسینی افزود: ارزش روزانه معاملات در هفته گذشته ۱۶۲ درصد و حجم روزانه معاملات ۱۶۵ درصد رشد داشته است. سخنگوی اقتصادی دولت گفت: آنان فکر می‌کردند می‌توانند متغیر‌های اقتصاد کلان کشور را با قطعنامه به بند بکشند؛ اما اقتصاد ایران کار خودش را می‌کند.

کاهش بدهی دولت به سیستم بانکی‌

سخنگوی اقتصادی دولت همچنین در بخشی از سخنان خود درباره برخی از آمارهای منتشره درخصوص بدهی دولت به سیستم بانکی گفت: با برنامه‌ریزی‌های انجام شده از دی ماه سال گذشته تا پایان اردیبهشت‌ماه سال جاری، هفت هزار میلیارد تومان از حجم مطالبات معوق سیستم بانکی کاسته شد. وی افزود: نسبت مطالبات معوق به تسهیلات به ۲۴ درصد رسیده بود که این میزان به ۷/۱۸ درصد کاهش یافت و روند نزولی آن ادامه خواهد یافت. وی با اشاره به بدهی دولت (دولت، شرکت‌ها و موسسات دولتی) به بانک‌ها اظهار داشت: براساس آمارهای رسمی بانک مرکزی این رقم در بهمن‌ماه سال ۸۷، ۱۳هزار و ۸۶۵ میلیارد تومان بوده که در بهمن‌ماه سال ۸۸ به ۱۳ هزار و ۴۶۷ میلیارد تومان کاهش یافته است. به گفته وی، در این مدت ۴۰۰ میلیارد تومان معادل سه درصد بدهی دولت به بانک‌ها کاهش نشان می‌دهد.

سخنگوی اقتصادی دولت تصریح کرد: هرچند اخباری در برخی از رسانه‌ها مبنی بر افزایش بدهی دولت به بانک‌ها منتشر شده بود؛ اما این اخبار نادرست است؛ ضمن اینکه دولت تلاش‌هایی را برای کاهش بدهی‌های معوق انجام می‌دهد.

آمار دو ماهه صادرات و واردات

حسینی با بیان اینکه در دو ماهه نخست سال ۸۹ صادرات غیر نفتی کشور بیش از ۱۰ میلیون و ۳۰۰ هزار تن بوده است، گفت: این میزان در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۳۰ درصد رشد داشته است. وی گفت: ارزش صادرات غیرنفتی کشور در این دو ماه نیز در مقایسه با دو ماه نخست سال گذشته ۳۳ درصد رشد داشته است.

حسینی با بیان اینکه میزان واردات کشور در این مدت ۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تن بوده است، گفت: واردات کشور در این مدت در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از نظر حجمی ۳/۶ درصد و از نظر ارزش ۸/۱۹درصد رشد داشته است.

نحوه تعیین نرخ سود بانکی

سخنگوی اقتصادی دولت در ادامه درباره تعیین نرخ سود بانکی متناسب با نرخ تورم گفت: درباره این نرخ سال گذشته در شورای پول و اعتبار تصمیم‌گیری شد و در چارچوب آن نرخ سود سپرده‌های بانکی متناسب با مدت سپرده‌گذاری کاهش یافت و حتی برای سپرده‌گذاری کمتر از ۶ ماه، این نرخ تا ۳ درصد کاهش یافته است. حسینی درباره نرخ سود تسهیلات گفت: این نرخ بر اساس نوع عقد و سود آوری فعالیت تعیین می‌شود، نه نرخ تورم.

توزیع یارانه همزمان در سراسر کشور

سخنگوی اقتصادی دولت در ادامه درباره اجرای طرح در برخی از استان‌ها به صورت پایلوت با تاکید بر برخورداری همزمان مردم از مزایای طرح تصریح کرد: ‌هر چند می‌توانستیم جمع‌آوری و افتتاح حساب‌ها را همزمان در ۳۰ استان کشور صورت دهیم، اما تصمیم گرفته شد حساب‌ها در چند مرحله تدریجی و به‌صورت آزمایشی در برخی از استان‌ها جمع‌آوری شود که این امر به معنای آن نیست که این استان‌ها زودتر از سایر استان‌ها یارانه نقدی دریافت می‌کنند بلکه همه مردم کشور همزمان از مزایای یارانه نقدی برخوردار می‌شوند. حسینی در پاسخ به سوالی مبنی بر تاثیر تحریم‌ها در زمان بندی اجرای یارانه‌ها،‌ افزود: دولت تصمیمی برای تغییر در اجرای این طرح ندارد و برنامه خودش را به موقع انجام خواهد داد.

اطلاعات نرخ رشد اقتصادی پارسال و امسال کامل نیست

سخنگوی اقتصادی دولت درباره میزان نرخ رشد اقتصادی کشور و اینکه چرا رشد اقتصادی سال ۸۸ و ۸۹ اعلام نمی‌شود، گفت: هر زمان که اطلاعات این سال‌ها کامل شود، اطلاع‌رسانی خواهیم کرد. وی افزود: آخرین نرخ رشد اقتصادی کشور مربوط به شش ماه دوم سال ۸۷ است که در آن رشد اقتصادی ایران بدون نفت ۷/۲ درصد و با احتساب نفت بیش از ۳ درصد اعلام شده است. وزیر امور اقتصادی و دارایی علت اعلام نشدن نرخ رشد اقتصادی سال ۸۸ را اختلاف نظر بین بانک مرکزی و وزارت صنایع و معادن اعلام کرد و گفت: دوستان وزارت صنایع و معادن معتقدند که تعدادی بنگاه اقتصادی جدید در سال ۸۸ به بهره‌برداری رسیده که بانک مرکزی در جامعه آماری خود آنها را در نظر نگرفته است. وی افزود: امیدواریم این اختلاف به زودی برطرف شود و آمارها اعلام شود.

تغییر سبد ارزی

سخنگوی اقتصادی دولت درباره برنامه دولت برای تغییر سبد ارزی نیز گفت: مدیریت سبد ارزی یک مدیریت پویا است، اما چند ملاحظه در سبد ارزی داریم که در مجموع سعی می‌کنیم که ارزش سبد ارزی کاهش نیابد. وی با تاکید بر اینکه بانک مرکزی با تغییر سبد، کار تجاری نمی‌کند، خاطرنشان کرد: بانک مرکزی به دنبال کسب سود نیست، بلکه به دنبال ذخیره مناسب و مطمئن برای پوشش مبادلات ارزی است.

اعلام موجودی ارزی به نهادهای نظارتی

حسینی در پاسخ به سوالی درباره اعلام ذخایر ارزی ۱۰۰ میلیارد دلاری از سوی رییس‌جمهور گفت: منظور آقای رییس‌جمهور از طرح عدد ۱۰۰ میلیارد دلار مجموعه ذخایر ارزی در بخش دارایی‌های بانک مرکزی بوده است؛ اما درباره منابع حساب ذخیره ارزی ما این عدد را به نهادهای نظارتی مثل مجلس اعلام کرده و هر زمان که بخواهند اعلام می‌کنیم.

رشد ۶۰ درصدی سرمایه‌گذاری خارجی

خبرنگاری درباره تفاوت آمار سرمایه‌گذاری خارجی اعلام شده از سوی وزیر اقتصاد در مقایسه با آمار اعلام شده از سوی آنکتاد پرسید که حسینی در پاسخ به این سوال گفت: آنچه که تحت عنوان آمار جذب سرمایه‌گذاری خارجی اعلام شده مربوط به سال ۸۸ بود که با رشد ۶۰ درصدی از یک میلیارد و ۵۶۰ میلیون دلار به دو میلیارد و ۷۴۰ میلیون دلار رسیده است. وی در عین حال تاکید کرد: من مسوولیت آماری که اعلام می‌کنم را می‌پذیرم.

اجرای برنامه پنجم؛ سال ۹۰

سخنگوی اقتصادی درخصوص دیدگاه دولت درباره برخورد مجلس با لایحه برنامه پنجم تصریح کرد: دولت به تکلیف خود درباره ارائه لایحه برنامه پنجم عمل کرده است. موضع مجلس آن چیزی است که در صحن به‌دست می‌آید. هر زمان که کمیسیون تلفیق تشکیل شد، مسوولان معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی در این کمیسیون حضور می‌یابند و توضیحات لازم را ارائه می‌دهند. اگر نیازی به اصلاح باشد در این کمیسیون اعمال می‌شود. حسینی زمان اجرای این قانون را پس از ابلاغ به دولت ذکر کرد و گفت: به نظر می‌رسد که زمان اجرای این قانون به سال ۹۰ موکول شود؛ اما در هر صورت زمان اجرا را نمایندگان با تصویب به دولت اعلام می‌کنند.

کاهش تورم به معنای کاهش قیمت‌ نیست

سخنگوی اقتصادی دولت در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید به‌رغم اعلام کاهش نرخ تورم به ۹/۹ درصد‌تردیدهایی در این رابطه مطرح می‌شود، گفت: مرجع تعیین نرخ تورم بانک مرکزی است و نرخ تورم توسط بانک مرکزی، همان گروه، همان اداره و سازمانی که در سال ۸۷ تورم را ۴/۲۵ درصد اعلام کرد؛ اعلام شده است. آن زمان‌تردید نبود که تورم این رقم است، اما امروز که به ۹/۹ درصد کاهش یافته و ان‌شاءلله این روند نیز تداوم می‌یابد، برخی دوستان که عنایت دارند، دنبال کاهش‌ها نیستند، بلکه به دنبال مطابقت‌ها می‌گردند.

حسینی تصریح کرد: نرخ تورم برآیند تغییرات قیمتی ۳۵۹ قلم کالا است که در زندگی مردم مختلف، وزن‌های متفاوتی دارد و زمانی که نرخ تورم از ۲۵ درصد به ۹/۹ درصد کاهش یافته، به معنای کاهش قیمت‌ها نیست، بلکه به معنای کاهش میزان رشد قیمت‌ها است و جلوی شتاب آن گرفته شده است. وی افزود: رسانه‌ها باید در این زمینه برای تبیین و اطلاع رسانی صحیح کمک کنند. وزیر اقتصاد که به عنوان سخنگوی اقتصادی دولت سخن می‌گفت، اظهار کرد: نرخ تورم در پایان سال گذشته ۸/۱۰ دهم درصد بود که در پایان اردیبهشت به ۹/۹ درصد کاهش یافت، یعنی شتاب رشد قیمت‌ها کند شده است و این روند ادامه می‌یابد. حسینی افزود: همه جای دنیا با همین روش تورم را محاسبه می‌کنند و روش دیگری وجود ندارد. ممکن است فردی بگوید سبدی که مصرف کرده، ۱۰ درصد رشد داشته و برخی دیگر ممکن است بگویند سبد آنها رشد کمتری داشته است. این یک محاسبه فنی است و هر کس نسبت به این محاسبه‌تردید دارد ما حاضریم ۳۵۹ قلم کالا و نمونه‌گیری‌هایی که انجام شده را در اختیار او قرار دهیم.

عکس: حمید جانی‌پور