دنیای اقتصاد- تصویب چهارمین قطعنامه تحریمی‌علیه‌ایران( ۱۹۲۹) در شورای امنیت سازمان ملل واکنش‌های جهانی در پی داشته است. سران ترکیه و برزیل‌، دو عضو غیردائم ‌این شورا که چهارشنبه شب به قطعنامه یاد شده رای منفی دادند، از این اقدام به شدت انتقاد و در عین حال از ادامه تلاش‌های دیپلماتیک خود در‌این زمینه خبر داده‌اند. باراک اوباما، رییس‌جمهور آمریکا و همچنین وزیران خارجه گروه ۱+۵( آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین و روسیه به علاوه آلمان) نیز پس از تصویب‌این قطعنامه از بسته نبودن باب مذاکره با‌ایران سخن به میان آورده‌اند. در‌این میان، واکنش منفی برخی احزاب و شخصیت‌های لبنانی با توجه به نزدیکی لبنان به‌ ایران و ‌اینکه نماینده ‌این کشور در جایگاه ریاست دوره‌ای شورای امنیت به قطعنامه ۱۹۲۹ رای ممتنع داد، نیز قابل توجه است.

به گزارش ‌ایرنا، رجب طیب اردوغان نخست‌وزیر ترکیه صدور قطعنامه ۱۹۲۹شورای امنیت را بر ضد ایران یک اشتباه بزرگ دانست و گفت‌: ترکیه هیچ گاه شریک اشتباه دیگران نمی‌شود؛ چرا که تاریخ ما را نخواهد بخشید. اردوغان گفت: اگر ترکیه رای منفی به این قطعنامه نمی‌داد، در واقع خود را انکار می‌کرد. وی با انتقاد صریح از قطعنامه ضد ایرانی شورای امنیت سازمان‌ملل، گفت: متاسفانه گروه وین و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پاسخ مناسبی را به نامه ایران که مطابق بیانیه روی حرف خود ایستاد و به تعهداتش عمل کرد، نداد، در حالی که باید شانسی برای اجرای این بیانیه داده می‌شد. وی تاکید کرد: ترکیه باز هم به تلاش‌های خود ادامه می‌دهد و هرآنچه لازم باشد برای حل مسالمت‌آمیز این مساله انجام خواهد داد. لوئیز‌ایناسیو لولا داسیلوا، رییس‌جمهور برزیل نیز در واکنش به تصویب قطعنامه ضدایرانی جدید در شورای امنیت، ‌این اقدام را اشتباهی فاحش خواند که وجهه جهانی سازمان ملل متحد را خدشه دار کرد.به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از شینهوا، داسیلوا گفت: آنها به جای ادامه مذاکره با ‌ایران مصرانه از اعمال تحریم دم زدند، به نظر من ‌این تصمیم اشتباه بود.‌این اقدام شورای امنیت مانند رفتار پدری است که تنها قصدش تنبیه کودک خود است، حتی اگر‌این کودک استحقاق چنین تنبیهی را نداشته باشد.رییس‌جمهور برزیل تاکید کرد: شورای امنیت سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامه‌ای جدید فرصت تاریخی خود برای حل موضوع هسته‌ای‌ ایران از راه مذاکره را از دست داد. به گفته وی، ‌این کار همچنین وجهه شورای امنیت سازمان ملل را از بین برد، امری که سبب ناامیدی تمام کسانی شد که به‌ایجاد تغییر در ‌این شورا امیدوار بودند.بر‌اساس ‌این گزارش، هوگو چاوز، رییس‌جمهور ونزوئلا نیز با انتقاد از تصویب قطعنامه علیه‌ایران در شورای امنیت، آن را بی‌تاثیر و بی‌ارزش دانست و در عین حال از بی‌توجهی جامعه جهانی و‌ این نهاد بین‌المللی به تسلیحات هسته‌ای رژیم اسرائیل انتقاد کرد.

مواضع ۱ + ۵ پس از قطعنامه

درپی صدور قطعنامه ‌١٩٢٩ شورای امنیت که حاوی دور جدیدی از تحریم‌ها علیه‌ایران است، وزیران خارجه ‌١‌+‌‌٥ بیانیه‌ای در این باره صادر کردند. به گزارش ایسنا، در این بیانیه بدون اشاره به تلاش‌های ایران برای حل موضوع هسته‌ای از طریق مذاکره و تعامل آمده است: ما وزیران خارجه چین، فرانسه، آلمان، روسیه، انگلیس و آمریکا تمایل داریم از این فرصت برای تاکید بر اراده و تعهدمان به دنبال‌کردن راه‌‌حلی سریع از طریق مذاکره درباره مساله هسته‌ای ایران تاکید کنیم. در بیانیه وزیران خارجه شش کشور مذکور هم‌چنین آمده است: ما بار دیگر بر پیشنهادات‌مان که در ژوئن ‌٢٠٠٨ (خرداد ۱۳۸۷) ارائه شد، که همچنان پا برجاست و در قطعنامه ‌١٩٢٩ نیز بر آنها تاکید شده است، تاکید می‌کنیم. ما آماده‌ایم گفت‌وگو و تعامل با ایران در چارچوب اجرای تفاهمات حاصل شده در نشست ژنو مورخ اول اکتبر ‌٢٠٠٩ (شهریور ۱۳۸۸) را ادامه دهیم. ما از بارونس اشتون، نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور خارجی و سیاست امنیتی خواسته‌ایم این مساله را با سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در سریع‌ترین زمان ممکن دنبال کند. در پایان این بیانیه وزیران خارجه‌ شش کشور افزوده‌اند: ما انتظار داریم ایران رویکردی عملگرا را نشان دهد و به شفافیت ما در قبال گفت‌وگو و مذاکره به شکل مثبت پاسخ بدهد. در همین چارچوب، مقامات کشورهای ١+ ‌٥ نیز در سطوح مختلف اظهارات و بیانیه‌هایی داشته‌اند. از جمله باراک‌اوباما، رییس‌جمهور آمریکا که بلافاصله پس از تصویب قطعنامه علیه ایران صحبت می‌کرد، مقامات ایران را به دلیل آنچه پاسخ ندادن به نگرانی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای این کشور خواند در این باره مقصر دانست. اوباما گفت: اینها جامع‌ترین تحریم‌هایی است که دولت ایران تاکنون با آن روبه‌رو بوده است. بنابراین گزارش، اوباما در اظهاراتی گفت: می‌خواهم واضح بگویم که این تحریم‌ها در را به روی دیپلماسی نمی‌بندد. ایران همچنان فرصت دارد مسیر متفاوت و بهتری را برگزیند. انگلیس نیز از تحریم‌های جدید سازمان ملل علیه ایران استقبال کرد و آن را یک سیگنال «خوب و قدرتمند» از جانب جامعه بین‌المللی مبنی بر اینکه ایران نمی‌تواند بیش از این از مذاکره درباره برنامه هسته‌ای‌اش اجتناب کند، خواند. به گزارش ایسنا، ویلیام هیگ وزیر خارجه انگلیس گفت: جهان در حال گفتن این است که ایران نمی‌تواند همین طور به خودداری از مذاکرات ادامه دهد و ما به سادگی از این قضیه نخواهیم گذشت. ‌هیگ تاکید کرد که پیشنهاد گفت‌وگو همچنان بر روی میز قرار دارد و «ما امیدواریم که ایران این پیشنهاد را قبول کند». این همه در حالی است که برخی احزاب و شخصیت‌های لبنانی صدور چهارمین قطعنامه علیه کشورمان را محکوم کردند. جنبش حماس در واکنش به تصویب قطعنامه ضد‌ایرانی شورای امنیت اعلام کرد که تحریم کشورمان در راستای تلاش برای سرپوش گذاشتن بر جنایات رژیم صهیونیستی صورت گرفته است. حزب‌الله لبنان نیز با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد‌: تحریم‌های جدید علیه ‌ایران تصمیمی‌ظالمانه است که بر خلاف ساده‌ترین قواعد و اصول عدالت است.نواف سلام، نماینده لبنان در شورای امنیت نیز گفت: ما معتقدیم حل‌ این مساله باید از طریق مذاکره صورت بگیرد نه تحریم و‌این موضع لبنان است.وی خاطرنشان کرد: ما معتقدیم که قطعنامه تحریمی‌اشتباهی دردناک بر سر راه تلاش‌های دیپلماتیک است. ما از تمام کشورها می‌خواهیم که به تلاش خود برای حل و فصل مسالمت‌آمیز موضوع هسته‌ای‌ ایران ادامه دهند.