واکنش آمریکا به نامه اتمی ایران
دنیای اقتصاد- نامه ایران به آژانس اتمی واکنش رسمی کاخ سفید را به دنبال داشته و دولت آمریکا اعلام کرده است، محتوای نامهایران به آژانس را بررسی کرده و به آن پاسخ رسمیخواهد داد. نامه ایران روز دوشنبه، سوم خرداد با حضور نمایندگان برزیل و ترکیه به یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس انرژی اتمیتحویل شد. در این نامه، ایران فرمول مبادله سوخت در چارچوب بیانیه تهران را پذیرفته است. واکنش آمریکا به نامه اتمی ایران
دنیای اقتصاد- آمریکا نامه رسمیایران به آژانس اتمیمبنی بر آمادگی برای تبادل سوخت هستهای در خاک ترکیه را بررسی کرده و رسما به آن پاسخ میدهد.
این در حالی است که هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا اعلام کرده است که نامه ایران دارای کمبودهایی است و به نگرانیهای جامعه بینالملل پاسخ نمیدهد. کلینتون ادعا کرده است که توافق سه جانبه تهران به دلیل نزدیک بودن دور تازه تحریمها از سوی شورای امنیت صورت گرفته است. با این حال مقامات دولت باراک اوباما دیروز در حالی از بررسی و پاسخ نامه ایران خبر دادند که دقیقا یک هفته پیش از این، پیشنویس چهارمین قطعنامه تحریمها علیه کشورمان را به اعضای دائم و غیردائم شورای امنیت سازمان ملل ارایه کرده بودند. همزمان با اعلام تمایل آمریکا به بررسی نامه ایران که در واقع اعلام رسمی بیانیه سهجانبه تهران به شمار میرود، نیکلا سارکوزی، رییسجمهور فرانسه نیز بیانیه تهران را گامی بسیار مهم ارزیابی کرده است. در این میان، برخی از دیپلماتهای غربی اعلام کردهاند که بیانیهای سهجانبه میان تهران، آنکارا و برازیلیا بنا به دلایل فنی فاقد زمینههای لازم برای اجرا است. وزیران خارجه سه کشورایران، برزیل و ترکیه دوشنبه هفته گذشته (۲۷ اردیبهشت/۱۷ مه) در تهران در حضور محمود احمدینژاد و لولا داسیلوا، رییسان جمهور ایران، برزیل و رجب طیب اردوغان، نخستوزیر ترکیه بیانیهای را برای تبادل سوخت هستهای رآکتور تحقیقاتی تهران امضا کردند که به بیانیه تهران شهرت یافت.
براساس این بیانیه، ایران اعلام آمادگی کرده است تا ۱۲۰۰ کیلوگرم از اورانیوم ۵/۳ درصد خود را به ترکیه ارسال کند و در قبال آن ۱۲۰ کیلوگرم اورانیوم ۲۰ درصد به شکل میلههای سوخت مورد نیاز رآکتور تحقیقاتی تهران دریافت کند.
با وجود چنین بیانیهای، آمریکا سهشنبه هفته گذشته، پیشنویس قطعنامه تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را به شورای امنیت فرستاد. ایران اما به موجب مفاد این بیانیه صبح دوشنبه به همراه برزیل و ترکیه نامه تبادل سوخت هستهای را به دیدهبان هستهای سازمان ملل در وین تحویل داد تا نخستین گام برای اجرایی شدن بیانیه تهران برداشته شود. این نامه که به امضای علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمیایران و خطاب به یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بود، آمانو را به طور رسمی از مفاد بیانیه تهران برای تبادل سوخت هستهای آگاه کرد.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری آلمان، در پی تحویل نامه ایران به مدیرکل آژانس اتمی، وزارت خارجه آمریکا دیروز اعلام کرد که آمریکا در نظر دارد پیشنهادایران برای ارسال اورانیوم با درصد غنای پایین به ترکیه و دریافت سوخت هستهای برای رآکتور تحقیقاتی تهران را مورد بررسی قرار دهد و در گام بعدیاین موضوع را با فرانسه و روسیه به شور گذارد.
فیلیپ کراولی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اما دیروز درباره این نامه اعلام کرد: هنوز مشخص نیست که آیا این نامه واقعا مساله جدیدی را پیشنهاد کرده باشد، اما ما آن را به دقت بررسی میکنیم و در روزهای آتی از طریق آژانس بینالمللی انرژی اتمی رسما پاسخ خود را اعلام میکنیم.
تماس اردوغان با سارکوزی
همزمان با تازهترین واکنش آمریکا به بیانیه تهران، نیکلا سارکوزی، رییس جمهور فرانسه در تماس تلفنی رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه گفت: بیانیه تهران گام بسیار مهمی است که جامعه بینالمللی بایستی از شما متشکر باشد.
به گزارش ایرنا، دفتر نخستوزیر ترکیه دوشنبه شب اعلام کرد که اردوغان در ارتباط با بیانیه تهران و ارسال نامه ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمیتلفنی با رییسجمهوری فرانسه به عنوان عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل و گروه وین به صورت تلفنی گفتوگو کرد.
اردوغان در این تماس تلفنی گفت: ترکیه انتظار دارد فرانسه به عنوان عضو شورای امنیت سازمان ملل و عضو گروه وین از اجرایی شدن توافقات حاصل شده در بیانیه تهران حمایت کند.
وی با اعلام این که ایران امروز از طریق کانالهای رسمی نامه خود را به آژانس بینالمللی انرژی اتمیتسلیم کرد، گفت: شانس موفقیت بیانیه تهران فقط منوط به عملایران به این بیانیه نیست، بلکه گروه ۱+۵ باید با دقت و عزم راسخ گامهای لازم را دراین زمینه بردارد. براساس اعلام دفتر نخستوزیر ترکیه، سارکوزی نیز دراین تماس تلفنی گفت: گامی را که ترکیه به همراه برزیل برداشت، گام بسیار مثبتی است که جامعه بینالمللی باید در این خصوص از شما تشکر کند.
بنابراین گزارش، سارکوزی گفته است: ایران باید از ادامه غنیسازی ۲۰ درصدی اورانیوم منصرف شود و ما به هر روی اقدامات شما را بسیار مهم ارزیابی میکنیم و به تماس با یکدیگر ادامه داده و برای گفتوگو قدری فرصت دهیم.
از سوی دیگر خبرگزاری آناتولی اعلام کرد که اردوغان همچنین با پادشاه عربستان در خصوص برنامه هستهای ایران و بیانیه تهران گفتوگو کرد.
اردوغان یکشنبه شب نیز با محمود احمدینژاد رییسجمهوری اسلامی ایران در خصوص بیانیه تهران و نامهای که قرار بود دوشنبه توسط ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی فرستاده شود، تلفنی گفتوکو کرد. نخستوزیر ترکیه گفته است: برای تبیین بیانیه تهران و جلب حمایت رهبران جهان ازاین بیانیه ضمن تماس تلفنی با آنها، نامههایی نیز خطاب به رهبران کشورهای مهم جهان ارسال خواهد کرد. در این میان، بانکیمون، دبیر کل سازمان ملل متحد اعلام کرده است که تبادل سوخت هستهای باید به حل مساله ایران منجر شود. به گزارش ایلنا به نقل از خبرگزاری ریانووستی، بانکیمون دوشنبه در کنفرانسی مطبوعاتی در دفتر مرکزی سازمان ملل متحد در نیویورک اعلام کرد که تبادل سوخت هستهای که ایران با وساطت برزیل و ترکیه بر انجام آن موافقت کرده است باید در راستای ایجاد جو اعتماد در حل مساله هستهای ایران تلقی و به حل سیاسیـ دیپلماسی آن منجر شود. بانکیمون گفت: این توافقی مهم است و من امیدوارم که راه را برای یافتن حل دیپلماسی برنامه هستهای ایران هموار کند.
وی افزود: برای ابتکار عمل برزیل و ترکیه اهمیت زیادی قائلم و امیدواریم که این راه به شرط عمل در چارچوب آژانس بینالمللی انرژی اتمی به حل دیپلماسیـ سیاسی این مساله منتهی شود.
دبیر کل سازمان ملل گفت که با یوکیو آمانو، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمیتماسی تلفنی داشته که طی آن بر امیدواری خویش درباره حل مساله هستهای ایران تاکید کرده است. دبیر کل سازمان ملل متحد گفت: این پیشنهاد حال باید توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی و کلیه طرفین ذینفع بررسی شود. اگر (پیشنهاد) تصویب و به اجرا درآید، میتواند گامی مهم در راستای ایجاد جو اعتماد ارزیابی و راه را برای حل مساله هستهای ایران بگشاید.
ادعای جدید درباره مانع فنی اجرای بیانیه تهران
تازهترین واکنش آمریکا به بیانیه تهران در شرایطی اعلام شده است که بنا به ادعای یک دیپلمات غربی، توافق امضا شده بینایران، برزیل و ترکیه مشکلات فنی دارد و اجرای آن را غیرممکن میکند. به گزارش ایلنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، یک دیپلمات غربی ادعا کرد: به دست آوردن میزان سوختی که در توافق تهران مطرح شده در طول یک سال غیرممکن است و تولید آن حداقل یک سال و نیم طول میکشد. وی که خواستار فاش نشدن نامش شد، افزود: این قرارداد قابل اجرا نیست زیرا زمان مطرح شده در آن برای تولید اورانیوم مورد نظر کافی نیست. این مساله بدین معنا است که اگر اورانیوم مورد درخواست ایران در طول یک سال تامین نشود، تهران اورانیوم خود در ترکیه را باز میگرداند. این دیپلمات مدعی شد: «اورانیوم در ترکیه خواهد بود و طبق توافق تهران، مقامهای ایران بعد از یک سال میتوانند آن را برگردانند؛ بنابراین همانطور که میدانیم به خاطراینکه تولید میزان مورد نظر اورانیوم بیش از یک سال طول میکشد، مقامهای ایرانی میتوانند شش ماه قبل از آماده شدن شرایط برای مبادله درخواست بازگشت اورانیوم خود را بدهند.»
فیلیپ کراولی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا
ارسال نظر