هزینههای حمایت روسیه و چین از تحریمها به روایت تایم
هفتهنامه تایم در گزارشی تحلیلی به تلاشهای آمریکا برای اعمال دور جدید تحریمها علیه ایران پرداخت و با تاکید بر اینکه هرگونه قطعنامه تحریمهای جدید ملایمتر از آنچه آمریکا مدنظر دارد خواهد بود، نوشت: این احتمال وجود دارد که هزینه حمایت روسیه و چین از هرگونه تحریم جدیدی علیه ایران این باشد که آمریکا تلاشهای خود برای یافتن یک راه حل دیپلماتیک را از سر بگیرد و علاوه بر آن پیامی را برای ایران ارسال کند تا تهران نیز همین کار را انجام دهد.
به گزارش ایسنا، مجله تایم در این گزارش تحلیلی آورده است: در حالی که مقامات آمریکایی پیشرفتی ثابت را در جلب حمایت از دور جدید تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران اعلام میکنند، محمود احمدینژاد ، رییسجمهور ایران برای خوشامدگویی به لوییس ایناسیو لولا داسیلوا، رییسجمهور برزیل برای گفتوگو با یک مصالحه در زمینه مساله هستهای ایران آماده میشود.
در این گزارش آمده است: سوزان رایس، نماینده آمریکا در سازمان ملل روز پنجشنبه گفت که سفر لولا جلوی پیشرفت در زمینه قطعنامه تحریم را نمیگیرد و سایر مقامات عالیرتبه آمریکایی نیز در جمع خبرنگاران گفتند که باید سفر رییسجمهور برزیل به ایران را آخرین تلاش بزرگ برای تعامل با ایران به حساب آورد. اما تلاشهای برزیل و ترکیه برای رسیدن به یک توافقنامه جدید، بر مبنای مخالفت شدید با تحریمهای بیشتر که آنها معتقدند بینتیجه خواهد بود قرار گرفته است. علاوه بر آن چین و روسیه نیز که همواره به خاطر داشتن حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل و روابط نزدیکشان با ایران کارتهای کلیدی را در بازی دیپلماتیک در اختیار داشتهاند نیز در شک و تردید برزیل و ترکیه درباره ارزش تحریمها در حل این مناقشه سهیمند.
تایم در ادامه این گزارش نوشته است: البته این موضوع به این مفهوم نیست که پکن و مسکو به اقدامات جدید رای نخواهند داد. دیمیتری مدودف رییسجمهور روسیه روز جمعه در اینباره گفت: «من امیدوارم سفر رییسجمهور برزیل موفقیتآمیز باشد. این میتواند آخرین فرصت پیش از آنکه تحریمها در شورای امنیت سازمان ملل تصویب شود باشد».
کاترین اشتون ، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز دو هفته پیش با هو جینتائو رییسجمهور چین دیدار کرد تا به قول خودش «بر این پیام که ما نیازمند یک رویکرد دوسویه هستیم» تاکید کند. اشتون گفت: «تحریمها به تنهایی مشکل را حل نخواهد کرد، اما برای حل مشکل به تحریمها نیاز است». وزارت خارجه چین پاسخ داد که «با رویکرد دوسویه مخالف نیست». به این ترتیب این کشور میتواند از برخی اقدامات جدید که با دقت هدفمند بوده و آنقدر گسترده نباشد که در را به سوی گفتوگو ببندد، حمایت کند. یک مصالحه از طریق مذاکرات و نه تحریم، هدف استراتژی چین است و این کشور برای رسیدن به این هدف، خود را جایی بین واشنگتن و برزیل قرار داده است.
در ادامه این گزارش تحلیلی آمده است: آمریکا با موضع پکن مشکلی ندارد؛ حداقل تا جایی که به تحریمها مربوط است. این مصالحه از طریق مذاکره است و ممکن است دشواریهایی را برای واشنگتن به وجود آورد. لولا امیدوار است که شکل جدیدی از معامله سوخت اکتبر سال گذشته را که در مذاکره با قدرتهای غربی و آژانس بینالمللی انرژی اتمی انجام گرفت و بر اساس آن ایران بخش قابل توجهی از اورانیوم غنیسازی شده خود را در ازای سوخت هستهای لازم برای رآکتور تحقیقاتی تهران ارائه میکرد، احیا کند.
به نوشته این هفتهنامه آمریکایی، مقامات آمریکایی امیدوارند که ایران معامله تبادل سوخت را بر اساس شروطی که برای غرب قابل قبول باشد بپذیرد، اما تهران آشکارا در تلاش است معاملهای را احیا کند که احتمالا برای واشنگتن قابل قبول نخواهد بود. طبق گزارشات، برزیل و ترکیه به ایران پیشنهاد دادند که مصالحهای را بپذیرد که بر اساس آن با تبادل سوخت در خاک یک کشور دوست همچون ترکیه موافقت میکند. مقامات ترکیه گفتند که در صورتی که شانسی برای انعقاد یک توافقنامه وجود داشته باشد، رجب طیب اردوغان، نخست وزیر این کشور احتمالا به ایران سفر خواهد کرد و اینکه مقامات ترک برای ارزیابی این احتمال، در حال گفتوگو با ایران و آمریکا هستند.
این گزارش چنین نتیجه میگیرد که در هر صورت هنوز مشخص نیست که آیا تهران و واشنگتن میتوانند در زمینه شروط جدید به توافق برسند یا خیر. حتی توافقنامهای که سال گذشته انجام گرفت و سپس رها شد نیز به طور مستقیم به درخواستهای شورای امنیت سازمان ملل نمیپردازد. بنابراین احتمال اینکه تلاشهای جدید در سازمان ملل بتواند این بنبست را از میان بردارد بسیار کم است. این احتمال وجود دارد که هزینه حمایت روسیه و چین از هرگونه تحریم جدیدی این باشد که آمریکا تلاشهای خود برای یافتن یک راه حل دیپلماتیک را از سر بگیرد و علاوه بر آن پیامی را برای ایران ارسال کند تا تهران نیز همین کار را انجام دهد.
ارسال نظر