چاپخانه‌‌های دولتی واگذار شود

بیست و سومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، صبح دیروز (شنبه) با حضور محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهور و سیدمحمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به کار خود پایان داد؛ اما بازدید برای عموم تا پایان روز ادامه داشت. به گزارش ایسنا، دکتر احمدی‌نژاد در مراسم اختتامیه این نمایشگاه ضمن تجلیل از اهالی فرهنگ در بخش‌هایی از سخنان خود با بیان اینکه ملت ایران در طول تاریخ پرچمدار فرهنگ بوده است، گفت: اگر تاریخ قبل از اسلام ایران را نیز مطالعه کنیم، وجهه شاخص و برجسته ایران وجهه فرهنگی و انسانی آن است. در هفت هزار سال مطالعات و تاملات تاریخی که حتی یک نشانه که بیانگر بت‌پرستی، شرک یا انحرافات گسترده اخلاقی ملت ایران باشد، دریافت و مشاهده نشده‌ است. وی به برگزاری نمایشگاه کتاب تهران اشاره کرد و گفت: با آ‌نکه شبکه‌های ارتباطی در تمام خانه‌ها و محل‌های کار وجود دارد؛ اما وقتی نمایشگاه کتاب برگزار می‌شود پرشورتر، پررونق‌تر و با استقبال گسترده‌تر برگزار می‌شود. فضای خلوت یک انسان با کتاب یک فضای ملکوتی است، در نفس کتابت یک لطافتی است. کتاب اندیشه را ماندگار و تثبیت می‌کند، کتاب بهترین رابط بین اندیشه‌ها، فرهنگ‌ها و دل‌ها است.

رییس‌جمهور با بیان اینکه اگر یک نظرسنجی از همه ملت‌ها و مردم انجام شود و در این نظرسنجی سوال شود که آیا از وضعیت موجود دنیا، زندگی و مناسبات جهانی راضی هستند یا نه، بدون تردید قریب به اتفاق ملت‌ها و انسان‌ها پاسخ‌شان منفی است و اگر سوال کنید از چه چیزی ناراضی هستند در آخر به این نکته خواهید رسید که ملت‌ها و انسان‌ها از فضای فرهنگی حاکم بر جهان ناراضی هستند. علت بیشتر مشکلات کنونی در عرصه جهانی انحرافات فکری و فرهنگی است.

رییس‌جمهور در ادامه با طرح این پرسش که چه کسی می‌تواند و باید فضای فرهنگی جهان را اصلاح کند، گفت: قطعا کسی و ملتی می‌تواند این کار را انجام دهد که از ذخایر، داشته‌ها و عمق کافی برای تولید و انتشار فرهنگ که پاسخگوی نیازهای امروز بشر باشد، برخوردار باشد. این سخنی که می‌گویم به معنای ناسیونالیستی و نگاه ناسیونالیستی نیست. ما اندیشه فردوسی را وسط بگذاریم و از طرف دیگر تمام تفکرات مادی را بگذاریم، کدام اندیشه می‌تواند پاسخگوی بشر باشد. اندیشه شرق و غرب عالم را همه در یک طرف بگذارید. اندیشه حافظ و مولوی را نیز در طرف دیگر، کدام اندیشه کامل‌تر است. کدام یک از آ‌نها حقیقت انسان و کرامت انسان را به صورت مناسب منتقل و دریافت کرده و انتقال داده است. پاسخ به این سوال روشن است. آن ملتی می‌تواند پرچمدار فرهنگی جهان باشد که ۲۵۰۰ سال قبل برده‌داری را ملغی کرد. ملتی که در خود ابوریحان‌ها، ابن‌سیناها و سایر بزرگان را پرورش داده است. این مسوولیت بزرگ امروز بر عهده ملت ایران است؛ البته این سخن به این معنا نیست که دیگران مسوولیت ندارند، دیگران نیز مسوولیت دارند و در واقع تحقق این امر یک مسوولیت مشترک جهانی است که باید در این راستا فعالیت شود، ولی یک ملتی باید پرچم را بلند کند و حرکت را آغاز کند و آن ملت ایران است.

رییس‌جمهور خطاب به ناشران و اهالی کتاب و قلم گفت: شما مجاهدان خط مقدم فرهنگ انسانی هستید و باید قدر کار خود را بدانید، ماموریت‌ها و ظرفیت‌ها را به خوبی بشناسید و در این راستا حرکت کنید، ماموریت بزرگ و جهانی است و ظرفیت‌ها بی‌پایان است، البته مشکلات و موانع نیز زیاد است و باید تلاش کنیم آنها را به حداقل ممکن برسانیم و آموزه‌های فردوسی به ما می‌گوید قدر و ظرفیت انسان آنقدر بالا است که می‌تواند بر تمام موانع غلبه کند. امروز ماموریت نشر فرهنگ انسانی است و این بر عهده مولفین و ناشران است. می‌خواهم در اینجا چند توصیه‌ای را به ناشران عزیز و مولفان داشته باشم. کارهای خوبی در این زمینه انجام شده ولی در مقابل طلب و نیاز بشر کافی نیست، اولین توصیه به خودمان و دولت است. از آقای وزیر و آقای پرویز می‌خواهم که در این زمینه حرکت گسترده‌تری را انجام دهند و در واقع اگر در حال حاضر از شما خواسته شود که نمایشگاهی در معیار تمام کشورهای جهان برگزار کنید، این نباید با توجه به اقدامات انجام شده برای شما کار سختی باشد. رییس‌جمهور گفت: مناسب است که ۲۰۰ کارخانه چاپ مجهز ایجاد شود که هزینه چاپ به حداقل برسد.

احمدی‌نژاد با اشاره به اینکه دولت به مقوله فرهنگ توجه ویژه دارد و در سفرهای استانی نیز بودجه‌های خوبی برای مقوله فرهنگ اختصاص می‌دهد، گفت: مناسب است که یک بودجه ملی نیز در این زمینه پیشنهاد شود و دولت نیز این موضوع را در صورت ارائه تصویب می‌کند. هر کارخانه دولتی که در زمینه چاپ آماده واگذاری باشد و دارای شرایط واگذاری باشد، مناسب است که واگذار شود با اقساطی مثلا بیست، سی ساله یا پنجاه ساله و هیچ سودی گرفته نشود و با نظر کارشناسی تخفیف داده شود.

رییس‌جمهور گفت: دولت از ایجاد شبکه توزیع کتاب نیز حمایت می‌کند.

وی ادامه داد: در شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز روابطی در ارتباط با نشر و تالیف کتاب بر عهده وزارت ارشاد و دولت گذاشته شده که با کمک ناشران باید این وظایف محقق شود.

رییس‌جمهور خطاب به ناشران گفت: باید نگاهتان جهانی باشد؛ چراکه امروز هر اتفاقی که در ایران رخ می‌دهد اثر جهانی دارد.

امروز نقطه امید دیگری برای بشر باقی نمانده و دیدید که کسانی که مدعی بودند، چه کردند و یک جایی که ملت‌ها به آن امید دارند ایران است و به همین دلیل بر اتفاقات ایران تمرکز دارند.

احمدی‌نژاد با بیان اینکه باید کار کنیم، گفت: شما باید خودتان را برای تیراژ‌های ملی و ترجمه عظیم کتاب‌ها از زبان فارسی به زبان‌های دیگر آماده کنید، اکنون وقت آن است که اندیشه متعالی ایران را ترجمه و به دنیا معرفی کنید و ما نیز از این امر پشتیبانی می‌کنیم. رییس‌جمهور خطاب به وزیر ارشاد گفت: مناسب است که شما یک حساب ویژه برای کتاب‌هایی که قرار است بین‌المللی شود ایجاد و در زمینه معرفی کتاب و توزیع این کتاب‌ها تلاش کنید. رییس‌جمهور با تاکید بر اینکه هنر و اندیشه ایرانی باید در عرصه جهانی معرفی شود، گفت: وزارت ارشاد باید برای تالیف کتاب امتیازات ویژه در نظر بگیرد، کتاب‌هایی که بیانگر فرهنگ و اندیشه ایرانی هستند، ترجمه و معرفی شوند.

در این جلسه با توجه به درخواست ناشران برای بیان مشکلات‌شان به رییس‌جمهور اعلام شد که جلسه‌ای با حضور ناشران، رییس‌جمهور و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار خواهد شد که در آن جلسه ناشران مشکلات خود را با رییس‌جمهور در میان بگذارند.

۵۵ درصد بازدیدکنندگان از شهرستان‌ها بودند

سیدمحمد حسینی نیز با اشاره به همزمانی مراسم اختتامیه نمایشگاه کتاب با ‌روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی، از این شاعر بزرگ ایرانی به عنوان یکی از شخصیت‌های بزرگ فرهنگی یاد کرد که در سطح جهان مورد بی‌مهری قرار گرفته است و گفت: شاید جرم او این است که در اشعارش اشارات مستقیم به فرمایشات و کلام پیامبر اسلام(ص) داشته و به مباحث توحیدی پرداخته است. این اثر نه تنها مجموعه‌ای از آثار ارزشمند فردوسی است، بلکه مردم‌نامه و خردنامه‌ای است که موجب زنده نگه‌ داشتن زبان پارسی شده است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه به بازدید مقام معظم رهبری از نمایشگاه کتاب اشاره کرد و گفت: بعد از آنکه لبخند رضایت بر چهره مقام معظم رهبری در بازدید از نمایشگاه نمایان شد، خستگی کار از تن ما و همه برگزارکنندگان نمایشگاه بیرون شد.

او سپس با اشاره به استقبال گسترده مردم از نمایشگاه کتاب تهران گفت: در این دوره از نمایشگاه، بیش از پنج میلیون نفر بازدیدکننده به نمایشگاه مراجعه کردند و بر اساس ارزیابی‌ها و آمار به دست آمده، امسال ۵۵ درصد از افرادی که از نمایشگاه بازدید کردند، از شهرستان‌ها بودند. در مطبوعات جهان هم اخبار مختلفی درباره نمایشگاه کتاب تهران مطرح شد و افراد مختلفی درباره آن اظهار نظر کردند؛ به عنوان مثال نماینده نمایشگاه فرانکفورت در نمایشگاه کتاب تهران این نمایشگاه را با سایر نمایشگاه‌های کتاب غیرقابل مقایسه عنوان کرد.

۵ میلیون ‌و ۳۰۰ هزار بازدیدکننده

همچنین محسن پرویز، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از بازدید پنج میلیون ‌و ۳۰۰ هزار نفر از بیست‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران خبر داد. وی تعداد نهادهای درگیر در برگزاری این دوره از نمایشگاه کتاب را ۴۷ نهاد عنوان کرد و با قدردانی از آن‌ها گفت: با وجود اینکه مسوولان مصلا تلاش دارند شرایط خوبی فراهم کنند، در مکانی که بخش‌هایی از آن در حال ساخت‌وساز است، قطعا کمبودهایی وجود دارد؛ ولی ما کمبود و مزیت‌ها را می‌سنجیم و اگر مزایا بیشتر بود، اقدام به برگزاری نمایشگاه می‌کنیم.

محسن پرویز گفت: سال گذشته، ۶۱هزار عنوان کتاب در کشور منتشر شد و در شرایطی که سال پرهیجانی را پشت سر گذاشتیم، پنج ‌هزار عنوان کتاب بیش از سال قبل‌تر منتشر شد.

معاون فرهنگی وزیر ارشاد همچنین گفت: ناشران کشور سه سال است که از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وام دریافت نکرده‌اند، اقتصاد نشر ضعیف است و کل بودجه این بخش ۶۰۰میلیارد تومان است و در عمل کتاب‌فروشان و ناشران با این بودجه کار می‌کنند. ضعیف‌ بودن اقتصاد نشر باعث می‌شود فعالیت در این بخش برای سرمایه‌گذاران خصوصی به‌صرفه نباشد و وقتی صرفه اقتصادی در این بخش وجود نداشته باشد، بخش دولتی وارد عمل می‌شود.