کاهش روابط دیپلماتیک با انگلیس مطرح نیست

سفر رهبر کره‌شمالی به ایران را در دست بررسی داریم

دنیای اقتصاد- موضوع کاهش سطح روابط با انگلیس به سطح کاردار‌، اظهارات هیلاری کلینتون‌، وزیر خارجه آمریکا درباره سخنرانی رییس جمهور در مقر سازمان ملل متحد، سفر رهبر کره شمالی به تهران و تظاهرات افغان‌ها در کابل علیه کشورمان محور سوالات دیروز خبرنگاران از رامین مهمانپرست‌، سخنگوی وزارت خارجه بود. سخنگوی وزارت خارجه دیروز در نشست هفتگی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی با بیان اینکه بحث کاهش روابط با انگلیس به سطح کاردار مطرح نیست، گفت: متاسفانه اخبار به درستی نقل نمی‌شود. کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و برخی نمایندگان نگرانی‌هایی از عملکرد دولت انگلستان دارند و برخی از نمایندگان حتی خواستار قطع رابطه سیاسی با انگلیس هستند و برخی نیز درخواست کاهش رابطه را با انگلیس مطرح کرده‌اند، ملاحظات کارشناسی همه بخش‌های مختلف مطرح و جلساتی برگزار شده و هر کدام از ارگان‌ها دیدگاه‌های خودشان را در این رابطه بیان کرده‌اند.

حسین سبحانی‌نیا، نایب رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس روز یک‌شنبه به خبرنگاران گفته بود که وزارت خارجه و اطلاعات با کاهش سطح روابط با انگلیس موافقت کرده اند.مهمانپرست ادامه داد: این حق نمایندگان مجلس است که اظهارنظر خودشان را داشته باشند و اگر به تصمیمی برسند این تصمیم برای دولت لازم‌الاجرا خواهد بود. اینکه ملاحظات مختلف در این گونه جلسات بررسی شود به معنای نقل اخباری نیست که به صورت غیردقیق توسط برخی عنوان شده است.

مهمانپرست درباره برخی گمانه زنی‌ها مبنی بر اینکه در پی انتصاب مهدی صفری به عنوان سفیر ایران در چین که پیش از این به عنوان سفیر ایران در انگلیس مطرح شده بود، سطح روابط با انگلیس از سفیر به کاردار تنزل یافته است،‌ گفت: تغییر محل ماموریت آقای صفری از انگلیس به چین نشانگر اهمیت رابطه ما با چین و بازنگری در برخی اقدامات دولت انگلیس نسبت به مداخله در امور داخلی کشور ما بود و این به معنای کاهش سطح روابط ما از نظر سیاسی با انگلیس نیست.

سخنگوی وزارت خارجه در عین حال یادآور شد: ولی به معنای توجه بیشتر مقامات دولت انگلیس نسبت به اظهارات و اقداما‌تشان است. البته ما در خصوص وضعیت رابطه با انگلیس ملاحظاتی داریم که آن را به اطلاع نمایندگان مجلس و سایر مسوولان تصمیم‌گیر رسانده‌ایم.

وی خبر داد: احتمالا در برخی ابعاد از جمله روابط تجاری و روابط علمی و دانشگاهی تجدیدنظر صورت خواهد گرفت.

مهمانپرست درباره معرفی سفیر جدید ایران در انگلیس، با بیان اینکه در حال حاضر سفیر ایران در انگلیس کار خود را ادامه می‌دهد، خاطرنشان کرد: هر زمان ماموریت ایشان تمام شد، سفیر جدید را معرفی خواهیم کرد.

علی آهنی، معاون اروپای وزیر خارجه نیز دیروز به «ایرنا» گفت: مجلس برای تصمیم‌گیری درباره طرح کاهش روابط با انگلیس نظرات کارشناسی همه دستگاه‌ها و ارگان‌ها را اخذ و سپس به جمع‌بندی نهایی خواهد رسید. در همین چارچوب، کاظم جلالی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی به تازگی در این باره گفته است: در راستای کاهش و کنترل سطح روابط با لندن کمیسیون امنیت ملی مجلس با ارسال نامه‌هایی به وزرای امور خارجه، امور اقتصادی و دارایی، صنایع و معادن و وزیر بازرگانی از آنها خواسته شده که با توجه به نگاه خصمانه انگلیس به ایران، نوع تعاملات تجاری و اقتصادی کشورمان را با لندن در بخش‌های بین‌المللی و شرکت‌های خصوصی ظرف یک ماه آینده به کمیسیون ارائه دهند تا روابطمان را با لندن کنترل کنیم.

فرار کلینتون از موضوع اصلی

مهمانپرست در واکنش به اظهارات هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا پس از سخنرانی احمدی‌نژاد در مقر سازمان ملل مبنی بر اینکه ایران هر کاری انجام دهد قادر نیست توجه عمومی را از سوابق خود منحرف کند و تلاش دارد از مسولیت‌های خود شانه خالی کند، گفت: اظهارات خانم کلینتون بیشتر به منظور فرار از موضوع اصلی سخنرانی آقای احمدی‌نژاد مطرح شد.

وی ادامه داد: مسلما کشورهایی که چند هزار سلاح هسته‌ای را در ذخایرشان انباشته کردند و از آن علیه ملت‌ها استفاده کرده و دیگران را به استفاده از این سلاح‌ها تهدید می‌کنند، برای اینکه موضوع را عوض کرده و یک اتهام جعلی را به دیگر کشورها نسبت دهند تا بتوانند داشتن سلاح هسته‌ای خودشان را توجیه کنند، نکاتی را اظهار کردند که با منطق و واقعیات موجود دنیا تطبیق ندارد.

توصیه به غرب

مهمانپرست در پاسخ به سوالی درباره ترک جلسه توسط نمایندگان کشورهای آمریکا، انگلیس و فرانسه به هنگام سخنرانی محمود احمدی‌نژاد در اجلاس بازنگری معاهده ان.پی.تی در نیویورک‌، رهنمودها و راهکارهای ارائه شده توسط رییس‌جمهور در این اجلاس را به قدر کافی، شفاف و صادقانه خواند و گفت: طبیعی است کشورهایی که متهم به داشتن سلاح‌های هسته‌ای هستند و از آن برای تهدید ملت‌ها استفاده می‌کنند؛ به دلیل اینکه آنها مخاطب اصلی هستند، نگران باشند و این اظهارات خوشایند آنها نباشد.

وی به کشورهای غربی توصیه کرد که ظرفیت‌های دموکراسی را در خود افزایش دهند و ظرفیت و تحمل شنیدن حرف‌های دیگران را در خودشان ایجاد کنند و برای حرف‌های منطقی، پاسخ منطقی داشته باشند.

سفر رهبر کره شمالی به ایران

مهمانپرست در پاسخ به پرسشی در باره سفر پرزیدیوم (رهبر) کره شمالی به ایران گفت: سفر پرزیدیوم کره شمالی به ایران در دست بررسی است. بعد از سفری که آقای فتح‌الهی، معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت خارجه به کره شمالی داشتند، در ملاقات‌ها بحث سفر این مقام کره شمالی به ایران مطرح شد و از ایشان دعوت به عمل آمد، امیدواریم این سفر صورت گیرد تا شاهد تحول جدیدی در توسعه همکاری‌ها به خصوص همکاری‌های اقتصادی باشیم.

درخواست از مقامات کابل

وی در واکنش به تظاهرات چند روز اخیر افغان‌ها مقابل سفارت ایران در کابل در اعتراض به رفتار ایران با مهاجران افغان گفت: ما بحث‌های زیادی را با مقامات افغان داریم تا در رابطه با این فضاسازی که صورت می‌گیرد، اقدام مناسبی را انجام دهند. مقامات افغانستان و سایر کشورها مطلع هستند که بیشترین میزان استقبال و پذیرایی از مهاجران افغان در طول سال‌ها درگیری‌های داخلی در افغانستان، ‌توسط ایران صورت گرفت و خدمات زیادی به ملت افغانستان داشتیم.

به گفته سخنگوی وزارت خارجه، نتیجه این همه زحماتی که برای ملت بزرگ افغانستان کشیده شده، ‌نباید توسط برخی رسانه‌ها و فضاسازی بعضی افراد که مایل به داشتن این رابطه دوستانه بین ایران و افغانستان نیستند، از بین برود. ‌ما از مقامات افغانستان خواسته‌ایم که وضعیتی را که در آنجا اتفاق می‌افتد، کنترل کنند.

وی تاکید کرد: اتهامات بی‌اساسی که به ایران نسبت داده می‌شود در راستای بر هم زدن رابطه خوب تهران و کابل است.

سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به اخبار مطرح شده درباره بازداشت و اعدام برخی اتباع افغان در ایران افزود: بحثی که در خصوص برخی اتباع افغان به دلیل گسترش مواد مخدر در برخی از محاکم در دست بررسی است، کاملا قضایی است و هر تبعه‌ای از هر کشوری که چنین جرمی را مرتکب شود با آن برخورد قضایی صورت می‌گیرد.

وی آمارهای ارائه شده در این زمینه (زندانی و اعدام کردن برخی اتباع افغان در ایران) را آمارهای دقیقی ندانست.