واکنش مجلس به ایده افزایش جمعیت

دنیای اقتصاد- سه عضو شاخص کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی از ایده‌های مبتنی بر افزایش جمعیت محمود احمدی‌نژاد انتقاد کردند؛ علیرضا مرندی و مسعود پزشکیان، وزرای اسبق بهداشت و درمان در نطق میان دستور خود در جلسه دیروز مجلس و امیدوار رضایی، رییس سابق کمیسیون بهداشت و درمان و عضو کنونی هیات‌رییسه مجلس نیز در مصاحبه با خبرگزاری مهر، به نقد ایده‌های احمدی‌نژاد پرداختند. مرندی: علت کاهش موالید، محاسبات اقتصادی مردم است

علیرضا مرندی در نطق میان دستور خود گفت: هر چند پیش از پیروزی انقلاب اسلامی برنامه تنظیم خانواده وجود داشت، ولی به دلیل احتمال غیر شرعی بودن، از آن استقبال قابل‌توجهی نمی‌شد، پس از پیروزی انقلاب اسلامی، از یک سو امکانات مزبور محدودتر شد و از طرف دیگر به دلیل ایجاد و گسترش شبکه بهداشت و درمان کشور و ارتقای مراقبت‌های بهداشتی که موجب کاهش مرگ و میر مادران و کودکان شد، رشد جمعیت به ۲/۳ درصد افزایش یافت.

به گفته وی، شرایط اقتصادی ناشی از جنگ تحمیلی و افزایش تعداد دانش‌آموزان منجر به افزایش دانش‌آموزان در کلاس‌ها و افزایش مدارس چند شیفته شد. وی ادامه داد: همچنین محدودیت ارزاق و سایر ضروریات زندگی، کاهش فعالیت کارخانه‌ها و افزایش بیکاری از دیگر مشکلات بود. مرندی افزود: پس از آنکه حضرت امام (ره) اجازه بحث راجع به تنظیم خانواده و کنترل جمعیت را در محافل دانشگاهی ورسانه‌ها دادند، حضرت ایشان، مقام معظم رهبری و هیچ کدام از مراجع عظام تقلید اشکال شرعی در امر تنظیم خانواده و کنترل جمعیت مطرح نکردند.

وزیر بهداشت و درمان کابینه هاشمی رفسنجانی خاطرنشان کرد: مجلس قانون تنظیم خانواده و کنترل جمعیت را تصویب کرد و اعتبارات قابل‌ملاحظه‌ای برای آموزش عمومی و رایگان کردن اجرای قانون تصویب کرد. در نتیجه رشد جمعیت از ۲/۳ درصد به ۲/۱ درصد کاهش یافت و اکنون این رقم حدود ۰۶/۱ می‌باشد.

مرندی با بیان این‌که قانون تنظیم خانواده در کشور ما اختیاری است و نه اجباری یا تقلیدی، گفت: با اجرای قانون مزبور کاهش موالید از ۵/۲ میلیون نفر در سال به نصف این رقم رسید و این امر به بهبود وضع مدارس و کاهش سوء تغذیه کودکان و به کاهش تورم و بیکاری کمک کرد.

این عضو کمیسیون بهداشت مجلس با بیان این‌که موضوع نامطلوبی که در کشور ما رایج است ازدواج نکردن درصد بالایی از جوانان یا دیر ازدواج کردن آنها است، افزود: این هر دو علاوه بر کمک به افزایش مفاسد اجتماعی و ارتکاب گناه، منجر به نداشتن فرزند یا تک فرزندی در بسیاری از خانواده‌ها شده است.

به اعتقاد وی، علت عمده این پدیده توقعات بالای جوانان به دلیل شرایط اجتماعی و نیز وجود مشکلات اقتصادی است. این نماینده تهران افزود: در شرایط کنونی حتی اگر بررسی‌های کارشناسی به ما اجازه می‌دهد که قانون تنظیم خانواده را اصلاح کنیم، رشد جمعیت افزایش نخواهد یافت؛ چون علت انتخاب تعداد کمتر فرزند محاسبات اقتصادی است.

مرندی یاد آور شد: شاید یکی از علل عمده آن است که همه دولتمردان از گذشته تا حال، وضع اقتصادی را به مراتب بهتر از آن ترسیم می‌کنند که مردم آن را تجربه و لمس می‌کنند؛ لذا مردم نسبت به قول‌هایی که برای آینده داده می‌شود، قدری با تردید نگاه می‌کنند.

به گفته وی، ظاهرا گزارشی به بعضی از مسوولان ارائه شده و در آن رشد موالید را در کشور یا در بعضی استان‌ها منفی ذکر کرده‌اند، اما بررسی دقیق و پاسخ مکتوب وزارت بهداشت این ادعا را رد می‌کند؛ حتی در تهران که کمترین رشد موالید وجود دارد، تعداد موالید ۵/۱ برابر تعداد فوت‌شدگان است.

مرندی افزود: اگر به هر دلیلی نیازمند ایجاد توازن و رشد جمعیت در نقاط مختلف کشور هستیم، این دو فقط از طریق اقدامات زیربنایی مثل توسعه اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و تمهیداتی از این قبیل مقدور است و نه افزایش جمعیت کل کشور.

مسعود پزشکیان نیز که پس از مرندی در مجلس نطق میان دستور داشت، با اشاره به خیل عظیم بیکاران در کشور، یادآور شد: بیکاری در کشور غوغا می‌کند. برای آن که بتوانیم جواب بیکاری، ظلم و ستم و بی‌عدالتی را بدهیم باید علم داشته باشیم. وی با اشاره به نطق علیرضا مرندی در ارتباط با کنترل جمعیت، این مساله را یک بحث اساسی دانست و گفت: چنانچه واقعا به دنبال دو برابر کردن جمعیت هستیم، بهتر است ابتدا برای همین جمعیت بیکار شغلی دست و پا کنیم.

رضایی: سخن گفتن از افزایش جمعیت برخلاف قانون است

امیدوار رضایی، عضو هیات‌رییسه مجلس شورای اسلامی نیز در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر در خصوص سخنان رییس‌جمهور مبنی بر اینکه می‌توانیم در کشور یک جمعیت ۱۵۰ میلیونی داشته باشیم، عنوان کرد: این سخنان قبل از هر چیز باید بر مبانی کارشناسی و بحث‌های حقوقی در سطوح مختلف نظام مثل مجمع تشخیص مصلحت نظام، مجلس و قوه قضائیه استوار باشد.

رییس سابق کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت: وقتی ما نتوانیم نیازهای جامعه جدید را برطرف کنیم، آنگاه دشمن وارد می‌شود و نیازهای این افراد را تامین کرده و آنها را جذب خود می‌کند. آنگاه است که علمای جامعه‌شناسی در این خصوص می‌گویند «این کشور برای دشمن، سربازان صفر کیلومتر ایجاد کرده است».

عضو هیات‌رییسه مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: وقتی در برنامه‌های بلندمدت یا لایحه بودجه‌ای که دولت آن را تقدیم مجلس می‌کند اعتباری مشخص برای تنظیم خانواده (یعنی کنترل افزایش جمعیت کشور) در اختیار وزارتخانه بهداشت قرار می‌گیرد ، سخن از لزوم افزایش جمعیت حرکت بر خلاف برنامه و قانون است. ضمن اینکه ما مستندات قوی داریم که سیاست‌های نظام ادامه راه کنترل جمعیت است؛ بنابراین امیدوارم سخنان رییس‌جمهور در روزهای آینده اصلاح شود.