وزیر امور خارجه به وین رفت
رایزنی برای مبادله سوخت هستهای
آمانو مذاکرات را سازنده توصیف کرد در دیدار وزیر خارجه کشورمان با مدیرکل آژانس اتمی و وزیر خارجه اتریش صورت گرفت
مذاکرات حساس هستهای در وین
آمانو گفتوگو با متکی را سازنده توصیف کرد
دنیای اقتصاد- سفر منوچهر متکی، وزیر خارجه ایران به وین به منظور دیدار با مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمیو مقامات کشور اتریش، واکنش انتقادی مقامات کاخ سفید را در پیداشته است. مقامات اتریش اما در واکنش به این انتقادات گفتهاند که مسیر گفتوگو درباره موضوع هستهای تهران همواره باز است.
متکی دیروز با میخاییل اشپیندلگر وزیر خارجه اتریش مذاکره و سپس در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک شرکت کرد. به گزارش ایرنا وزیر خارجه اتریش گفت: پیامهای مختلفی ازهمتای ایرانی خود دریافت کردم که امروز آن را به شورای وزیران خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل ارائه خواهم داد.
مذاکرات متکی و یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمیدیروز با فاصلهاندکی پس از ورود متکی به وین آغاز شد. در این مذاکرات آخرین تحولات مربوط به پیشنهاد مبادله سوخت هستهای برای رآکتور تحقیقاتی تهران مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت. آمانو این گفت و گوها را «سازنده» خوانده و بر ادامه این رایزنیها تاکید کرده است. به گزارش ایسنا، در این دیدار که روز یکشنبه ساعت ۹ صبح به وقت محلی وین صورت گرفت، متکی به تشریح مواضع کشورمان در مورد برنامه هستهای صلحآمیز ایران پرداخت و با اشاره به این که پیشنهاد مبادله سوخت همچنان روی میز است، تصریح کرد که این ابتکار میتواند ظرفیت خوبی برای ایجاد اعتماد متقابل برای کلیه طرفها از جمله اعتماد جمهوری اسلامی ایران نسبت به سایر طرفین محسوب شود.
وی گفت: این مسوولیت آژانس بینالمللی انرژی اتمیو سایر طرفها است که سوخت رآکتور تهران را برای تولید دارو جهت استفاده مستمر بیش از ۵۰ هزار بیمار تامین کنند. جمهوری اسلامیایران همچون گذشته آماده همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمیبوده و قبول فرمول مبادله سوخت از سوی ایران نشانه حسن نیت و اراده سیاسی ما است.
متکی وجود اراده سیاسی و تفاهم متقابل را پایه مهمیبرای ایجاد فضای بهتر برای همکاری بیشتر و اعتمادسازی خواند و افزود: جمهوری اسلامیایران همواره در چارچوب قوانین و مقررات مربوطه در فضای شفاف، جدی و صمیمی با روحیه همکاری به تعهدات خود عمل کرده است، اما برخی طرفهای غربی با توسل به معیارهای دوگانه به تعهدات خود عمل نمیکنند.
وزیر خارجه تاکید کرد: در این میان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به عنوان تنها نهاد صلاحیت دار در زمینه هستهای میتواند نقش مهم و حساس خود را جهت عملی شدن قوانین و مقررات ان.پی.تی ایفا کند. متکی همچنین برگزاری موفق کنفرانس بینالمللی خلع سلاح و عدم اشاعه در تهران و نتایج این کنفرانس را تشریح کرد.
در این دیدار آمانو نیز ضمن سازنده خواندن مذاکرات خود با متکی و همکاریهای میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمیبر ضرورت ادامه این رایزنیها تاکید کرد.
گفتوگوهای فنیتر
وزیر خارجه پیش از آغاز مذاکراتش با آمانو درباره دلیل سفرش به اتریش گفته بود: بحث هستهای در قالب جدید آن یعنی پیشنهادی که در گروه وین مطرح شد، بخشی از گفتوگوهای ما در وین خواهد بود.
به گزارش دنیای اقتصاد، کارشناسان هسته ای ایران و آمریکا، فرانسه و روسیه در روزهای ۲۷ تا ۲۹ مهرماه ۱۳۸۸ به منظور مذاکره درباره چگونگی تامین سوخت رآکتور اتمیتهران در شهر وین دور میز مذاکره نشستند. ماحصل این نشست سه روزه، پیشنهاد البرادعی بود. براساس این پیشنهاد قرار بود ایران ۷۵ درصد اورانیوم ۵/۳درصد خود را تحویل داده و اورانیوم ۲۰ درصد دریافت کند. این پیشنهاد اما از سوی ایران رد شد. مقامهای ایران از غرب خواستند تابه جای مبادله، اورانیوم مورد نیاز را خریداری کنند یا این که مبادله اورانیوم به طور همزمان در خاک ایران یا کشورهای ترکیه، ژاپن و برزیل صورت گیرد. در همین چارچوب، ایران به کشورهای یاد شده از ابتدای سال ۲۰۱۰ یک ماه مهلت داد تا درباره این پیشنهاد اظهار نظر کنند یا این که ایران خود راسا به تولید سوخت اورانیوم ۲۰ درصدی اقدام خواهد کرد.
کشورهای غرب به این پیشنهاد پاسخی ندادند و محمود احمدی نژاد، رییسجمهور دستور تولید اورانیوم ۲۰ درصد را صادر کرد و چند روز بعد از آن در سخنرانی ۲۲ بهمن خود از تولید نخستین محموله اورانیوم ۲۰ درصد در کشور خبر داد.
در حال حاضر، اگرچه ایران توانسته است که سوخت هسته ای با غنای بالا را تولید کند، اما همچنان از «مبادله همزمان سوخت هستهای در خاک ایران» استقبال میکند.
متکی، اما صبح یکشنبه در بدو ورود به وین در جمع خبرنگاران در مورد علت سفرش به این کشور، گفت: در مجمع عمومیگذشته سازمان ملل متحد با وزیر خارجه اتریش گفتوگویی داشتیم و در ادامه دیدارهایی که معمولا در آنجا رخ میدهد، مذاکراتی صورت میگیرد که هم در حوزه مناسبات دوجانبه و هم در زمینه تحولات مختلف بینالمللی گفتوگوهای سازندهای انجام شد.
در آنجا استفاده از فرصتها برای اینگونه گفتوگوها و تبادلنظرها را مناسب تشخیص دادیم. وی افزود: همچنین در چند ماه گذشته دیدارهایی با کشورهایی که در شورای امنیت سازمان ملل هستند در مورد پیشنهاد مطرح شده در گروه وین درباره تبادل سوخت داشتیم و آنها را از آخرین تحولاتی که در این زمینه رخ داده است، مطلع کردیم. بنابراین بحث هستهای در قالب جدید آن یعنی پیشنهادی که در گروه وین مطرح شد، بخشی از گفتوگوهای ما خواهد بود.
او تصریح کرد: از ویژگیهای وین حضور سازمانهای مختلف بینالمللی و معاونان دبیرکل سازمان ملل و مقر آژانس بینالمللی انرژی اتمیاست. بنابراین سفر ما به نوعی دوجانبه و بینالمللی است و با مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمینیز در ادامه گفتوگوهایی که چندی پیش در حاشیه اجلاس کنفرانس امنیتی مونیخ با هم داشتیم، مذاکره خواهیم کرد و با وی در مورد پیشنهادی که آژانس (که بخشی از گروه وین را تشکیل میدهد) در زمینه تبادل سوخت داد، گفتوگوهای مشخصتر و فنیتری انجام خواهیم داد. او ادامه داد: با توجه به شرایطی که وجود دارد، آژانس و شخص مدیرکل میتواند نقشآفرینی سازندهتری در این مرحله انجام دهد، زیرا معتقدیم مبادله سوخت اقدامیاست که میتواند اعتماد چندجانبه را برای همه طرفها ایجاد کند و به نفع همه است.
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان گفت: خوشبین هستم که این مذاکرات (مذاکرات با مقامات اتریشی و آژانس) بتواند هم عضوی از شورای امنیت و هم مدیرکل آژانس را که در بخش تبادل سوخت در این مقطع خاص میتواند نقشآفرینی خوبی داشته باشد، به نتایج قابل قبول برساند.
مسیر گفتوگو همیشه باز است
پیش از ورود متکی به وین، وزیر خارجه اتریش با اشاره به سفر همتای ایرانی خود گفته بود که مسیر گفتوگو درباره موضوع هستهای ایران همواره باز است. به گزارش خبرگزاری مهر، «میشائیل اشپیندلگر» وزیر خارجه اتریش در گفتوگو با روزنامه استاندارد تصریح کرده بود: انتقاد دولت آمریکا از سفر وزیر خارجه ایران به اتریش در حالی صورت گرفته است که ما پیشتر همتایان اروپایی، مقامات اتحادیه اروپا و اعضای شورای امنیت سازمان ملل را در جریان این سفر قرار داده بودیم. وی با بیان اینکه باید گزینه گفتوگو همچنان روی میز باقی بماند، افزوده بود: چنانچه نتوانیم از راه گفتوگو با ایران به نتیجه برسیم اعمال تحریمها گریزناپذیر است.
عکس: ایسنا
ارسال نظر