بازسازی متوقف شده است

بعد از گذشت حدود سه سال که از توقف بازسازی تئاتر نصر گذشته اداره کل هنرهای نمایشی قصد دارد بدون هیچ اقدام مثبتی این سالن قدیمی تئاتر را به جهاد دانشگاهی تحویل دهد. به گزارش مهر، حدود سه سال پیش بود که بحث فرو ریختن سقف تئاتر نصر روز یکشنبه ۱۴ مردادماه ۸۶ توجه همگان را به خود جلب کرد. این سالن تئاتری که یکی از قدیمی‌ترین سالن‌های تئاتر ایران است بعد از سال‌ها مهجور بودن مورد توجه مدیران و مسوولان و اصحاب رسانه قرار گرفت. در آن زمان محمدحسین ایمانی خوش خو، معاون هنری وقت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و حسین پارسایی مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد با حضور در تئاتر نصر از حمایت و بازسازی تئاتر نصر، خبر دادند. در همان ایام انجمن هنرمندان دوستدار میراث فرهنگی نسبت به تخریب و از بین رفتن تئاتر نصر به عنوان میراث فرهنگی ایران‌ زمین هشدار داد. ۱۶ مردادماه شهردار تهران برای ساماندهی تئاتر نصر اعلام آمادگی کرد و حسین پارسایی مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در ۱۷ مردادماه سال ۸۶ از بازسازی تئاتر نصر در نیمه دوم سال ۸۶ خبر داد.

سال ۸۶ سال وعده‌های مختلف در خصوص تبدیل تئاتر نصر به موزه اسناد هنرهای نمایشی بود. مدام قول افتتاح تئاتر نصر برای برگزاری بیست و ششمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر داده می‌شد. اول شهریورماه سال ۸۶ بود که با حضور هنرمندانی چون عزت‌الله انتظامی و سعدی افشار و همچنین معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد تئاتر نصر فاز اول بازسازی تئاتر نصر به صورت نمادین افتتاح شد و باز هم سخن از بازسازی و تبدیل تئاتر نصر به موزه اسناد هنرهای نمایشی ایران به میان آمد.

۱۳بهمن‌ماه سال ۸۶ محمدحسین ایمانی خوش خو و حسین پارسایی در بازدیدی از فاز اول بازسازی تئاتر نصر باز هم صحبت از گردآوری اسناد تاریخ تئاتر ایران در تئاتر نصر کردند. سه‌شنبه ۲۳ بهمن‌ماه طی مراسمی فاز اول بازسازی به صورت رسمی افتتاح شد و نقشه‌ها و ماکت‌های بازسازی در مقابل دید اصحاب رسانه و برخی از هنرمندان قرار گرفت و به قول حاضران در مراسم نفسی تازه در جان بی‌رمق تئاتر نصر دمیده شد.همه هنرمندان خوشحال بودند و افشین هاشمی فروش بلیت روزی از نمایش «حسن و دیو راه باریک پشت کوه» را به بازسازی تئاتر نصر اختصاص داد. اما زمان زیادی نگذشت که رهگذران و افرادی که از پیاده‌روی مقابل تئاتر نصر عبور می‌کردند تنها با گونی‌هایی پر از سنگ و خاک روبه‌رو شدند مقابل در بسته تئاتر نصر. نه تنها تئاتر نصر بازسازی نشد که تئاتر پارس نیز به عنوان یکی دیگر از سالن‌های تئاتری بازمانده لاله‌زار قدیم از گردونه فعالیت خارج شد. بارها و بارها در جلسات و نشست‌های مختلف بحث توقف بازسازی تئاتر نصر و دلایل آن مطرح شد، ولی پاسخ مناسبی از طرف معاون هنری وقت وزیر فرهنگ و ارشاد و مدیرکل هنرهای نمایشی داده نشد. تاریخ تئاتر ایران بارها شاهد تعطیل شدن سالن‌های تئاتری و سینمایی لاله‌زار و تبدیل آنها به پاساژ لوازم الکترونیکی بوده و گویا این سرنوشت قرار است گریبانگیر تئاتر نصر و پارس هم شود.

محمدنبی مطلبی مدیرکل اجرایی فرهنگی جهاد دانشگاهی درباره وضعیت بازسازی تئاتر نصر که این روزها خاک فراموشی روی آن پاشیده شده به خبرگزاری مهر گفت: از سال ۸۶ اداره‌کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی علاقه‌مند بود که تئاتر نصر بازسازی شود. فرسودگی بافت تئاتر نصر و ریزش بخشی از سقف باعث شد تا این امر تسریع پیدا کند و تفاهمنامه‌ای بین جهاد دانشگاهی و اداره‌کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی امضا شد که طی آن بازسازی و بهره‌برداری تئاتر نصر در یک دوره سه ساله در اختیار اداره‌کل هنرهای نمایشی قرار گرفت. وی افزود: طی جلسه‌ای قرار شد تئاتر نصر به عنوان موزه تئاتر به سبک جدید و با نام مرکز اسناد هنرهای نمایشی بازسازی شود. جهاد دانشگاهی مصر بود که بافت خود تئاتر نصر و میراث تئاتر پابرجا باشد و با همان سبک و سیاق قبلی، ولی شکیل‌تر بازسازی شود. اداره‌کل هنرهای نمایشی نیز در این راستا با پیمانکار قرارداد بست و نقشه‌برداری‌ها انجام و زیرساخت‌ها بررسی شد. فاز اول بازسازی به صورت نمادین برای برگزاری سیزدهمین جشنواره نمایش‌های آیینی سنتی افتتاح شد زیرا در این فاز نقشه‌ها کشیده شده و پاک‌سازی اولیه انجام شده بود، اما کارهای زیربنایی آغاز نشده بود. مطلبی با اشاره به قول معاون هنری وقت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مبنی بر افتتاح فاز دوم بازسازی تئاتر نصر در ۲۲ بهمن‌ سال ۸۶ یادآور شد: متاسفانه بعد از تخریب‌ها دیگر اتفاقی در راستای بازسازی صورت نگرفت و بازسازی به دلیل تامین نشدن بودجه متوقف ماند. در جلساتی که با مسوولین اداره‌کل هنرهای نمایشی داشتیم این قول داده شد تا بودجه‌ای برای ادامه بازسازی تئاتر نصر تامین شود، ولی متاسفانه هیچ کاری صورت نگرفت. وی ادامه داد: نامه‌نگاری‌هایی با وزیر فرهنگ و اسلامی، معاونت هنری وقت وزارت فرهنگ و ارشاد و همچنین اداره‌کل هنرهای نمایشی و حتی شورای انقلاب فرهنگی انجام دادیم، ولی هیچ کار مثبتی صورت نگرفت. اواخر سال ۸۸ بود که نامه‌ای از مدیرکل هنرهای نمایشی دریافت کردیم که در آن آمده بود بودجه‌ای برای بازسازی تئاتر نصر وجود ندارد و قصد دارند تئاتر نصر را به جهاد دانشگاهی تحویل بدهند. این در حالی است که هنوز موعد سه‌ساله بهره‌برداری تئاتر نصر توسط اداره‌کل هنرهای نمایشی به پایان نرسیده است. در تاریخ ۲۵ فروردین‌ماه سال جاری نیز نامه‌ای از اداره‌کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تحویل گرفتیم که طی آن گفته شده بود قصد تحویل تئاتر نصر را به نماینده جهاد دانشگاهی دارند.

به گفته مدیرکل اجرایی فرهنگی جهاد دانشگاهی، این اقدام اداره‌کل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حالی صورت گرفته که تخریب‌های بسیاری برای بازسازی در تئاتر نصر انجام شده است. از طرفی جهاد دانشگاهی مستاجر کمیته امداد در تئاتر نصر است.