روایت متفاوت آمریکا و چین از مذاکرات سران
درحالی که آمریکاییها از توافق با چین علیه ایران خبر دادهاند، چینی ها مجددا اعلام کردند که افزایش تحریم علیه ایران راهگشا نیست
هوجینتائو و باراک اوباما رییسان جمهور چین و آمریکا در نشست امنیت هستهای در واشنگتن- عکس: AFP
درحالی که آمریکاییها از توافق با چین علیه ایران خبر دادهاند، چینی ها مجددا اعلام کردند که افزایش تحریم علیه ایران راهگشا نیست رییسان جمهورآمریکا و چین درباره برنامه هستهای ایران گفتوگو کردند
روایتهای آمریکا و چین از مذاکرات اوباما و هو
روسیه: با اعمال تحریمهای نفتی علیه ایران مخالف هستیم
دنیای اقتصاد- پس از دیدار رییسان جمهوری آمریکا و چین در حاشیه نشست امنیت هستهای در واشنگتن که درباره برنامه هستهای ایران گفتوگو کردند، اخبار متناقضی منتشر شده است. کاخ سفید پس از این دیدار اعلام کرده است که پکن حاضر است از مواضع آمریکا در قبال برنامه هستهای ایران حمایت کند، اما سخنگوی وزارت خارجه چین بعد از این رویداد، با «سازنده» خواندن این مذاکرات، اشارهای به توافق بر سر تحریم ایران نکرده است.
به گزارش ایلنا به نقل از بی.بی.سی، کاخ سفید بعد از دیدار باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا و هو جینتائو، همتای چینی وی اعلام کرد که پکن حاضر است از مواضع آمریکا در قبال برنامه هستهای ایران حمایت کند.
مقامهای کاخسفید همچنین اعلام کردند که رهبران آمریکا و چین به دیپلماتهای خود دستور دادند درباره تحریمهای احتمالی ایران مذاکره کنند.
به گزارش آسوشیتدپرس، ما ژائوشو، سخنگوی وزارت خارجه چین گفت که کشورش از تمامی کشورهای عضو گروه ۱+۵ میخواهد تا تلاش دیپلماتیکی را برای حل و فصل مساله هستهای ایران از طریق گفتوگو در پیش بگیرند.
ما پیش از این نیز تاکید کرده بود: در حال حاضر، هنوز فضا برای تلاشهای دیپلماتیک در قبال برنامه هستهای ایران وجود دارد. این مقام چینی ابراز امیدواری کرد که کشورهای عضو گروه ۱+۵ در رویکردهای خود وضعیت و دورنمای کلی را ملاک قرار دهند، انعطافپذیر باشند و تلاشهای دیپلماتیک را ادامه دهند.
وی با بیان اینکه حل مساله هستهای ایران تنها از طریق گفتوگو ممکن است، خواستار همکاری بیشتر جامعه بینالملل برای پیدا کردن راهکارهای عملی برای حل این مساله شد. ما همچنین گفت: موضع چین در مخالفت با اشاعه هستهای محکم و جدی است، ولی در عینحال اعتقاد دارد که تمامی کشورها حق استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای را دارند. کاخ سفید درحالی بعد از دیدار اوباما و هو اعلام کرده است که پکن حاضر است از مواضع آمریکا در قبال برنامه هستهای ایران حمایت کند که مقامهای چین اعلام کردهاند که با تحریم صنایع نفت و گاز ایران مخالف هستند.
کنگره آمریکا در نظر دارد شرکتهای خارجی را که بیش از ۲۰ میلیون دلار در صنایع نفت و گاز ایران سرمایهگذاری کردهاند، تحریم کند. آمریکا تدابیر مشابهی را در شورای امنیت سازمان ملل متحد مطرح کرده است که چین با آنها مخالف است. چین از شرکای تجاری عمده ایران است و همواره بر ادامه مذاکرات برای حل و فصل برنامه هستهای این کشور تاکید داشته است.
مخالفت روسیه با اعمال تحریمهای سختگیرانه
این اخبار درحالی منتشر شده اند که رییسجمهور روسیه در آستانه دیدار با همتای آمریکایی خود در واشنگتن، اعمال تحریمهای «فلجکننده» علیه ایران از جمله تحریم صنعت نفت این کشور را رد کرده است.
به گزارش ایلنا به نقل از رویترز، دیمیتری مدودف، رییسجمهور روسیه که برای شرکت در کنفرانس امنیت هستهای به واشنگتن سفر کرده است، تاکید کرد که غرب باید از رویکردهای شتابزده برای اعمال تحریم علیه ایران خودداری کند.
مدودف به تلویزیون ای بی سی آمریکا گفته است که تحریمهای آتی شورای امنیت علیه ایران باید «مشخص» و حساب شده باشد. رییسجمهور روسیه به ویژه تحریم صنعت نفت ایران را رد کرده است، زیرا به گفته او، چنین مجازاتی شرایط زندگی مردم عادی را دشوار خواهد کرد. مدودف گفت: «تحریمها نباید فلج کننده باشد، نباید باعث رنج شود.» رهبران آمریکا و روسیه اخیرا یک پیمان استراتژیک کاهش تسلیحاتی که سلاحهای اتمی مستقر شده هر دو کشور را به ۱۵۵۰ عدد کاهش می دهد، امضا کردند.
رییسجمهور آمریکا همچنین دوشنبه در حاشیه اجلاس نیویورک در دیدار با ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن و نیز مقامهای امارات متحده عربی درباره برنامه هستهای ایران گفتوگو کرد. هنوز جزئیاتی از این مذاکرات منتشر نشده است.
نشست امنیت هستهای دوشنبه با حضور نمایندگان ۴۷ کشور که در بین آنها رهبران ۴۰ کشور هستند، آغاز به کار کرد. چگونگی ایمنسازی مواد هستهای در سراسر جهان در دستور کار آنها قرار دارد. این همه در حالی است که آمریکا سه شنبه هفته گذشته با انتشار سند راهبردی جدید هستهای خود کشورمان را به حمله هستهای تهدید کرد. در سند استراتژی جدید تصریح شده است که آمریکا علیه کشورهایی که قدرت اتمی نیستند، اما به پیمان انپیتی پایبند هستند از بمب اتمی استفاده نخواهد کرد؛ اما سخنگوی کاخ سفید آن را اینگونه تفسیر کرد که منظور، ایجاد حق توسل به تمام گزینهها از جمله استفاده از سلاح اتمی در برابر کشورهایی چون ایران و کرهشمالی است که بنابر ادعای وی به تعهدات بینالمللی پایبند نیستند. در واکنش به این رویکرد، محمود احمدینژاد خطاب به اوباما گفت: شما تازه از راه رسیدهاید، یک مقدار صبر کنید تا سرد و گرم را بچشید و بدانید که گندهتر و گردن کلفتتر از تو نیز نتوانستند هیچ غلطی بکنند.
برداشت ایران
در تحولی دیگر رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه دیروز در کنفرانس مطبوعاتی هفتگی خود در پاسخ به این که سخنگوی هیات چینی پس از دیدار رییسان جمهور آمریکا و چین گفته است پکن و واشنگتن اهداف یگانهای را در ارتباط با پرونده هستهای ایران دنبال میکنند، با توجه به اینکه آمریکا به دنبال تحریم مجدد ایران است، شما تغییر رویه چین را چگونه ارزیابی میکنید؟ گفت: برداشت ما از اظهاراتی که بعد از ملاقات مقامات رسمی آمریکا و چین مطرح شد، با برداشت شما متفاوت است. ما این صحبتها را به منزله تأیید اظهارات مقامات آمریکایی و همراهی چینیها با هرگونه اقدام غیرعادلانه مقامات آمریکایی نمیدانیم.
وی ادامه داد: هر چند که بارها اعلام کردیم که اصل تحریم و رفتن به سوی قطعنامه، کاری غیرمنطقی و غیرعادلانه است و تاثیری بر اراده ملت ما در دسترسی به حقوقش ندارد و نخواهد داشت.
سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: هر کسی به هر میزانی در این مسیر قدم بردارد، خودش را از منافعی که در رابطه با جمهوری اسلامی میتواند داشته باشد، محروم خواهد کرد.
به گفته مهمانپرست آن چیزی که باید در دستور کار این گونه کشورها قرار گیرد، حمایت از حقوق کشورهای عضو آژانس بینالمللی اتمی است که در چارچوب این آژانس و تعهداتشان، باید از حقوق خودشان برخوردار باشند. وی تصریح کرد: هرگونه اقدام خلاف، غیرمنطقی و غیرحقوقی نتیجهای عکس خواهد داشت و حیثیت آژانس را زیر سؤال خواهد برد.
عکس: AFP
ارسال نظر